De Spellenkast van Matthijs Vertegaal

De SpellenKast van Matthijs Vertegaal

Wij zijn dol op spelletjes! Daarom schrijf ik op mijn website regelmatig spellentips over de favoriete spellen uit onze eigen spellenkast.  In deze nieuwe rubriek op mijn website laat ik andere spellenliefhebbers aan het woord en mogen we rondneuzen in hun spellenkast. Vandaag mogen we een kijkje nemen in de spellenkast van projectleider en spelontwikkelaar Matthijs Vertegaal (37):  “Bij ons in de Spelmakerij zijn roleplaying games gelijk een mooie manier voor het trainen van assertiviteit en sociale vaardigheden.”

Wie ben je? En wat doe je als je geen spelletjes aan het spelen bent? 😉

Wat een eer om in de eerste Spellenkast van Cynspirerend te staan. Ik ben Matthijs Vertegaal (37) en woon in Ede. Ik ben getrouwd met mijn geliefde Renate.

De SpellenKast van Matthijs Vertegaal

Sinds februari 2020 ben ik projectleider van de Spelmakerij. Een dagbesteding in Ede voor mensen met autisme. Hier hebben wij allerlei activiteiten rond het ontwikkelen en uitgeven van gezelschapsspellen.

Sinds half oktober zijn onze eerste drie spellen uitgekomen: Chameleon, Royals & Riots en Afritoria. En daar zijn we met elkaar stiekem behoorlijk trots op.

Royals and Riots
Slagenspel Royals and Riots van de Spelmakerij

Zij zijn uitgekomen bij speluitgeverij The Gamefantry die ik in maart 2020 met twee compagnons heb opgericht. Twee prachtige avonturen om onderdeel van uit te maken!

Leestip: Lees meer over dobbelspel Chameleon van The Gamefantry in ons artikel met de leukste spelletjes voor op vakantie.

Waar staat jouw spellenkast?

Ik heb twee spelletjeskasten. Eén thuis en één in het pand van de Spelmakerij in de parkachtige achtertuin van Hotel de Bosrand.

Thuis heb ik een zwevende kast gemaakt van steigerbuizen en steigerhout. Hier liggen stapels spellen. In de Spelmakerij heb ik een roomdevider met de spelletjes voor de dagbesteding mooi uitgestald.

De SpellenKast van Matthijs Vertegaal

De spelletjes wisselen nog wel eens tussen deze twee spelletjeskasten. Soms koop ik een nieuw spelletjes waar ik nieuwsgierig naar ben en soms schaf ik via Marktplaats in één keer een aantal spellen aan.

Zo bestaat mijn spellencollectie inmiddels uit 60 tot 70 spellen. Er valt dus wat te kiezen!

Wat voor spellen speel je het liefst?

De SpellenKast van Matthijs Vertegaal

Als spelontwikkelaar ben ik geïnteresseerd in het hele spectrum aan gezelschapsspellen. Familiespellen, kennerspellen, expertspellen, partyspellen, strategiespellen en role playing games.

Ik houd van de afwisseling en leer van ieder spel weer iets nieuws. Daarom heb ik net zo lief Exploding kittens op tafel als een schaakbord. Of Kolonisten van Catan als Dominion.

Met wie speel jij het liefst spelletjes?

De SpellenKast van Matthijs Vertegaal

Iedere laatste vrijdag van de maand (als de coronasituatie het toelaat) organiseer ik een spellenavond in het pand van de Spelmakerij in Ede.

De mensen die hierheen komen zijn echte liefhebbers. Het is heerlijk om met hen de degens te kruisen.

Mocht je ook eens willen aansluiten? Stuur dan een bericht naar de Spelmakerij. Dan krijg je van mij de uitnodigingen toegestuurd.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Welk spel is voor jou jeugdsentiment?

Thuis speelden we graag spelletjes. En ik heb geluk, want ik heb een tweelingbroer en dus altijd een speelmaatje.

Wij hebben bijvoorbeeld het draairad van Levensweg helemaal kapot gespeeld. Maar ook basisspellen als Risk, Monopoly en Stratego speelden we met plezier.

Een andere mooie herinnering heb ik aan schaken. In groep 8 deden we met een aantal jongens uit mijn klas mee met een schaaktoernooi. Daar waren we vooraf weken in de pauzes op aan het trainen.

Welk spel gaat (altijd) mee op vakantie?

Met mijn vrouw speel ik op vakantie de kleine spelletjes uit onze spelletjeskast en die passen ook makkelijk in de reisbagage.

Denk dan aan Regenwormen, Set, Cheeky Monkey en Take 5.

Welk spel vond je een grote tegenvaller?

Het spel Penoza van Just Games. Leuk om criminele activiteiten in spelvorm te spelen en de vormgeving van het spel ziet er prachtig uit.

In de plastic inlay aan de binnenkant is een pistool te zien en de spelers hebben een metalen pion in de vorm van een kogel om hun punten te tellen. Alles om ondergedompeld te worden in het thema van de serie.

Wat mij enorm stoort is de spelregel dat spelers niet op hetzelfde vakje als een andere speler mogen staan. Zeker als het spel met meerdere spelers wordt gespeeld geeft dat een flink nadeel aan de spelers die achter staan.

Simpel op te lossen door deze spelregel te schrappen en dan blijft gelukkig een prima spel over!

Wat is het nieuwste spel in je spellenkast?

De SpellenKast van Matthijs Vertegaal

Het laatste spel dat ik heb gekocht is ‘De Legenden van Andor’. Een coöperatief spel waar je met een groep helden bijvoorbeeld probeert te voorkomen dat monsters het kasteel bereiken.

Je volgt met elkaar verschillende legenden waardoor het spel steeds nieuwe uitdagingen en wendingen heeft. Leuk en uitdagend om met elkaar het spel te verslaan.

Naast het basisspel zijn er tal van uitbreidingen, nieuwe speelborden en legenden.

Welk spel staat nog op je verlanglijstje?

De SpellenKast van Matthijs Vertegaal

Met mijn overburen heb ik onlangs voor het eerst het spel ‘The Great Western Trail’ gespeeld. Een groot bordspel waar je als speler met je runderkudde reist van Texas naar Kansas City.

De runderkudde bouw je op als een deckbuilder. De tegels waar je overheen loopt op het bord bouw je met elkaar steeds verder uit. Zo ontwikkelt het speelbord zich iedere keer anders.

Daarnaast heb je ook nog een eigen spelersbord voor je waar je interessante keuzes moet maken. Alles bij elkaar genoeg strategieën om je naar de overwinning (of ondergang) te leiden.

Ook Everdell zou ik graag in bezit hebben vanwege de waanzinnige 3D-boom die onderdeel is van het spel.

Wat is jouw ultieme quarantaine speltip?

De SpellenKast van Matthijs Vertegaal

Een roleplaying game is niet voor iedereen weggelegd, maar geeft ontzettend veel plezier en uitdaging. En coronaproof op afstand van elkaar te spelen.

Ik heb er pas sinds kort kennis mee gemaakt, maar mijn eerste potjes Dungeons & Dragons bevielen goed. In de huid van je eigen karakter stappen en samen met de andere spelers je missie tot een goed einde brengen. Het verhaal ontdekken, puzzels kraken en de vijand verslaan aan de hand van de spelleider (de Dungeonmaster).

Bij ons in de Spelmakerij gelijk een mooie manier voor  het trainen van assertiviteit en sociale vaardigheden.

Welk spel mag volgens jou in geen enkele spellenkast ontbreken?

spellerij spellen
De 3 spellen van de Spelmakerij die in oktober 2020 uitgekomen zijn

Dat is natuurlijk een spel van de Spelmakerij:

Met bijzonder veel zorg bedacht, getest en gemaakt.

Unieke spelletjes die veel speelplezier geven en het bijzondere verhaal van de Spelmakerij met zich meedragen.

Nog meer spellenkasten bekijken?

Wil je ook meedoen aan deze rubriek?

Leuk! Meld je hier aan!

Op de hoogte blijven van nieuwe spellenkasten en spellentips?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse spellen nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Later nog eens lezen? Bewaar de spellenkast van Matthijs op Pinterest:

spellenkast van matthijs vertegaal PIN

In deze blog over de Spellenkast van Matthijs Vertegaal staan affliate links.

😍 Wil je dit bewaren?delen?later lezen?

Pin op je bord
Deel op Facebook
Bewaar in je Pocket
Deel via WhatsApp
Verstuur per e-mail
Print direct uit
🔎 Zoek je iets speciaals?
Search
Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
👍🏻 Volg me hier
✨ Nieuwste blogs
🤩 Meest gelezen

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
👩🏻‍💻 Op de hoogte blijven van nieuwe blogs, updates en winacties?

Elke maand schrijf ik voor meer dan 750 trouwe lezers een mail met de laatste updates. Ook ontvangen?Schrijf je hier in voor jouw maandelijkse update(s) over…

14 gedachten over “De Spellenkast van Matthijs Vertegaal”

  1. Ik ben nu de gelukkige eigenaar van 3 spellen die ik alleen kan spelen. Heb ook nog een aantal gezelschapsspellen, maar geen gezelschap. Zal hier in de buurt eens informeren naar een spellenavond. Leuk om te lezen dat meer mensen van spellen houden.

  2. Leuk om de spellen kast van een ander te lezen. Wij hebben wel veel spellen, maar spelen vaak hetzelfde.

  3. Mijn vriend en ik zijn ook echt dol op gezelschapsspelen!
    Maar kunnen ons geld er zo niet aan uitgeven :p dus spelen vooral bij vrienden, familie of lenen spelletjes uit!

  4. Oe wat een boel spellen ik ben dol op spelletjes. Wat ik tot nu toe het leukste spel vind is regenwormen want die kan ik samen met mijn dochter doen.

  5. Wat leuk! Een spellenuitgever in Ede! Dat wist ik helemaal niet. Ik ga eens naar de spellen kijken. Wie weet zit er iets bij voor Sinterklaas. Wij vinden Exploding Kittens trouwens ook een erg gaaf spel!

  6. Wat leuk deze rubriek, ik ben dol op spelletjes en mijn 2 oudste zijn nu ook op het punt en de leeftijd aangekomen dat ze spelletjes willen spelen dus altijd op zoek naar tips

Reacties zijn gesloten.

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? ✉ Stuur me een berichtje!

🙈 Oh nee, een pop-up!

Geen zorgen, ik heb alleen even een kort vraagje aan je. 😉

Wil je – net als 750 andere trouwe lezers – gratis mijn maandelijkse updates ontvangen? 👩🏻‍💻

Meld je dan snel hieronder aan  (en lees daarna weer lekker ongestoord verder 😉)

Leuk! Stuur mij updates over…