Spellenkast van Rico van Oosterhout

Spellenkast van Rico van Oosterhout

In mijn vaste rubriek ‘De spellenkast van…‘ laat ik andere spellenliefhebbers aan het woord en mogen we lekker rondneuzen in hun spellenkast. Vandaag mogen we een kijkje nemen in de spellenkast van Rico van Oosterhout (32): “Onze spellenkast met 130 spellen staat naast de eettafel. Dit zorgt meteen voor een leuk gesprek, wanneer mijn vrienden langskomen.”

Stel jezelf voor: Wie ben je en wat doe je als je geen spelletjes aan het spelen bent? 😉

Hoi, ik ben Rico van Oosterhout, 32 jaar en woon samen met mijn vriendin in Breda. Vanzelfsprekend is mijn grootste hobby het spelen van spelletjes.

Spellenkast van Rico van Oosterhout

Ik heb ook mijn eigen website en social media kanalen over spellen. Hier plaats ik reviews, artikelen en top-lijstjes.

Ik hoop zoveel mogelijk mensen te laten weten hoe leuk het spelen van spellen is, hoe groot de spellenwereld is en hoe veel keus je hebt bij het zoeken naar een nieuw leuk spel.

Waar staat jouw spellenkast?

Mijn spellenkast (die ik eigenlijk ‘onze’ spellenkast moet noemen) staat op dit moment in de woonkamer naast de eettafel.

Een prominente plek in huis dus en vaak zorgt dat ook voor een leuk gesprek als er vrienden langs komen. Of de kast ook net zo’n mooie plek krijgt na een verhuizing moet ik nog wel even flink over discussiëren haha.

De kast die ik heb staan is in mijn ogen de ideale spellenkast. Een KALLAX kast. Omdat de collectie toch aardig groot aan het worden is was een 5 bij 5 vaks-kast wel nodig.

Spellenkast van Rico van Oosterhout

Op het moment van schrijven bestaat de collectie uit ongeveer 130 spellen. Van mij hoeft het niet perse veel groter te worden dan dat, maar er blijven zoveel leuke spellen uitkomen en spellen weg doen is ook een lastige opgave.

Wat voor spellen speel je het liefst?

De spellen die ik het liefst speel, bevatten zo min mogelijk geluk. Bij voorkeur dus geen dobbelspelletjes bijvoorbeeld.

Ik haal er veel meer voldoening uit als ik een spel win omdat ik het beter heb gedaan dan de andere spelers dan als ik een spel win, omdat ik meer geluk heb gehad. Een spel verliezen is dan ook meteen een leermoment voor de volgende keer.

Ik vind het ook helemaal niet erg als een spel de hele avond duurt, maar des te meer baal ik er wel van als ik het niet win.

Ja, ik kan niet heel goed tegen mijn verlies. Maar ik verlies liever van iemand die een spel beter heeft gespeeld dan van iemand die meer geluk heeft gehad.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Met wie speel jij het liefst spelletjes?

Met mijn vriendin en met mijn vrienden. Ik mag van geluk spreken dat erg veel van mijn vrienden er van houden om spelletjes te spelen.

Verschillende vrienden hebben ook weer verschillende interesses qua spelen. Zo komt er elke keer wel weer iets anders op tafel.

Want ondanks dat ik minder van spellen met geluk houdt, draait het uiteindelijk het meeste om de gezelligheid. Daar vind ik spellen echt ideaal voor. Lekker borrelen met vrienden en tegelijkertijd een leuk spelletje spelen.

Welk spel is voor jou jeugdsentiment?

Catan is voor mij echt jeugdsentiment. Gelukkig komt dat ook nog zo nu en dan op tafel. Ook heb ik er een app van op mijn telefoon waarop ik het nog regelmatig speel.

Spellenkast van Rico van Oosterhout

Ik denk dat iedereen van mijn leeftijd en ouder ook wel de spellen als Monopoly en Risk kent en gespeeld heeft, maar dat zijn in mijn ogen niet hele sterke spellen. Er zijn sindsdien heel veel (vaak wat minder populaire) spellen uitgekomen die veel sterker in elkaar zitten.

Catan is voor mij de eerste in die nieuwe generatie spellen.

Welk spel gaat (altijd) mee op vakantie?

Dat is elke vakantie weer anders. Vooral de kleine doosjes waar uitgevers als 999 Games en White Goblin Games er veel van verkopen, zijn erg makkelijk om mee te nemen.

Denk hierbij aan filler games, zoals Boonanza, Point Salad, L.A.M.A en Sushi Go!

Afgelopen jaren heb ik met een vriendengroep ook een vakantie gehad waarbij we veel van onze spellen meenamen. Door COVID kon elk jaar onze eigenlijke trip naar de Ardennen niet doorgaan en dus kozen we er dan voor om een huisje te huren en ons met z’n vijven op te sluiten met onze collectie.

Afgelopen jaar hebben we zelfs een alfabet-challenge in het leven geroepen waarbij we binnen 24 uur een spel wilde spelen beginnend met elke letter van het alfabet. Het heeft ons 17 uur en 40 minuten ongeveer gekost om deze 26 spellen te spelen!

Een vermoeiende challenge, maar het was wel erg leuk.

Spellenkast van Rico van Oosterhout

Welk spel vond je een grote tegenvaller?

Dat klinkt misschien stom, maar geen spel is echt een grote tegenvaller geweest.

Over het algemeen doe ik voor een aankoop altijd grondig onderzoek door op de website van BoardgameGeek te kijken en spellenreviews te bekijken.

Wat is het nieuwste spel in je spellenkast?

Het nieuwste spel in mijn collectie zijn er eigenlijk een paar. Ik kan het soms niet laten om er meteen een aantal te bestellen. Helaas heb ik ze ook nog niet allemaal gespeeld.

Het leukste daarvan lijkt mij Altiplano. Wat mij erg aantrekt is dat het een zelfde spelmechanisme gebruikt als De Kwakzalvers van Kakelenburg. Uit een zakje trek je fiches die je vervolgens moet gebruiken in het spel en als je dat goed doet kan je weer nieuwe en betere fiches krijgen.

Welk spel staat nog op je verlanglijstje?

Spellenkast van Rico van Oosterhout

Op de website van BoardGameGeek heb ik een account waarop ik een verlanglijstje bij houdt. Op het moment van schrijven bestaat mijn lijstje uit 20 spellen waar ik heel benieuwd naar ben.

Welke ik hier precies van wil, moet ik nog goed uitzoeken.

Wat is jouw ultieme quarantaine speltip?

Waar wij met onze vrienden heel veel gebruik van hebben gemaakt is de website en app van BoardGameArena.

Dit is een online platform waar je een grote collectie spellen kan spelen. Ofwel gratis ofwel met een abonnement van maar 4 euro per maand. De collectie spellen blijft maar groeien.

Ook is dit een perfecte plek om spellen die je interessant lijken alvast te testen. Via BoardGameArena zijn we best veel spellen tegen gekomen die ondertussen gekocht zijn en nog vaak op tafel komen.

Welk spel mag volgens jou in geen enkele spellenkast ontbreken?

Als ik een favoriet van mijzelf aan moet wijzen dan is dat: A Game of Thrones Het Bordspel inclusief uitbreiding Mother of Dragons. Dit spel zit zo geweldig goed in elkaar. Je waant je echt in de wereld van de serie en boeken. Het is een soort Risk, maar met veel minder geluk. Intriges, gevechten en diplomatie wisselen elkaar af tot er een winnaar is. Het spel kan makkelijk een uur of 6 duren, dus je avond is direct gevuld. Over dit spel kan ik blijven praten en op mijn website kan je er meer over lezen.

Als ik een favoriet van mijzelf aan moet wijzen dan is dat: A Game of Thrones Het Bordspel inclusief de uitbreiding Mother of Dragons.

Dit spel zit zo geweldig goed in elkaar. Je waant je echt in de wereld van de serie en boeken. Het is een soort Risk, maar met veel minder geluk. Intriges, gevechten en diplomatie wisselen elkaar af tot er een winnaar is. Het spel kan makkelijk een uur of 6 duren, dus je avond is direct gevuld.

Maar toch is geen enkel spel echt onmisbaar in een collectie. En dat is maar goed ook, het is juist leuk om op bezoek bij andere mensen weer andere spellen te spelen.

Ik heb in een toplijstje op mijn website wel dit lijstje gemaakt met 10 gateway spellen. Dit zijn spellen die heel verschillend spelen en erg makkelijk zijn voor beginnende spelers.

Dit zijn een soort instapspellen in de wereld van (bord)spellen. Als je een geheel nieuw soort spel wilt of niet weet wat voor iets je wil, dan is dit lijstje erg handig.

Nog meer spellenkasten bekijken?

Enne… ken jij ze allemaal? Dit zijn de Beste Spellen van 2022!

Wil je ook meedoen aan deze rubriek?

Leuk! Meld je hier aan!

Op de hoogte blijven van nieuwe spellenkasten en spellentips?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse spellen nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Later nog eens lezen? Bewaar de spellenkast van Rico van Oosterhout op Pinterest:

Spellenkast van Rico van Oosterhout

In deze blog over de Spellenkast van Rico van Oosterhout staan affliate links.

🔎 Zoek je iets speciaals?
Zoeken
Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
🤩 Meest gelezen
✨ Nieuwste blogs

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.

📫 Mag ik je blijven inspireren?

Cynthia van Cynspirerend.nl

Elke maand typ ik persoonlijk een mailtje vol inspiratie aan meer dan 750 trouwe lezers.

Wil jij de volgende mail vol updates, inspiratie en winacties ook ontvangen? 

👉🏻 Ja leuk, mail mij ook!

7 gedachten over “Spellenkast van Rico van Oosterhout”

  1. Wat een goed gevulde spellenkast is dit! Zelf heb ik nog maar een paar spellen, allemaal van vroeger: Monopolie; Levensweg en RingRing

  2. Ik lees je spellenkasten altijd op zoek naar de bijzondere spellen die ik nog ken van vroeger maar die komen nooit voorbij. Misschien ben ik te oud, een uitstervend ras – mijn oude spellen en ik.

  3. Bij het spel Catan heb ik ook veel leuke herinneringen, we hebben het avondenet vrienden gespeeld.

Reacties zijn gesloten.

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? ✉ Stuur me een berichtje!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!