Review: Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur

Op 26 juni werden we uitgenodigd om een kijkje te komen nemen bij het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur. Dit museum – dat dit jaar zijn 25 jarig jubileum viert – ligt praktisch bij ons om de hoek en toch waren we er nog nooit geweest. Vandaag lees je wat we van dit museum vinden en of we het opgenomen hebben in de lijst met onze favoriete kidsproof uitjes in Nederland.

De oorsprong van het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum

Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur

Dit museum is eigenlijk ontstaan door een uit de hand gelopen hobby van veehouder Kees Bakker uit Terschuur. Hij verzamelde allerhande oude dingen en dan voornamelijk op het gebied van oude ambachten.

Op 26 juni 1995 werd het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum officieel geopend. Inmiddels zijn de 20 oude ambachten waar het museum mee begon uitgebreid naar ruim 160 ambachten. En op de tweede verdieping vind je een uitgebreide speelgoedcollectie om te bekijken en om mee te spelen.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Ouderwetse, knusse uitstraling

Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur

Ondanks de grootte van het pand en de uitgebreide collectie heeft het museum een soort ‘kneuterigheid’ behouden wat ik zelf heel prettig vind. Het museum zelf heeft een knusse en wat ouderwetse uitstraling, waardoor je met een ongedwongen gevoel de ruimtes kunt bezoeken.

In het museum kun je 3 routes volgen. Route A en B leiden je langs de 160 verschillende ruimtes met oude ambachten. Route C brengt je langs de uitgebreide speelgoedcollectie.

160 Oude Ambachten

Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur

Tijdens route A en B vind je onder andere een compleet ingerichte klas (met Aap, Noot en Mies), autogarage en een ouderwetse schoonheidsspecialiste.

Onze dochter vond het reuze interessant om al die voorwerpen te zien en wij vonden het leuk om het uit te leggen. Zo lieten we haar dia’s, weegschalen en kroontjespennen zien.

Ook vond ze het stoer om echt te kunnen bellen met een telefoon met snoer en draaischijf.

Herinneringen komen tot leven

Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur

En dat is precies de charme van het terugzien van al die voorwerpen. Het brengt herinneringen weer tot leven.

Ook is het erg leuk dat je de voorwerpen grotendeels mag voelen en aanraken. We hebben echt even in de schoolbanken gezeten, in de kruidenierswinkel gestaan en op een ouderwetse manier de was gedaan (Ik was hierdoor bij thuiskomst extra dankbaar voor onze wasmachine overigens).

Uitgebreide interactieve speelgoedcollectie

Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur

De derde route brengt je langs de uitgebreide speelgoedcollectie van het museum, dat varieert van modeltreintjes tot knuffels. Van boeken tot poppenhuizen. En van ouderwetse bordspellen tot Dinky Toys.

Voor ons als ouders was dit echt een route vol herinneringen aan onze jeugd (o.a. Flippo’s, Thunderbirds en Lego!). Voor Sterre was het vooral een plek om haar ogen uit te kijken in de vitrines vol speelgoed.

Én om op knopjes te drukken, waardoor er o.a. lichten aan gingen, treintjes gingen rijden en zelfs een hele speelgoedkermis tot leven kwam. Echt superleuk gedaan!

Met z’n drieën de speelhoek in

Dagje uit met kinderen in Gelderland

Als klap op de vuurpijl was er een uitgebreide speelhoek, waar niet alleen onze dochter, maar ook wij zelf lekker gingen spelen.

Onze uk vermaakte zich onder andere met een oud hobbelpaard, een speelgoedwinkeltje en een ballenbak.

En manlief en ik gingen als echte spelletjesgekken fanatiek aan de slag met een potje reuzesjoelen, airhockey en knikkerbiljart.

Expositie: Barbie & Ken, al 60 Jaar een Setje

Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur

Ook leuk! Het museum organiseert regelmatig leuke activiteiten tijdens schoolvakanties en organiseert speciale exposities.

Vanaf 1 juli vind je een speciale expositie ‘Barbie & Ken, al bijna 60 jaar een setje!’ in het museum. Wij hebben tijdens ons bezoek al een kijkje mogen nemen.

Naast het bekijken van vitrines vol Barbies, kun je in een heuse Barbiedoos op de foto (zie foto onderaan deze blog!) en is er een Barbiespeeltafel waar de kleine meid en mama zich even lekker uit konden leven.

Oude Ambachten & Speelgoedmuseum: Is het een aanrader?

Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur

Ja, wij hebben zeker genoten van ons bezoek aan het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum. Het museum is echt een ‘doe-museum’ voor volwassenen en kinderen.

Al die voorwerpen (want het zijn er veel) rakelen op een ongedwongen manier je eigen herinneringen op, terwijl kinderen op een speelse manier datzelfde verleden kunnen ontdekken.

Aangezien het grootste deel van deze collectie uit 1910 tot 1970 komt, denk ik dat het zelfs nóg leuker en interessanter is wanneer we nog een keertje terug gaan met opa en oma erbij.

Vanwege de ongedwongen sfeer en het plezier wat wij hebben gehad aan het spelen met en (her)ontdekken van de oude spullen hebben wij dit fijne museum met veel plezier opgenomen in onze Lijst met Favoriete Kidsproof Uitjes in Nederland.

Meer lezen over dit museum?

Ben jij wel eens in dit museum geweest?

Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur

Wil je meer lezen over opvoeden en moederschap?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op Pinterest, Facebook en Instagram.

Deze blog bevat een samenwerking met het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum. In deze blog staan tevens affliate links.

Cynthia Lukassen

18 gedachten over “Review: Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur”

  1. Nog nooit geweest, maar absoluut een museum voor mij. Ik vind het heerlijk om in zo’n museum rond te kijken en even terug in de tijd te gaan.

  2. ik ken toch heel wat musea, maar deze had ik nog niet van gehoord! lijkt me heel erg leuk

  3. Nee, ik ken het museum niet maar het is wel iets wat ik erg leuk vind. Ik hou heel erg van al die mooie spullen van vroeger. Geeft een mooie impressie van vervlogen tijden waarin mijn ouders en grootouders leefden.

  4. Wat leuk! Ik hou wel van een museum dat zo’n authentieke sfeer uitstraalt. In Tilburg hadden we ooit ook een speelgoed museum, daar kwam ik vroeger wel eens.

  5. Zulke dingen vind ik zelf altijd heel leuk vooral als het dan zo ingericht is etc! Wij hebben ook zo’n dorp met allemaal van die oude ambachtshuisjes waar je in kan kijken, echt heel leuk! Dat heet het veenpark

  6. Ziet er heel leuk uit! Hopelijk vullen ze het nog wat aan met de tijd zodat het niet enkel van 1910 – 1970 is :p

  7. Wat leuk dat je ook zoveel kunt doen en aanraken! Dat hoor je niet vaak.

  8. Wat een leuk en interactief museum. Dat is niet alleen leuk voor de jonge kids (die zo iig weten hoe onze telefoons eruitzagen haha) maar zeker ook een feest der herkenning voor de wat oudere onder ons 🙂

  9. Wat een leuk museum! En nog leuker dat je er ook kan spelen! Lijkt me n fantastisch dagje uit! ❤️☺️

Reacties zijn gesloten.