Bloggen: Schrijf ik om te geven of om te ontvangen?

Ik heb afgelopen week niets geschreven op mijn blog. Ik ben te druk, moe, ziek, bezig en ongeïnspireerd geweest om te schrijven. Mijn hoofd stond er niet naar. Ik stelde het op de één of andere manier steeds uit. Ik moest nog een was draaien, nog meer opruimen, een fotoalbum in elkaar plakken, een boek lezen, de afwasmachine uitruimen, de kleine madam eten geven/drinken geven/verschonen/aankleden/uitkleden/in bed stoppen/uit bed halen/knuffelen etc. Ach ja, je snapt het wel. Uitstelgedrag.

Elke dag moeten schrijven voor meer volgers

En waarom? Ik weet het eigenlijk niet echt. Ik houd veel van schrijven. Vind het leuk om te doen. En te delen. Maar mijn blog voelde ineens als verplichting. Een tijdje terug las ik diverse stukken van andere bloggers. Over hoe zij hun aantal lezers hadden uitgebreid. Hoe ze schrijfopdrachten kregen. Zij schreven dat het heel belangrijk zou zijn dat je elke dag blogt. Minimaal. Anders wordt je niet groter, krijg je niet meer lezers en zul je zeker in de toekomst nooit schrijfopdrachten krijgen. Dat benauwde me. En gaf ineens veel extra druk om te schrijven. En bezig te zijn met wat een lezer verwacht van mijn blog. En ook hoeveel stukken lezers verwachten. Het fijne van het schrijven wordt overschaduwd door alle verwachtingen en verplichtingen.

Advertentie
35 tweedehands topboeken met 35% korting

Te hoge verwachtingen

Maar wacht eens even! Wie zegt dat een ander dit van me verwacht? En worden mijn stukken echt beter, wanneer ik er meer schrijf? Kwantiteit is niet per definitie kwaliteit. En is het dan ook niet in strijd met mezelf? Ik wil delen wat me inspireert! En net als iedereen heb ik weken vol inspiratie en motivatie. En ik heb weken met moedeloosheid, inspiratieloosheid en… griep. Want die heb ik ook meegekregen deze week. Cadeautje van de kleine madam ;). Verwacht ik niet te veel van mezelf? En verwacht ik niet dat anderen teveel van me verwachten? Mijn blog is voor anderen een leuk verhaal (hoop ik) om te lezen en volgen. Maar niet een vast begin van de dag, een must have of een basisbehoefte. Deze stukjes zijn geen invulling van de dag, maar aanvulling van de dag. Een beetje plezier, informatie en inspiratie. Zo zijn ze bedoeld.

Terug naar de kern

En ja, ik zou best meer lezers willen bereiken. En ja, ik zou best willen schrijven in opdracht (omdat ik geloof dat ik dat heel goed kan, ook al ben ik er niet voor opgeleid. Maar da’s een ander verhaal). Maar laat ik vooral de kern niet vergeten: Ik houd van schrijven! Ik houd ervan mijn omgeving, mijn gezin, mijzelf en mijn hart te observeren, aan te voelen en te verwoorden. Het woord te geven aan mijn hart. En het is zonde als ik dat uitschakel en uitstel, doordat ik denk dat anderen misschien iets van me zouden kunnen verwachten. Iets wat ik niet waar kan maken. Of wil maken. 

Ik deel wat me inspireert

Vanaf nu sta ik in ieder geval achter mezelf. Ik schrijf alleen wanneer ik geïnspireerd ben: Cynspirerend. Zo heet mijn blog niet voor niets. Ik deel wat mij inspireert. En vóór degene die het leuk vind om te lezen. En al is dat alleen mijn man, ouders en schoonouders. Prima. En al is het voor 100.000 man. Ook mooi. Ik wil niet dat het aantal lezers invloed heeft op het aantal woorden en de essentie van de woorden die ik deel op mijn blog.

Ik wil mijn leven verwoorden in zinnen en verhaaltjes. Dat vind ik zinvol. Dat maakt me blij. Al van kinds af aan werd ik blij van schrijven. Het maakt me gelukkig. En dat is waar het me om gaat. Om het delen van een stukje van mijn geluk, mijn leven en mijn inspiratie. Dagelijks, wekelijks of misschien soms wel maandelijks. Wie weet wat het leven me brengt aan inspiratie en schrijfkriebels.

Ik hoop dat je me volgt als je het leuk vind wat ik deel. Ik vind reacties, likes en mailtjes leuk om te krijgen. Natuurlijk, ook dat motiveert en inspireert me.

Maar deze website gaat niet om wat ik wil krijgen.

Het gaan om wat ik wil geven. 

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van mijn blog?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op PinterestFacebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen inspiratie. In deze blog staan wel een paar affliate links.

Cynthia Lukassen

8 gedachten over “Bloggen: Schrijf ik om te geven of om te ontvangen?”

 1. Heel goed verwoord. Wat je aangeeft is juist, je blog moet geen blok aan je been worden.
  Pak weer die nieuwe energie en ga heel positief weer aan het werk.

  Beantwoorden
 2. Lieve Cynthia

  Inderdaad gewoon schrijven als je wilt en kunt, niet omdat het moet.
  En wat anderen ervan vinden is niet zo belangrijk.
  Als jij maar jouw verhaal kwijt kunt.

  Liefs Nienke

  Beantwoorden
 3. Juist! Goed zo Cynthia, je doet het voor jezelf! En ja leuk om te lezen en fijn dat je er gelukkig van wordt. Ga zo door! Maar alleen als het jou inspireert.

  Beantwoorden
 4. Pingback: Maandoverzicht Februari: Verjaardag, spuitluiers en pestokaas! - Cynspirerend.nl
 5. Pingback: Maandoverzicht mei: Balans zoeken, koorts en een krat vol speciaalbiertjes - Cynspirerend.nl

Plaats een reactie