5x Waar Kan Ik Mijn Spullen Doneren?

Ontspullen en opruimen is natuurlijk heerlijk om te doen. Je krijgt er niet alleen een lege kamer van, maar ook je hoofd wordt lekker rustig. Maarre… Waar moet je met al die opgeruimde spulletjes naartoe? Vandaag vertel ik je waar je jouw opgeruimde spullen doneren kunt. Geef je spullen een tweede leven!

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Spullen Doneren

Spullen doneren: Geef jouw oude spullen een tweede kans

Of je nou bezig bent ontspullen, verhuizen of de Maria Kondo methode. Na elke flinke opruim ronde blijft de vraag:

Wat doe ik met mijn overgebleven spullen?

Het is zonde – en totaal niet duurzaam – om al die spullen zomaar weg te gooien.

Spullen Doneren

Vaak is jouw ‘oude troep’ helemaal geen troep en nog een goede uitkomst voor andere mensen die minder te besteden hebben.

Vandaag geef ik je 5 tips om jouw oude spullen te doneren en zo een tweede kans te geven.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

1: Waar kun je boeken doneren?

boeken doneren aan een minibieb

Heb je je boekenkast even lekker opgeruimd en een flinke verzameling over?

Doneer je boeken dan aan een minibieb bij jou in de buurt.

Vaak zitten minibiebs enorm te springen om een nieuwe voorraad mooie, nette boeken. En zo krijgt jouw boek een fijn tweede leven.

2: Waar kun je babyspullen doneren?

Spullen Doneren

Heb je nog babyspullen, zoals kleding, kruiken, hydrofiele luiers en dekens liggen? Doneer ze aan Stichting Babyspullen.

Deze stichting zamelt gebruikte babyspullen in en maakt er babystartpakketten van voor ouders in Nederland die onder de armoedegrens leven.

Een simpele manier om een ander gezin die het goed kan gebruiken een handje te helpen.

3: Waar kun je kleding doneren?

Spullen Doneren

Heb je jouw kledingkast even goed opgeruimd en flink wat vuilniszakken volgestouwd?

Doneren bij een inzamelpunt

Gooi het niet weg, maar doneer je kleding bij een inzamelpunt bij jou in de buurt.

In de meeste gemeenten staan textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Als die er niet zijn, kun je het naar de milieustraat brengen.

Doneren aan de Kledingbank

Ook kun je jouw kleding doneren aan een Kledingbank. Mensen die onder de armoedegrens leven, kunnen dan op afspraak en in alle privacy langskomen om een paar setjes kleding uit te kiezen. En zo krijgt jouw kleding een mooi tweede leven.

Kleding Kettingruil

kleding kettingruil

Heb je kleding liggen waar jij of je kind niet meer in past? Doe dan eens mee aan een kleding kettingruil.

Hoe werkt het? Eens in de zoveel weken krijg je een tas vol met (kinder)kleding. Zit er leuke kleding bij? Dan mag je dit eruit halen.

Vervolgens stop (kinder)kleding die jij niet meer draagt in de tas en geef je de tas door aan de volgende in de ketting.

4: Waar kun je gereedschap doneren?

Spullen Doneren

Heb je nog gereedschap ( o.a. handgereedschap, naaimachines en elektrisch gereedschap) liggen waar je niets mee doet?

Gered Gereedschap is een stichting die vakmensen in ontwikkelingslanden steunt met kennis, kunde en middelen om een zelfstandig bestaan op te bouwen.

Je kunt gereedschap dat je niet meer gebruikt, doneren bij een filiaal van de Praxis of een ander verzamelpunt in jouw buurt.

5: Waar kun je knuffels en speelgoed doneren?

Spullen Doneren

Tijdens elke verjaardag krijgt mijn dochter een grote hoeveelheid aan speelgoed en ook tijdens Sinterklaas en Kerst wordt ze flink verwend. Maar niet elk kind heeft dat voorrecht.

Speelgoedbanken verzamelen bordspellen, prentenboeken en ander speelgoed voor kinderen en zorgen dat het terecht komt bij kinderen wiens ouders niet veel te besteden hebben.

 • Tip: Zoek via Google op Speelgoedbank + jouw plaatsnaam voor de dichtstbijzijnde speelgoedbank bij jou in de buurt.

Extra tip: aan het eind van het jaar kun je ook tweedehands speelgoed kopen en verkopen via een Recycle Sint bij jou in de buurt. Lees er meer over in dit artikel over duurzaam Sinterklaas vieren.

Nog meer lezen over duurzaamheid?

Of lees alles over onze eerste kennismaking met de shampoo bars van Shampoobars.nl

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen!

Schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen inspiratie. In deze blog staan wel een paar affliate links.

Cynthia Lukassen

22 gedachten over “5x Waar Kan Ik Mijn Spullen Doneren?”

 1. Wauw wat goed! Wat een fijne manier om anderen blij te kunnen maken met zaken waar jij geen waarde meer aan hecht. Ik neem even kijkje!

 2. Dat vind ik nu eens een mooi lokaal effect van sociale media! Jij kan je huis opruimen, en een ander kan je gelukkig maken met de spulletjes die je niet meer gebruikt.

 3. Ik vind het echt goed dat er groepen zijn op facebook dat je dingen gratis kan weggeven en de mensen die dit doen hebben de juiste intenties ervoor. Zelf heb ik het ook gedaan, helaas geen goede ervaringen mee en ben ik gestopt met dat te doen.

 4. Speelgoed en oude kooien die nog goed zijn, ik heb het dus over dierenspeelgoerd, heb ik wel eens gedoneerd aan het asiel en de sociale kinderboerderij.

 5. Wat een goede initiatieven seg. Beter dan alles slecht te laten worden en te moeten wegsmijt. Wel jammer dat die ene vrouw zo onbeschoft was

 6. Mooi idee om dat zo te doen! Wij hebben een tijdje geleden een hele hoop kleding die ons niet meer paste of we niet meer droegen aan de kledingbank hier gegeven. Die waren er inderdaad ook erg blij mee. En wij waren blij dat we er misschien iemand anders blij mee kunnen maken.

 7. Goed idee zeg. Je verzamelt thuis ongemerkt zoveel dat je niet gebruikt en hoe fijn is het als je een ander er blij mee kunt maken!

 8. ik ben dol op ontspullen!! Meestal gaat het naar de kringloop of de kledingbank. Facebook vind ik best een goed idee!! In onze kamer heb ik ik de boekkast een weggeef-plank. Boeken die we wel met plezier gelezen hebben, maar niet noodzakelijker wijze willen houden. Daar hebben al heel wat mensen een leuk boekje “mee gepikt”

 9. Wat goed dat je dit doet, maar at zal je raar hebben opgekeken met die dame die zonder een bedankje,w eer weg liep. Kleding van de jongens wat goed is maar te klein, geef ik altijd mee aan een vriend van mijn man, die neemt dit mee naar familie en vrienden in Indonesie. Op zich zou ik ook wel eens verder kunnen kijken.

 10. Wat een mooi idee! 🙂 Ik doe 1 keer per jaar een ruildag met vriendinnen. Dan zoeken we alles uit wat we zelf niet meer gebruiken (make-up, producten, boeken, thee…) en die krijgen dan een nieuwe eigenaar! 🙂 Aanstaande zondag is het weer zover en het is nu het derde jaar op rij dat we het doen! 😀 Kleding doen we niet omdat onze maten nogal verschillen.

 11. Wat goed dat je dit doet. Ik doe dit eigenlijk te weinig, alleen maar met kleding die ik wegbreng. Met die weggeefhoeken hoor ik vaak dat mensen dan niet op komen dagen, dat lijkt me erg vervelend.

 12. Wat goed om dingen weg te geven die je zelf niet gebruikt en niet persee nodig hebt!
  Goed initiatief!

 13. Da’s nog een goed idee, nu breng ik heel veel naar de kringwinkel maar gratis weggeven aan wie het nodig heeft lijkt me nog beter.

 14. Super goed van je! Dit soort acties doen we meestal binnen onze eigen familie, zo maak je elkaar blij met kleding en spullen die de ander beter kan gebruiken. De ene keer ontvang jij iets en de andere keer de ander.

Reacties zijn gesloten.