5x Waar Kan Ik Mijn Spullen Doneren?

Deel dit artikel of sla het op
 • 201
 • 23
 •  
 •  
 •  
  224
  Shares

Ontspullen en opruimen is natuurlijk heerlijk om te doen. Je krijgt er niet alleen een lege kamer van, maar ook je hoofd wordt lekker rustig. Maarre… Waar moet je met al die opgeruimde spulletjes naartoe? Vandaag vertel ik je waar je jouw opgeruimde spullen doneren kunt en zo een tweede leven kunt geven.

Spullen doneren: Geef jouw oude spullen een tweede kans

Spullen Doneren

Sinds vorig jaar ben ik enthousiast begonnen met ontspullen. Na elke flinke opruimmanie heb ik aardig wat spullen over. Het is zonde – en totaal niet duurzaam – om al die spullen zomaar weg te gooien. (Ook bedrijven zijn hier mee bezig door middel van Tweedekansjes trouwens!)

Vaak is jouw ‘oude troep’ helemaal geen troep en nog een goede uitkomst voor andere mensen die minder te besteden hebben. Maar welke mogelijkheden heb je?

Vandaag geef ik je 5 tips om jouw oude spullen te doneren en zo een tweede kans te geven.

Tip 1: Spullen doneren via Facebook

Spullen Doneren

Spullen doneren? Op Facebook barst het van de weggeefhoeken! Typ maar een weggeefhoek en daarna je woonplaats in en er gaat een wereld voor je open. 

Ik woon zelf in Ede en ben inmiddels lid van:

Ik vind deze weggeefhoeken echt een uitkomst, omdat je op een makkelijke manier in contact kan komen met buurtbewoners die je een plezier kan doen met wat jij anders weg zou doen.

Onlangs heb ik van de ongebruikte voorraad in mijn badkamer 2 verwenpakketjes samengesteld. Er werd enthousiast op gereageerd en zo kon ik 2 anderen blij maken met mijn leftovers.

Tip 2: Stichting Babyspullen

Spullen Doneren

Stichting Babyspullen zamelt gebruikte babyspullen in en maakt er babystartpakketten van voor ouders in Nederland die onder de armoedegrens leven.

Ze hebben veel inzamelpunten in Nederland. Het is gewoon een kwestie van de zak met babyspullen doneren in een ton bij één van de inleverpunten. Meer hoef je niet te doen.

En zo help je met jouw oude babykleren, speelgoed en verzorgingsproducten een ander gezin die het goed kan gebruiken.

Tip 3: Kledingbank

Spullen Doneren

Heb je jouw kledingkast even goed uitgezocht en flink wat vuilniszakken volgestouwd?

Gooi het niet weg, maar doneer je kleding aan een Kledingbank bij jou in de buurt. De kledingbanken worden meestal gerund door vrijwilligers die de kleding netjes sorteren en zo nodig zelfs wassen.

Mensen die onder de armoedegrens leven kunnen dan op afspraak en in alle privacy langskomen om een paar setjes kleding uit te kiezen. En zo krijgt jouw kleding een mooi tweede leven.

Tip 4: Speelgoedbank

Spullen Doneren

Tijdens elke verjaardag krijgt mijn dochter een grote hoeveelheid aan speelgoed en ook tijdens Sinterklaas en Kerst wordt ze flink verwend.

Maar niet elk kind heeft dat voorrecht. Speelgoedbanken verzamelen bordspellen, prentenboeken en ander speelgoed voor kinderen en zorgen dat het terecht komt bij kinderen wiens ouders niet veel te besteden hebben.

In mijn buurt is de dichtstbijzijnde Speelgoedbank in Wageningen. Zoek via Google op Kledingbank + jouw plaatsnaam voor de dichtstbijzijnde speelgoedbank bij jou in de buurt.

Tip 5: Gered Gereedschap

Spullen Doneren

Heb je nog gereedschap ( o.a. handgereedschap, naaimachines en elektrisch gereedschap) liggen waar je niets mee doet?

Gered Gereedschap is een stichting die vakmensen in ontwikkelingslanden steunt met kennis, kunde en middelen om een zelfstandig bestaan op te bouwen.

Je kunt gereedschap dat je niet meer gebruikt, doneren bij een filiaal van de Praxis of een ander verzamelpunt in jouw buurt. Kijk hier voor een overzicht van alle inzamelpunten. 

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Spullen Doneren

Doneer jij jouw spullen ook na het ontspullen en opruimen?

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van mijn blog?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op PinterestFacebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen inspiratie. In deze blog staan wel een paar affliate links.

22 gedachten over “5x Waar Kan Ik Mijn Spullen Doneren?”

 1. Super goed van je! Dit soort acties doen we meestal binnen onze eigen familie, zo maak je elkaar blij met kleding en spullen die de ander beter kan gebruiken. De ene keer ontvang jij iets en de andere keer de ander.

  Beantwoorden
 2. Wat een mooi idee! 🙂 Ik doe 1 keer per jaar een ruildag met vriendinnen. Dan zoeken we alles uit wat we zelf niet meer gebruiken (make-up, producten, boeken, thee…) en die krijgen dan een nieuwe eigenaar! 🙂 Aanstaande zondag is het weer zover en het is nu het derde jaar op rij dat we het doen! 😀 Kleding doen we niet omdat onze maten nogal verschillen.

  Beantwoorden
 3. Wat goed dat je dit doet, maar at zal je raar hebben opgekeken met die dame die zonder een bedankje,w eer weg liep. Kleding van de jongens wat goed is maar te klein, geef ik altijd mee aan een vriend van mijn man, die neemt dit mee naar familie en vrienden in Indonesie. Op zich zou ik ook wel eens verder kunnen kijken.

  Beantwoorden
 4. ik ben dol op ontspullen!! Meestal gaat het naar de kringloop of de kledingbank. Facebook vind ik best een goed idee!! In onze kamer heb ik ik de boekkast een weggeef-plank. Boeken die we wel met plezier gelezen hebben, maar niet noodzakelijker wijze willen houden. Daar hebben al heel wat mensen een leuk boekje “mee gepikt”

  Beantwoorden
 5. Mooi idee om dat zo te doen! Wij hebben een tijdje geleden een hele hoop kleding die ons niet meer paste of we niet meer droegen aan de kledingbank hier gegeven. Die waren er inderdaad ook erg blij mee. En wij waren blij dat we er misschien iemand anders blij mee kunnen maken.

  Beantwoorden
 6. Ik vind het echt goed dat er groepen zijn op facebook dat je dingen gratis kan weggeven en de mensen die dit doen hebben de juiste intenties ervoor. Zelf heb ik het ook gedaan, helaas geen goede ervaringen mee en ben ik gestopt met dat te doen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie