Automatisch besparen op je energierekening: hoe werkt dat?

Het is inmiddels wel bekend dat je veel geld kunt besparen door over te stappen naar een andere, goedkopere energieleverancier. Ook wij betalen al jaren het zogenaamde ‘slaperstarief’ bij onze energiemaatschappij. Ik wil graag besparen op mijn vaste lasten. Maar eerlijk? Ik heb helemaal geen zin om alles elk jaar uit te zoeken. Sinds kort ben ik aangemeld bij SwitchHero: een nieuwe, gratis service die je helpt bij het automatisch besparen op je energierekening. Hoe werkt dat?

Automatisch besparen op je energierekening: hoe werkt dat?

Vandaag vertel ik je in dit artikel:

 1. Wat is het nut van overstappen?
 2. Wie is SwitchHero?
 3. Hoe helpen ze je met overstappen?
 4. Wat kost de automatische service?
 5. Hoe meld je je aan?

Bewaar dit artikel op Pinterest

Automatisch besparen op je energierekening: hoe werkt dat?

1. Wat is het nut van overstappen?

Automatisch besparen op je energierekening: hoe werkt dat?

Met het overstappen naar een nieuwe energieleverancier kun je besparen op je vaste lasten.

Die besparing kan oplopen tot bijna 400 euro per huishouden per jaar, zo blijkt uit de nieuwe Energiemonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Toch is slechts 27% van de Nederlanders het afgelopen jaar maar overgestapt naar een nieuwe energieleverancier. Een gedeelte van deze mensen is simpelweg tevreden over hun huidige energieleverancier.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Maar een ander deel wil wel besparen, maar heeft vooral geen zin of tijd om alle tarieven met elkaar te vergelijken. Ze kijken op tegen het gedoe. Deze mensen komen in het variabele tarief terecht. Dit wordt ook wel het slaperstarief genoemd.

Slaperstarief: we willen wel besparen, maar hebben geen tijd en zin om het uit te zoeken

Automatisch besparen op je energierekening: hoe werkt dat?

Als ik naar mezelf kijk herken ik dat ook. We hebben sinds het overlijden van mijn vader al het voornemen om over te stappen naar een andere energiemaatschappij. Onze huidige energiemaatschappij heeft bij de afwikkeling van het overlijden van mijn vader grote fouten gemaakt en ons heel klant onvriendelijk behandeld.

Daarnaast zou het verlagen van onze vaste lasten zeer welkom zijn. Sinds ik vorig jaar overspannen thuis kwam te zitten, hebben we best ingeteerd op ons spaargeld.

Maar ja, waar begin je? En hoe kun je de tarieven het beste vergelijken?

Ik vind het een onoverzichtelijk verhaal en kom er zelf niet goed uit. Dus lieten we het maar weer zitten en zaten ook wij weer met dat slaperstarief.

2. Wie is SwitchHero?

Voor de mensen die op zien tegen ‘het gedoe’ van energieleveranciers vergelijken, maar die wel graag willen besparen is er de relatief nieuwe service van SwitchHero.

Zij bieden een zogenaamde auto switching service aan. Dit is een populaire service in Groot-Brittanië, maar groeit ook steeds meer in Nederland en België.

SwitchHero zoekt een goede deal voor je uit, ze bieden je het energiecontract aan en de overstap wordt volledig automatisch voor je geregeld. Zij doen dit niet eenmalig, maar elke 12 maanden.

Hoe meer mensen er aangemeld zijn, hoe groter de groep is die zij vertegenwoordigen tijdens hun onderhandelingen met energiemaatschappijen.

Ze gaan dus niet alleen voor jou aan de slag, maar ook voor duizenden andere ingeschreven consumenten. Daardoor kunnen ze scherpere tarieven onderhandelen.

3. Hoe helpen ze je met overstappen?

Automatisch besparen op je energierekening: hoe werkt dat?

SwitchHero onderhandelt regelmatig met verschillende energieleveranciers voor een goede energiedeal met groene energie.

Een onderhandeling is wat hen betreft pas gelukt, als ze je een scherpe deal kunnen bieden. Dat betekent, dat je een stuk goedkoper uit moet zijn, dan wanneer je niks doet en jouw contract af laat lopen.

Wanneer je energiecontract afloopt, ontvangt je altijd drie e-mails en een sms. Vanaf de eerste e-mail heb je in totaal ca. 20 dagen om de deal door te lezen en -desgewenst- af te wijzen. Dat vind ik wel een fijn gevoel. Dan heb ik even de tijd om me in te lezen.

Als je de deal niet afwijst, dan wordt het nieuwe contract en de opzegging bij de huidige leverancier helemaal voor je geregeld.

4. Wat kost de automatische service?

SwitchHero is gratis voor jou als consument.

Wat is dan het verdienmodel van SwitchHero? Ze ontvangen (net als vergelijkingssites en veilingen) een vergoeding van de energieleverancier voor elke klant die zij onderbrengen.

Deze vergoeding is voor alle energieleveranciers dezelfde vergoeding. Hierdoor kan er geen voorkeursbehandeling plaats vinden.

5. Hoe meld je je aan?

Automatisch besparen op je energierekening: hoe werkt dat?

Heb je – net als ik- ook een energiecontract die al een tijdje op het slaperstarief doorsukkelt of wil je simpelweg graag op je vaste lasten besparen?

Je kunt je gratis aanmelden op de website door je gegevens achter te laten.

Ik heb me in juli aangemeld voor deze service. Op dit moment heb ik 2x een mail gekregen, waarbij ze aangaven dat ze nog geen betere deal voor ons hebben kunnen regelen.

Dat geeft mij het vertrouwen dat ze me niet zo maar ergens onder gaan brengen. Ik wacht dus rustig af tot ik een aanbod krijg die voordeliger is voor ons.

Wil je meer lezen over SwitchHero? Lees dan hier verder over automatisch overstappen.

Meer bespaartips lezen?

Of verdiep je in de wereld van ramsj en retourdeals: Overzicht: Waar Kun je Tweedekans Producten Kopen?

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over bewust leven & duurzaamheid!

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief over bewust leven en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Deze blog over automatisch besparen op je energierekening bevat een samenwerking met SwitchHero. 

🔎 Zoek je iets speciaals?
Zoeken
Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
🤩 Meest gelezen
✨ Nieuwste blogs

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.

📫 Mag ik je blijven inspireren?

Cynthia van Cynspirerend.nl

Elke maand typ ik persoonlijk een mailtje vol inspiratie aan meer dan 750 trouwe lezers.

Wil jij de volgende mail vol updates, inspiratie en winacties ook ontvangen? 

👉🏻 Ja leuk, mail mij ook!

9 gedachten over “Automatisch besparen op je energierekening: hoe werkt dat?”

 1. Wat een handig blog en zo grappig, wij hadden het hier thuis vorige week nog over ons “slapers tarief” Ik vind het heel vervelend om steeds na een gemaakte overeenkomst weer een nieuwe afspraak in mijn agenda te moeten zetten voor over een jaar. Zodat je weer in onderhandeling kunt. Zo’n site als SwitchHero is dan heel handig. Ik ga hun site eens bekijken want ik denk dat ze voor ons ook wel wat kunnen betekenen.

 2. Hmmmm. Ik heb nog niet eerder van ze gehoord. Het klinkt wel plausibel, want iedere vraag die bij mij opkwam behandelde jij ook (en met antwoord). Toch ben ik nog niet helemaal overtuigd. Ook al heb ik te weinig tijd, toch zoek ik uiteindelijk wel alles tot in de puntjes uit (directiesecretaresse geweest) en lees ik zelfs de kleinste lettertjes. Doen zij dat dan ook?

 3. automatisch overstappen? hmmm ik ben bang dat ik daar veel te eigenwijs voor ben. En wie organiseert die overstap en op basisi waarvan? De comissie van de leverancier die zij me aanbevelen? Je ziet ik ben zeer terughoudend in dit soort zaken

 4. Wat ben je er vroeg bij, heel goed! Ik ben inmiddels tevreden en heb het tarief vast laten zetten. Maar prijzen vergelijken is altijd goed. Goeie info! xxx

 5. Ik ken het bedrijf niet. Maar eens in de zo veel tijd is het wel handig om alles met elkaar te vergelijken.

 6. Ik kende het niet, vind het wel goed klinken. Ik stap wel regelmatig over maar niet automatisch.

 7. Ik ken Switch Hero helemaal niet. Interessant. Ik ga verder kijken op de site. Bedankt voor de tip!

Reacties zijn gesloten.

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? ✉ Stuur me een berichtje!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!