5x Wat ik heb geleerd van mijn vader

Wat ik geleerd heb van mijn vader

Vandaag is het precies een jaar geleden dat mijn vader is overleden. Aangezien ik al een tijdje sudder op een nieuwe rubriek op mijn blog, waarin ik je wat meer vertel over mezelf, leek dit me het juiste moment om hier aan te beginnen. Vandaag vertel ik je in mijn nieuwste rubriek ‘Leer mij kennen door’ vijf dingen die ik heb geleerd van mijn vader. Een kleine hommage aan mijn pap.

1. Makkelijk schrijven

Wat ik geleerd heb van mijn vader

Net als mijn vader ben ik dol op schrijven. En voor het volschrijven van een kaart, brief of blog draai ik mijn hand niet om.

Ik kan makkelijk verwoorden wat er in mijn hoofd omgaat of wat ik om me heen zie. De woorden komen eigenlijk als vanzelf.

En net als mijn vader vond ik dit eigenlijk altijd erg normaal. Totdat dit een keer als één van mijn grootste talenten uit een talententest kwam.

Toen werd ik me er bewust van en ben ik het ook meer gaan waarderen aan mezelf. Én me er meer in gaan ontwikkelen.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

2. Lekker tekenen

Wat ik geleerd heb van mijn vader

Toen ik jong was, was elke zaterdag ‘papa-dag’. Mijn moeder werkte dan en dus had ik de dag met mijn vader.

Wat ik me daarvan vooral herinnerde was het samen tekenen. Ik mocht dan zeggen wat hij ging tekenen en dan zaten we samen uren op de bank.

Ik kon vol bewondering naar zijn tekeningen kijken en wilde ook zo goed worden als mijn vader. Ik tekende al erg jong aan mijn eigen bureautje.

Voor mijn tiende verjaardag mocht ik naar een concert van 3T en toen heeft hij een cd hoes voor me getekend. Die ligt nog steeds in mijn doos met dierbare herinneringen.

3. Voor mezelf opkomen

Wat ik geleerd heb van mijn vader
Dit ben ik kort na de scheiding van mijn ouders

Ik zou willen zeggen dat ik dit van mijn vader heb geleerd op een liefdevolle, motiverende manier. Maar eerlijk gezegd is het het tegenovergestelde.

Op mijn dertiende gingen mijn ouders uit elkaar en was het contact tussen mij en mijn vader moeizaam. Hij was dolverliefd op een andere vrouw en ik was verdrietig.

Doordat hij geen begrip had voor mijn emoties, heb ik noodgedwongen mijn grenzen aan moeten geven. We hebben uiteindelijk zelfs een tijd geen contact gehad.

Dit jaar heb ik door gesprekken met mijn psycholoog (in verband met mijn overspannenheid) en teruggevonden brieven uit die tijd geleerd dat deze heftige periode me niet alleen verdrietig, maar ook sterker heeft gemaakt.

In de brieven las ik terug dat ik keer op keer uitgelegd heb wat ik voelde en waarom ik tijd nodig had om alles te verwerken. Met terugwerkende kracht ben ik trots op die kleine meid in mij die toen haar grenzen aangegeven heeft.

En nog steeds: ik ben niet iemand die heel dominant of druk is, maar als het nodig is kan ik heel duidelijk mijn grenzen aangeven. En ik doe niets wat echt niet goed voelt voor mij.

4. Fotograferen en filmen

Wat ik geleerd heb van mijn vader
Foto gemaakt door mijn vader

Mijn vader en de nieuwste snufjes: hij hield ervan om de nieuwste gadgets uit te proberen.

In mijn jeugd waren dit vooral de nieuwste film- en fotocamera’s. Hij filmde veel en monteerde zijn eigen video’s. En ik mocht dan meekijken.

Ik heb veel van hem geleerd, zoals dat een shot tijdens het filmen niet langer dan 10 seconden mag duren. Anders is je aandacht weg.

Of door op een creatieve manier naar je omgeving te kijken, zodat je verrassend leuke foto’s kunt maken. Bovenstaande foto is voor mij om die reden ook erg dierbaar.

5. Liefde voor muziek

Wat ik geleerd heb van mijn vader

Mijn vader hield enorm veel van muziek. In mijn jeugd ging mijn vader steevast over de muziek in de cd-speler.

Ik ben opgegroeid met pop, motown en rock n roll. Elvis, the Beatles en Michael Jackson staan nog steeds in mijn eigen playlist.

Op dit moment is dochter gek op de Netflix serie Motown Magic en komen al die motown klassiekers weer langs. Met daarbij de herinneringen aan mijn vader.

Zijn favoriete nummer was ‘Imagine’ in de versie van Jack Johnson. Dit nummer hebben we ook gedraaid op zijn uitvaart en blijft altijd een kippenvel momentje als ik het spontaan ergens hoor.

Wat heb jij geleerd van jouw vader?

Ik vind het ook leuk om jou beter te leren kennen. Wat heb jij geleerd van jouw vader?

Laat het me weten via een reactie onder mijn blog

Meer persoonlijke blogs lezen?

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs!

Schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

In dit artikel staan affiliate links.

🔎 Zoek je iets speciaals?
Zoeken
Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
🤩 Meest gelezen
✨ Nieuwste blogs

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.

📫 Mag ik je blijven inspireren?

Cynthia van Cynspirerend.nl

Elke maand typ ik persoonlijk een mailtje vol inspiratie aan meer dan 750 trouwe lezers.

Wil jij de volgende mail vol updates, inspiratie en winacties ook ontvangen? 

👉🏻 Ja leuk, mail mij ook!

8 gedachten over “5x Wat ik heb geleerd van mijn vader”

  1. Wat mooi dat je al die interesses en talenten van je vader hebt geleerd. Heel bijzonder ook hoe je het beschrijft. Een voorliefde voor een bepaalde muziek van de jaren ‘70 heb ik ook van mijn vader.

  2. Grappig genoeg hebben zowel mijn vader als mijn moeder mij veel bijgebracht qua muziek. Vroeger ‘draaide mijn vader plaatjes’ (zo heette dat in de jaren zeventig) in de kamer met Rose Royce en allerlei fijne muziek. Mijn moeder zette vroeger (wat jaren later) vaak ‘de Amerikaanse zender’ op met Elvis Presley, Country & Western en meer. Zelf ben ik daardoor al heel vroeg met muziek aan de slag gegaan. Nog steeds dol op hip hop, swingbeat, R&B en erna de lounge en house-muziek.

  3. Mooi geschreven. Ik herinner me ineens dat ik ook je blog over de laatste dag bij je vader heb gelezen vorig jaar. Ik moest toen een traan laten, terwijl ik jou en je vader niet ken. Je kunt zeker erg mooi schrijven. Een mooi talent om mee te krijgen van je vader. En wat mooi dat je je zo kwetsbaar op stelt in je blog. Dat kan niet iedereen. Sterkte!

  4. Mooi geschreven. Heel veel sterkte deze dag. Ik weet uit ervaring dat het toch een pittige dag kan zijn. Je hebt het mooi verwoord in je blog.

  5. Een paar dingen zijn heel herkenbaar voor mij. Zo heb ik van mijn vader de liefde voor rock/blues muziek gekregen en leren fotograveren

Reacties zijn gesloten.

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? ✉ Stuur me een berichtje!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!