Mijn leerzame griep

Ik heb de griep. Mijn hoofd, keel, neus en oren spelen op. Alles in mijn hoofd zit vol, doet pijn en protesteert. Ik wil alleen maar slapen.

Ik heb de griep.

Tussen het slapen door, lees ik een boek of staar ik naar mijn smartphone. Ik voel me schuldig naar mijn collega’s dat ik in deze hectische tijd thuis in bed lig. Ik wil van alles en tegelijkertijd wil ik ook helemaal niets.

griep 2

Ik heb de griep.

Mijn stem doet pijn als ik het gebruik en dus fluister ik nu. Ik download een app waarmee ik supermarktmanager word.

Ik heb de griep.

Ik plaats schappen, boen de vloer, vul de vakken, neem personeel aan en bepaal het assortiment van mijn supermarkt.

Ik heb de griep.

Even een paracetamol en een ibuprofen innemen tegen de pijn. Meteen mijn neus snuiten en neusspray erin. Kopje kruidenthee erbij.  Daarna plof ik weer op de bank. Ik heb er inmiddels een tweede filiaal bij.

Ik heb de griep.

Ik ben zo moe, maar wil eigenlijk nog éven het volgende level halen. Dan kan ik weer wat extra personeel aannemen.

Ik heb de griep.

Mijn dochtertje klimt bij me op de bank. “Mama winkel” zegt ze en ze wijst naar mijn schermpje. Ik kijk naar haar en om me heen. Het valt me ineens op dat er allemaal speelgoed bovenop me ligt. Hoe lang ligt dit er al? 

Ik heb de griep.

Ik bekijk mijn schermpje ineens met andere ogen. Ik realiseer me dat de supermarkt in mijn handen alleen maar een afleiding is. Afleiding van mijn zieke lichaam, maar ook van mijn zeurende schuldgevoel. Naar mijn gezin, naar het huishouden en naar mijn collega’s. Volgens mij ben ik in de supermarkt aan het onderduiken.

Ik heb de griep.

Ziek zijn (in welke vorm dan ook) voelt voor mij altijd als onmacht. Ik moet eigenlijk zoveel andere dingen doen. Voor mijn gevoel althans. En dus druk ik mijn onmacht graag weg. Ik grijp niet naar de fles of naar de drugs, maar naar mijn smartphone.

griep 2

Ik heb de griep.

Simulatiespellen geven mij het gevoel controle te hebben. En ik heb daar het meeste behoefte aan als ik het in mijn eigen leven eventjes mis. Maar ja, het helpt maar tijdelijk. Als ik het spelletje uit druk (omdat mijn telefoon weer eens leeg is), komen mijn gevoelens gewoon weer tevoorschijn. Tja, dat heb je met gevoel: Het wil gevoeld worden…

Ik heb de griep.

Oke, ik verwijder het spel van mijn telefoon, zucht diep en laat mijn gevoel met horten en stoten toe. Voel ik me schuldig? Ja. Heb ik bewust gekozen voor deze griep? Nee. Ben ik schuldig? Nee. En dus mag ik van mezelf mijn schuldgevoel loslaten. Al vind ik het nog steeds geen feest om me ziek te voelen. Maar dat geeft niet. Ik mag het vervelend vinden om ziek te zijn. Hé, dat is nieuw. Wat fijn.

Ik heb de griep.

Door mijn smartphone opzij te leggen en goed te rusten, krijgen mijn hersenen de mogelijkheid om te verwerken. Ik merk het. Kwartjes beginnen te vallen. Shit, ik ben weer teveel verantwoordelijkheden op me aan het nemen. Shit, ik neem te weinig tijd en rust voor mezelf. En waar is mijn voornemen om bewuster te leven gebleven?

Ik heb de griep.

Langzaamaan borrelt mijn schrijfdrang weer naar boven. En dat bakrecept wat al een tijdje in mijn hoofd suddert, wil ik uit gaan proberen. Er duiken weer plannetjes in mijn hoofd op. Misschien word het weer tijd voor een digitale detox? Of misschien zelfs iets extremers. Hoe dan ook: Het kriebelt. Ik heb weer zin om dingen te doen.

Ik heb de griep gehad.

De cake staat in de oven. Ik pen deze woorden neer en realiseer me ineens: Ik ben ontspannen.
Best leerzaam, zo’n griepje.

cake

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van mijn blog?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op PinterestFacebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen inspiratie. In deze blog staan wel een paar affliate links.

Cynthia Lukassen

10 gedachten over “Mijn leerzame griep”

 1. 18 Maart 2019

  Ach ja de griep – toch is daar wel wat op te zeggen!
  Ik heb geluk dat het me (nog niet? ) heeft bezocht maar voor mij
  mag het mijn deur passeren . . .
  Maar voor de “getroffenen” hi hi sterkte.

 2. Oh bah… ik heb de griep de afgelopen maand ook al gehad. Ik voelde me echt beroerd, maar na drie dagen was ik weer op aarde.

 3. van een griep kun je je flink beroerd voelen. Maar toch, hoe beroerd, af en toe moet ik gewoon wat doen, al is het idd een simulatie game. Ik kan niet stil liggen/zitten.
  Typisch vrouw?

 4. Tijdens griep moet je juist niet op je telefoon gaan kijken of lezen. Dan vraag je onbedoeld toch weer energie van je lichaam. Het beste is overgeven aan je situatie en totale rust. Je zult dan merken dat de tijd ook sneller gaat. Mijn ervaring. Ik ben gelukkig niet zo vaak ziek, maar als ik echt griep heb werk ik standaard een week niet. Als je echt griep hebt gehad moet je echt even uitzieken. Na een dagje goed voelen direct weer aan het werk gaan is heel slecht. Beter even twee dagen gebruiken om weer op krachten te komen.

 5. Oh nee.. Vind ik echt een rotziekte.. Meestal als ik de griep ben, ben ik echt 4 dagen extreem ziek en kan ik gewoon niet functioneren. Dit jaar ben ik voor ’t eerst ingeent, dus ik hoop dat het helpt!

 6. Haha volgend mij had je de griep! Perfecte tijd als je uitgeschakeld bent om dingen te doen en te bedenken wat je anders er niet doet.

 7. wat mooi geschreven, ik hou erg van die cadans : Ik heb de griep…veel herkenbaars in wat je schrijft…zo’n kind dat een speelgoedwinkel op je buik heeft geparkeerd zonder dat je er nu erg in had…

 8. Griep kan soms erg leerzaam zijn. Zo was ik laatst grieperig (ik heb zo’n hekel aan dat woord), maar normaal is het bij mij paracetamol erin en ‘s avonds voor Jaffa op de bank tot het over is. Dat kan dan 2 soms 4 weken aanhouden. Nu zat ik om andere redenen toch al thuis. Ik kon eens echt ziek zijn en uitzoeken, zowaar was is binnen 4 dagen 100% de oude. Soms moet je gewoon naar na lichaam luisteren.
  Dat heb ik opgestoken van mijn laatste griep. Ja, we leren nog eens wat naarmate we ouder worden.

Reacties zijn gesloten.

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!