Zeven dagen digitale detox: Rust, inspiratie en frustratie

Het is zover! Mijn zeven dagen van digitale detox zijn voorbij. Oftewel: Ik heb zeven dagen lang geen internetverbinding gehad op mijn smartphone. Vandaag deel ik mijn ervaringen met jou.

Bye bye internetverbinding

Digitale Detox

Maandagmiddag om 16:00 whatsapp ik nog even snel mijn vrienden en familie dat ik een weekje offline ben. Ook zet ik een berichtje op mijn Facebookpagina en Instagram account.

Het regent reacties terug van mensen die me succeswensen tot mensen die ‘in dat geval nog even snel iets aan me willen vragen’. Na een druk WhatsApp en social media uurtje is het tijd: 17:00!

De digitale detox gaat beginnen. Met een simpele handeling zet ik mijn wifi verbinding uit. Wat gaat dat eigenlijk makkelijk.

Hoppa! Ineens geen whatsappjes, social media, mailtjes en andere meldingen meer op mijn telefoon. Wat een rust!

Ik heb het volgehouden!

Het was een week vol rust, inzicht, maar ook af en toe frustratie. Maar ik heb het een hele week volgehouden! Ik vond het trouwens ook erg inspirerend om te doen. Ik kan een heel weekverslag gaan uitschrijven, maar dan wordt het wat langdradig.

Daarom vertel ik je over de meest opvallende (afkick)verschijnselen, over wat ik helemaal niet heb gemist, waar ik toch echt niet zonder wil en welke veranderingen ik naar aanleiding van deze detoxweek heb doorgevoerd.

Afkickverschijnselen en fysieke gevolgen

Digitale Detox

 • De eerste dagen stond ik af en toe met mijn mobiel in mijn handen, omdat… eh… ja… waarom eigenlijk? Kennelijk is het al zo’n gewoonte om ‘eventjes’ mijn mobiel te checken, dat ik het onbewust doe. In de loop van de week werd dit verschijnsel gelukkig steeds minder.
 • Ook merkte ik dat ik me zonder die regelmatige triggers van mijn mobiel (meldingen, piepjes en trillingen) af en toe zelfs verveelde. Maar die verveling bleek echt een cadeautje. Want daardoor heb ik heerlijk gemijmerd, ben ik lekker gaan tekenen, had ik meer tijd voor mijn dochter en heb ik meer spelletjes gespeeld met mijn man.
 • Wat ik een hele fijne, opmerkelijke verandering vond was het gevoel van rust in mijn hoofd. In de loop van de week werd mijn hoofd steeds meer ontspannen. Ik voelde me minder warrig. Dat vond ik echt een heel groot pluspunt van de detox. Ik merkte dat ik aan het einde van week eigenlijk niet eens zo’n zin had om mijn internetverbinding weer aan te zetten.

Bedrijven die niet van offline klanten houden

Tijdens mijn detoxweekje merkte ik wel dat veel bedrijven er als vanzelfsprekend vanuit gaan dat je een smartphone met internetverbinding hebt. Twee voorbeelden uit de detoxweek:

 • Tijdens het shoppen werd me door de kassa juffrouw van Miss Etam kortingssysteem aangeboden. “Nee, niet met een pasje mevrouw. Het is een app op uw telefoon. Heel handig. Die heeft u altijd bij u.” Toen ik aangaf geen internetverbinding op mijn telefoon te hebben, keek ze me aan alsof ze water zag branden. Tja, dan kon ik ook geen klantenvoordeel krijgen. Bij Miss Etam doen ze kennelijk niet aan offline klanten…
 • Hoewel ik via mijn smartphone offline was, kon ik wel via mijn laptop online bankieren. Dus besloot ik mijn bankzaken weer ‘ouderwets’ via de website van ING te doen. Nadat ik mijn wachtwoord opnieuw opgevraagd had (Vergeten! Ik doe normaal gesproken eigenlijk alles via de mobiel bankieren app), kon ik rustig mijn bankzaken bekijken. Alleen toen ik een bedrag over wilde maken, stuitte ik op een probleem. Wanneer je via internetbankieren bij ING iets wil overmaken, krijg je geen TAN-code meer, maar een verificatiecode via je mobiel bankieren app. Ja, dat was voor mij geen optie deze week. Maar wanneer je geen app had, kwam ING via de Q&A met een briljante oplossing: De app installeren! Oftewel, ik kon deze week geen overmakingen doen bij ING. Behoorlijk frustrerend!

Wat ik niet heb gemist

Digitale Detox

 • Facebook. Alhoewel ik via mijn laptop wel twee keer Facebook heb bezocht om een bericht te plaatsen op een pagina die ik bij houdt voor een vrijwilligersorganisatie, heb ik er verder niet naar gekeken. Facebook geeft een melding bij elke poep en scheet die ook maar een klein beetje relevant kan zijn voor je. Ik had na een week ruim 130 meldingen van Facebook links laten liggen, maar ik kan niet zeggen dat ik het gevoel heb dat ik echt iets gemist heb.
 • Elke dag mijn mobiel opladen. Tijdens mijn detoxweek heb ik maar twee keer (!) mijn smartphone aan de lader hoeven hangen. Normaal gesproken hangt mijn mobieltje minimaal één keer aan ‘het infuus’. Kun je nagaan hoeveel energie al die apps met internet van je smartphone vragen.
 • Steeds mijn e-mail checken. Nu moest ik echt inloggen via mijn laptop om mijn mail te checken. Ik deed dat bijna elke dag wel eventjes, maar het viel me vooral op dat ik veel mailtjes krijg van bedrijven die van alles aan me willen verkopen. Niets had echt haast. Dus waarom check ik dat op mijn mobiel eigenlijk zo vaak?
 • Instagram. Dit verbaasde me enorm. Ik vind Instagram echt een leuk social media kanaal. Ik heb het waarschijnlijk niet gemist, omdat ik mezelf had opgelegd dat ik elke dag een foto wil posten uit ons leven. Daardoor voelde het als een moeten. Gedeeltelijk daarom heb ik mijn Instagram vakantie ook nog even wat langer verlengd dan alleen deze week. Ik heb van 10 april t/m 26 april niets gepost op mijn Insta account. Ironisch genoeg had ik na deze offline periode er wel vijf extra volgers erbij! 

Wat ik wel heb gemist

Digitale Detox

 • Mijn agenda! Mijn man en ik hebben allebei de agenda van Cozi op onze smartphone staan. Een handige en overzichtelijke, gezamenlijke agenda. Geen dubbele afspraken of miscommunicatie. Ideaal! Tenzij je besluit een weekje offline te gaan: Ik moest het doen met de offline versie, die niet up to date was. En ik kon geen nieuwe afspraken plaatsen. Niet handig!
 • Foto’s delen met vrienden en familie. Wat moest ik nou met al die leuke foto’s op mijn smartphone? Ik merkte wel dat ik daardoor in de loop van de week steeds minder foto’s ging maken. 
 • WhatsApp. Ja die app is toch echt wel erg handig. Zoals ik al eerder aangaf, miste ik het om foto’s te delen. Daarnaast gebruik ik WhatsApp ook als notitieblokje en hebben mijn man en ik groepsappjes over klusjes in huis, huwelijksvoorbereidingen etc. Ik vond het toch onhandig dat ik die niet bij de hand had. Ik heb in de detoxweek één keer de WhatsApp van mijn man gebruikt om met mijn tante te kunnen overleggen over de opvang van onze dochter. Jaja, dat is een beetje vals spelen. Maar dat valt nog mee toch?
 • Even iets Googelen. Het adres van een DHL punt in Barneveld? Even Googelen! Wat meer informatie over het recreatiepark waar ik ga werken? Even naar Google. Wat wordt het voor een weer morgen? Even aan Google vragen! Ja, behalve deze week dan. Ik had niet altijd zin om mijn laptop erbij te halen. Dus soms vroeg ik het aan mijn man (die wel gewoon online was die week) of liet ik de vraag maar varen.

Wat heb ik er aan gehad?

mobiel

Deze week heeft me enorm inzicht gegeven in mijn smartphone gebruik. Ik gebruik het kleine ding eigenlijk amper als telefoon, maar het is meer een portable computer. Die ik er soms bij pak uit verveling of gewoonte. Niet zozeer omdat ik per se zin heb in al die informatie en input.

Ik heb deze detox week erg het verschil in mijn hoofd gemerkt. Ik was rustiger en sliep beter. Aangezien ik in deze detoxweek aangenomen werd bij mijn werkgever (Hoera! Ik heb een baan!) en er dus veel ging veranderen, had ik besloten mijn detoxvakantie op Facebook, Instagram en mijn blog iets te verlengen. Op 27 april plaatste ik pas weer een nieuwe blogpost en ben ik op social media ook weer wat actiever geworden. 

Wat doe ik nu anders na de detox?

Ik ga mijn smartphone niet weg doen, want – eerlijk is eerlijk – er zijn genoeg pluspunten aan dat kleine computertje.

Wel heb ik wat apps van mijn telefoon af gegooid. Zo is onder andere mijn Facebook app gesneuveld. En de Gmail app staat niet meer op het startschermpje van mijn smartphone, zodat ik de trigger kwijt ben om steeds ‘even mijn mail te checken’. Ook heb ik bijna alle meldingen van apps op mijn smartphone uitgezet. 

WhatsApp, INGbankieren, Google, Canva en de Cozi agenda heb ik juichend geopend toen ik weer online was. Ik ben deze apps weer meteen na mijn detoxweek gaan gebruiken (én extra gaan waarderen).

Wat nieuw is, is dat ik zo nu en dan mijn internetverbinding op mijn smartphone lekker uit zet. Alles wat geappt, gemaild en op social media geplaatst wordt, heeft geen haast. Het is allemaal voornamelijk entertainment. Daarom doe ik zo nu en dan nog een paar uurtjes aan digitale detox. Ideaal na een drukke werkdag, tijdens een spelletje met mijn man of op bezoek bijvoorbeeld. Je internetverbinding uitzetten is ook erg handig als je mobiel bijna geen stroom meer heeft trouwens; dan kan je smartphone zo nog een paar uurtjes mee.

Ik ben erg blij dat ik mee heb gedaan aan deze detoxweek en kan het eigenlijk iedereen wel aanraden.

Zou jij een week zonder internetverbinding op je smartphone kunnen?

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van mijn blog?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op PinterestFacebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen inspiratie. In deze blog staan wel een paar affliate links.

Cynthia Lukassen
Laatste berichten van Cynthia Lukassen (alles zien)

24 gedachten over “Zeven dagen digitale detox: Rust, inspiratie en frustratie”

 1. Wauw respect hoor! Eigenlijk best gek dat ik dat zeg, maar tegenwoordig is het een heel ding om dit zo vol te houden.. Te gek voor woorden eigenlijk.. Ikzelf ben écht heel erg verslaafd. Verschrikkelijk gewoon. Ik merk dat ik om de haverklap wel even een kijkje neem, tot frustratie bij mezelf aan toe. Ik heb laatst een telefoontag online geplaats, misschien vind je het wel leuk deze nog in te vullen na je detox week?

  Beantwoorden
 2. Knap dat je het hebt volgehouden! Ik vind het erg dat ik zoveel tijd verlies aan social media op m’n telefoon maar met een webshop kan ik moeilijk anders dan actief zijn natuurlijk. Toch lijkt een paar dagen vakantie zonder mobiel internet me wel eens ontspannend 🙂

  Beantwoorden
 3. Wat stoer ik doe het je niet na. Wel leg ik met regelmaat mijn telefoon weg. Dan laat ik hem op mijn nachtkasje liggen of prop ik hem in mijn tas.

  Beantwoorden
 4. Wat super interessant om te lezen! Knap van je dat je het gedaan hebt en volhield. Lijkt me ook wel eens heerlijk! Binnenkort met vakantie maar eens doen haha. Bizar hoe het ons leven beïnvloed. Maar je kan niet eens meer zonder mobiel voor veel dingen, zo jammer.. en stressvol is het ook wel. Maar knap gedaan!

  Beantwoorden
 5. Interessant om over je ervaringen te lezen! Gek hè, dat je in het begin toch steeds naar je telefoon grijpt om te kijken naar updates. Ik doe in 2018 elke maand een experiment om bewuster te leven en in februari heb ik mijn tech-gebruik verminderd, bijvoorbeeld door alle meldingen van mijn telefoon uit te schakelen en een timer op mijn laptop te zetten. Als je meer wil weten, kan je het artikel in mijn archief vinden (onderaan is een zoekbalk). Ik ben door jou wel geïnspireerd om alles eens een hele week de deur uit te doen 🙂

  Beantwoorden

Plaats een reactie