Recept: ‘Luie’ Spekkoek Cake

Recept: ‘Luie’ Spekkoek Cake

Mijn moeder bakt de lekkerste cakes en van mijn vaders Indische kant kreeg ik die heerlijke spekkoeken mee. Alleen kost het maken van een spekkoek erg veel tijd. Daarom heb ik het spekkoek recept van mijn Indische oma gecombineerd met het heerlijke cakerecept van mijn moeder. En voila! Hier is ie dan: Mijn ‘luie’ spekkoek cake!

spekkoek cake

Mama maakt de lekkerste cakes

Bij onze familie en vrienden is het recept van mijn moeders marmercake beroemd. Zij maakt heerlijke, luchtige cake. Zo lekker! Dat is altijd genieten.

Ik ben opgegroeid met de heerlijke cakes van mijn moeder. Als kleine uk mocht ik mijn moeder al spelenderwijs en al snoepend helpen met het maken van die cakes.

En ik durf ook wel te zeggen dat ik tegenwoordig ook goede cakes maak. Nét niet zo goed als mijn moeder, maar wel erg lekker!

Mijn eigen dochter komt me nu in de keuken helpen met het maken van de cakes en met snoepen natuurlijk. Zo’n jeugdsentiment! Zo leuk!

spekkoek cake

Geen tijd om 4 uur lang te bakken

Ik ben ‘een halve Indo’, dus ik heb in mijn leven al vaak genoten van lekkere Indische gerechten en dus ook van heerlijke spekkoek.

Een paar maanden terug kreeg ik van mijn Indische oma het recept voor spekkoek toegestuurd. Toch hield iets me tegen om te gaan bakken:

Voor een goede spekkoek ben je namelijk 4 tot 5 uur aan het bakken!

Al die laagjes bak je namelijk stuk voor stuk. Het is echt ontzettend veel werk en het kost erg veel (wacht)tijd. En laat ik eerlijk zijn, die tijd heb ik als mama gewoon niet.

“Dat is luie spekkoek”

Zo kwam ik op een dag op het idee om de smaak van de spekkoek te combineren met het recept van mijn moeders cake. Het was meteen een succes bij mijn man en dochter.

En toen ik het aan mijn Indische familie liet proeven, werd me meerdere keren om het recept gevraagd. Een goed teken dus!

Ik vond het stiekem best spannend om de spekkoek cake aan mijn oma te laten proeven, maar gelukkig vond zij het ook heerlijk. “Dit is luie spekkoek, Cynthia”, zei ze.

En zo is de naam van dit recept ontstaan: Luie spekkoek cake!

Bakken zonder pakjes en zakjes

spekkoek cake

Net als mijn recept voor pepernootjes en oliebollen is dit geen gezond of vegan recept (wat nu helemaal in is, ik weet het). Het is gewoon een heel erg lekker recept!

Maar het bevat wel een zelfverzonnen kruidenmix met kruiden uit de supermarkt (of toko). En doordat je zonder pakjes en zakjes bakt, weet je in ieder geval wat er in je snoepgoed zit. Geen onnodige zouten of E-nummers bijvoorbeeld.

Cupcake of cake recept?

Op mijn Instagram account vroeg ik mijn lezers of ze het liefst het recept voor de hele cake of het cupcake recept wilden zien op mijn blog. Daar kwam echt geen eenduidig antwoord op!

Uiteindelijk heb ik zelf toch maar de keuze moeten maken en deel ik hier het recept voor de hele cake met je, omdat je dan nog enigszins de laagjes ziet.

En dat geeft toch íets meer het spekkoek-gevoel, vind ik.

Recept: Luie Spekkoek Cake

spekkoek cake

Ingrediënten

Voor de spekkoek kruidenmix

Voor de cake

Recept:

1. Laat de boter even een kwartiertje buiten de koelkast staan.

2. Verwarm je heteluchtoven voor op 140 graden (Electrische oven 160 graden). Vet de cakeblik in en voeg een theelepel zelfrijzend bakmeel toe. Zorg dat het zelfrijzend bakmeel het hele bakblik aan de binnenkant bedekt.

spekkoek cake

3. Doe de boter, suiker en vanillesuiker in de kom van de mixer en mix het beslag ongeveer 8 minuten, totdat het zacht is.

4. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe aan het beslag. Voeg 1 ei toe, mix even op een lage stand, totdat het ei goed door het beslag is gemixt. Ga dan pas door naar het volgende ei.

5. Als alle eieren toegevoegd zijn, laat je het beslag 5 minuten op de hoogste stand van je mixer lekker doormixen.

6. Zet je mixer uit en voeg (het liefst met een meelzeef om klontjes te voorkomen) een kwart van het zelfrijzend bakmeel toe. Mix het beslag daarna kort op de laagste stand door elkaar. Is het zelfrijzend bakmeel goed door het beslag gemixt? Voeg dan de volgende kwart van het zelfrijzend bakmeel toe. Ga zo door tot alle zelfrijzend door het beslag is gemengd.

7. Zet je mixer uit en verdeel het beslag over 2 kommen. 1 is de vanille laag, daar hoef je niets meer aan te doen.

8. Voeg aan je tweede kom met beslag de spekkoek kruidenmix, de basterdsuiker en het scheutje melk toe en roer dit met een spatel door je beslag.

Heb je veel klontjes in de kruidenmix en de basterdsuiker? Zeef ze dan even van te voren.

spekkoek cake

9. Vul nu je cakeblik met de helft van je vanillebeslag. Maak daarna een laag met de helft van je donkere beslag. Vervolgens nog een laag met vanillebeslag. En als laatst maak je de laatste laag met het donkere beslag.

10. Zet de cake circa 70 minuten in de voorverwarmde oven.

11. Je cake is klaar als je er met een lange satéprikker in prikt en je satéprikker niet vochtig is.

spekkoek cake

Selamat makan! (Oftewel: Eet smakelijk!)

 

18 gedachten over “Recept: ‘Luie’ Spekkoek Cake”

  1. Zeer zeker cynspirerend. Weer erg leuk geschreven Cynthia en een duidelijke beschrijving van het recept. Ik ga ‘m zeker een keer maken.

  2. Wat een heerlijk recept lijkt me dit zeg! En wat ik ook zo leuk vind is dat je tussendoor met die shop-plaatjes laat zien wat je gebruikt hebt, zodat als je het niet in huis hebt, je het ook makkelijk in huis kunt halen. Ik vind dat bruine golvende laagje in de cake heel mooi gedaan!

  3. Wat een goed idee en wat lekker. Mijn man vroeg gisteren nog, waneer ik weer eens een cake ging bakken, no hier heb je hem. Alle ingrediënten heb ik in huis, dus dat gaat me lukken. Bedank voor dit recept!

Plaats een reactie