Recept: ‘Luie’ Spekkoek Cake

Mijn moeder bakt de lekkerste cakes en van mijn vaders Indische kant kreeg ik die heerlijke spekkoeken mee. Alleen kost het maken van een spekkoek erg veel tijd. Daarom heb ik het spekkoek recept van mijn Indische oma gecombineerd met het heerlijke cakerecept van mijn moeder. En voila! Hier is ie dan: Mijn ‘luie’ spekkoek cake!

Bewaar dit ‘Luie’ Spekkoek Cake recept voor later op Pinterest:

spekkoek cake

Mama maakt de lekkerste cakes

Bij onze familie en vrienden is het recept van mijn moeders marmercake beroemd. Zij maakt heerlijke, luchtige cake. Zo lekker! Dat is altijd genieten.

Ik durf ook wel te zeggen dat ik tegenwoordig ook goede cakes maak. Nét niet zo goed als mijn moeder, maar wel erg lekker!

Mijn eigen dochter komt me nu in de keuken helpen met het maken van de cakes en met snoepen natuurlijk. Zo’n jeugdsentiment! Zo leuk!

spekkoek cake

Geen tijd om 4 uur lang te bakken

Ik ben ‘een halve Indo’, dus ik heb in mijn leven al vaak genoten van lekkere Indische gerechten en dus ook van heerlijke spekkoek.

Een paar maanden terug kreeg ik van mijn Indische oma het recept voor spekkoek toegestuurd. Toch hield iets me tegen om te gaan bakken: voor een goede spekkoek ben je 4 tot 5 uur aan het bakken! :O

Al die laagjes bak je namelijk stuk voor stuk. Het is ontzettend veel werk en het kost erg veel (wacht)tijd. En laat ik eerlijk zijn, die tijd heb ik als mama gewoon niet.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

“Dit is luie spekkoek”

Zo kwam ik op een dag op het idee om de smaak van de spekkoek te combineren met het recept van mijn moeders cake. Het was meteen een succes bij mijn man en dochter.

En toen ik het aan mijn Indische familie liet proeven, werd me meerdere keren om het recept gevraagd. Een goed teken dus!

Ik vond het stiekem best spannend om de spekkoek cake aan mijn oma te laten proeven, maar gelukkig vond zij het ook heerlijk.

“Dit is luie spekkoek, Cynthia”, zei mijn oma. En zo is de naam van dit recept ontstaan: Luie spekkoek cake!

Bakken zonder pakjes en zakjes

spekkoek cake

Net als mijn recepten voor chocolade cupcakes en Speculoos koekjes is dit geen gezond of vegan recept (wat nu helemaal in is, ik weet het).

Maar het bevat wel een zelfverzonnen kruidenmix met kruiden uit de supermarkt (of toko). En doordat je zonder pakjes en zakjes bakt, weet je in ieder geval wat er in je snoepgoed zit. Geen onnodige zouten of E-nummers dus.

Enne… het allerbelangrijkst natuurlijk: het is gewoon een heel ontzettend lekkere cake! Jammie!

Recept: ‘Luie’ Spekkoek Cake

spekkoek cake

Ingrediënten

Voor de spekkoek kruidenmix

  • 4 theelepels kardemon
  • 3 theelepels kaneel
  • 1 theelepel kruidnagel
  • 1 theelepel nootmuskaat

Voor de cake

  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel + 1 theelepel om het cakeblik te bestuiven
  • 3 gram zout
  • spekkoek kruidenmix
  • 6 eetlepels bruine basterdsuiker
  • Scheutje melk

Benodigdheden:

  • Oven
  • Cakeblik 30 cm
  • Mixer of keukenmachine
  • Fijne zeef of meelzeef
  • Kom

Leestip: Bekijk hier het artikel met al mijn favorieten keukengerei: wat is er onmisbaar in mijn keuken?

Recept:

1. Laat de boter even een kwartiertje buiten de koelkast staan.

2. Verwarm je heteluchtoven voor op 140 graden (Electrische oven 160 graden). Vet de cakeblik in en voeg een theelepel zelfrijzend bakmeel toe. Zorg dat het zelfrijzend bakmeel het hele bakblik aan de binnenkant bedekt.

spekkoek cake

3. Doe de boter, suiker en vanillesuiker in de kom van de mixer en mix het beslag ongeveer 8 minuten, totdat het zacht is.

4. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe aan het beslag. Voeg 1 ei toe, mix even op een lage stand, totdat het ei goed door het beslag is gemixt. Ga dan pas door naar het volgende ei.

5. Als alle eieren toegevoegd zijn, laat je het beslag 5 minuten op de hoogste stand van je mixer lekker doormixen.

6. Zet je mixer uit en voeg (het liefst met een meelzeef om klontjes te voorkomen) een kwart van het zelfrijzend bakmeel toe. Mix het beslag daarna kort op de laagste stand door elkaar. Is het zelfrijzend bakmeel goed door het beslag gemixt? Voeg dan de volgende kwart van het zelfrijzend bakmeel toe. Ga zo door tot alle zelfrijzend door het beslag is gemengd.

7. Zet je mixer uit en verdeel het beslag over 2 kommen. 1 is de vanille laag, daar hoef je niets meer aan te doen.

8. Voeg aan je tweede kom met beslag de spekkoek kruidenmix, de basterdsuiker en het scheutje melk toe en roer dit met een spatel door je beslag.

Heb je veel klontjes in de kruidenmix en de basterdsuiker? Zeef ze dan even van te voren.

spekkoek cake

9. Vul nu je cakeblik met de helft van je vanillebeslag. Maak daarna een laag met de helft van je donkere beslag. Vervolgens nog een laag met vanillebeslag. En als laatst maak je de laatste laag met het donkere beslag.

10. Zet de cake circa 70 minuten in de voorverwarmde oven.

11. Je cake is klaar als je er met een lange satéprikker in prikt en je satéprikker niet vochtig is.

Tip: Serveer deze cake eens met een bolletje vanille ijs tijdens de feestdagen. Succes gegarandeerd!

Selamat makan! (Oftewel: Eet smakelijk!)

Ken je deze recepten al?

Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!

Schrijf je in voor mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

spekkoek cake

Dit recept bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken. In deze blog staan wel affiliate links.

Cynthia Lukassen
Laatste berichten van Cynthia Lukassen (alles zien)

39 gedachten over “Recept: ‘Luie’ Spekkoek Cake”

  1. Ik heb wel 3 bruine basterdsuiker en vanillesuiker gehouden voor de smaak,en in plaats van 200gr suiker,
    heb ik 50 gram havermelk( zoet van zichzelf) in gedaan en het scheutje melk weggelaten.
    De Tip bolletje vanille ijs heb ik van iemand anders gelezen, sorry dat was niet van U

  2. Heerlijk hoor! “Spekkoek cake” bedankt voor het receptTop. In de Indische heb ik veel gemaakt,vooral “toetjes” nou ik suikerpatient ben geworden heb ik 200 gram suiker weggelaten en de scheutje melk vervangen door havermelk( zoet van zichzelf). Mijn dochter en haar vriend hebben niet eens gemerkt dat de suiker is weggelaten, ik heb wel bolletje vanille ijs met slagroom bij gedaan als Uw “Tip”

    • Wat fijn om te horen dat het zonder suiker zo goed is bevallen. Uit nieuwsgierigheid: Heeft u de suiker totaal weggelaten en er geen vervanger voor toegevoegd? Een bolletje ijs erbij klinkt inderdaad ook erg lekker! Selamat makan!

  3. Ik heb dit recept gemaakt en vond het erg lekker! Dankjewel! Dit komt op tafel als we de verjaardag van mijn man vieren. Nu met corona is het handig om een cake te doen die meerdere dagen lekker blijft. Zoals deze! Hij bleef een week goed. Elke dag hebben we er een plakje van gesmuld.

  4. Ik bak heel graag en regelmatig spekkoek maar idd erg tijdrovend. Heb deze cake gister gebakken, superlekker! Maar ik kreeg helaas geen laagjes, meer een gemamerde cake, denk dat de cakevorm te groot was. Specerijenmix is , heb er zelf nog als extraatje een halve theelepel gemalen anijs in gedaan.

  5. Ik heb de spekkoekcake laatst gemaakt. Het is een heel goed en duidelijk recept. En hij smaakte voortreffelijk. Goed bedacht Cynthia. Ga zo door 🙂

  6. Wat leuk en verrassend! Ik ben dol op spekkoek, maar ook op ‘gewone’ cake. Dus dit is een mooie middenweg. Heel eerlijk moet ik bekennen dat ik spekkoek altijd zelf koop (en nooit zelf maak). Dit biedt mij wel een optie. Nu ben ik nog steeds geen bakprinses, dus ik moet er wel even voor gaan zitten en alles goed doornemen. Maar nogmaals dank! Leuk om te weten dit.

  7. Wat een leuk recept ik ben gek op spekkoek en op cake dus een combinatie is perfect natuurlijk !
    Ik moet alleen even kijken of ik het recept naar een glutenvrij recept kan aanpassen.

  8. Het ziet er echt heel erg goed uit en het is zo fijn als je niet uren in de keuken hoeft te staan om iets lekkers te maken

  9. Ik ben gek op spekkoek en kan me voorstellen dat je geen 4 of 5 uur wil bakken, maar toch denk ik dat deze luie variant niet zo lekker is als de echte spekkoek 😉

  10. Oh, ik had vroeger een klasgenootje die zo’n cake vaak mee nam naar school en dat was echt super lekker. Ik ben zelf niet zo van het bakken, maar dit kost relatief weinig tijd dus ik ga je recept een keertje uitproberen hoor!

  11. Ik heb echt al jaren geen spekkoek meer gegeten, maar ik vind het eigenlijk altijd wel lekker. Wie weet ga ik de uitdaging eens aan om het zelf te maken haha.

    • Dank je wel voor het recept, zelf maak ik spekkoek cupcakes en doe ik de kruiden door het hele beslag maar dit is nog leuker! Ik ga het zeker maken

  12. Wat een goed idee en wat lekker. Mijn man vroeg gisteren nog, waneer ik weer eens een cake ging bakken, no hier heb je hem. Alle ingrediënten heb ik in huis, dus dat gaat me lukken. Bedank voor dit recept!

  13. Ik ben gek op spekkoek, maar veels te veel werk. Dus deze luie heb ik bewaard. Lijkt me heerlijk. Binnenkort een keer uit proberen.

  14. Wat een heerlijk recept lijkt me dit zeg! En wat ik ook zo leuk vind is dat je tussendoor met die shop-plaatjes laat zien wat je gebruikt hebt, zodat als je het niet in huis hebt, je het ook makkelijk in huis kunt halen. Ik vind dat bruine golvende laagje in de cake heel mooi gedaan!

  15. Oeeh ik hou van spekkoek! Thanks voor het delen van dit recept! Ook ga ik even naar je pepernoten recept kijken! Leuke blog hoor! Fijne woensdag!

  16. Zeer zeker cynspirerend. Weer erg leuk geschreven Cynthia en een duidelijke beschrijving van het recept. Ik ga ‘m zeker een keer maken.

Reacties zijn gesloten.