Kindfulness: Leer mindfulness van je kind

Het zijn hippe woorden op dit moment. Maar heb je echt cursussen en boeken nodig om in het hier-en-nu te leven? Vandaag pleit ik ervoor dat je je laat inspirerend door je dochter of zoon. Doe aan kindfulness: mindfulness met je kind! 

Mindfulness en bewustzijn

Cursussen, workshops en boeken vol adviezen en tips worden er aangeboden. Hoe kun weer met je aandacht terug naar het hier-en-nu?

Je hoofd de kalmte geven en weer onbevangen in het leven staan. Steeds meer mensen lijken rust te zoeken in een wereld vol drukte en hectiek.

Vooral in een tijdperk waarin mensen soms meer naar de beeldschermpjes kijken dan om zich heen.

We leven in zo’n mooie wereld, maar jammer genoeg nemen we het maar al te vaak voor lief.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Liever een appje sturen dan praten met de mensen om je heen

 • We kijken liever naar een filmpje van een niezende panda dan dat we met een wildvreemde een gesprek aanknopen.
 • We liken liever een foto op Facebook dan dat we genieten van het uitzicht dat we nu hebben.
 • Of we negeren de mensen bij wie we nu zijn, zodat we een appje kunnen sturen naar een ander mens die verderop ook zijn omgeving aan het negeren is.

Ik vind de komst van de smartphone daarom in sociaal opzicht echt een achteruitgang. Ik twijfel de laatste tijd zelfs of ik niet gewoon terug wil naar die gouwe ouwe apploze mobieltjes.Je weet wel, van die mobiele telefoontjes waarmee je belt. 

Het dubbele is dat ik kritiek heb op al die smartphone verslaafden, maar zelf soms ook echt een schermkijker ben. Dan wil ik eigenlijk een boek gaan lezen, maar ga ik ‘nog even’ iets op Instagram plaatsen. Voordat ik het weet is het een half uur later. En heb ik tientallen Instagram foto’s gezien en ligt mijn boek nog roerloos naast me.

mindfulness met je kind

Veelvoudig smartphone gebruik is slecht voor je lichaam

Ik ben er trouwens ook van overtuigd dat het veelvuldig staren naar je smartphone simpelweg niet goed kán zijn voor je lichaam. Je ogen krijgen een jaarvoorraad aan informatie te verwerken, net als je hersenen.

Er worden op wetenschappelijk gebied al verbanden gelegd tussen het veelvuldige gebruik van je smartphone en een grotere kans op een burn-out, op chronische slapeloosheid, op bijziendheid en zelfs op alzheimer.

Al die dingen wil ik echt niet: Dus waarom stop ik dan niet acuut met die smartphone?

Om dezelfde reden dat rokers blijven roken, ondanks dat de rook kanker, vroegtijdige dood en schade bij kinderen om hen heen kan veroorzaken. De rokers willen echt niet kanker, vroeger dood gaan en ze willen ook niet dat het de gezondheid van de kinderen om hen heen schaadt. Nee, ze willen roken. Want ze zijn verslaafd.

Ik ben echt niet verslaafd, dus ik hoef niet te stoppen. Toch?

Dat is ook waarom ik niet acuut die smartphone inruil voor een eeuwenoud model. Want wat moet ik als ik niet kan Whatsappen, Instagrammen, Facebooken, Youtuben en wat al niet meer? Volgens die verslaafde stem in mijn hoofd kan dat écht niet.

En volgens dat stemmetje ben ik ook echt niet verslaafd trouwens. Ik kan elk moment stoppen. Ja, echt waar.

Review Knappe Koppen Spel

Maar dat doe ik niet. Want dat is echt niet nodig.Bovendien zijn er mensen die veel erger zijn dan ik. Die lopen als zombies over straat te staren naar dat ding. Of nog erger: Ze kijken naar een schermpje terwijl ze aan het rijden zijn. Op de fiets of in de auto.

Zie je, zo erg ben ik niet. Ik hoef niet te veranderen.

Mijn dochter inspireert me

Toch is het juist mijn kleine madam die me bewust maakt van mijn nutteloze smartphone verslaving. Zo schreeuwt ze gewoon letterlijk om mijn aandacht als ik te lang naar dat ding loop te staren.

Maar nog belangrijker: Haar ontdekkingstocht in deze wereld inspireert me.

Zoals afgelopen week. Hand in hand met mijn dochtertje liep ik naar een speeltuintje een eindje verderop in de buurt. Ik was al met mijn gedachten bij de speeltuin en wat we daar konden doen.

Maar mijn dochtertje niet. Nee, zij keek haar ogen uit. Lachend wees ze naar een bordje met een hondje erop. Een bordje waar ik vast al honderden keren langs was gelopen, maar die me nooit was opgevallen. Ze wilde het even voelen.

mindfulness met je kind

Dan ziet ze een propje papier op de stoep. Ze wijst en kijkt me aan. “Bah” zegt ze en stapt er glimlachend overheen. Ook bij de heg blijft ze staan om de takjes aan te raken en te ontdekken.

Langzaam vergeet ik de bestemming en kom ik aan waar zij al lang is. Hier. Op dit moment. 

Voelen, kijken en samen een liedje zingen

Samen bekijken we de bakstenen van het huis waar we langslopen. We lachen naar de mevrouw die de vuilnisbak ophaalt en naast de deur van haar huis zet. Uitvoerig bestuderen we het stukje kauwgum op de stoep.

We voelen de structuur van het hout van het bankje. En die van de grote stenen in het speeltuintje. We zingen een liedje terwijl we rustig onze stappen op het gras zetten. We voelen aan kiezeltjes, blaadjes en knopjes. 

mindfulness met je kind

Hier en nu.

Door de ogen van mijn dochter de wereld opnieuw bekijkend. En samen met haar de wereld (her)ontdekkend. 

Ik heb geen moment aan mijn smartphone gedacht. Ik was compleet in het moment. Simpelweg door te kijken en samen te zijn met mijn dochter.

Kinderen leven in het hier-en-nu

Al die kleine kinderen om ons heen zijn uitstekend in staat om in het nu te leven. Zonder mindfulnesslessen of bewustzijnscursussen. Zonder boeken vol ongetwijfeld wijze adviezen.

Laten we eens wat minder letten op die schermpjes en wat meer aandacht hebben voor die kleine ukkies in deze wereld.

Laat je eens inspireren door die kleine leermeesters als het gaat om bewustzijn. Gooi je boeken over mindfulness de deur uit en laat je inspireren door je kind. Zij leren je opnieuw bewust zijn. Zij leren je kindfulness: mindfulness met je kind.

Meer lezen over Moederschap?

Volg ons groepsbord ‘Mama Magazine’ op Pinterest en blijf op de hoogte van de leukste blogs over moederschap, zwangerschap en opvoeding.

Doe jij al aan kindfulness: mindfulness met je kind?

Wil je meer lezen over opvoeden en moederschap?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg op Pinterest het groepsbord Mama Magazine voor meer blogs van mij (en andere mamabloggers).

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen inspiratie. In deze blog staan wel affliate links.

Cynthia Lukassen

27 gedachten over “Kindfulness: Leer mindfulness van je kind”

 1. Doet me denken aan die reclame op televisie dat de kleine meid aan mama vraagt of ze een dagje haar telefoon uit wil zetten 🙂

 2. Je moet ook lekker genieten van elke dag.Ik probeer elke dag wat minder op de telefoon te zitten. Is wel lekker

 3. de kleinkinderen van 1 en 3 zijn veel plezieriger in omgang als ze maar een half uur YouTube mogen kijken, dan ding uit en gewoon spelen. echt zo leuk dan. en ze slapen veel beter.

 4. Wat mooi om te lezen dat je lieve schat je helpt om minder op die smartphone te zitten. Het is fantastisch om te zien hoe je kleintje de wereld nog moet ontdekken en alles fascinerend vind, ook de dingen die jij als gewoon beschouwt (zoals dat bord met de hond op). Ik hoop dat ze niet snel meegezogen wordt in de wereld van multimedia en Social Media, want heb de indruk dat ze er vroeger en vroeger mee beginnen.

 5. wat een mooi en treffend artikel. Ik ben het helemaal met je eens, hier zijn de kinderen ouder maar zodra ze thuis zijn uit school, gaat mijn laptop aan de kant en help ik hen met huiswerk, lezen we samen, doen spelletjes etc. Heel belangrijk om hun bewustzijn voor op te stellen.

 6. Op mijn mamadag ga ik altijd met Liz babyzwemmen. De rest van de dag probeer ik ook altijd leuke dingen met haar te doen om haar zo een superdag te geven en bewust met haar bezig te zijn. Natuurlijk heb ik ook wel eens mijn telefoon in mijn hand. Maar meestal om foto’s van onze dag naar papa te sturen.

 7. Herkenbaar en ook wel confronterend. Het is zo mooi hoe je de onbevangenheid van kleine kinderen omschrijft, ik ga er proberen meer van te genieten!

 8. Die ‘internetverslaving’ herken ik wel en ik ben ook maar al te blij dat het bestaat. Ik heb geen kinderen maar ik kan me voorstellen dat je kind je grootste inspiratiebron kan zijn.

 9. Heel mooi geschreven en een leuke foto ook! Zo lief ook dat je dochter je zo kan inspireren! Ik snap dat je af en toe je mobiel niet nodig hebt, maar ik vind het toch ook wel mooi dat je met mensen over de hele wereld zo makkelijk kunt spreken. Ik heb heel veel vrienden uit allemaal verschillende plekken van de wereld en dan vind ik een mobiel toch best handig.

 10. Ik herken me hier erg in. Vroeger had ik een docente Frans die altijd zei: een wijze kent plaats en tijd. Dat gaat zeer zeker op voor het gebruik van je smarphone!

 11. Zo mooi geschreven! Wat leuk dat je dochter je zo inspireert! Ik zou ook liever wat minder op die smartphone zitten, zelfs als ik bijvoorbeeld ergens ga wandelen zit ik voortdurend foto’s te nemen met mijn gsm.

 12. Ik leef ook zeer zeker in het nu! Niets is belangrijker dan mijn kleine kiddo’s Ik gebruik mijn telefoon veel o mfoto’s te maken en video’s We gaan er samen op uit en dan kijk i kaf en toe wel op

 13. Erg waar en herkenbaar! Ik zet steeds vaker alles in mobiele telefoon op stil, zodat ik er niet door wordt afgeleid. Zo kijk ik er alleen maar op op de momenten dat mijn dochter even niet mijn aandacht nodig hebben

 14. Heel herkenbaar. Ik probeer er ook echt op te letten en m’n telefoon bewust weg te leggen. Sowieso heb ik bijna al m’n meldingen uitstaan en heb ik heel januari geen IG en Facebook op m’n telefoon gehad. Daar heb ik nu nog profijt van. Het standaard kijken is echt een beetje uit m’n systeem.

 15. Aan de andere kant levert het ook veel op. Zo onderhoud ik via Facebook contact met mensen die ik ontmoette in Amerika, Israël of waar dan ook. En spreek ik binnenkort met een van hen af in Spanje. Dat was nooit gebeurd als ik offline was geweest 🙂

 16. Helemaal mee eens. Geniet van je kind bij haar ontdekkingstocht in de wereld.
  Zelf ontdek je dan ook weer dingen die je al een beetje vergeten was of die zo gewoon voor je zijn dat je ze niet meer bewust waarneemt.

Reacties zijn gesloten.

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!