Digitale detox week: Ik ga zeven dagen offline

Nederland gaat massaal de uitdaging aan met digitale detox week 2018. Van 9 tot en met 15 april worden wifi en mobiele data op de smartphone uitgeschakeld.” Dit waren de eerste zinnen van de blog van Melissa over de digitale detox week van dit jaar. Mijn interesse was direct gewekt. Dit is al sinds het begin van het jaar een issue voor mij: Hoe kan ik meer offline leven? En dus meer online zijn in mijn leven op dit moment? Best een uitdaging. En daarom heb ik zojuist besloten: Ik doe mee! Ik ga een weekje offline!

Waarom doe ik mee?

Zoals je weet is één van mijn voornemens om meer online in mijn leven te zijn en daardoor dus meer offline op mijn smartphone. Op dit moment gaat dit nog niet super. Ik kan mijn mobiel wel periodes wegleggen, maar zodra ik de smartphone vastpak, zit ik er meteen een tijd aan vastgeplakt. Het komt regelmatig voor dat ik denk maar tien minuutjes op mijn telefoon bezig te zijn, maar als ik opkijk blijkt het al ruim een half uur later te zijn. Of zelfs een uur. Oeps!

vakantiespel

En ondanks dat dat ding ‘smart’ genoemd wordt, word ik er niet per definitie slimmer (of blijer van). Sterker nog: Ik heb soms het idee dat ik moeier, afweziger en warriger wordt van het gebruik van mijn smartphone. En ook al hebben we geen mobieltjes in onze slaapkamer en heb ik geen abonnement met mobiele data: Ik ben toch bang dat ik een (kleine?) digitale verslaving heb. 

Er zijn al diverse onderzoeken geweest waarin alle input die de smartphones je kunnen geven in verband worden gebracht met een grotere kans op burn-outs, oververmoeidheid, oogproblemen, slapeloosheid en zelfs Alzheimer. Op zich wel logisch als je bedenkt dat je door je smartphone niet alleen meer licht, maar ook een hele lading aan informatie en indrukken binnen krijgt. Je hersenen moeten al die input maar verwerken. 

Gemiddeld zit de Nederlander circa drie uur te staren naar zijn of haar mobiel. Ik schrok van dat getal. Dat is veel! Hoeveel rust hebben je hersenen dan nodig om al die extra input te verwerken, voordat je richting een burn-out gaat of last krijgt van één van de eerder genoemde klachten? Ik doe voornamelijk mee voor mezelf, maar ik schrijf hier ook bewust over op mijn website. Om bewustzijn te creëren over de impact van dat kleine schermpje op jouw en mijn lichaam en leven.

Wat verwacht ik?

Ik hoop eerlijk gezegd op meer rust. Ik kan soms echt het gevoel hebben dat ik ont-zet-tend druk ben, maar in hoeverre klopt dat? En in hoeverre zal dat gevoel verminderen, wanneer ik wat meer offline ben in mijn leven? Daar ben ik erg benieuwd naar.

quote

Ook denk ik dat ik wel wat ontwenningsverschijnselen ga krijgen. What’s App en Instagram ga ik echt wel missen, denk ik. En dan vooral ook wanneer ik moe ben. Dan is mijn mobiel vastpakken een soort automatische reactie. Het geeft op een vreemde manier een heel fijn gevoel om een beetje ‘nutteloos’ naar dat schermpje te staren als ik me minder fijn voel. 

Ik hoop dat ik wat bewuster met de mensen om me heen omga en dat ik meer oog heb voor mijn omgeving. En misschien zelfs wat meer tijd vind voor mijn creatieve hobby’s. Ik vind het behoorlijk spannend.

Wat houdt de digitale detox week in?

Vanaf maandag 9 april om 17:00 tot en met zondag 15 april om 20:00 zet ik op mijn smartphone mijn verbinding met het internet uit (Dit geldt voor mobiele data én wifi).

header digitale detox week 2018

Dus ik ben niet te bereiken op What’s App en plaats even een week lang niets op Instagram en op Facebook. Ook moet ik voor het checken van mijn e-mail echt mijn laptop opstarten. Dat kost wat meer tijd en moeite dan ‘even snel tussendoor checken’ op mijn mobiel. Dus mensen krijgen minder snel antwoord van me. 

Ook mijn blog heeft ‘een weekje vakantie’. Natuurlijk schrijf ik wel mijn ervaringen over deze detox week op. Maar dat doe ik ‘ouderwets’ in een mooi boekje en een fijne pen. 

Ik ben nog wel bereikbaar via sms en je kunt me wel gewoon bellen. En ja, ik kan wel foto’s maken, maar nee… ik kan ze aan niemand versturen. Dat zal ook wel even raar zijn.

Doe jij ook mee aan een weekje of weekendje detoxen?

Als je meer wil weten over deze uitdagende week, dan kun je op deze Facebookpagina meer informatie vinden. Is een week je mobiel offline zetten een te grote uitdaging voor je? Dan kun je ook alleen meedoen tijdens het weekend

Kan jij ook wel een digitale detox gebruiken? Ben jij je bewust van alle digitale input die je dagelijks binnen krijgt?

Wil je weten hoe ik het heb ervaren? Klik hier voor mijn vervolgblog over de digitale detox!

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van mijn blog?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op PinterestFacebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen inspiratie. In deze blog staan wel een paar affliate links.

Cynthia Lukassen

7 gedachten over “Digitale detox week: Ik ga zeven dagen offline”

  1. Ben benieuwd hoe het verlopen is. Zelf zou ik er eerlijk gezegd, heel veel moeite mee hebben. Wat natuurlijk tot nadenken stemt…..

  2. Ben benieuwd…. aan de ene kant klinkt het heel relaxt en zou ik er denk ik rustig van worden. Aan de andere kant denk ik dat het ook juist weer onrust naar boven brengt nav het feit dat je minder kan contacten met mensen en dat lastiger gaat. Sommige dingen zijn nou eenmaal niet weg te denken, en kan ik simpelweg niet zonder (ivm met werk bv), dus ik denk dat ik dan toch wat onrust zou voelen.

  3. Hi Cynthia, je doet het heel leuk, blijf het doen zo lang dat jíj het leuk vind . . .

  4. Zó lang mee doen met deze detox, wordt voor mij een té grote opgaaf!
    Wél mogelijk voor sommige maar zéker niet voor degene die al lijden aan deze (kleine ?) verslaving! Graag zou ik willen weten hoe het je is bevallen?
    Tot dan . . .

  5. Iedere keer wanneer deze bekende site zie, ben en wordt ik blij én nieuwsgierig!

Reacties zijn gesloten.