Wil je op een vrolijke manier je (klein)kind meer leren over de aarde en hoe je hiervoor kunt zorgen? In dit artikel duiken we in het duurzame verhaal van de kinderboekenserie Koos de Koala. Wie is Koos? Wat is zijn groene missie? En natuurlijk… wat vindt mijn dochter van de boeken van Koos de Koala? π§π»π
In dit blog lees je
Bewaar dit Koos de Koala boeken blog op Pinterest:
π¨ Wie is Koos de Koala?
Koos is een lieve, vriendelijke koala die opgroeit in de bossen van AustraliΓ«. Als hij plotseling zijn huis kwijtraakt door de ontbossing in zijn leefgebied, verandert zijn leven totaal.
Hij moet noodgedwongen op zoek naar een nieuw huis Γ©n neemt zich voor om de wereld over te gaan om andere dieren in klimaatnood te helpen.Β
Hij droomt van een groene en gezonde aarde, waarin mens en dier gelukkig samenleven.Β
π©πΌβπ¨π©π»βπ»Wie maken deze kinderboeken over het klimaat?
Deze mooie boeken met een groen hart zijn geΓ―llustreerd door Sarina Reilingh en de verhalen zijn bedacht door Yondi Schmidt en Liselot Jansen.
Liselot wordt ook wel ‘de moeder van Koos‘ genoemd. Ze is het creatieve brein en inmiddels ook de oprichter enΒ creatieve directeur van Stichting Koos de Koala. (lees daarover verderop meer)
Ze hoopt mensen met elkaar te verbinden en te inspireren om samen beter voor onze planeet te zorgen.
Dat doet ze niet alleen via deze duurzame kinderboeken, maar ook via andere wegen.Β Want Koos de Koala is inmiddels meer dan alleen een inspirerende kinderboekenreeks.
π De groene missie van Koos de Koala
Inmiddels is er een ware stichting opgericht, die als doel heeft om bij te dragen aan de bewustwording van schoolgaande kinderen rondom de aarde, de natuur en de schoonheid hiervan.
Bovendien leren kinderen (en stiekem ook hun ouders en leerkrachten) dat je door iets heel kleins al iets heel groots kan betekenen. Voor jezelf en voor de wereld om je heen. Mooi hè?
De stichting richt zich vooral op het inspireren en informeren van basisschool kinderen, want:
“Basisschoolkinderen van nu zijn rond 2030 klaar met hun opleiding. Heeft die ze voorbereid op de klimaatproblemen?”
Schoolgaande kinderen inspireren met het aardewijs lesprogramma
Om kinderen goed te informeren heeft stichting Koos de Koala een interactief lesprogramma over de klimaatverandering ontwikkeld.
Hiermee leren leerlingen van de onderbouw (groep 1 t/m 4) op een leuke en positieve manier hoe bijzonder de aarde is.
Met leuke uitjes, video’s, liedjes en quizjes leren de schoolkinderen gaandeweg over superkrachten en de wonderen van de natuur.Β
Thuis lachend leren met de YouTube serie Koos & Moos
Maar Koos inspireert niet alleen kinderen op school. Ook thuis kun je samen met je kind op een vrolijke manier meer leren over onze mooie planeet.
In de YouTube kinderserie Koos & Moos gaan Koos de Koala en zijn vriend samen op zoek naar antwoorden over de natuur en het milieu.
In korte, kidsproof afleveringen leren de kinderen al zingend en lachend meer over hoe we samen de aarde weer groen kunnen maken.Β
Bekijk hier aflevering 1 van Koos en Moos (kijktijd: 9 minuten):
π¨πHet eerste kinderboek over duurzaamheid: Koos zoekt een huis
Het eerste boek over Koos de Koala verscheen in 2020.
Het verhaal in het kort:
Koos heeft het helemaal naar zijn zin in de boom waar hij woont. Maar dan wordt Koos plotseling ruw uit zijn slaap gehaald door een bulldozer.
Oh nee! Grote gele monsters hakken alle bomen om! Gelukkig weet Koos te ontsnappen, maar zijn geliefde huisje met al zijn spulletjes is weg. Wat nu?
Koos gaat vol moed op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Kunnen jullie hem helpen om een nieuwe, veilige plek te vinden?
π’πNieuwste boek 2024: Een schild voor Soof π
In dit tweede interactieve kinderboek gaat Koos de Koala een avontuur aan om een ander dier te helpen.
Het verhaal in het kort:
Koos ligt lekker te dutten in zijn nieuwe boom als hij ineens iemand om hulp hoort roepen. Soof is haar schild kwijtgeraakt in de reusachtige afvalberg. Samen gaan Koos en Soof op zoek.Β
Onderweg komen ze nieuwe vrienden tegen die laten zien wat er gebeurt met afval, plasticsoep en het milieu. Daarnaast leer je op een vrolijke, speelse manier meer over recycling en upcycling.
Achterin het boek vind je wetenswaardige feitjes over plastic soep en praktische tips over hoe we met elkaar de afvalberg kunnen verkleinen: start een eigen minibieb, ruim op in je buurt of maak van iets ouds iets nieuws bijvoorbeeld.Β
Echt een heel inspirerend, vrolijk kinderboek, waarmee je op een makkelijke manier in gesprek kunt gaan met je kind over thema’s als duurzaamheid, plastic soup en het klimaat. π
Mijn dochter over dit duurzame kinderboek:
“Ik vind Koos erg schattig en zo goed dat hij Soof helpt. Het is echt zielig dat ze haar huisje kwijt is en dat er een rietje in haar neus zit. Au!
Gelukkig ruim ik al op in de straat (mijn dochter is een Schone Held in Ede red.), hebben we een minibieb in de voortuin en weet ik welk afval ik in welke afvalbak moet doen.
Ik zou wel willen leren upcyclen. Van oude spullen, nieuwe spullen maken. Dat klinkt cool. Dan hoeven we minder weg te gooien, minder te kopen en helpen we de planeet door meer zelf te knutselen.
Ik vind eigenlijk dat alle kindjes dit boek van Sinterklaas moeten krijgen hoor. En de bazen van Nederland ook. We moeten echt veel beter zijn voor de natuur, mam. Anders kunnen we hier niet meer goed leven als ik later groter ben.”
Bekijk hier meer foto's van het boek 'Een schild voor Soof' ππΌ
Koop Koos de Koala – Een schild voor Soof hier in de webshop van Koos de Koala.
π Alle boeken van Koos de Koala op een rij:
Koos de Koala 1: Koos zoekt een huis
- Release: oktober 2020
Koos de Koala 2 – Een schild voor Soof
- Release: november 2024
π Verwachte releases van deze boekenreeks:
Koos de Koala 3 – Koos en Rover de Raaf
- Verwacht in 2025
Koos de Koala 4 – Otto de Orka
- Verwacht in 2026
Koos de Koala 5 – Koos en het ijsberenjong
- Verwacht: nog niet bekend
π Lees meer over leuke kinderboeken:
Dit blog over de duurzame kinderboekenreeks van Koos de Koala bevat een samenwerking. We hebben dit boek ontvangen met het verzoek hier een blog over te schrijven. Daarnaast komt dit blog voort uit onze liefde voor boeken en de natuur.
Bronvermelding:
Bij het schrijven van dit artikel heb ik gebruik gemaakt van de volgende bronnen: