5x Escape Room Mysteries (deel 5)

review escape room spel message from beyond

Op zoek naar een leuk escape spel voor thuis of op vakantie? In dit artikel zetten we voor de vijfde keer 5 escape room mysteries voor je op een rij. Hoe speel je het? Wat is het verhaal? En voor welke speler(s) is het een aanrader?

review escape room spel message from beyond

In dit artikel nemen we onder de loep:

 1. Pocket Escape Room: Het Mysterie van Eldorado
 2. Escape Room Thriller: Gevangen in de sneeuw
 3. Operatie Voorhoven
 4. Message From Beyond
 5. Escape Mail: Familie Geheimen

Tip: Bewaar deze Escape Room Mysteries op Pinterest!

Escape Room Mysteries 2022

Thuis escape room mysteries testen voor de vijfde keer!

Het begint al echt een traditie te worden: escape room spellen spelen en reviewen. Heerlijk!

Met deze 5 escape mysteries staat de teller momenteel op 35 gereviewde escape room spellen.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Zoals je van ons gewend bent, vertellen we je in dit artikel niet alleen wat wij van deze mysteries vinden.

We geven je ook informatie over:

 • Voor wie is het geschikt?
 • Speel je het offline of (ook) online?
 • Is er een tijdsdruk?
 • Kun je het spel in oude staat herstellen?

Mijn doel is om je een duidelijk beeld van de spellen te geven, zodat je zelf kunt ontdekken waar jouw spelletjeshart harder van gaat kloppen!

1. Pocket Escape Room: Het Mysterie van Eldorado

pocket escape room het mysterie van eldorado

 • Uitgever: 999 Games
 • Inhoud van het spel: een kaartspel met 60 kaarten en een landkaart
 • Aantal personen: 1 tot 6 personen vanaf 12 jaar
 • Uitbreidingen of andere varianten? Ja, je kunt diverse pocket escape room varianten kopen die los van elkaar te spelen zijn.

Het verhaal: Overleven in de wildernis en op schattenjacht

pocket escape room het mysterie van eldorado 999 games

Na een zoektocht naar de legendarische gouden stad Eldorado stap je teleurgesteld in het vliegtuig naar huis.

Maar tijdens de vlucht botst je vliegtuig ergens tegenaan, pak je nog snel wat spullen mee en spring je met een parachute uit het vliegtuig.

Nu ben je alleen in de wildernis van het Amazonegebied. Hoe overleef je, terwijl je verdwaald ben, vermoeid wordt en honger begint te krijgen?

Is je einde nabij? Of is dit je laatste kans om alsnog de legendarische schat van Eldorado te vinden?

Onze ervaring: Lekker verhaal met toegankelijke puzzels

review escape room voor thuis 999 games

De puzzels in dit spel zijn toegankelijk, leuk en volledig offline. Als je een puzzel hebt opgelost, draai je de betreffende kaart om voor de oplossing. Heb je het mis? Dan verdien je minpunten. In beide gevallen kun je daarna door met het spel.

Waar Het Mysterie van Eldorado net weer iets verschilt met andere Pocket Escape Room Spellen is dat je tijdens dit spel moet overleven. Bij elke foute keuze die je maakt of elk verkeerd antwoord dat je geeft, voel je je slechter. Dit houd je bij op een apart scorevel en telt mee met de eindscore. Gelukkig kun je tijdens het spel ook slimme keuzes maken om weer aan te sterken.

Het verhaal zit leuk in elkaar en de afloop van je speurtocht is afhankelijk van de score die je aan het eind van het spel hebt neergezet. Deze Pocket Escape Room vinden wij (in tegenstelling tot Diefstal in Venetië) ook prima solo te spelen.

Het is geen moeilijk spel, maar ideaal om een avondje “lekker weg te spelen” (zoals mijn man dat zo mooi noemt).

Pocket Escape Room: Het Mysterie van Eldorado in het kort:

 • Vormgeving: een escape room mysterie in kaartvorm. Lekker klein van formaat en daardoor is het ook geschikt als vakantiespel.
 • Taal: Nederlands
 • Offline of online? Offline
 • Nodig naast het spel: papier, potloden en een klokje om de tijd bij te houden
 • Tijdsdruk: 60 minuten, maar je houdt zelf de tijd bij. Als je na 60 minuten niet bent ontsnapt, kun je rustig het spel afmaken.
 • Oude staat te herstellen? Je kunt het spel in oude staat te herstellen, wanneer je met potlood op de kaartjes schrijft.
 • Geschikt voor: beginnende Escape Room spelers, aangezien je vooraf geen spelregels hoeft te lezen en het spel een overduidelijke structuur heeft.

Leestip: Ontdek onze mening over Pocket Escape Room: Diefstal in Venetië in dit artikel: Nogmaals 5x Escape Room Spellen Voor Thuis Getest! (Deel 2)

2. Escape Room Thriller: Gevangen in de sneeuw

escape room thriller

 • Uitgever: Uitgeverij Cargo
 • Schrijfster: Eva Eich
 • Inhoud van het spel: een boek
 • Aantal personen: 1 persoon vanaf 12 jaar
 • Reeks: Er zijn verschillende escape room thrillers op de markt met ieder een eigen losstaand verhaal.

Verhaal: het mysterie rond het overlijden van Jonas’ vader

eva reich escape thriller review

In dit boek volg je het verhaal van Jonas. Zijn vader is onder mysterieuze omstandigheden overleden en dus gaat hij terug naar zijn geboortedorp.

Tijdens zijn speurtocht begint het hard te sneeuwen en raakt het dorp volledig ingesneeuwd.

En dan ontvangt Jonas ineens mysterieuze berichtjes met raadsels. Van wie komen deze berichten? Is zijn vader vermoord? Of is er iets anders aan de hand?

Onze ervaring: Lekker lezen en puzzelen in je eigen bubbel

escape room thriller review
Elk hoofdstuk eindigt met een raadsel

Dit boek bestaat uit 20 korte hoofdstukken, die aan de zijkant gesloten zijn. Deze hoofdstukken staan niet op chronologische volgorde. Elk hoofdstuk eindigt met een raadsel. Bij de oplossing kun je uit een aantal antwoorden kiezen. Het goede antwoord leid je naar het volgende hoofdstuk in het verhaal.

Wanneer je bij het volgende hoofdstuk uitkomt, wordt ook kort toegelicht hoe Jonas (en jij als lezer) op het juiste antwoord is gekomen. Dat geeft een fijn ‘yes!’ of ‘aha’ moment, waardoor wij gemotiveerd werden om door te lezen.

Door de korte hoofdstukken vinden wij het een lekker boek om voor het slapen gaan te lezen. Enne… Je hoeft wat ons betreft niet bang te zijn om klappertandend in bed te liggen tijdens het lezen van dit boek. Hoewel het officieel een thriller is, vonden we het niet echt een eng verhaal. We vinden het meer een roman met een mysterieuze verhaallijn.

Van mijn man heb ik begrepen dat de andere twee escape thrillers die hij heeft gelezen (Geheim van de Speelgoedmaker en Schaduw van de Raaf) wel een stuk enger zijn. Toch vond hij Gevangen in de Sneeuw het leukst om te lezen, vanwege de originele verhaallijn en de verrassende plotwending.

Escape Room Thriller: Gevangen in de sneeuw samengevat:

 • Vormgeving: het is een verhaal in boekvorm, waarbij je raadsels moet oplossen om verder te komen in het verhaal.
 • Taal: Het boek is volledig in het Nederlands, maar ook in het Engels en Duits verkrijgbaar.
 • Offline of online? offline
 • Nodig naast het spel: niets
 • Tijdsdruk: geen
 • Oude staat te herstellen? Je kunt het spel één keer spelen. Daarna zijn de perforatie randjes geopend. Je kunt de hoofdstukken wel sluiten met een beetje plakgum, maar het is niet in oude staat te herstellen. Dus doorverkopen is geen optie, maar doorgeven of in een minibieb zetten zeker wel.
 • Geschikt voor: Leuk voor beginnende of gevorderde Escape Room spelers in hun eigen bubbel een mysterieus verhaal willen lezen en wat willen puzzelen.

3. Operatie Voorhoven

Codekrakers Review Escape room spel

 • Uitgever: Codekrakers
 • Inhoud van het spel: grote doos met levensechte materialen, zoals een bandenspoor, jerrycans en een afzetlint
 • Aantal personen: 2 tot 6 personen vanaf 16 jaar
 • Reeks: Codekrakers heeft diverse escape room spellen te huur, waaronder Voorhoven’s Vennootschap. Dit is een stand alone vervolg op dit spel.

Verhaal: Help de burgemeester, voordat de persconferentie begint

review escape room spel huren codekrakers

De burgemeester is overstuur, omdat er voor de zevende keer drugsafval is gevonden in de gemeente. De bewoners voelen zich steeds onveiliger en de lokale teams hebben geen idee waar het afval vandaan komt.

Hij schakelt jullie als speciale anti-drugseenheid in om de oorzaak van het drugsafval te achterhalen. Jullie beginnen op het plaats delict met o.a. jerrycans, een bandenspoor en zakjes drugs.

En oh ja, over 60 minuten geeft de burgemeester een persconferentie. Hij wil daar aan kunnen geven dat de drugs locatie achterhaald is. Geen tijd te verliezen dus!

Onze ervaring: Speuren op een crime scene

Je ontvangt een enorme doos vol levensmaterialen om een eigen crimes scene en politiezaak op te zetten. Voordat je met het spel begint, heb je circa 10 minuutjes nodig om het spel stap voor stap voor te bereiden volgens de stappen in de bijgeleverde handleiding.

Het leuke aan Operatie Voorhoven is dat het een echte escape room ervaring op locatie wil geven. Dus niet alleen puzzelen aan tafel, maar de materialen staan overal in de locatie, je opent echte sloten en na afloop ga je op de foto met het scorebord.

review codekrakers operatie voorhoven
Na het spel op de foto met onze gehaalde tijd!

Wij denken dat 4 tot 6 spelers een ideale groepsgrootte is voor dit spel, omdat er voldoende ruimte is om op meerdere plekken naar aanwijzingen te zoeken en te puzzelen. Dat gezegd hebbende, hebben wij het spel gelukkig ook met z’n tweetjes (nipt) binnen de tijd gehaald.

Operatie Voorhoven is een luchtig en toegankelijk spel, waar de focus meer ligt op het onderzoeken van de bewijsmaterialen dan op een verhaallijn. Daarnaast vonden wij de vindplaats van hints soms wat onlogisch. Dat kostte ons onnodig extra tijd. Gelukkig biedt de handleiding ook duidelijke tips, waardoor je nooit echt vast loopt.

Doordat je het spel kunt huren, is het een duurzamer alternatief voor de handgemaakte escape mysteries die na het spelen onbruikbaar zijn geworden. Dat vinden wij een mooi initiatief.

Operatie Voorhoven samenvattend:

 • Vormgeving: een grote doos met realistisch vormgegeven materialen, waarmee je een crime scene na kunt bootsen.
 • Taal: Nederlands
 • Offline of online? Het speuren doe je voornamelijk offline. De laptop heb je vooral bij de intro en het eind van het spel nodig. Tevens is het de klok die aftelt.
 • Nodig naast het spel: een laptop met internet
 • Tijdsdruk: 60 minuten en de tijd loopt af. Je kunt het hierna wel verder spelen.
 • Oude staat te herstellen? Je huurt dit spel van Codekrakers. Je ontvangt het spel 3 dagen voor de afgesproken datum. Daarna stuur je het spel 1 dag hierna weer terug naar Codekrakers.
 • Geschikt voor: kleine groepen met beginnende spelers of een combinatie van beginners en gevorderde spelers.

Huur deze escape room voor thuis bij Codekrakers. 

4. Message From Beyond

handgemaakt escape room spel voor thuis

 • Uitgever: Escape World
 • Inhoud van het spel: grote doos met levensechte spelonderdelen
 • Aantal personen: 1 tot 5 personen vanaf 14 jaar

Verhaal: Ontrafel het paranormale mysterie van de bloemenzaak

handgemaakt escape room spel voor thuis

Je speurtocht start met een brief van de Vereniging voor Paranormale Samenwerking. Medium Cecilia is twee weken terug overleden en aangezien jij haar back-up bent, krijg jij haar openstaande dossier in handen. Het is een spoeddossier vol documenten, bewijzen en aantekeningen.

Het dossier draait om het ogenschijnlijke onschuldige probleem van een bloemenzaak in Abbensluis. Hoewel alles daar optimaal is voor bloemen en planten, zijn ze binnen korte tijd allemaal verwelkt.

Wat is hier aan de hand? Wat heeft Cecilia ontdekt? En heeft haar plotselinge overlijden hier misschien iets mee te maken?

Onze ervaring: Levensechte zaak met een mysterieus vleugje

handgemaakt escape room spel voor thuis

Wanneer je de doos met spelmaterialen voor het eerst opent, valt het direct op dat de spelonderdelen er veelal levensecht en verzorgd uit zien.

Je waant je meteen in het verhaal en hebt echt het idee dat je een mysterie moet oplossen. Wat dat betreft is de kwaliteit van het speelmateriaal vergelijkbaar met escape room spellen van Dark Park Games en Diorama.

Het mysterie begint met een ogenschijnlijk simpel dossier, maar gaandeweg wordt er een hele historie en een levensbedreigend mysterie blootgelegd. Alle puzzels zijn uitdagend en zitten goed in elkaar.

We denken dat dit mysterie voor beginnende escape room spelers een flinke uitdaging is, maar door de goed gestructureerde website met hints is het zeker wel een haalbare zaak om op te lossen. Gevorderde escape room spelers kunnen veel plezier halen uit de verhaallijnen, handgemaakte materialen en sterk uitgewerkte puzzels.

Message From Beyond samenvattend:

 • Vormgeving: Mooi groot spel met realistisch uitziende materialen.
 • Taal: Nederlands
 • Offline of online? Message From Beyond speel je zowel offline als online. Je smartphone heb je nodig om QR codes te scannen, foto’s te maken en om een speciaal gemaakte website te bezoeken, waar je antwoorden kunt indienen. Je hoeft niet online te speuren naar puzzelelementen.
 • Nodig naast het spel: een smartphone met internetverbinding
 • Tijdsdruk: 120 tot 210 minuten. Er is geen tijdslimiet, dus je kunt gerust meerdere avonden speuren.
 • Oude staat te herstellen? Een gedeelte van het spel is na het spelen niet meer bruikbaar. Je kunt het spel in de oude staat te herstellen door een Refill Kit te kopen voor een lager tarief.
 • Geschikt voor: fanatieke Escape Room spelers, die graag uitdaging willen en van levensechte mysteries houden.

De adviesprijs van Message From Beyond is €69,00. Koop het spel hier bij Escape World.

Meer weten? Lees onze uitgebreide review over Escape Box Message From Beyond

5. Escape Mail: Familie Geheimen

review escape mail

 • Uitgever: Escape Mail
 • Inhoud van het spel: een envelop met o.a. een brief, landkaart en andere documenten
 • Aantal personen:1 tot 4 personen vanaf 12 jaar
 • Reeks:  Familie Geheimen is onderdeel van een verhaal met meerdere afleveringen. Je kunt de afleveringen zowel aansluitend als los van elkaar spelen.

Verhaal: Gevaarlijke zoektocht om schatrijk te worden

escape room spel per post

Tijdens Familie Geheimen krijg je een brief van een onbekende achterneef. Hij geeft aan dat hij de locatie van een grote schat heeft ontdekt, waar jullie beiden recht op hebben.

Echter, hij wordt achtervolgd en is in gevaar. Daarom vraagt hij jou om hulp.

Je ontvangt naast deze brief een kaart uit de 18e eeuw, munten en nog andere materialen.

Kun jij uitvogelen waar de schat te vinden is, voordat het te laat is?

Onze ervaring: Mooi handgemaakt mysterie in een envelop

review escape mail thuis escape room

Het materiaal ziet er mooi verzorgd en echt uit. Dat nodigt direct uit om op speurtocht te gaan.

De beginpuzzels waren voor ons direct duidelijk, maar halverwege waren we even de kluts kwijt. Op de website met hints wordt elk deel van je zoektocht voorzien van 4 tips (lichte hint, standaard hint, grote hint en het antwoord). Hierdoor blijf je nooit steken in het spel en kun je lekker snel weer verder met speuren.

Wij deden met twee personen 1 uur en 20 minuten over dit mysterie en hebben ons erg goed vermaakt met puzzelen en speuren.

Familie Geheimen is het eerste deel van een verhalenreeks, maar je kunt ook prima als los spel spelen. Door de cliffhanger aan het eind van deze aflevering zijn wij erg benieuwd geworden naar het vervolg. We kunnen ons goed voorstellen dat mensen een abonnement nemen op deze reeks.

Wat ons betreft is het Familie Geheimen (op standaard niveau) een ideale manier om kennis te maken met handgemaakte escape mysteries.

Escape Mail: Familie Geheimen samenvattend:

 • Vormgeving: Mooi vormgegeven, levensechte materialen. Door het kleine formaat ook geschikt als vakantiespel of brievenbuscadeau.
 • Taal: Nederlands
 • Offline of online? Voornamelijk offline, maar ook een beetje online. Je speurt en puzzelt alleen met de offline materialen. Wel voer je online enkele handelingen uit, zoals het sturen van een mail of surfen naar een website. Ook hints vind je online.
 • Nodig naast het spel: een smartphone of laptop met internet, pen en papier
 • Tijdsdruk: geen
 • Oude staat te herstellen? Op één onderdeel na is het in oude staat te herstellen. Als je een briefje toevoegt voor de volgende speler, zien wij verder geen probleem om het door te geven.
 • Geschikt voor: De standaard versie is ideaal voor beginnende Escape Room spelers, die blij worden van uitdagende puzzels en realistische materialen. Voor gevorderde spelers is dit spel ook in een extra moeilijke versie te koop.

Wat zijn onze favoriete Escape Room Mysteries?

escape spellen voor thuis

We vonden het weer leuk om 5 nieuwe escape mysteries te spelen en uit te pluizen voor jou.

Enne… in oktober komt het volgende artikel online: deel 6 alweer! Dan nemen we o.a. Murder in Paris en Meester, 1883 onder de loep.

Wil je als eerste een seintje wanneer dit gloednieuwe artikel online komt? Schrijf je dan snel in voor mijn spelletjes nieuwsbrief!

Maar nu nog even samenvatten: wat vonden wij van deze 5 escape room spellen?

De leukste escape room mysteries volgens mijn man

handgemaakt escape room spel voor thuis

Mijn man vond alle spellen wel iets hebben, maar werd vooral blij van Message From Beyond en Pocket Escape Room: Het Mysterie van Eldorado.

Message From Beyond is misschien wel duurder, maar je krijgt er ook veel voor terug. Ik zat tijdens het spelen helemaal in het verhaal en was voor mijn gevoel echt een mysterie aan het oplossen. Daarom zou ik Message From Beyond zeker aanraden aan geoefende escape room spelers.

Pocket Escape Room: Het Mysterie van Eldorado is vooral een toegankelijk spel om gezellig samen weg te spelen. Niet te moeilijk, je kunt direct beginnen en de verhaallijn is leuk. Ideaal voor een gezellige avond of om op vakantie te spelen.

Daarnaast vind ik de Escape Thriller ‘Gevangen in de sneeuw’ ook het vermelden waard. Het is een heel ander genre, omdat je in je ééntje een verhaal aan het lezen bent. Maar ik zou dit zeker aanraden om cadeau te doen aan iemand die van spannende verhalen en van puzzelen houdt.”

Mijn favoriete escape room mysteries

escape room thriller review

Mijn escape room hart werd het meest blij van Escape Mail: Familie Geheimen en Message From Beyond.

Beide escape room mysteries hebben realistische spelmaterialen en een sterk verhaal.

Bij Escape Mail: Familie geheimen ontvang je een envelop met puzzelelementen. Ook deze zien er echt uit. Het verhaal is leuk en de puzzels zijn uitdagend. Als je nog nooit een handgemaakt spel hebt gespeeld, dan is dit spel (zeker qua prijs) een mooi instapmodel om deze wereld te ontdekken.

Je merkt dat Message From Beyond is ontwikkeld door mensen die uit de wereld van escape rooms komen, want er is veel oog voor detail en spelonderdelen worden regelmatig opnieuw gebruikt voor de puzzels. Ook ontwikkelt de verhaallijn zich, waardoor het spannend blijft om het mysterie op te lossen. Daarom heeft het een plekje in onze Escape Room Spellen Top 10 verdiend.

Meer lezen over thuis escape room spellen?

Of snuffel door al mijn blogs en reviews over bordspellen voor meer spelletjesinspiratie!

Op de hoogte blijven van gloednieuwe spellenreviews en spellentips?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse spellen nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Deze blog over thuis escape room mysteries bevat een samenwerking. De spellen in deze review hebben wij ontvangen van de uitgevers. Dit beïnvloedt onze mening niet. In deze blog staan affiliate links.

😍 Wil je dit bewaren?delen?later lezen?

Pin op je bord
Deel op Facebook
Bewaar in je Pocket
Deel via WhatsApp
Verstuur per e-mail
Print direct uit
🔎 Zoek je iets speciaals?
Search
Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
👍🏻 Volg me hier
✨ Nieuwste blogs
🤩 Meest gelezen

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
👩🏻‍💻 Op de hoogte blijven van nieuwe blogs, updates en winacties?

Elke maand schrijf ik voor meer dan 750 trouwe lezers een mail met de laatste updates. Ook ontvangen?Schrijf je hier in voor jouw maandelijkse update(s) over…

7 gedachten over “5x Escape Room Mysteries (deel 5)”

 1. Wij spelen graag escape games. Wat is jouw website een snoepjeswinkel voor mijn spelletjeshart. En wat lekker eerlijke beschrijvingen. Ik ga je volgen!

 2. Oooh wat een toffe job om al deze spellen uit te proberen hahaha. Geweldige foto’s ook van jullie
  Wat ik mij wel afvraag: kun je het spel ook na 1 of 2 keer nog spelen? Of weet je dan de alle clues al?

 3. Wow wat een uitgebreid artikel weer. Ik heb ‘m bewaard voor het najaar. Dan ga ik er zeker een paar spelen

 4. Die thriller heb ik al eens gelezen. Inderdaad niet superspannend, maar wel ideaal om een hoofdstukje te spelen voor het slapen gaan. Weer heel leuk om te lezen!

 5. Weer een goed en duidelijk onderbouwde review. Ik heb het opgeslagen voor de feestdagen. Dan komt het vast weer van pas.

 6. Ik heb bijna je hele Top 10 al gespeeld en ben het tot nu toe helemaal met je eens. Dus dit keer gaan we ons maar eens verdiepen in Escape Mail. Lijkt me ideaal voor de aankomende vakantie. Neemt ook geen ruimte in in mijn bagage.

Reacties zijn gesloten.

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? ✉ Stuur me een berichtje!

🙈 Oh nee, een pop-up!

Geen zorgen, ik heb alleen even een kort vraagje aan je. 😉

Wil je – net als 750 andere trouwe lezers – gratis mijn maandelijkse updates ontvangen? 👩🏻‍💻

Meld je dan snel hieronder aan  (en lees daarna weer lekker ongestoord verder 😉)

Leuk! Stuur mij updates over…