5x Slimme Momenten om te Mediteren

Met de decemberdrukte en de nieuwe coronamaatregelen deze maand merk ik dat mijn hoofd soms overstroomt. En juist als het even te veel is, is het essentieel om rustmomenten te pakken. Dat weet ik heus wel, maar ik kom er niet altijd aan toe om uitgebreid te mediteren. Om toch de balans te blijven vinden, pak ik kleine meditatiemomentjes. In dit artikel deel ik mijn 5 slimme momenten om te mediteren in het dagelijks leven.

5x Slimme Momenten om te Mediteren

Wat is mediteren?

Mediteren is voor mij de rust pakken om te voelen en ervaren.

Als ik mediteer ervaar ik niet zozeer een oase van rust, maar geef ik mijn gedachtes en gevoelens de ruimte. Ik neem ze bewust waar, waardoor ze uiteindelijk minder aandacht vragen. En dat geeft mij meer rust.

Wat heb je nodig voor meditatie?

Je kan er van alles bij pakken: een relaxed muziekje, wierook of een geluiddempende mat om de wereld even buiten te sluiten.

Even in je eigen bubbel vol rust, ontspanning en de volledige focus op jezelf. Dat is natuurlijk het meest ideale scenario om even lekker te mediteren.

Maar als het er op neer komt, kun je eigenlijk overal mediteren.

5x Slimme Momenten om te Mediteren

Soms ga ik dus inderdaad languit liggen op bed of pak ik een moment in mijn relaxte bubbel. Ik plan mijn meditatiemomenten soms zelfs in mijn planner.

Maar vaak voeg ik mijn meditatiemomenten aan mijn dagelijkse routine toe. Op die manier zijn het korte momentjes om even mijn focus, ontspanning en rust een boost te geven. Dat doe ik zo:

1. Tijdens het wachten

5x Slimme Momenten om te Mediteren
Mediterend in het zonnetje tijdens het wachten op mijn winkelafspraak

Handige, simpele tip: vertrek eerder van huis, zodat je nog even moet wachten. Die paar minuutjes in de auto, wachtkamer of lekker buiten kun je makkelijk even mediteren.

Leg je focus qua blik op zo’n 1,5 meter voor je en concentreer op je ademhaling. Ben je afgeleid? Breng danΒ  je aandacht zonder oordeel terug naar het volgen van je ademhaling. Jij hebt je rustmoment en het ziet er voor anderen uit alsof je in gedachten verzonken bent.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Je trouwens kunt ook je oortjes indoen en luisteren naar een geleide meditatie. Er zijn verschillende meditaties van 5 tot 10 minuutjes. Die zijn er zeker geschikt voor. Enne… in de zomer zet ik lekker mijn zonnebril op. Dan kan ik zelfs mediteren met m’n ogen dicht. Niemand die het doorheeft. πŸ˜‰

2. Wandelend mediteren

mediteren tijdens het wandelen

Als ik mijn dochter naar school breng, stap ik daarna graag nog even door. Ik wandel meestal zo’n 30 a 45 minuten: dat helpt vaak al om mijn hoofd rust te geven.

Maar als ik in de piekermodus zit en de ontspanning niet te pakken krijg, dan doe ik mijn oortjes in en zet ik de wandelmeditatie van mijn Meditatie en ontspanning app op.

In 20 minuutjes verleg je je aandacht al wandelend steeds naar een ander zintuig. Ik voel me daarna altijd veel rustiger.

3. Pauzemomentje

5x Slimme Momenten om te Mediteren

Naar aanleiding van een Structuurjunkie workshop die ik heb gevolgd over gefocust thuiswerken, probeer ik veel meer te letten op mijn pauzemomenten. Pauze nemen is namelijk essentieel om productief te kunnen werken.

Volgens de Pomodoro techniek, werk je het productiefst wanneer je 25 minuten gefocust werkt en dan even pauze neemt. Om te voorkomen dat ik aan één stuk doorkachel, gebruik ik de gratis website Tomato Timer al reminder. Die geeft automatisch een piepje als het tijd is voor mijn pauze.

EΓ©n van de pauzes besteed ik steevast aan een meditatiemomentje. Even ogen dicht en mijn ademhaling volgen. Vaak kom ik dan meteen op nieuwe creatieve ideeΓ«n voor mijn blog of komen er inzichten over een probleem waar ik over pieker.

4. In de auto

mediteren in de auto

Wanneer we lang in de auto zitten (als we op bezoek of vakantie gaan bijvoorbeeld), vind ik het heerlijk om even te mediteren. Mijn man aan het stuur, ukkie is lekker aan het spelen op de achterbank en ik doe mijn oortjes in.

Na de Mindfulness cursus van Tiny Tweaks heb ik een voorraadje aan meditaties verzameld en die gebruik ik graag tijdens deze ritten. Maar je kunt op Spotify ook verschillende meditaties terugvinden.

Een bijkomend voordeel is dat ik meteen relaxed en gegrond aankom bij mijn bestemming en daar ook meer kan hebben.

5. Samen met je kids

mindful eten met kinderen

Als mama kun je trouwens ook prima mediteren samen met je kids.

Een leuke manier om bewust in het hier en nu te zijn, is mindful eten. Stel eens de volgende vragen bij je eerste hap: Wat ruik je? Wat zie je? Wat hoor je tijdens het kauwen? Wat voel je in je mond? Wat proef je? Mijn dochter vind dat helemaal leuk om te doen. “Even mindful eten, mama.”

Ook het boek Stilzitten als een kikker een aanrader. Het boek gaat over het nut van mindfulness voor kinderen en geeft heel veel praktische tips om kinderen relaxter te laten leven. Daarnaast kun je 11 kindermeditaties downloaden. Onze dochter vindt ‘de kleine kikker’ fijn. Een korte meditatie van amper 5 minuutjes, waarbij je stil zit als een kikker.

Meer lezen over tijd nemen voor jezelf?

Mediteer jij ook wel eens? En zo ja, wanneer?

Bewaar dit artikel voor later:

5x slimme momenten om te mediteren in het dagelijks leven HEADER

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over bewust leven & persoonlijke ontwikkeling!

Schrijf je dan in voorΒ mijn maandelijkse nieuwsbrief over bewust levenΒ en volg me op social media:

Cynspirerend.nl PinterestΒ Cynspirerend.nl InstagramΒ Cynspirerend.nl Facebook

Dit artikel bevat een samenwerking en komt daarnaast voort uit mijn liefde voor mindfulness en mediteren.Β 

Cynthia Lukassen

12 gedachten over “5x Slimme Momenten om te Mediteren”

  1. Deze tips kunnen vast veel mensen gebruiken, sinds ik mediteer kan ik niet meer zonder.

  2. Mooi artikel. Ik mediteer nooit, maar zou er altijd wel meer van willen weten. Want ik denk echt dat het helpt even te ontsnappen aan de drukte en de waan van de dag. En nu ik lees dat het ook kan tijdens het wachten, wandelen of auto rijden heb ik ook geen smoesje meer dat ik er geen tijd voor heb! πŸ˜‰

  3. Wat fijn om te lezen dat je niet zoveel tijd nodig hebt om te mediteren. Ik ga eens kijken naar geleide wandelmeditaties. Want ik vind wandelen heerlijk, maar ik merk vaak wel dat mijn hoofd dan altijd druk is…

  4. Oeehhh die wandelmeditatie ga ik eens proberen. Die kende ik nog niet. Heerlijk lijkt mij day

  5. Klinkt misschien gek maar ik vergeet soms te mediteren. Daarom fijn om je blog te lezen en wat ideeΓ«n op te doen. Ook fijn dat je overal kunt mediteren. Fijne tips!

  6. Mijn momentje is voor het slapen gaan, even mijn hoofd leegmaken van de gebeurtenissen van de dag.

  7. Ik ben dol op mediteren. Als ik het eenmaal doe. Maar vaak heb ik moeite om me ertoe te zetten. Ik ben blij met je tips. Ik ga mijn werkpauzes er eens voor inzetten. Kijken hoe dat bevalt.

  8. Wat een goed artikel met praktische tips. Zeker het wachten is handig. Nu scroll ik maar een beetje door mijn tijdlijn. Even mediteren is dan een betere tip.

Reacties zijn gesloten.

πŸ‘©πŸ»β€πŸ’» Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!

πŸ‘©πŸ»β€πŸ’» Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!