5x Thuis Escape Room Spellen Getest (deel 3)

Vorig jaar hebben we 10 mysterieuze Thuis Escape Room Spellen uitgebreid aan onze speurneuzen en kritische blikken onderworpen met als belangrijkste vraag: Wat is nou precies het verschil tussen deze spellen? Vandaag gaan we dat nog een keer dunnetjes overdoen met vijf nieuwe thuis escape room spellen. Welk spel past het best bij jou?

Thuis Escape Room Spellen

In dit artikel nemen we onder de loep:

 1. La Casa de Papel Escape Game
 2. Chronicles of Crime 1400
 3. The Hunt
 4. Lost Treasure
 5. Witchery Spell

Tip: Bewaar deze Thuis Escape Room Spellen op Pinterest!

5x thuis Escape Room Spellen getest (deel 3) PIN

Thuis escape room spellen spelen: welke zijn het leukst?

Na onze vorige twee artikelen over escape room spellen is onze liefde voor dit genre alleen maar gegroeid.

Het is elke keer weer leuk om nieuwe escape room spellen en mysteriespellen te spelen en de verschillen te ontdekken.

Advertentie
Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Zoals je van ons gewend bent, vertellen we je in dit artikel niet alleen wat wij van de spellen vinden.

Ook geven we je antwoord op de vragen:

 • Voor wie is het geschikt?
 • Wat is het verhaal?
 • Speel je het offline of ook online?
 • Is er een tijdsdruk?
 • Kun je het spel in oude staat herstellen?

Mijn doel is om je een duidelijk beeld van de spellen te geven, zodat je zelf kunt ontdekken waar jouw spelletjeshart harder van gaat kloppen!

1. La Casa de Papel Escape Game

Thuis Escape Room Spellen

 • Uitgever: Jumbo (in samenwerking met Netflix)
 • Inhoud van het spel: 1 spel met o.a. karakterkaarten, stappenkaarten en een plattegrond
 • Aantal personen: 1 tot 8 personen vanaf 14 jaar
 • Reeks: Er is inmiddels ook een tweede deel uit van dit spel. Deze zijn los van elkaar te spelen.

Het verhaal: Overval op de Koninklijke Munt

Thuis Escape Room Spellen

Tijdens dit thuis escape room spel word je meegenomen in de wereld van de Netflix serie La Casa de Papel. Jullie zijn de bankrovers tijdens de overval op de Koninklijke Munt.

Iedere speler krijgt één (of meer als je met minder dan 8 spelers speelt) bankrover kaart met daarop extra informatie die je tijdens het spel nodig hebt.

Daarna leggen jullie de plattegrond van de Koninklijke Munt op tafel. De missie bestaat uit 15 stappenkaarten met raadsels en puzzels.

Je krijgt de briefing van de professor en zodra je de eerste stappenkaart omdraait, vallen jullie de Koninklijke Munt binnen en gaat de tijd lopen.

Onze ervaring: Toegankelijk en gestructureerd escape room spel

Thuis Escape Room Spellen

Het spel heeft een duidelijke structuur. Je volgt de 15 stappen die de Professor voor jullie bedacht heeft. De informatie die je nodig hebt voor het oplossen van de raadsels kom je gaandeweg tegen, maar heb je sowieso in je bezit als je aan de betreffende stap toegekomen bent.

Bij elke stap ben je op zoek naar een combinatie van 4 cijfers. Wanneer je deze gevonden hebt, check je dit antwoord in een speciale tabel. Staat je antwoord er niet bij? Dan kun je grijpen naar de hints of verder puzzelen. Je kunt per stap 3 hints vragen of anders zelfs het antwoord opzoeken, zodat je verder kan in je missie.

Wij hebben de serie gezien en dat maakt het extra leuk om de personages en verhaallijnen uit de eerste twee seizoenen terug te zien komen in dit spel. Als je nog bezig bent met het kijken naar deze serie, is het handig om te weten dat er spoilers over de overval op de Koninklijke Munt in dit spel zitten.

De raadsels waren voor ons niet heel moeilijk, maar we vonden het toch lekker om te spelen. Wij deden er 45 minuten over om te ontsnappen en hadden geen hints nodig.

La Casa de Papel Escape Game Samengevat:

 • Vormgeving: Een escape room spel met een duidelijke structuur en toegankelijke puzzels.
 • Taal: Nederlands
 • Offline of online? Je kunt het spel helemaal offline of gedeeltelijk online spelen. Wanneer je gedeeltelijk online speelt, ga je naar een speciale website die de papieren missiehandleiding vervangt en de tijd voor je bij houdt.
 • Nodig naast het spel: schaar, pen en papier. Optioneel: een smartphone of laptop, wanneer je het spel deels online wilt spelen.
 • Tijdsdruk: 60 minuten voor ervaren spelers of 120 voor beginners. Je kunt gewoon doorspelen als je niet op tijd ontsnapt bent.
 • In oude staat te herstellen? Eén onderdeel van het spel is na het spelen verknipt, maar dit onderdeel wordt 2 maal bij het spel geleverd. Daardoor kun je het spel 2 keer spelen.
 • Geschikt voor: beginnende escape room spelers en zeker voor fans van La Casa de Papel, vanwege de herkenbare elementen uit de serie.

2. Chronicles of Crime 1400

Thuis Escape Room Spellen

 • Uitgever: 999 Games
 • Inhoud van het spel: 4 mysterie spellen, een introductiespel en de spelregels
 • Aantal personen: 1 tot 4 spelers vanaf 14 jaar 
 • Uitbreidingen of andere varianten? Ja, er is ook een reguliere variant van Chronicles of Crime, waarbij je mysteries oplost als politieagent bij Scotland Yard.

Verhaal: Mysterieuze zaken oplossen in de middeleeuwen

Thuis Escape Room Spellen

Het is het jaar 1400 en je bent een ridder in Parijs. Met behulp van je voorspellende dromen, je trouwe hond en je familie los je de meest complexe mysteries op.

In dit spel wordt er telkens om jouw hulp gevraagd. Je duikt in vier verschillende mysteries met oplopende moeilijkheidsgraad: in totaal drie moorden en een ontvoering.

Er zit ook een introductiespel van 15 minuten bij, waar je al zoekend naar een vermiste ring de speelwijze van het spel onder de knie krijgt.

Elk spel begint met een voorspellende droom in de vorm van visioenkaarten die je op tafel legt. Daarna start je het spel in de app en het verhaal kan beginnen.

Verhalende mysteries tactisch oplossen

Thuis Escape Room Spellen

Elke persoon, locatie en bewijsstuk heeft een eigen kaartje met QR code. Door deze kaarten te scannen, kun je plaats delicten in 3D bekijken, locaties bezoeken en mensen verhoren. Elke vraag en elke reis naar een locatie kost tijd, dus het is verstandig om je acties slim te plannen.

Je kunt mensen vragen naar gevonden objecten en andere personen in het spel, zodat je meer kunt ontdekken over de situatie en alle geheimen kunt ontrafelen. De volgorde waarop je vragen stelt, kan van belang zijn. Ben je te bot of heb je iets gedaan wat een persoon in het spel niet leuk vindt, dan kan het zijn dat hij/zij niet meer meewerkt aan je onderzoek. Hierdoor wordt het moeilijker om het mysterie volledig op te lossen.

Wanneer je het mysterie ontrafelt hebt, geef je dit aan in de app. Je krijgt vervolgens een vragenlijst van 7 vragen voor je kiezen. Je goede antwoorden in combinatie met je speeltijd bepalen je eindscore.

Het zijn stuk voor stuk uitdagende, spannende zaken waarbij het puzzelaspect vooral in het tactisch combineren van informatie ligt. Mijn man vond het jammer dat je zoveel aan het scannen bent met je smartphone. Ikzelf heb hier geen problemen mee en vind deze mysterieuze, verhalende spellen ook ideale spellen voor 1 persoon.

Onze mening over Chronicles of Crime 1400

 • Vormgeving: Het spel heeft mooie, mysterieuze illustraties. Het is een verhalend spel, waarbij je verschillende zaken oplost door informatie tactisch met elkaar te combineren.
 • Taal: Nederlands
 • Offline of online? Je speelt het spel helemaal offline. Je hebt wel een smartphone nodig, waarop je vooraf de gratis app gedownload hebt.
 • Nodig naast het spel: smartphone en eventueel pen en papier
 • Tijdsdruk: Geen tijdsdruk, maar je tijd wordt wel meegerekend in je eindscore. Reken op 60 tot 90 minuten per mysterie.
 • In oude staat te herstellen? Je kunt alle mysteries onbeperkt opnieuw spelen. Het spel is simpel in oude staat te herstellen en ook geschikt als doorgeefcadeau.
 • Geschikt voor: gevorderde escape room spelers, die het uitdagend vinden om mysterieuze zaken op te lossen en creatief te denken. Ook erg geschikt als solo spel.

3. The Hunt

Thuis Escape Room Spellen

 • Uitgever: Uniquest Games
 • Inhoud van het spel: 1 spel met o.a. paspoorten, een hotelbrochure en heilig water.
 • Aantal personen: 1 tot 5 spelers vanaf 12 jaar 

Verhaal: Corona’s box is gestolen

Thuis Escape Room Spellen

Je ontvangt de laatste boodschap van een stervende man: een bewaker van de eeuwenoude orde van de Phitoi Knights.

Hij vertelt dat er al sinds de tijd van de oude Grieken een box bestaat met een pandemie erin: Corona’s Box. Samen met de orde van de Phitoi Knights probeert hij dit al jaren te beschermen.

Echter, in 2020 is de box gestolen en is de pandemie vrijgekomen. Met behulp van koeriers wordt de box en het virus verspreid over de wereld.

De stervende bewaker vraagt jou om hulp: kun je de 4 plekken op de wereld waar het virus is losgelaten achterhalen? En kun je de huidige locatie van Corona’s box vinden?

Onze ervaring: reconstructie van een mooie reis

Thuis Escape Room Spellen

Wanneer je de doos van het spel open doet, ben je meteen onder de indruk. De vormgeving van het spelmateriaal is erg mooi en ziet er realistisch uit. Het nodigt meteen uit om te spelen.

Je ziet dat er bij de totstandkoming van dit spel samen is gewerkt met eigenaars van echte toeristische locaties: er is volop aandacht geschonken aan de details van de mooie locaties waarin het spel zich afspeelt.

Waar de spelontwikkelaar wat ons betreft meer aandacht aan had mogen geven, is de opbouw van het verhaal. Je bent meer een mooie reis aan het reconstrueren dan dat je meegesleurd wordt in het idee dat je de wereld moet redden van een pandemie. Dit ging bij ons ten koste van de spanning tijdens het puzzelen.

De puzzels zijn erg mooi vormgegeven, maar behoorlijk complex. Echt een uitdaging voor de gevorderde escape room speler. Wij deden 2 avonden over dit thuis escape room spel.

The Hunt Samengevat:

 • Vormgeving: Erg mooi vormgegeven spel met originele en levensechte materialen. De structuur en logica is soms lastig te vinden in de puzzels. Dat zorgt voor een extra moeilijkheidsgraad.
 • Taal: Engels
 • Offline of online? The Hunt speel je zowel offline als online. Naast de doos met spelelementen vind je ook hints op besloten websites.
 • Nodig naast het spel: laptop met internetverbinding. Ook een pen en papier is handig.
 • Tijdsdruk: Er is geen tijdslimiet.
 • In oude staat te herstellen? Nee
 • Geschikt voor: spelers die van reizen houden en voor gevorderde spelers die van complexe puzzels houden.

De adviesprijs van The Hunt is €64,00 en is alleen HIER te koop op de website van Uniquest Games.

Leestip: bekijk ook onze uitgebreide review over The Hunt voor meer informatie over dit spel.

4. Lost Treasure

Thuis Escape Room Spellen

 • Uitgever: Quest Escapes
 • Inhoud van het spel: 1 online escape room spel: je ontvangt een e-mail met de handleiding en een unieke inlogcode
 • Aantal personen: 1 tot 4 personen vanaf 12 jaar
 • Uitbreidingen of andere varianten? Quest Escapes heeft ook een ander losstaand online spel uitgegeven, namelijk Patient Zero.

Verhaal: Waar is de erfenis van oom Archibald?

Thuis Escape Room Spellen

Je krijgt het bericht dat je oudoom Archibald is overleden en dat jij de enige erfgenaam bent. Aangezien je al jaren geen contact meer hebt gehad, weet je weinig over wie hij was en wat hij deed.

Het gerucht gaat dat hij een groot kapitaal had, maar de notaris weet je alleen te vertellen dat er een paar buitenlandse rekeningen zijn. De toegangscodes zijn echter niet bekend.

Aan jullie de taak om in zijn oude laptop te duiken en te speuren in zijn verwaarloosde huis. Kun jij puzzelend het mysterie van oudoom Archibald ontrafelen én zijn grote fortuin binnen harken?

Onze ervaring: escape room spel in 3D omgeving

Thuis Escape Room Spellen

Iedere speler met een scherm logt apart in op het spel. Je komt binnen in een digitale omgeving met meerdere tabbladen, waarmee je naar de oude laptop van je oudoom, een pagina met hints en naar de 3D omgeving van het huis kunt gaan.

Zodra je het huis van oom Archibald inloopt, gaat de tijd lopen. De 3D omgeving bestaat uit 3 ruimtes, waarbij je na het oplossen van verschillende puzzels naar de volgende ruimte kunt. De 3D omgeving ziet er sfeervol en mooi vormgegeven uit. Alleen in de laatste kamer zagen we al een verborgen onderdeel zitten, voordat we deze konden openen. Dit was jammer, maar niet storend.

Wij vinden het een aanrader om te zorgen dat elke speler zijn eigen scherm heeft om mee te spelen. Anders moet je veel op elkaar wachten en dan kunnen spelers hun aandacht verliezen tijdens het spel. Mijn man en ik speelden dit spel ieder op onze eigen laptop in de woonkamer. Terwijl we zelfstandig in de 3D omgeving navigeerden, overlegden we live met elkaar.

We vonden het verrassend leuk om een escape room spel te spelen dat compleet online is. Het lijkt ons ook een erg leuk spel om via videobellen te spelen. Wij deden 58 minuten over dit spel en hadden geen hints nodig.

Lost Treasure Samengevat:

 • Vormgeving: Dit digitale thuis escape room spel heeft een duidelijke structuur en is mooi vormgegeven.
 • Taal: Het spel is volledig in het Nederlands, maar er is ook een Engelstalige variant.
 • Offline of online? Online
 • Nodig naast het spel: minimaal 1 laptop of computer met internetverbinding, pen en papier. Eventueel een videobelprogramma als je het online met anderen wil spelen.
 • Tijdsdruk: De tijd loopt tijdens het spel, maar er is geen tijdslimiet. De gemiddelde speeltijd is 60 tot 90 minuten.
 • In oude staat te herstellen? Niet van toepassing. Je kunt dit spel één keer spelen met behulp van de unieke inlogcode.
 • Geschikt voor: Het is een uitdaging voor beginnende escape room spelers, maar ook leuk voor gevorderde spelers.

De adviesprijs van Lost Treasure is €13,95 per persoon (bij grotere groepen geldt er een groepskorting) en is alleen te koop op de website van Quest Escapes.

5. Witchery Spell

Thuis Escape Room Spellen

Het verhaal: Wat is er gebeurd met Margaret?

Thuis Escape Room Spellen

In dit spel wordt je benaderd door een groepje vriendinnen. Zij hebben ooit in hun tienerjaren een ogenschijnlijk onschuldige spreuk uitgesproken.

Nu – 12 jaar later – is één van die vriendinnen ineens spoorloos verdwenen. Ze hebben het vermoeden dat de spreuk hier iets mee te maken heeft, maar weten niet goed hoe.

Je krijgt een doos met stukken die ze gevonden hebben in het appartement van Margaret, gegevens over de betreffende spreuk en een geheimzinnig dossier dat op de plaats van de verdwijning van Margaret is gevonden.

Kun jij ontdekken wat er met hun vriendin gebeurd is en hen beschermen tegen hetzelfde lot als Margaret?

Onze ervaring: Levensecht spiritueel mysterie

Thuis Escape Room Spellen

Net als Conspiracy-19 (die we in ons vorige artikel mochten testen) zit ook Witchery Spell vol met mooie, handgemaakte spelonderdelen. Daarnaast zoek je op diverse besloten websites naar hints, voicemailberichten en antwoorden.

Tijdens deze puzzeltocht ontdek je steeds meer over de magische wereld waar de vriendinnen in terecht zijn gekomen door het uitspreken van die ene ‘onschuldige’ spreuk.

Je merkt dat Witchery Spell met veel zorg en plezier in elkaar gezet is, zowel in het spelmateriaal als in het verhaal. Je wordt echt meegenomen in het mysterie. De puzzels zijn origineel en uitdagend.

Het spel is volledig in het Engels en bevat soms best wat lastige woorden. Dus zorg dat je dit spel met minimaal één speler speelt die goed is in de Engelse taal. Of zorg dat je Google Translate bij de hand hebt natuurlijk. 😉

Wij hebben het spel in 130 minuten opgelost en daarbij 2 hints gebruikt. De hints die je kunt opvragen, helpen je altijd verder.

Onze mening over Witchery Spell

 • Vormgeving: Erg mooi vormgegeven mysterie spel met originele puzzels en een sterk verhaal.
 • Taal: Het spel is volledig in het Engels.
 • Offline of online? Witchery Spell speel je zowel offline als online. Naast het spelmateriaal voor je, vind je ook hints op besloten websites.
 • Nodig naast het spel: een smartphone of laptop met internet, pen en papier
 • Tijdsdruk: Nee, je hebt alle tijd om dit mysterie op te lossen. Houd rekening met 2 tot 4 uur. 
 • In oude staat te herstellen? Een gedeelte van het spel is na het spelen niet meer bruikbaar. Je kunt het spel in de oude staat te herstellen door een Refill Kit te kopen voor een lager tarief.
 • Geschikt voor: fanatieke Escape Room spelers, die graag een echte uitdaging willen.

De adviesprijs van Witchery Spell is 65 euro en is alleen te koop op de website van Dark Park Games.

Wat zijn de beste Thuis Escape Room Spellen?

We vonden het erg leuk om weer vijf nieuwe thuis escape room spellen te mogen testen. Zo leuk zelfs, dat we in oktober het volgende artikel al gepland hebben staan: deel 4!

Maar eerst nog even samenvattend: wat vonden wij van deze thuis escape room spellen?

Advertentie
Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Beste thuis escape room spellen voor beginners?

We merken dat we inmiddels aardig wat thuis escape room spellen hebben gespeeld, waardoor we makkelijker de hints ontdekken en puzzels oplossen dan tijdens onze vorige artikelen.

Bij La Casa de Papel Escape Game en Lost Treasure fietsten we redelijk probleemloos door de spellen.

Wat dat betreft vinden wij ze lekker toegankelijk en aanraders voor beginnende escape room spelers of grotere groepen met verschillende speelniveaus.

Beste escape room spellen voor ervaren speurders?

Wij denken dat meer ervaren spelers blijer worden van Witchery Spell, The Hunt en Chronicles of Crime 1400.

Deze thuis escape room spellen bieden door hun complexere puzzels meer uitdaging.

Thuis Escape Room Spellen
Deze 4 spellen speel je (gedeeltelijk) offline

Favoriete thuis escape rooms van mijn man

Mijn man werd het meest gelukkig van Witchery Spell en Lost Treasure.

Als het om uitdaging gaat, vond hij Witchery Spell de beste van deze vijf spellen. Hoewel hij Conspiracy-19 van dezelfde uitgever nog net iets beter vond, zit dit spel simpelweg enorm goed in elkaar: levensechte materialen, duidelijke structuur en uitdagende puzzels.

Lost Treasure is weliswaar niet het meest uitdagende spel van de vijf geteste spellen, maar wel mooi vormgegeven en gewoon lekker relaxed om te spelen.

In de 3D omgeving zoek je lekker naar hints en ondertussen overleg je met elkaar. Hij geeft aan dat hij dit ook een ideaal spel zou vinden voor een vrijdagmiddagborrel met collega’s of om met familie en vrienden te spelen.

thuis escape room spellen
Lost Treasure speel je volledig online

Mijn favoriete escape room spellen

Mijn spelletjeshart ging het meest kloppen van Chronicles of Crime 1400 en Witchery Spell.

Ik vind het leuk om detective spellen te spelen, dus de mysteries van Chronicles of Crime 1400 zijn voor mij een lekkere uitdaging. Ik vind het leuk om tactisch te plannen en verbanden te leggen om het mysterie te ontrafelen.

Witchery Spell zit erg sterk in elkaar wat betreft de verhaallijn en de vormgeving. Daarnaast zitten er puzzels bij die ik nog niet eerder tegen ben gekomen in andere spellen. Wat dat betreft merk je dat dit spel is gemaakt door mensen die voor hun beroep ook escape rooms bouwen. Heel creatief en heel verhalend! Daar houd ik van.

Meer lezen over thuis escape room spellen?

Of snuffel door al mijn blogs en reviews over bordspellen voor meer spelletjesinspiratie!

Op de hoogte blijven van gloednieuwe spellenreviews en spellentips?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse spellen nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Deze blog over thuis escape room spellen bevat een samenwerking. De spellen in deze review hebben wij ontvangen van de uitgevers. Dit beïnvloedt onze mening niet. In deze blog staan tevens affiliate links.

Cynthia Lukassen

20 gedachten over “5x Thuis Escape Room Spellen Getest (deel 3)”

 1. Ze lijken me allemaal leuk maar met die van la casa ben ik om! Wist niet eens dat die bestond, krijg nu helemaal zin om de serie nog een keer te gaan kijken

 2. Leuk deze spellen! Twee tieners in huis (en Case de Papel fans) die dit vast ook gaaf vinden, dus misschien toch eens aanschaffen.

 3. Ik heb Chronicles of Crime zojuist gekocht door jouw artikel. Nu maar smachten bij de voordeur tot ie binnen is. Ik ben gek op detective spelen en ideaal om het ook alleen te kunnen doen!

 4. Ik hoor er de laatste tijd echt heel vaak over. Zelf heb ik nog geen escaperoom uitgeprobeerd maar vind het wel een hele uitkomst tijdens de lockdown.

 5. Voorheen was ik al niet echt fan van een Escape Room (benauwd mij wat). Mijn man heeft onlangs een online Escape Room gespeeld (cadeau gekregen voor zijn verjaardag) met zijn broertjes en hun vriendinnen. Ik had er echt geen zin in dus ik zat op de bank met Netflix Daar was ik overigens heel blij mee want ze kwamen er niet uit en zijn zo’n 4,5 uur bezig geweest. Van de spellen die je liet zien spreekt La Case de Papel mij het meeste aan. Waarschijnlijk ook omdat ik alle seizoenen heb gezien…

 6. Wij zijn echt spelfanaten, maar tot nu toe hebben we escape room games nog nooit getest. ik vind het zo zonde dat ze maar voor eenmalig gebruik zijn. Maar het witchery spel klinkt wel erg tof!

 7. wat mij opvalt is dat er een enorm prijsverschil is tussen de verschillende spelen en ik kom e riet helemaal achter waar dat nu door komt

  • Vaak zijn spellen die wat duurder zijn met de hand gemaakt en worden ze ook in kleinere aantallen gemaakt door relatief kleinere ondernemers. Zo zijn bijvoorbeeld Dark Park Games en Uniquest Games zijtakken van ondernemingen die naar aanleiding van de coronamaatregelingen tijdelijk gesloten zijn.

 8. Het lijkt me super leuk! Kun je deze spellen steeds weer opnieuw spelen of is het klaar als het eenmaal opgelost is?

  • Deze escape room spellen kun je één keer spelen (tenzij je last van korte termijn geheugen hebt hihi). Daarna kun je een gedeelte van de spellen wel in oude staat herstellen om het daarna door te geven aan een andere spelletjesgek.

Reacties zijn gesloten.