Review: Crimibox Dossier As en Dossier MacDeath

Deel dit artikel of sla het op

Zoals je weet zijn we echte spelletjesgekken en schrijven we hier met veel plezier spellenreviews over. Een paar weken terug kregen we de mogelijkheid om twee detectivespellen van Crimibox te testen: Dossier As en Dossier MacDeath. Dit zijn spellen waarbij je levensechte moordzaken op gaat lossen: Offline én op het wereldwijde web. Vandaag lees je een uitgebreide review over Crimibox én maak jij als lezer kans om dit detectivespel te winnen!

Crimibox

Vandaag vertel ik je in deze review:

 1. Crimibox kort samengevat
 2. Wat krijg je?
 3. Wat houdt het spel in?
 4. Dossier As en Dossier Macdeath episode 1 uitgelicht
 5. Wat vinden we van Crimibox?
 6. Waar kun je het spel kopen? Vergelijk de prijzen!
 7. Winactie: Hoe kun jij zelf dit spel winnen?

Bewaar deze review op Pinterest:

Crimibox Pin

1. Crimibox spellen kort samengevat:

 • Alle Crimibox spellen zijn detectivespellen voor 1 tot 4 personen.
 • De gemiddelde speeltijd is 2 a 3 uur. Je hebt geen extra tijd nodig voor het lezen van de spelregels; deze ontdek je gaandeweg.
 • Alle spellen zijn zowel digitaal als analoog te koop. De digitale spellen zijn goedkoper en hierbij krijg je alleen digitaal toegang tot het spel.
 • Dossier As is een stand alone spel. Dit houdt in dat je geen ander spel nodig hebt om dit spel te spelen.
 • Ook Dossier Macdeath – Episode 1 is een stand alone spel en er zijn twee vervolgen beschikbaar. Samen vormen zij één verhaal.

Lees al onze reviews en spellentips over de spellen van Crimibox.

2. Wat krijg je?

Crimibox

Bij dossier Macdeath – Episode 1 ontvang je een doos met bewijsmateriaal. Hierin vind je:

 • een uitgebreid politiedossier met documenten
 • 5 foto’s van de crime scene
 • verschillende bewijsmaterialen
 • een Crimibox notitieboekje
 • een Crimibox pen

Wanneer je dossier As koopt, krijg je een onderzoeksdossier. Hierin vind je:

 • een uitgebreid politiedossier met documenten
 • 4 foto’s van de crime scene
 • een zakje as

3. Wat houdt het spel in?

Jij krijgt als rechercheur een politiedossier van een moord onder je neus geschoven. En daarmee ga jij (alleen of samen met je vrienden) aan de slag.

In het dossier vind je crime scene foto’s, verslagen van reeds gevoerde verhoren en andere belangrijke documenten. Ook krijg je bewijsstukken mee. In dossier As is dit bijvoorbeeld een zakje met As en bij MacDeath is dit een steeltje van een bloem en een visitekaartje.

Aan jou de schone taak om erachter te komen wat er is gebeurd, wie de dader is en wat het motief is.

Offline én online op zoektocht

Crimibox

Vervolgens ga je op zoek. Daarbij gebruik je een beveiligde online omgeving waar je met behulp van je persoonlijke assistent de moord gaat oplossen.

Je persoonlijk assistent is een chatprogramma op Facebook Messenger, een besloten online omgeving op je laptop of een chatfunctie in de gratis te downloaden app. Jij geeft tijdens het onderzoek opdrachten aan je assistent. Hij voert het uit en geeft je de resultaten.

Het bijzondere aan dit spel is dat je speurwerk zich niet alleen beperkt tot het speuren in het politiedossier, maar een stuk verder gaat. Er zijn allemaal verborgen hints te vinden op Facebook, websites en andere online media, die je nodig hebt om de moord op te lossen.

Ook heb je de mogelijkheid om via de beveiligde omgeving met een zoekmachine (Crimitel) informatie op te zoeken van verdachten die al reeds bekend zijn bij de politie.

Je wordt dus uitgedaagd om niet alleen in het dossier, maar ook outside the box… eh het dossier te denken. Dat maakt dit spel vernieuwend en origineel.

4. Dossier As en Dossier Macdeath episode 1 uitgelicht

We hebben van Crimibox 2 spellen ontvangen om uit te proberen. Dossier ‘As’ en Dossier ‘MacDeath’

Hoe speel je ‘Dossier As’?

Crimibox dossier As

Nadat Antje van den Hoef in het bejaardentehuis is overleden, vindt haar dochter een gevulde urn in haar kast. Van wie is het as? En hoe kwam Antje aan deze urn? Wij werden op de zaak gezet en gingen speuren!

Zonder al te veel van het spelverloop te verklappen, kan ik je aangeven dat we zowel online als offline in het dossier zijn gedoken.

En door de informatie uit het dossier en de gevonden informatie te combineren, kom je uiteindelijk tot het verrassende einde

Tip: Speel het spel niet met je smartphone

Echter, wij speelden dit eerste spel met onze smartphones en dat vinden wij persoonlijk een afrader. Waarom? Omdat je dan snel apart van elkaar bezig bent en het ‘samen spelen’ gevoel kwijt raakt. Ook kan je makkelijk afgeleid worden door binnenkomende berichtjes.

Mijn man en ik speelden dit spel samen en hebben de moordzaak in ongeveer 2,5 uur opgelost. Dit spel vonden wij erg leuk om te spelen en zat sterk in elkaar.

Lees ook ons vergelijkend artikel over 5 Escape Room Spellen voor thuis, waarin we dossier As vergelijken met 4 andere mysterieuze spellen.

Hoe speel je ‘MacDeath’ Episode 1?

Crimibox dossier MacDeath

Daarna gingen we een paar dagen later we vol goede moed (en dit keer met de laptop) aan de slag om de moord op een jonge acteur op te lossen. Hij overlijdt achter de schermen, terwijl op het podium Shakespeares Macbeth wordt gespeeld. Wat is er gebeurd?

Dit dossier was echt een stuk complexer dan dossier As. Soms kwam dit doordat we de vragen niet op de juiste manier stelden aan de persoonlijke assistent, maar soms ook omdat we niet wisten dat we bepaalde mogelijkheden als rechercheteam hadden.

Hulplijnen tijdens het spel

Gelukkig is er dan de mogelijkheid om hints te vragen aan je persoonlijke assistent. Daar hebben we in dit dossier ook gretig gebruik van gemaakt. Als je daar niet uitkomt, is er tevens een besloten Facebook groep waar je met je vastlopers terecht kunt.

Doordat we meer hulp nodig hadden, verliep dit spel bij ons iets stroever. We hebben er twee avonden over gedaan. Aan het einde van dit dossier merk je wel dat het een onderdeel van een drieluik is. Je wilt eigenlijk verder met onderzoeken en bent een beetje teleurgesteld dat je niet verder kan. Maar ja, dat is natuurlijk ook een goed teken.

Desalniettemin zijn wij enthousiaster over Dossier As. We willen graag alles afronden en direct snappen hoe alles in elkaar zit. Dossier ‘MacDeath’ deel 1 laat je toch nog met veel vragen achter.

5. Wat vinden we van Crimibox?

Crimibox Dossier As

Je moet bij dit spel denken als een rechercheur.

Dus haal al je Baantjer, CSI en Flikken kennis er maar bij om te bedenken welke (online) mogelijkheden je hebt en waar je nog meer kunt zoeken naar informatie en aanwijzingen. Maar ook wie je zou willen ondervragen. En welke vragen je dan wilt stellen.

Hoewel het noodzakelijk is om je weg te kunnen vinden in het wereldwijde web, is het verder niet noodzakelijk om je wereldse kennis ten toon te stellen voor dit spel.

Als je dit spel met 2 personen (of meer) speelt, raden we je aan om geen smartphones, maar een laptop te gebruiken. Dit vonden wij beter voor onze samenwerking en spelbeleving. En we raakten minder snel afgeleid.

Crimibox

Het zijn een coöperatieve puzzelspellen. Als je dit spel samen speelt, is het meteen een mooie uitdaging om goed te communiceren met elkaar.

Het zijn overigens ook een uitdagende spellen voor 1 persoon. Je kunt tijdens je onderzoek het spel ook makkelijk even wegleggen als je daar behoefte aan hebt.

Beide Crimibox spellen zijn heel toegankelijk voor spelers die goed om kunnen gaan met de computer en/of smartphone.

Je oma die het al duizelt als je een WhatsApp berichtje moet sturen, valt dus buiten de doelgroep van dit spel.

Leestip: We hebben dossier As ook opgenomen in dit vergelijkend artikel over Escape Room Spellen.

Creatief denken als een politieagent

Dit spel heeft veel raakvlakken met de – op dit moment populaire – escape room spellen, omdat je door middel van verborgen hints een mysterie op gaat lossen. Extra vernieuwend is dat dit spel nog realistischer aanvoelt, doordat het ook de online wereld betrekt bij het spel.

De spellen zijn duidelijk verzonnen door iemand die echt uit de politiewereld komt.

Dat heeft als voordeel dat de spellen realistisch en sterk in elkaar zitten, maar soms als nadeel dat je als ‘amateur rechercheur’ niet op de hoogte bent van bepaalde onderzoeksmogelijkheden in het spel. Daar hadden we vooral een beetje last van in het dossier ‘MacDeath’, maar gelukkig kwamen we er met hulp wel uit.

De politiedossiers van Crimibox dagen je uit creatief te denken en goed samen te werken. Wij vinden de spellen duidelijk opgezet en uitdagend om te spelen.

Ideaal voor elke spelletjesgekke speurneus dus!

Ons oordeel samengevat:

 • Vormgeving: 8/10
 • Feitenkennis: 4/10
 • Tactisch: 7/10
 • Geluk: 2/10
 • Samenwerken: 9/10
 • Dwarsbomen: 1/10
 • Toegankelijkheid: 7/10

Algehele beoordeling 8/10

Leestip: In dit spel reviewen wij alleen deze 2 analoge spellen. In ons artikel over 10 echt leuke spellen onder de 20 euro vertellen we je meer over het digitale Crimibox dossier Inkt.

6. Waar kun je het spel kopen?

Dossier As is tevens te koop bij Bol.com:

Meer lezen over mysterie spellen?

Of ontdek ons volledige overzicht met spellenreviews en tips!

7. Winactie: Maak 3x kans om het Crimibox spel ‘As’ te winnen!

Wil jij wel eens de rechercheur in jezelf los laten op een spannend moorddossier?

Wij mogen van Crimibox maar liefst 3 maal het Crimibox Dossier As weggeven.

Crimibox

Namelijk:

Je kunt maar liefst 3x (!) kans maken op dit gave spel!

Dit zijn de voorwaarden om kans te maken op dit gave spel via mijn blog:

 1. Laat me in een reactie onderaan dit blog weten, waarom jij dit spel graag wilt winnen.
 2. Eventueel: Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief voor een extra lootje in de pot. (Wanneer je al aangemeld bent voor mijn nieuwsbrief maak je al automatisch bij elke winactie extra kans.)

Bekijk mijn Facebookbericht en mijn Instagram Post om extra kans te maken op dit spel!

Op woensdag 8 april 2020 maken we de winnaars bekend door middel van lootjes trekken. Op elk kanaal (Blog, Facebook, Instagram) bekijken we hoeveel deelnemers er zijn en trekken we 1 winnaar! De uitslag is te zien in de stories van mijn Facebook pagina en Instagram pagina. Ook krijg je een mail van mij. Als je binnen een week reageert, geef ik jouw adresgegevens door aan Crimibox. Je krijgt je gewonnen spel dan zo snel mogelijk thuis gestuurd. Wanneer we geen reactie ontvangen, gaan we een andere winnaar loten. 

Doe jij mee aan onze leuke winactie?

Meer over spelletjes lezen? Klik hier voor ons volledige overzicht met spellenreviews en tips!

Op de hoogte blijven van gloednieuwe spellenreviews en spellentips?

Schrijf je in voor mijn maandelijkse spellen nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Deze blog bevat een samenwerking met Crimibox. In deze blog staan affliate links.


Deel dit artikel of sla het op

30 gedachten over “Review: Crimibox Dossier As en Dossier MacDeath”

 1. De enige met wie ik een moord zou willen (en kunnen!) oplossen is mijn vrouw, mijn ‘partner in crime solving ‘. Aangezien we 24/7 samen zijn nu ik aan huis ben gekluisterd wegens risicogroep en aan de bank ben gebonden door een gebroken enkel en voet.
  Dit lijkt me erg leuk om samen met haar te doen.

  Beantwoorden
  • Super tof! Ik vind het leuk om zeker in deze tijd lekker te speuren en bezig te zijn! Kan ik mooi samen met mn vrouw doen , omdat je nu geen uitstapjes kan maken samen is dit een mooi alternatief

   Beantwoorden
 2. Dit lijkt me een heel gaaf spel. Van de week willen we al een escape room gaan doen, ook leuk zo in deze tijd. ik doe dan ook graag mee aan de winactie.

  Beantwoorden
 3. Echt een spel voor mij! Escape Rooms, quizzen/raadsels, crimi’s en spelletjes ik hou er van. Dit spel heeft het eigenlijk allemaal. In deze tijd dat we er niet op uit kunnen zou het wel erg fijn zijn om dit spel te mogen spelen. Mijn vriend en ik gaan graag de uitdaging aan!

  Beantwoorden
  • Dit lijkt me echt een super leuk spel! ik vind escape rooms leuk, maar dit klinkt nog beter dan dat. Ik heb altijd al een moord op willen lossen, het is ook leuk dat je online dingen op moet zoeken om tot het antwoord te komen. Ik zou het super tof vinden om dit spel te winnen en samen met vrienden te spelen!!

   Beantwoorden
   • Super leuke winactie! Ideaal om toch wat leuks te doen, waar voor je niet de deur uithoeft! Ik kende je website nog niet, maar ik ga hem volgen!

    Beantwoorden
 4. Oh wat onwijs gaaf! Ik zou dit spel onwijs graag willen winnen omdat ik helemaal in to zulke dingen ben. Als ik films/series kijk Waar rechercheurs in voor komen, denk ik altijd mee en weet ik het zo genaamd altijd beter. Toffe Winactie!

  Beantwoorden
  • Mijn dochter Quinty is 25 april jarig. Ze wordt dan 12 jaar en ze is heel verdrietig dat ze haar verjaardag niet kan vieren met visite. Wij willen haar toch een super verjaardag proberen te geven en omdat ze gek is op Csi, Ncis en alle andere series die maar wat te maken hebben met moorden oplossen lijkt dit ons erg leuk om savonds te spelen!

   Beantwoorden
 5. Ik ben zelf niet zo van de spelletjes, maar ik denk zeker nu we allemaal meer thuis zijn, dat er genoeg liefhebbers zijn om kans te maken op zo’n mooi spel, dus ik laat deze winactie even schieten en wens de winnaars alvast veel spelplezier.

  Beantwoorden
 6. Ook dit is echt een spel voor mij. Heel graag doe ik mee. Ik wil altijd al eens weten hoe het is om ” echt” een zaak op te lossen. Super gaaf. Kijk ook altijd NCIS, Law & Order, Criminal Minds

  Beantwoorden
 7. Oh wauwie, zo gaaf dit. Ik ben dol op spelletjes en Escape rooms in het bijzonder. Mijn vrienden/vriendinnen ook, dus lijkt me leuk om dit met hen te spelen (zodra het weerk kan) en doe dus heel graag mee. Ik ga me abonneren op de nieuwsbrief en zal je posts liken! 🙂 Super toffe actie dit! <3

  Beantwoorden
 8. Dit lijkt me heel erg leuk, ik doe graag mee. Ik deed soms voor de verjaardag van mijn tieners een ‘moorddiner’. Dan moesten ze een diefstal of een ontvoering oplossen (een moord vond ik te heftig haha). Dat was altijd superleuk!

  Beantwoorden
 9. Leuk, ik doe graag mee met de winactie. Ik doe graag (gezelschap)spelletjes, maar dit is een ander soort spel dan wat ik normaal gesproken speel. Daarom ben ik erg benieuwd!

  Beantwoorden
 10. Ik wil dit spel graag winnen om aan mijn goede vriendin Karien te geven, zij is een echte spellengek. En dan gaan we het lekker samen spelen!

  Beantwoorden
 11. ✨Wat een S U P E R gave winactie! Ik mag graag mysteries oplossen. Het Crimibox spel lijkt mij dan ook erg leuk om mijn speurneus in te steken ️‍♀️☺️ Ik zit al helemaal klaar voor het “Dossier As” Tevens heb ik genoten van de uitgebreide review op het Blog! Het heeft mij in ieder geval nog nieuwsgieriger gemaakt naar de Crimebox spellen.

  Beantwoorden
  • Crimibox geeft zelf aan dat de dossiers het leukst zijn als je ze met maximaal 4 personen speelt. Daar kan ik me ook in vinden. Als je met 6 personen wilt spelen, zou je wel 2x het (digitale) dossier kunnen aanschaffen en tegen elkaar strijden wie het beste detective team heeft en als eerst de zaak opgelost heeft. Kun je hiermee vooruit?

   Beantwoorden

Plaats een reactie