5x Escape Rooms Voor Thuis (Deel 6)

De afgelopen weken hebben we ons weer heerlijk ondergedompeld in 5 nieuwe escape rooms voor thuis. In dit zesde deel uit onze artikelenreeks over escape room spellen geven we je een inkijkje in elk spel en natuurlijk onze mening. Welk spel is geschikt voor beginners? Wat is een uitdaging voor gevorderde speurneuzen? En wat vinden wij het beste escape room spel? Dus zet je detective pet maar op en houd je loep bij de hand: daar gaan we!

beste spellen 2022

In dit artikel nemen we onder de loep:

 1. Unlock 10: Spel Avonturen
 2. Meester 1883
 3. Gevangen op zee
 4. Advent escape room thriller: 24 dagen tot Kerstmis
 5. Murder in Paris

Tip: Bewaar deze Escape Rooms Voor Thuis op Pinterest!

5x escape rooms voor thuis deel 6 PIN

Voor de zesde keer speuren met spannende escape room spellen

De afgelopen weken hebben we ons voor de zesde(!) keer gestort op 5 escape room spellen voor thuis.

Zoals je van ons gewend bent, vertellen we je in dit artikel niet alleen wat wij van deze mysteries vinden.

Advertentie
Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

We geven je ook antwoord op vragen, zoals:

 • Voor wie is het spel geschikt?
 • Speel je het offline of (ook) online?
 • Is er een tijdsdruk?
 • Kun je het spel in oude staat herstellen?

Mijn doel is om je een duidelijk beeld van de spellen te geven, zodat je zelf kunt ontdekken waar jouw spelletjeshart harder van gaat kloppen!

1. Unlock 10: Spel Avonturen

review unlock 10 Spel avonturen

 • Uitgever: Asmodee
 • Prijs: Winnaar Spiel des Jahres 2023
 • Inhoud van het spel: 3 escape room spellen in kaartvorm, introspel, speluitleg en stap-voor-stap oplossingen boek.
 • Aantal personen: 1 tot 6 personen vanaf 10 jaar
 • Reeks: Unlock Spel avonturen is de 10e uitgave van de Unlock serie. Deze spellen zijn los van elkaar te spelen.

Verhaal: mysteries over Ticket to Ride, Mysterium en Pandemic

Unlock 10: Spel Avonturen review
Unlock 10 gaat over Pandemic. Ticket to Ride Europe en Mysterium

Unlock 10 bestaat uit 3 verschillende escape room spellen die gebaseerd zijn op bekende bordspellen:

 • Ticket to Ride: Tijdens dit spel kruip je in de huid van een journalist van de New York Times die in 1902 op zoek is naar een primeur. De eigenaresse van een groot spoorwegimperium is overleden en je reist met verschillende treinen om te ontdekken wat er met haar nalatenschap gaat gebeuren. Tijdens dit spel speur je niet alleen in de kaarten, maar maak je (net als een journalist) foto’s van wat je ziet om meer informatie in te winnen.
 • Mysterium: In het kasteel van de Graaf van Warwick is één van zijn neven dood gevonden in het zwembad. De politie zit op een dood spoor. Als team van mediums worden jullie ingehuurd om deze zaak op te lossen.
 • Pandemic: Er zijn 3 wereldwijde virussen uitgebroken en het is aan jou en je team om vaccins te maken. Hiervoor moet je op zoek naar patient zero, vaccins ontwikkelen en deze toedienen. Hiervoor speur je niet alleen in de kaarten, maar bekijk je ook virussen onder een microscoop en reis je de wereld rond.

Onze ervaring: Lekkere escape spellen met herkenbaar thema

escape room spellen

Wij hebben alle drie de spellen, waarop deze escape rooms gebaseerd zijn in huis. Dus je snapt wel dat wij te trappelen stonden om deze mysteries te ontrafelen.

Bij alle spellen speur je in de kaarten en ben je in de weer met je smartphone. Zorg wel dat je de internetverbinding uit zet tijdens het spelen. Mijn man kreeg tijdens het spelen van één van de spellen een pushbericht binnen en daarna was al onze voortgang in de Unlock app verdwenen.

Het leuke aan deze spellen is dat je de app op je smartphone niet alleen gebruikt voor het invoeren van antwoorden en opvragen van hints. Zo gebruik je het tijdens Pandemic onder andere om virussen onder een microscoop te bekijken en tijdens het Ticket to Ride spel om foto’s te maken voor in je krantenartikel. Dat geeft een extra leuke dimensie aan het spel!

Je herkent ook duidelijk de sfeer, vormgeving en de spelmechanismes van de bordspellen terug in de escape room spellen. Onze favoriet van deze 3 is het escape room spel over Pandemic. Dit spel heeft veel extra mogelijkheden en leuke, verrassende twists in het verhaal. (Maar ja, als je kijkt naar de nummer 1 in onze Bordspellen Top 10 is dat misschien ook geen verrassing)

We hebben al flink wat escape spellen gespeeld en vonden deze spellen lekker uitdagend. Doordat de spellen een duidelijke structuur en opbouw hebben, is het zeker geschikt voor beginners. Kom je ergens niet uit? Dan kun je in de app altijd hints en/of het antwoord opzoeken.

review unlock 10

Unlock 10 Spel Avonturen samenvattend:

 • Vormgeving: Het betreft 3 escape rooms spellen en 1 kort introductiespel in kaartvorm. De vormgeving en het verhaal van de drie spellen zijn gebaseerd op de bekende spellen Pandemic, Mysterium en Ticket to Ride.
 • Taal: Nederlands
 • Offline of online? Je speelt de Unlock spellen volledig offline. Je hebt wel een app nodig op je smartphone die je vooraf gedownload hebt.
 • Nodig naast het spel: pen, papier en een smartphone.
 • Tijdsdruk: Ja. Je hebt 60 minuten en de tijd telt af.
 • In oude staat te herstellen? Ja. Het spel is na het spelen makkelijk in de oude staat te herstellen.
 • Geschikt voor: Deze spellen zijn zowel een uitdaging voor beginnende als gevorderde escape room spelers. Extra leuk als je fan bent van Ticket to Ride, Pandemic en/of Mysterium vanwege alle herkenbare elementen.

2. Meester 1883

meester 1883 studio stamp

 • Uitgever: Studio Stamp
 • Inhoud van het spel: Een doos vol levensechte materialen over een oude zaak uit 1883
 • Aantal personen: 1 tot 6 spelers vanaf 14 jaar

Het verhaal: duik in een oude moordzaak

escape room spellen

Je bent vrijwilliger bij de Burgerdienst, waarbij je oude zaken onderzoekt waar een vermoeden is van een onterechte veroordeling.

Daarom krijg je de oude zaak over de moord op circusbaas Meester (uit 1883) voorgeschoteld.

Alhoewel er 6 verdachten in deze zaak waren, lijkt het er op dat er etnisch geprofileerd werd. Maar is hij ook echt de dader?

Onze ervaring: beeldschoon, levensecht mysterie

review studio stamp meester 1883

De opzet van het spel is heel helder. Je krijgt (als medewerker van de Burgerdienst) een brief met duidelijke instructies. Het is direct helder op welke vragen je een antwoord zoekt en je krijgt ook tips hoe je hiermee het best kunt beginnen.

Dan begint het echte speurwerk door de mooie materialen van dit spel. Je bekijkt de aantekeningen van de rechercheur die destijds de zaak behandelde, maar ook foto’s, brieven en een mooie ketting staan tot je beschikking.

Het spel is erg fijn om te spelen. Wij hebben er rustig de tijd voor genomen en hebben het mysterie in 2 avonden (3 uur in totaal) opgelost. De puzzels zitten slim in elkaar en zijn een echte uitdaging voor ervaren speurneuzen. Bij één puzzel kwamen we er niet uit: je kunt op een speciale, online aanwijzingen pagina hints opzoeken. En zo nodig zelfs het antwoord.

Tijdens het spel ontrafel je stukje bij beetje wat er gebeurd is in 1883. Wij vonden het een verrassende uitkomst die we niet van te voren aan zagen komen. We hebben erg genoten van dit spel.

review meester 1883

Meester 1883 samenvattend:

 • Vormgeving: mooi, levensecht escape room spel met een sterk verhaal en uitdagende puzzels. Door het A4 formaat van de spellendoos past het spel door de brievenbus en kun je er ook mooi mee pronken in je spellenkast.
 • Taal: Nederlands
 • Offline of online? Je speurt offline. Antwoorden geef je online door en ook de hints zijn online te vinden.
 • Nodig naast het spel: pen, papier en smartphone/laptop.
 • Tijdsdruk: Geen. Houdt rekening met 2 a 4 uur.
 • Oude staat te herstellen? Een gedeelte van het spel is na het spelen niet meer bruikbaar. Je kunt het spel in de oude staat te herstellen door een Refill Kit te kopen voor een lager tarief.
 • Geschikt voor: fanatieke Escape Room spelers, die graag een echte uitdaging willen.

3. Gevangen op zee

escape room spellen

 • Uitgever: Tuckers Fun Factory
 • Inhoud van het spel: Escape room spel in kaartvorm
 • Aantal personen: 1 tot 4 personen vanaf 12 jaar

Verhaal: opgesloten in een schip op zee

review escape room spel gevangen op zee

Wow! Jullie hebben een reis gewonnen op het historische zeilschip Enigma.

Na een fijne avond worden jullie de volgende ochtend met een verdoofd gevoel wakker, totdat jullie merken: jullie zijn alleen op het schip!

En dat niet alleen. Ineens hebben alle deuren sloten. Wat is er aan de hand op dit mysterieuze schip? En hoe kunnen jullie ontsnappen?

Onze ervaring: Toegankelijk spel vol logigrammen

escape room spellen

Het kaartspel bevat een korte handleiding die je even doorleest en daarna kun je al snel beginnen aan het spel.

Het spel bestaat in grote lijnen uit 3 delen. Tijdens deel 1 en deel 3 puzzel je samen om tot een oplossing te komen. Deze puzzels lijken erg op logigrammen.

Deel twee van het spel bestaat juist uit 10 kleine puzzels, waar je lekker solo mee aan de slag kunt. Even puzzelen in je eigen bubbel. De variatie van deze 2 spelsoorten vonden wij erg lekker om te spelen.

De puzzels vonden we leuk, maar niet heel moeilijk. Bovendien kun je altijd door als je er niet uitkomt. Je draait de kaart dan om voor het antwoord en pakt minpunten. Dat maakt dit escape room spel zeker geschikt voor beginnende speurneuzen.

Het verhaal van het spel is grappig, maar niet supersterk. We hebben er 1 uur en 28 minuten over gedaan. We vinden dit spel zeker leuk, maar niet echt een grote uitdaging.

escape room spel Gevangen op Zee

Gevangen op Zee samenvattend:

 • Vormgeving: escape room kaartspel met mooie, vrolijke vormgeving. Ziet er netjes en verzorgd uit.
 • Taal: Nederlands
 • Offline of online? Offline
 • Nodig naast het spel: pen en papier
 • Tijdsdruk: Nee. Je mag er zo lang over doen als jij wilt. Houdt rekening met 1 tot 2 uur.
 • In oude staat te herstellen? Ja. Het spel is na het spelen simpel in oude staat te herstellen.
 • Geschikt voor: beginnende spelers die houden van puzzelen (zeker van logigrammen). Voor gevorderde spelers is het minder uitdagend, maar toch leuk om tussendoor te spelen.

Gevangen op zee is HIER te koop bij Spelhuis.

4. Advent escape room thriller: 24 dagen tot Kerstmis

advent escape room spel

 • Uitgever: Uitgeverij Cargo
 • Schrijfster: Eva Eich
 • Inhoud van het spel: een thriller met puzzels
 • Aantal personen: 1 persoon vanaf 12 jaar
 • Reeks: Eva Eich heeft verschillende escape room thrillers geschreven met ieder een eigen losstaand verhaal.

Verhaal: Ontvoerd in een kerstmannenpak

escape room spel kerst

Mats wordt wakker in een donkere kelder. Alhoewel hij zijn ogen open doet, is het pikdonker om hem heen. Hij voelt handboeien om zijn polsen en ziet geen hand voor ogen.

Terwijl hij op probeert te staan, voelt hij dat hij een lange baard opgeplakt heeft. Ook draagt hij een zachte jas en een pruik met puntmuts.

Hij is toch niet in de handen van de beruchte kerstman killer beland? Hoe kan hij hier zo snel mogelijk ontsnappen?

Onze ervaring: Relaxed lezen en puzzelen

escape room thriller

Dit advent boek bestaat uit 24 dagen. Dit zijn hoofdstukken van 2 bladzijdes, die niet op chronologische volgorde staan. Je krijgt bij iedere dag een puzzel met een optie voor drie antwoorden. Als je het door jouw gekozen antwoord gevonden hebt, dan maak je de pagina open en ontdek je of je bij de goede dag uit komt. Twijfel je? Dan kun je stiekem even spieken, voordat je het hoofdstuk opent.

We vonden het niet echt een eng verhaal. Het plot deed ons denken aan diverse thrillers die we als tiener hadden gezien (zoals Scream). Niet superspannend en toch hebben we beiden het verhaal helemaal uitgelezen / gepuzzeld. Bovendien heeft deze thriller een leuke plottwist aan het einde van het verhaal.

Deze Escape Room Thriller kun je als adventskalender gebruiken. Hierdoor kun je extra lang genieten van deze thriller.

Maarre… wij lazen meerdere hoofdstukken per dag, want je blijft bij iedere pagina weer nieuwsgierig of je het goede antwoord hebt gevonden. En dan is het toch verleidelijk om nog eventjes door te lezen. Een lekker, relaxed boek om in je eentje te lezen en puzzelen dus.

kerst escape room spel

Advent escape room thriller: 24 dagen tot Kerstmis samenvattend:

 • Vormgeving: het is een kerst thriller met 24 hoofdstukken, waarbij je raadsels moet oplossen om verder te komen in het verhaal.
 • Taal: Het boek is volledig in het Nederlands, maar ook in het Engels en Duits verkrijgbaar.
 • Offline of online? Offline
 • Nodig naast het spel: niets
 • Tijdsdruk: geen
 • In oude staat te herstellen? Je kunt het spel in principe in één keer spelen. Daarna zijn de perforatie randjes geopend. Tip: sluit de hoofdstukken met een beetje plakgum. Zo kun je het prima doorgeven aan een volgende speurneus.
 • Geschikt voor: Leuk voor beginnende Escape Room spelers die van thrillers en puzzelen houden. Ook leuk als origineel cadeau voor de feestdagen.

5. Murder in Paris

spel escape room

 • Uitgever: Goliath
 • Inhoud van het spel: 1 dossier met een inleidende brief en 4 enveloppen die gesloten zijn met een slotje.
 • Aantal personen: 1 tot 6 personen vanaf 14 jaar
 • Reeks: Dit spel is onderdeel van de Investigation Files spellenreeks. Deze spellen zijn los van elkaar te spelen.

Verhaal: Wie heeft Hannah Dubois vermoord?

review murder in paris investigation flies

Hannah Dubois overlijdt op haar verjaardagsfeest. Het lijkt in eerste instantie op een ongeluk, maar klopt dit wel?

Als detective van het internationale detectivebureau ‘The League’ duik je op verzoek van je collega Samuel in deze ingewikkelde Parijse moordzaak.

Hij heeft gegronde redenen om te geloven dat Hannah vermoord is. Aan jou de taak om uit te zoeken wat is precies gebeurd is tijdens Hannahs verjaardagsfeest. Wie heeft haar vermoord?

Onze ervaring: Levensecht, complex moorddossier

Spel escape room

Het spel bevat 1 inleiding en 4 gesloten dossiers met een cijferslot. Drie dossiers (fase 1 t/m 3) bevatten bewijsmaterialen en het vierde dossier bevat de oplossing van deze zaak.

Elk dossier bevat levensechte bewijsmaterialen, waar je zowel tijdens deze fase als in de toekomstige fases van het spel iets aan kunt hebben.

Murder in Paris is een complexe zaak met veel bewijsmaterialen. Naast puzzelen ben je veel bezig met het lezen en ordenen van de informatie. Dat geeft het spel een realistisch gevoel: alsof je in een levensechte moordzaak duikt.

Wij vonden dit spel erg leuk om te spelen, aangezien de zaak een geloofwaardig verhaal heeft en de materialen er levensecht uitzien.

Doordat het spel een duidelijke structuur en heldere instructies geeft, is het in elke fase van het spel duidelijk wat je doel is. Daarom vinden we het spel -ondanks de complexiteit- ook geschikt voor beginners met een zwak voor detective spellen.

escape room spellen

Murder in Paris samenvattend:

 • Vormgeving: Erg mooi vormgegeven spel met foto’s, krantenartikelen en brieven, waar je in kunt speuren. Het ziet er levensecht uit.
 • Taal: Nederlands
 • Offline of online? offline
 • Nodig naast het spel: pen en papier
 • Tijdsdruk: Nee. Je mag zo lang doen over het spel als je wilt. Houdt rekening met 2 tot 3 uur.
 • In oude staat te herstellen? Ja, het spel is na het spelen nog in tact. Tip: aangezien er geen herstelinstructies bij het spel zitten, raden wij je aan om foto’s te maken van de inhoud van elke envelop. Zo kun je het spel makkelijker in oude staat herstellen na het spelen.
 • Geschikt voor: Beginnende en gevorderde speurneuzen die zich vast willen bijten in een moordzaak. Ook erg geschikt als solospel.

Onze favorieten van deze 5 Escape Rooms voor thuis

Met alle vijf van deze spellen hebben we plezier gehad en toch waren ze erg verschillend van elkaar.

Daarom maken we de balans op: van welke spellen werden wij het meest enthousiast?

De leukste escape room voor thuis volgens mijn man

review escape room spel unlock

Mijn man vond geen van deze spellen echt slecht.

Gevangen op Zee en Unlock 10 zou ik zeker aanraden voor de beginnende spelers. Murder in Paris en Meester 1883 zijn wat mij betreft meer voor gevorderde spelers. De Advent escape room thriller is voor de speler die het liefst in zijn eentje een tussendoortje wil.

Meester 1883, Murder in Paris en Unlock 10 zijn toch wel mijn persoonlijke favorieten, omdat deze het meest uitdagend zijn en het mooist vormgegeven zijn.

Van de drie spellen uit Unlock 10 ben ik trouwens het meest onder de indruk van de Pandemic escape room. Daar heb ik het meest van genoten.”

Mijn favoriete escape room voor thuis

spel escape room

Alhoewel ik alle spellen met plezier heb gespeeld, werd mijn ‘speurneuzenhart’ het meest enthousiast van Meester 1883 en Unlock 10: Spel Verhalen.

Meester 1883 vind ik echt ontzettend mooi in elkaar zitten. Het verhaal is mooi uitgewerkt en verrassend. Daarnaast zijn de puzzels origineel en is de vormgeving levensecht. Wat dat betreft is het erg vergelijkbaar met de escape room spellen van Dark Park Games, Diorama en Escape World. Echt een aanrader voor fanatieke escape room spelers die ervan houden om in een mysterie te duiken.

Ook ben ik verrassend enthousiast over Unlock 10. Ik zeg verrassend, aangezien ik niet per se een grote fan was van Unlock 1, die we in ons tweede escape room spellen artikel mochten reviewen. Dit tiende deel vind ik veel beter in elkaar zitten. Ik vind dat de spelwijze en vormgeving van de bordspellen (vooral Pandemic en Ticket to Ride) erg goed uitkomen in de escape spellen. De puzzels zijn uitdagend en de extra mogelijkheden in de app zijn een leuke toevoeging. We hebben er veel plezier aan beleefd.

Meer lezen over escape rooms voor thuis?

Of snuffel door al mijn blogs en reviews over bordspellen voor meer spelletjesinspiratie!

Op de hoogte blijven van gloednieuwe spellenreviews en spellentips?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse spellen nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Deze blog over escape rooms voor thuis bevat een samenwerking. De spellen in deze review hebben wij ontvangen van de uitgevers. Dit beïnvloedt onze mening niet. In deze blog staan affiliate links.

Cynthia Lukassen

11 gedachten over “5x Escape Rooms Voor Thuis (Deel 6)”

 1. wat onwijs leuk!! Ik ben nogsteeds niet naar een Escape Room geweest, maar ook dit ziet er super interessant uit! Leuk om thuis te doen, vooral nu de donkere maanden begonnen zijn.

 2. Wat leuk dat je zo ook thuis ‘escape room’ kan spelen! Een heel uitgebreid artikel, wat hebben jullie veel uitgetest. Ik zou gaan voor Murder in Paris

 3. Jeetje, wat testen jullie veel en nog belangrijker, wat spelen jullie veel spelletjes! Hartstikke leuk en goed voor de mind en de ontspanning. Zoals ik het nu lees voel ik het meeste bij Murder in Paris (omdat het zo actueel lijkt) en Meester 1883 (omdat het zo authentiek eruit ziet).

 4. Murder in Paris leek me leuk omdat ik Paris zag, maar toen ik las zag ik eigenlijk niets terug van Parijs. Hebben de opdrachten met Parijs te maken of helemaal niet?

  • Hoi Frederique,
   Moord in Parijs speelt zich af in Parijs. Hannah Dubois overlijdt daar en alle verdachten wonen daar ook. Je vindt er ook verschillende bewijsstukken uit Parijs. Onder andere een kaart uit Parijs, waarmee je haar laatste uren moet reconstrueren. Alle spelmaterialen zijn wel in het Nederlands, aangezien het een Nederlandstalig spel is. Helpt dit je verder om een beeld te krijgen in hoeverre Parijs een rol speelt bij dit spel?

 5. Ik wil echt zo graag nog een keer naar een echte Escape Room, maar het komt er maar niet van. Misschien moeten we thuis eerst maar eens beginnen met zo’n spel…

 6. Jouw blog is echt niet goed voor mijn portemonnee. Hahaha! Ik heb meteen 3 van de spellen gekocht, aangzien ze ook nog eens in de aanbieding zijn bij Bol.com. Ik kan niet wachten tot ze binnen zijn. Fijne review weer. Lekker uitgebreid. Dankzij jou heb ik tot nu toe nog geen enkel teleurstellende escape room gespeeld. Ga zo door! Wilde ik even zeggen.

Reacties zijn gesloten.