5x Inspirerende Kinderboeken voor Kinderen van 5 jaar

Mijn dochter is gek op boeken. We lezen graag aan haar voor en daarnaast is ze ook enthousiast aan het oefenen met zelf leren lezen. In dit artikel deel ik onze favoriete kinderboeken voor kinderen van 5 jaar. Deze inspirerende prentenboeken en heerlijke voorleesboeken vinden wij echte aanraders. Ken jij ze al?

Tip: bewaar deze kinderboekentips voor kids van 5 jaar op Pinterest

5x Inspirerende Kinderboeken voor Kinderen van 5 jaar PIN

Niet alleen een leuk, maar ook een leerzaam boek

Doordat ik steeds meer schrijf over minibiebs komen er ook steeds meer vragen over boeken binnen.

Wat vinden we aanraders? Welke boeken lezen we graag? Superleuk!

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Op de achtergrond ben ik daarom bezig om een lijst met favoriete kinderboeken en favoriete boeken voor volwassenen in elkaar te flansen.

In dit artikel geef ik alvast een voorproefje: deze boeken voor kinderen van 5 jaar zijn niet alleen erg leuk, maar ook leerzaam en inspirerend.

Ken jij deze kinderboeken al?

Kinderboek 1: Het Boek van Aap

Leerzame Kinderboeken voor Kinderen van 5 jaar

Leerzame Kinderboeken voor Kinderen van 5 jaar

Toen mijn dochter bijna 5 jaar was, wilde ze al leren lezen. Daarom kreeg ze als cadeau voor haar vijfde verjaardag dit samen lees boek over aap.

Links staat de tekst die de volwassene leest en rechts staan de woorden die het kind kan leren lezen. Zo lees je samen het verhaal. Erg leuk!

Inmiddels hebben we al meerdere boeken uit deze reeks bij de bibliotheek geleend en uit minibiebjes gevist.

Mijn dochter vindt het reuze stoer om ‘zelf te kunnen lezen’ en ik zit als een trotse mama naast haar te glunderen tijdens het lezen.

Een grote aanrader dus!

Koop Het Boek van Aap bij Libris of Bol.com:

Kinderboek 2: Het No-Nonsense Meditatieboek voor Kinderen

Leerzame Kinderboeken voor Kinderen van 5 jaar

Leerzame Kinderboeken voor Kinderen van 5 jaar

In dit inspirerende kinderboek staan negen verhaaltjes over de Margot en Louis.

In elk verhaal zitten zij met een herkenbaar probleem (niet willen eten, niet kunnen slapen of iets eng vinden bijvoorbeeld) en dan komt de wijze Poes met een idee om hen te helpen. Margot en Louis leren in het verhaal spelenderwijs visualiseren en tot rust komen.

De verhaaltjes duren niet lang (ongeveer 3 bladzijdes) en ik lees ze graag met mijn dochter voor het slapen gaan. Dan doen we lekker ‘samen mee met Margot en Louise’ en zitten we ook in een sneeuwbol te kijken naar neerdwarrelende vlokjes of stellen we ons voor dat we op het strand zijn.

Een mooi moment: toen mijn dochter laatst ergens bang voor was, haalde ze dit boek van haar kamer. “Zullen we dit verhaaltje over bange Margot even lezen? Dat helpt vast wel.”

Ik vind het een aanrader, omdat het boek nergens zegt wat je moet doen. Maar door het verhaaltje doe je automatisch zelf mee en leert je kind simpele en toegankelijke mindfulness en meditatie oefeningen. Bijzonder mooi boek!

Koop Het No-Nonsense Meditatieboek voor Kinderen bij Libris of Bol.com:

Kinderboek 3: Hé wie ben jij?

Leerzame Kinderboeken voor Kinderen van 5 jaar

 • Soort boek: Prentenboek / doe boek
 • Waarom inspirerend? je kind ontdekt verschillende culturen
 • Geschikt voor: kinderen van 3 tot 8 jaar
 • Schrijver: Monique Tekstra-van Lochem
 • Uitgever: Antropokids
 • Onderdeel van een reeks? Nee, maar er zijn wel aansluitende lespakketten beschikbaar, zodat het boek gebruikt ook kan worden bij (thuis)onderwijs.

Prentenboek voor kleuters

Ik vind het erg belangrijk dat mijn dochter open staat voor verschillende culturen. Ik geloof dat elk mens, elke cultuur en elk geloof iets moois in zich draagt. En dat mensen meer met elkaar gemeen hebben, dan dat ze van elkaar verschillen. Dit inspirerende kinderboek past heel erg bij die gedachte.

In dit prentenboek maak je kennis met 20 kinderen van over de hele wereld. Op elke bladzijde staat een grote wereldkaart met deze kinderen, waarin je ziet wat ze eten, geloven of waar ze wonen bijvoorbeeld. Onderin het boek licht elk kind ook kort toe wat hij of zij doet op het plaatje.

Ook staat op elke pagina een spiegeltje, zodat het kind zelf ook deze vragen kan beantwoorden.

Het is een heel fijn boek om in te gluren, je kind wat meer wereldwijs te maken en verdraagzaamheid te stimuleren. Een belangrijke eigenschap in deze tijd, wat mij betreft.

Daarom vind ik dit kinderboek absoluut een aanrader.

Koop Hé wie ben jij? hier bij Antropokids of bij Bol.com:

Kinderboek 4: Cato en de regenboog

Leerzame Kinderboeken voor Kinderen van 5 jaar

Leerzame Kinderboeken voor Kinderen van 5 jaar

Zo’n 3 jaar geleden kregen we voor het eerst een boekje van Cato in handen voor een uitgebreide review over de kinderboeken van Mo’s Daughters. Inmiddels hebben we de andere twee boekjes er zelf bij gekocht.

Cato is een slimme kleuter die houdt van onderzoek doen. Zo vraagt ze zich af of het lampje in de koelkast uitgaat als je het dicht doet en wat er gebeurt als je een scheet in bad laat.

In dit boekje is ze benieuwd waar al die kleuren in de regenboog uit de sproeier vandaan komen. Samen met haar hamster gaat ze op onderzoek uit en doet ze allemaal proefjes om tot het antwoord te komen. En achterin het boek vind je nog een interessant proefje om zelf thuis te doen.

Deze boekjes hebben mooie, vrolijke illustraties en de verhaaltjes zijn toegankelijk, interessant en met humor geschreven. Je kind steekt er al lachend iets van op. Heerlijk!

Koop Cato en de regenboog hier bij Libris of bij Bol.com:

Kinderboek 5: De Gorgels

Leuke Kinderboeken voor Kinderen van 5 jaar

 • Soort boek: voorleesboek
 • Waarom inspirerend? origineel en spannend verhaal voor kinderen én ouders
 • Geschikt voor: vanaf 5 jaar
 • Schrijver: Jochem Myjer
 • Uitgever: Leopold
 • Onderdeel van een reeks? Inmiddels zijn mijn dochter en mijn man aan deel 2 begonnen. Voor jongere kinderen zijn er prentenboeken over de Gorgels.

review gorgels jochem myjer

Mijn man en mijn dochter zijn op dit moment helemaal verkikkerd op de Gorgels, dus dit boek mag zeker niet in dit rijtje ontbreken. Elke avond leest mijn man een stukje voor uit het spannende verhaal van Melle.

Melle wordt op een nacht wakker en ziet een klein wezentje. Net een bolletje wol. En ineens is het weg. Hoewel iedereen hem voor gek verklaard, weet Melle zeker wat hij heeft gezien.

Dit boek neemt je mee in de spannende en fantasierijke wereld van Gorgels en Brutelaars. Heerlijk!

Het leuke aan dit boek is dat het niet alleen leuk is voor kinderen, maar dat het ook een heerlijk verhaal is voor volwassenen.

Koop De Gorgels hier bij Libris of Bol.com:

Nog een paar extra tips van mijn lezers: kinderboeken voor kinderen van 5 jaar

Op mijn Instagram stories heb ik een tijdje terug de oproep gedaan om leuke tips te delen.

Daaruit kwamen de volgende inspirerende kinderboeken voor kinderen van 5 jaar naar voren:

Meer lezen over boeken?

Of bekijk hier het overzicht met alle kinderboeken tips van mijn dochter

Op de hoogte blijven van gloednieuwe blogs en boekentips?

Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Deze blog over inspirerende kinderboeken voor kinderen van 5 jaar bevat een samenwerking. Een deel van de kinderboeken in dit artikel hebben wij ontvangen van de uitgevers. Dit beïnvloedt onze mening niet. In deze blog staan affiliate links.

Cynthia Lukassen

6 gedachten over “5x Inspirerende Kinderboeken voor Kinderen van 5 jaar”

 1. Ik vind kinderboeken terwijl ik al bijna 47 ben nog steeds leuk. Met die vaak dikke kaften en leuke tekeningen. En dat meditatie boek spreekt mij heel erg aan, omdat ik zelf mediteer en het belangrijk vind dat kinderen leren dat elk gevoel welkom is. In mijn tijd mochten veel dingen er niet zijn op school en moest alles worden weggestopt. Dat vind ik zo goed aan deze tijd, veel opener gelukkig. Ik vind het geweldig dat je dat boek met je meisje leest en dat ze het zelf pakt als ze bang is. Zo mooi ❤️

 2. Intetessant! Ik ken ze alle 5 niet, maar ze klinken allemaal leuk. Vooral het meditatie boek.

 3. Wij hebben jaren terug ook Mo’s Daughters boekjes ontvangen en we hebben zelf inmiddels ook alle andere boekjes zelf gekocht. Ze zijn echt heel vrolijk en inspirerend voor jonge meisjes. Ook de boeken van Maan zijn echt goed

 4. De Gorgels dat boek heeft de jongste ook gelezen. Het was een bieb boek en raakte ook nog kwijt. Jaren later vonden we het terug toen zijn kamer een make- over kreeg.

 5. Inspirerende lijst, Cynthia. De Gorgels hebben wij ook gelezen erg leuk. Ik denk dat de Cato boekjes hier ook wel in de smaak kunnen vallen. Goede verjaardagstip!

Reacties zijn gesloten.

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!