Zelf groentehapjes maken: Zoete aardappel, doperwten en bloemkool

Zelf groentehapjes maken: Zoete aardappel, doperwten en bloemkool

Het is alweer een tijdje geleden dat onze kleine madam voor het eerst ging oefenen met vast voedsel, maar ik weet nog wel dat ze het eigenlijk altijd smullen vond.

De allereerste keer had ik zoete aardappel gemaakt. Nou, dat vond ze heerlijk! Zo leuk om te zien.

Als het even kon, maakte ik de groentehapjes zelf, omdat in de potjes vaak veel extra zout toegevoegd wordt om het langer houdbaar te maken. Dus ging ik vaak zelf aan de slag. Ik gebruikte hiervoor verse of bevroren groente. En soms zelfs de restjes groente van ons eigen avondeten. Ideaal!

Vandaag leg ik je uit hoe je zelf simpel groentehapjes kan maken en geef ik je praktische bewaartips!

eerste verjaardag cadeau

Wanneer begin je met de eerste groentehapjes?

Iedere baby is op zijn eigen tijd klaar voor zijn allereerste hapjes. Maakt je baby steeds smakkende geluidjes? Kijkt hij het eten uit je mond? Dan kan het tijd zijn om hiermee te beginnen.

Het is belangrijk dat je kind rechtop zit en goed kan slikken. Dit is wanneer je kleintje tussen de vier en zes maanden is.

Meer tips over de eerste babyhapjes lees je in mijn blog met voedingsadviezen voor baby’s van 4 tot 6 maanden.

Groentehapje 1: Zoete aardappel

Eindelijk was het dan zo ver: Onze dochter mocht haar eerste oefenhapje gaan eten. Ik heb aardig wat websites afgestruind naar informatie en tips. Wat kun je nou het beste geven en wat juist niet?

Tot ik ergens op een website las dat kinderen in Amerika vrijwel standaard zoete aardappel als eerste hapje kregen. Het is gezond, zoetig (dus niet een te groot verschil met de fles) en gemakkelijk om zelf te maken.

De kleine madam genoot zichtbaar van deze eerste hapjes zoete aardappel. Ze at alle lepeltjes vol zoete aardappel pap lekker op en zat te smullen alsof ze nooit anders had gedaan. Zo leuk om te zien.

zelf groentehapjes maken

Recept: Zoete aardappel groentehapje

  • Zoete aardappel
  • Eventueel: Water, olijfolie of margarine
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. (= Heteluchtoven.)
  2. Boen de zoete aardappel schoon en prik met een vork gaatjes in de schil.
  3. Zet de zoete aardappel in een vuurvaste schaal of in een kleine ovenschaal voor circa 45 minuten.
  4. Controleer na 45 minuten of de zoete aardappel lekker zacht is van binnen (door er tegen te prikken bijvoorbeeld). Nog niet: maak de schil nog even vochtig en doe de aardappel terug in de oven totdat het wel zacht is van binnen. Het is afhankelijk van de grootte van de aardappel en de kracht van je oven hoe snel dit gebeurt.
  5. Lekker zacht? Snijd de aardappel doormidden en lepel de oranje inhoud er uit. In principe kun je het nu al aan je kleintje geven als de kleine al wat kan kauwen.
  6. Is je kleintje wat jonger of is het (zoals bij onze kleine madam) het eerste oefenhapje? Voeg dan water, olijfolie of margarine toe. Mix de zoete aardappel met de keukenmachine of staafmixer lekker smeuïg.

Bewaren: Zoete aardappel groentehapje zelf maken

  • In de koelkast blijft dit hapje circa drie dagen goed.
  • Wil je de hapjes invriezen? Doe het mengsel dan in een ijsblokjesvorm en vries het ca 2 uur in. Daarna kun je het uit de vorm halen en invriezen in een diepvrieszakje. Zo kun je ze handig per portie uit de vriezer halen.

zelf groentehapjes maken

  • Is je kleintje al toe aan een heel groentehapje? Gebruik dan een muffinvorm om de hapjes in te vriezen.
  • Ontdooien en opwarmen: Haal de hoeveelheid die je nodig hebt minimaal een uur van te voren uit de vriezer en ontdooi het bij voorkeur in de koelkast. Verwarm het hapje vervolgens au bain marie of in de magnetron. Gebruik water, olijfolie of margarine (die je smeert op je brood) om het hapje eventueel wat smeuïger of dunner te maken.

Groentehapje 2: Doperwten

Ook dit hapje vond de kleine meid erg lekker. Ze smikkelde zo het hele bakje leeg!

Ze kreeg dit hapjes toen ze vijf maanden oud was. Toen kreeg ze ongeveer een hapje te grootte van vier ijsblokjes. En ze at het allemaal op!

zelf groentehapjes maken

Recept: Doperwten groentehapje

  • Doperwten
  • Eventueel: Water, olijfolie of margarine
  1. Doe de doperwten in een pannetje. Voeg eventueel een klein laagje water toe.
  2. Kook de doperwten circa 5 minuten op laag vuur.
  3. Giet de doperwtjes af en bewaar het kookvocht in een apart bakje.
  4. Mix de doperwtjes met een staafmixer of keukenmachine tot een glad geheel.
  5. Voeg eventueel wat kookvocht, margarine, olijfolie en/of water toe om het geheel wat smeuïger te maken.

Bewaren: Doperwten groentehapje zelf maken

  • In de koelkast blijft je erwtenhapje circa 2 a 3 dagen goed.
  • Doe het hapje in een ijsblokjesvorm en vries het ca 2 uur in. Daarna kun je het uit de vorm halen en invriezen in een hersluitbaar diepvrieszakje. Zo kun je ze handig per portie uit de vriezer halen. Is je kleintje al toe aan een heel groentehapje?

zelf groentehapjes maken

  • Gebruik dan een muffinvorm om de hapjes in te vriezen. In de vriezer blijft je hapje tot 3 maanden goed.
  • Ontdooien en verwarmen: Haal de hoeveelheid die je nodig hebt minimaal een uur van te voren uit de vriezer en ontdooi het bij voorkeur in de koelkast. Verwarm het hapje au bain marie of in de magnetron. Voeg olijfolie, water of margarine toe om het geheel een beetje smeuïger te maken.

Groentehapje 3: Bloemkool met aardappel

Mijn man en ik hadden op een dag aardappels, vlees en bloemkool gegeten. En aangezien een hele bloemkool voor ons tweeën vaak net te veel is om op te eten, was het ideaal om van de restantjes een groentehapje voor de kleine te maken. Zo ontstond dit groentehapje! Het scheelde onnodige verspilling en de kleine was er blij mee.

Althans, ze was hier iets minder enthousiast over dan het groentehapje met zoete aardappel. Daar dook ze echt op af en keek ze al smakkend naar. Maar ook deze at de kleine netjes op. Alleen met iets minder enthousiasme. Dat snap ik op zich wel. De bloemkool met aardappel samen is niet zo dominant of zoet van smaak. Dus even wennen voor de kleine madam.

groentehapjes zelf maken

Recept: Bloemkool met aardappel groentehapje zelf maken

  • bloemkoolroosjes
  • aardappel (een kwart ten opzichte van de bloemkool)
  • margarine of water
  1. Mocht je niet met de restjes van je eigen avondeten werken: Schil de aardappel en kook deze in ongeveer een kwartiertje gaar. Snijd de roosjes van de bloemkool af en kook deze ook gaar in circa 10 minuten. Dit kan in dezelfde pan, wanneer je de bloemkoolroosjes 5 minuten later toevoegt. Giet het geheel af.
  2. Pureer de aardappel met de bloemkoolroosjes. Dit kan met een vork, een staafmixer of een keukenmachine.
  3. Proef het. Voeg eventueel nog wat margarine en/of water toe om het geheel wat zachter en smeuïger te maken.

Bewaren: Bloemkool met aardappel groentehapje

  • Wil je de oefenhapjes invriezen? Doe het mengsel dan in een ijsblokjesvorm en vries het ca 2 uur in. Daarna kun je het uit de vorm halen en invriezen in een diepvrieszakje. Zo kun je ze handig per portie uit de vriezer halen.

groentehapjes zelf maken

  • Is je kleintje al toe aan een heel groentehapje? Gebruik dan een muffinvorm om de hapjes in te vriezen.
  • Ontdooien en opwarmen: Haal de hoeveelheid die je nodig hebt minimaal een uur van te voren uit de vriezer en ontdooi het bij voorkeur in de koelkast. Verwarm het hapje vervolgens au bain marie of in de magnetron. Gebruik water, olijfolie of margarine (die je smeert op je brood) om het hapje eventueel wat smeuïger of dunner te maken.

Ondertussen is mijn kleine madam alweer twee jaar en eet ze lekker met de pot mee.

De ene keer gaat dat beter dan de andere keer. Maar ze heeft zeker geen hekel aan groente: Aardappels, zoete aardappels, bloemkool, doperwten, broccoli, sperziebonen, komkommer en zelfs zwarte olijven eet ze met alle plezier op.

En dat doet mijn moederhart wel goed: Het zijn toch de bouwstenen voor haar lijfje wat nog in volle groei is.

Ik hoop dat ik je met dit artikel lekker veel inspiratie heb kunnen geven en dat je nu aan de slag gaat met zelf groentehapjes maken.

Meer inspiratie nodig?

Lees mijn blog over fruithapjes zelf maken online. Of anders: verdiep je eens in onderstaande boeken.

Welke groentehapjes vond jouw kleintje lekker?

20 gedachten over “Zelf groentehapjes maken: Zoete aardappel, doperwten en bloemkool”

  1. Heel fijn om zelf de groentehapjes te maken ja, dan weet je tenminste precies wat er in zit en bovendien is het vrij snel gemaakt. Helemaal handig ook hoe jij dat doet met die ijsklont-vormen. En hoe ouder ze worden, hoe ‘ingewikkelder’ je de smaak kunt maken. Mijn kinderen zijn al veel ouder nu maar toen mijn zoontje baby was moest hij letterlijk overgeven van sperziebonen puree en hij moet nu, 12 jaar later, nog steeds kokhalzen van sperziebonen. Vind ik altijd zo grappig 🙂

  2. Goed! Wij hebben dit ook altijd gedaan voor ons dochtertje. Eerst begonnen met geprakte banaan en daarna – met de koker/stomer – meteen aan de slag met o.a. zoete aardappel, broccoli, maar ook vis (zalm) en vlees (tartaar) in kleine mate erbij gemixt. Ook avocado, alles hebben we nagenoeg geprobeerd. Ze vond het heerlijk! Toen we eens een keer – door omstandigheden – een potje moesten geven (waar ook niks mis mee is, geen kwaad woord van mij) vond ze het niet lekker en wilde ze het niet eten.

  3. Fijne tips! Mijn dochter is nu zeven maanden en ik maak ook zoveel mogelijk zelf. Helaas is ze geen goede eter. Ze eet muizenhapjes. Ze wil liever mama’s melk….

    • Tja, het blijft altijd zoeken en kijken wat bij je kindje past. Misschien helpen de tips in mijn blog over Voedingsadvies voor ukkies van 6 tot 8 maanden voor je?

  4. Handige tips. Ik ben blij dat die van mij ook goed eten. De laatste tijd wil mn jongste zelf eten ipv door papa gevoerd. Die eigenwijsheid heeft ie natuurlijk weer van zn moeder:-)

Een reactie plaatsen