Zelf groentehapjes maken: Zoete aardappel, doperwten en bloemkool

zelf groentehapjes maken

πŸ“…voor het laatst bijgewerkt op:

Toen onze dochter vier maanden was, mochten we eindelijk beginnen met de oefenhapjes! De allereerste keer had ik zoete aardappel gemaakt. Nou, dat vond ze heerlijk! Zo leuk om te zien. Ik heb bijna alle babyhapjes voor mijn dochter zelf gemaakt. Vandaag leg ik je uit hoe je makkelijk zelf groentehapjes kan maken Γ©n geef ik je praktische bewaartips!

voedingsadvies voor een baby van 4 maanden

Lees in dit artikel:

  1. Wanneer begin je met de eerste groentehapjes?
  2. Slimme bewaartips voor groentehapjes
  3. Recept Groentehapje 1: Zoete aardappel
  4. Recept Groentehapje 2: Doperwten
  5. Het recept Groentehapje 3: Bloemkool met aardappel
  6. Leestips over babyhapjes en voedingsadvies voor baby’s

Bewaar deze groentehapjes recepten voor later op Pinterest:

Simpel Zelf Groentehapjes maken - PIN

1. Wanneer begin je met de eerste groentehapjes?

Iedere baby is op zijn eigen tijd klaar voor zijn allereerste hapjes. GemiddeldΒ is dit wanneer je kleintje tussen de vier en zes maanden is.

Als je onderstaande signalen van je baby ziet, kan het tijd zijn om hier mee te beginnen:

  • Maakt je baby steeds smakkende geluidjes?
  • Kijkt hij het eten uit je mond?

Leestip: bekijk ook eens mijn blog met voedingsadviezen voor baby’s van 4 tot 6 maanden van Voedingscentrum Nederland.

Advertentie

2. Slimme bewaartips voor groentehapjes

zelf groentehapjes maken

In groentehapjes die door fabrikanten gemaakt worden, zit vaak extra zout of suiker toegevoegd om de producten extra lang houdbaar te maken.

Maar eigenlijk is dit helemaal niet nodig, wanneer je jouw zelfgemaakte groentehapjes slim bewaart.

Je kunt zelfgemaakte, verse groentehapjes tot 3 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje.

Zelfgemaakte groentehapjes invriezen

zelf groentehapjes maken

Wil je het groentehapje nog wat langer bewaren? Vries ze dan in met behulp van speciale diepvriesbakjes voor babyvoeding of -net zoals ik – in ijsklontjeshouders met een deksels. Ideaal!

Vries de babyhapjes in ca 2 uur in. Daarna kun je het uit de vorm halen en overdoen in een hersluitbaar diepvrieszakje.

Zo kun je ze niet alleen handig per portie uit de vriezer halen, maar de portie ook simpel aanpassen als je kindje wat groter wordt en meer gaat eten.

Extra tip: is je kleintje al toe aan een heel groentehapje? Gebruik dan een muffinvorm om de hapjes in te vriezen.

Groentehapjes ontdooien en opwarmen

Haal de hoeveelheid die je nodig hebt minimaal een uur van te voren uit de vriezer en ontdooi het bij voorkeur in de koelkast.

Verwarm het hapje vervolgens au bain marie of in de magnetron.

Gebruik water, olijfolie of margarine (die je smeert op je brood) om het hapje eventueel wat smeuΓ―ger of dunner te maken.

3. Recept Groentehapje: Zoete aardappel

zelf groentehapjes maken

Het eerste groentehapje voor mijn dochter was dit zoete aardappel hapje. Ze at alle lepeltjes vol zoete aardappel pap lekker op en zat te smullen alsof ze nooit anders had gedaan. Zo leuk om te zien!

Wist je datΒ kinderen in Amerika vrijwel standaard zoete aardappel als eerste hapje krijgen? Het is gezond, zoetig en daardoor qua smaak een makkelijke overgang van de smaak van moedermelk of melk uit de fles.

Recept: Zoete aardappel groentehapje

zelf groentehapjes maken

IngrediΓ«nten:

  • Zoete aardappel
  • Eventueel: Water, olijfolie of margarine

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. (= heteluchtoven.)
  2. Boen de zoete aardappel schoon en prik met een vork gaatjes in de schil.
  3. Zet de zoete aardappel in een vuurvaste schaal of in een kleine ovenschaal voor circa 45 minuten.
  4. Controleer na 45 minuten of de zoete aardappel lekker zacht is van binnen (door er tegen te prikken bijvoorbeeld). Nog niet: maak de schil nog even vochtig en doe de aardappel terug in de oven totdat het wel zacht is van binnen. Het is afhankelijk van de grootte van de aardappel en de kracht van je oven hoe snel dit gebeurt.
  5. Lekker zacht? Snijd de aardappel doormidden en lepel de oranje inhoud er uit. In principe kun je het nu al aan je kleintje geven als de kleine al wat kan kauwen.
  6. Is je kleintje wat jonger en eet je kleintje dit als eerste oefenhapje? Voeg dan water, olijfolie of margarine toe. Mix de zoete aardappel met de keukenmachineΒ of staafmixer lekker smeuΓ―g.

4. Recept Groentehapje: Doperwten

zelf groentehapjes maken

Ook dit hapje vond de kleine meid erg lekker. Ze smikkelde zo het hele bakje leeg!

Ze kreeg dit hapjes toen ze vijf maanden oud was. Toen kreeg ze ongeveer een hapje te grootte van vier ijsblokjes. En ze at het allemaal op!

Recept: Doperwten groentehapje

zelf groentehapjes maken

IngrediΓ«nten:

  • Doperwten
  • Eventueel: Water, olijfolie of margarine

Bereidingswijze:

  1. Doe de doperwten in een pannetje. Voeg eventueel een klein laagje water toe.
  2. Kook de doperwten circa 5 minuten op laag vuur.
  3. Giet de doperwtjes af en bewaar het kookvocht in een apart bakje.
  4. Mix de doperwtjes met een staafmixer of keukenmachine tot een glad geheel.
  5. Voeg eventueel wat kookvocht, margarine, olijfolie en/of water toe om het geheel wat smeuΓ―ger te maken.

5. Groentehapje: Bloemkool met aardappel

zelf groentehapjes maken

Mijn man en ik hadden op een dag aardappels, vlees en bloemkool gegeten. En aangezien een hele bloemkool voor ons tweeΓ«n vaak net te veel is om op te eten, was het ideaal om van de restantjes een groentehapje voor de kleine te maken.

Zo ontstond dit groentehapje! Het scheelde onnodige verspilling en de kleine was er blij mee.

Recept: Bloemkool met aardappel groentehapje

groentehapjes zelf maken

IngrediΓ«nten:

  • bloemkoolroosjes
  • aardappel (een kwart ten opzichte van de bloemkool)
  • margarine of water

Bereidingswijze:

  1. Mocht je niet met de restjes van je eigen avondeten werken: Schil de aardappel en kook deze in ongeveer een kwartiertje gaar. Snijd de roosjes van de bloemkool af en kook deze ook gaar in circa 10 minuten. Dit kan in dezelfde pan, wanneer je de bloemkoolroosjes 5 minuten later toevoegt. Giet het geheel af.
  2. Pureer de aardappel met de bloemkoolroosjes. Dit kan met een vork, een staafmixer, blender of een keukenmachine.
  3. Proef het. Voeg eventueel nog wat margarine en/of water toe om het geheel wat zachter en smeuΓ―ger te maken.

6. Leestips over babyhapjes en voedingsadvies voor baby’s

Wil je nog meer lezen over baby’s en voeding? Lees dan ook eens mijn artikelen over:

Of lees deze interessante boeken over babyvoeding:

Wat heeft jouw voorkeur: Uit een potje of zelf groentehapjes maken?

Op de hoogte blijven van gloednieuwe blogs en tips?

Schrijf je dan in voorΒ mijn maandelijkse nieuwsbriefΒ en volg me op social media:

Cynspirerend.nl PinterestΒ Cynspirerend.nl InstagramΒ Cynspirerend.nl Facebook

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken. In deze blog staan affliate links.

Heb je een vraag?

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? Leuk! βœ‰ Stuur me een berichtje!

Ik maak op mijn blog gebruik van affiliate linkjes. Dat betekent dat ik een kleine commissie verdien als je koopt via mijn links. Dat kost jou niets extra. Dus als je bijvoorbeeld shopt via Bol, De Spelletjesvrienden, Spelhuis of je lokale boekhandel (via Libris) help je mij ook een handje verder, zodat ik deze website kan blijven onderhouden en verbeteren. Dankjewel! πŸ˜ƒ

😍 Wil je dit bewaren?delen?later lezen?

πŸ”Ž Zoek je iets speciaals?
Zoeken
Foto van Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
πŸ‘πŸ» Volg me hier
✨ Nieuwste blogs
🀩 Meest gelezen

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Foto van Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
πŸ‘©πŸ»β€πŸ’» Op de hoogte blijven van nieuwe blogs, updates en winacties?

Elke maand schrijf ik voor meer dan 750 trouwe lezers een mail met de laatste updates. Ook ontvangen?Schrijf je hier in voor jouw maandelijkse update(s) over…

20 gedachten over “Zelf groentehapjes maken: Zoete aardappel, doperwten en bloemkool”

  1. Wat een leuke blog, klinkt heerlijk hahah, ik ben dol op al deze dingen

  2. Handige tips. Ik ben blij dat die van mij ook goed eten. De laatste tijd wil mn jongste zelf eten ipv door papa gevoerd. Die eigenwijsheid heeft ie natuurlijk weer van zn moeder:-)

  3. Voor mij is het al weer heel lang geleden maar wat ik mij herinner is dat mijn kinderen alle groentehapjes lekker vonden. Zoete aardappel is inderdaad een goed idee.

  4. Zoete aardappelen. Wat een goed idee. Ik probeerde vroeger ook altijd creatief te zijn met de groentehapjes.

    • Lekker, ik hou van groente hapjes! Zoete aardappel is een liefhebber zie ik al. Bedankt voor de leuke blog!

  5. Fijne tips! Mijn dochter is nu zeven maanden en ik maak ook zoveel mogelijk zelf. Helaas is ze geen goede eter. Ze eet muizenhapjes. Ze wil liever mama’s melk….

    • Tja, het blijft altijd zoeken en kijken wat bij je kindje past. Misschien helpen de tips in mijn blog over Voedingsadvies voor ukkies van 6 tot 8 maanden voor je?

  6. Goed! Wij hebben dit ook altijd gedaan voor ons dochtertje. Eerst begonnen met geprakte banaan en daarna – met de koker/stomer – meteen aan de slag met o.a. zoete aardappel, broccoli, maar ook vis (zalm) en vlees (tartaar) in kleine mate erbij gemixt. Ook avocado, alles hebben we nagenoeg geprobeerd. Ze vond het heerlijk! Toen we eens een keer – door omstandigheden – een potje moesten geven (waar ook niks mis mee is, geen kwaad woord van mij) vond ze het niet lekker en wilde ze het niet eten.

  7. Heel fijn om zelf de groentehapjes te maken ja, dan weet je tenminste precies wat er in zit en bovendien is het vrij snel gemaakt. Helemaal handig ook hoe jij dat doet met die ijsklont-vormen. En hoe ouder ze worden, hoe ‘ingewikkelder’ je de smaak kunt maken. Mijn kinderen zijn al veel ouder nu maar toen mijn zoontje baby was moest hij letterlijk overgeven van sperziebonen puree en hij moet nu, 12 jaar later, nog steeds kokhalzen van sperziebonen. Vind ik altijd zo grappig πŸ™‚

  8. Lekkere hapjes! Ik vind het heerlijk dat mijn kinderen lekker mee-eten. Het maakt het leven een stuk makkelijker, toch?

Reacties zijn gesloten.

πŸ™ˆ Oh nee, een pop-up!

Geen zorgen, ik heb alleen even een kort vraagje aan je. πŸ˜‰

Wil je – net als 750 andere trouwe lezers – gratis mijn maandelijkse updates ontvangen? πŸ‘©πŸ»β€πŸ’»

Meld je dan snel hieronder aanΒ  (en lees daarna weer lekker ongestoord verder πŸ˜‰)

Klik aan welke update(s) je wil ontvangen: