Overzicht: Kinderboeken Tips van mijn Dochter

Kinderboeken Tips van mijn dochter HEADER

Mijn dochter is (net als haar mama) gek op boeken. In deze lijst houd ik je op de hoogte van haar favoriete kinderboeken. Leuke vondsten in de bibliotheek, minibiebjes of gewoon gekocht in de winkel. Ik zet ze hier allemaal voor je op een rij. Ken jij deze leuke kinderboeken al?

In deze boekenlijst vind je de favoriete kinderboeken van mijn dochter:

  1. Kinderboeken voor baby’s en dreumessen
  2. Kinderboeken voor peuters
  3. Voorleesboeken voor 4 jaar en ouder
  4. Kinderboeken om zelf te (leren) lezen

Tip: Bewaar deze lijst met kinderboeken tips op Pinterest!

Dit zijn de Kinderboeken Tips van mijn dochter PIN

1. Kinderboeken voor baby’s en dreumessen

We hebben al veel kinderboekjes gelezen toen onze kleine meid nog maar 1 en 2 jaar was.

Of nou ja, gelezen. In deze fase was mijn dochter vooral aan het ontdekken in boeken.

Dit waren haar favoriete kinderboekjes:

Dieren Lampjesboek

boeken voor baby's en dreumessen
Op het grote bed het lampjesboek ‘lezen’

Eén van de eerste boekjes waar mijn dochter helemaal gek op was, was het kleine lampjesboek met dieren. Die hebben we wel honderden keren gelezen.

Het gaat over de verschillen tussen dag en nacht, maar mijn dochter vond het vooral erg stoer om de lampjes in dit boek zelf aan en uit te kunnen doen.

Baby voelboekjes

boekentips voor baby's
Boven: voelboekje – Beneden: lampjesboek

Ook de Baby voelboekjes van Dawn Sirett waren een grote hit bij mijn dochter. Als baby en dreumes is niets fijner dan voelen.

We hebben deze voelboekjes zo’n beetje allemaal geleend in de plaatselijke bibliotheek. Dino’s, tractoren en vooral héél véél dieren hebben we gevoeld samen!

Gonnie zegt… Gak!

voorleesboeken voor kinderen

Dit is één van de eerste boekjes die onze kleine meid zelf in een boekenwinkel heeft uitgezocht. Ze was destijds één jaar en nog steeds staat dit kinderboek in haar eigen boekenkast.

In het verhaal gaat Gijsje op zoek naar iemand die ‘gak’ roept. Ze komt langs allemaal boerderijdieren. Door op de knopjes te drukken, hoor je het geluid wat het dier maakt.

Mijn dochter: “Dit boek is te leuk, want Gonnie zegt Gak. En alle geluiden kun je zelf maken. En het liedje is erg leuk. Die wil ik altijd wel horen!”

Magnetenboek: Met Dikkie Dik het jaar door

boek voor dreumes kinderboek

Dit leuke doe-boek voor jonge kinderen is wekenlang hét boek geweest dat we aan het eind van de dag op ‘het grote bed’ van mama en papa hebben gespeeld. Ze kon er geen genoeg van krijgen.

Dit Dikkie Dik boek heeft 24 magneetjes, 4 pagina’s met de seizoenen en een puzzelpagina. Terwijl je kleintje speelt met de magneten, leert het spelenderwijs over seizoenen.

Echt een heel leuk, mooi kinderboek waar ze jarenlang mee heeft gespeeld.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

2. Kinderboeken voor peuters

Toen onze dochter 3 jaar werd, vond ze het steeds leuker om voorgelezen te worden.

Onze favoriete kinderboeken voor peuters bevatten vooral veel plaatjes en wat minder tekst. Ideaal voor ongeduldige 3-jarigen! 😉

Raad eens hoeveel ik van je hou

kinderboeken tips

Hazeltje en haar papa houden ontzettend veel van elkaar. Maar hoe kun je laten zien hoeveel je van elkaar houd?

Dit verhaaltje is ontzettend lief en was maandenlang hét boek dat ik aan haar moest voorlezen. Voor mijn gevoel wel honderd keer!

Kas op het potje

kinderboeken voor peuters

Wij hebben beste wel een kluif gehad aan de zindelijkheidstraining van onze dochter. Het heeft even geduurd, voordat onze dochter überhaupt het nut inzag van plassen op een potje.

Dit leuke, vrolijke voorleesboek over Kas die voor het eerst op een potje gaat plassen hielp hierbij. Ook bij Kas gaat het niet in één keer goed, maar hij blijft proberen. En uiteindelijk lukt het.

Kas op het potje en ook Saar op de wc zijn wat mij betreft aanraders om zindelijkheid makkelijk bespreekbaar te maken met je kind.

Boekjes over Wies

kinderboeken voor peuters

Toen we in oktober 2019 voor het eerst kennismaakten met de boekenuitgever Mo’s Daughters, werd mijn dochter (toen 3 jaar) spontaan verliefd op de verhaaltjes over Wies.

Wies is een kleine, eigenwijze peuter die zich niet zo maar iets wijs laat maken. De verhaaltjes zijn op rijm, hebben vrolijke tekeningen en zitten vol humor.

De term ‘pyjamaheld’ uit het boekje Wies wil in pyjama wordt hier nog steeds door mijn dochter gebruikt, wanneer ze liever een dagje in haar nachtjapon wil rondlopen.

André het astronautje

kinderboek andré kuipers

Dit schattige boekje gaat over de kleine André, die gek is op de maan. Elke dag kijkt hij naar de maan.

Waarvan zou de maan gemaakt zijn? Het kleine mannetje zou dolgraag eens een kijkje willen nemen en een hapje willen proeven. Zou de maan van kaas gemaakt zijn?

Dit verhaal is fantasierijk, toegankelijk en stiekem ook een beetje leerzaam. Mijn dochter heeft het regelmatig met papa gelezen. Zeker een leuk voorleesboekje voor peuters!

3. Voorleesboeken voor 4 jaar en ouder

Sinds mijn dochter 4 jaar is, speelt voorlezen en leren lezen een steeds grotere rol.

Hieronder vind je voorleesboeken waar mijn dochter erg blij van werd (en waaruit we steeds maar weer opnieuw moesten voorlezen) in haar kleuterjaren.

Kinderboeken voor kinderen van 4, 5, 6 en 7 jaar dus.

Boekjes over Iris en Michiel

tips voorleesboeken voor kleuters

Als je het hebt over leuke, herkenbare verhaaltjes over kleuters… tja… dan kun je eigenlijk niet om Iris en Michiel heen.

We hebben verschillende leuke boekjes van deze leuke tweeling is huis en komen ze ook regelmatig tegen in minibiebs in Ede. Heerlijke voorleesverhaaltjes voor het slapen gaan.

Wat mijn dochter ervan vindt? “Superdupergoed! Iris en Michiel doen heel lief tegen elkaar. En soms ook niet. Ze zijn net als ik.”

Boekjes over Cato

kinderboeken voor peuters

Cato is een kleuter die graag op onderzoek uitgaat. Ze wil graag weten hoe iets werkt en laat zich niet zo maar afschepen met een antwoord. Ze gaat het echt testen. Maar hoe?

Deze boekjes vallen erg in de smaak bij mijn dochter, maar ook bij mij als mama. Op kinderlijke wijze doet Cato kleine wetenschappelijke testjes.

En nee.. ze maakt daarbij echt geen rommel. Ze doet gewoon onderzoek! Heerlijke, leerzame boekjes. We hebben ze inmiddels allemaal in huis.

Slaap lekker Pups

boeken voor kinderen

Onze dochter is tijdens haar derde en vierde jaar helemaal gek geweest op Paw Patrol. Slaap lekker pups heeft ruim 150 pagina’s en beschrijft zes uitgebreide avonturen van de pups.

Dit voorleesboek heeft mijn man keer op keer voorgelezen voor het slapengaan. Een ideaal voorleesboek voor echte Paw patrol fans.

Hé wie ben jij?

hé wie ben jij kinderboek

Ik vind het erg belangrijk dat mijn dochter open staat voor verschillende culturen. In dit prentenboek maak je samen met je kind kennis met 20 kinderen van over de hele wereld.

Het is een heel fijn boek om in te gluren, je kind wat meer wereldwijs te maken en verdraagzaamheid te stimuleren. Een belangrijke eigenschap in deze tijd, wat mij betreft.

Of zoals mijn dochter zegt: “Het is leuk dat je met dit boek kan spelen en leert over andere feestjes, eten en huizen. Ik leer over anderen en ik mag ook over mezelf vertellen!”

Het no-nonsense meditatieboek voor kinderen

voorleesboeken voor kleuters

In dit voorleesboek staan negen verhaaltjes over de Margot en haar grote broer Louis.

In elk verhaal zitten zij met een herkenbaar probleem (niet willen eten, niet kunnen slapen of iets eng vinden bijvoorbeeld) en dan komt de wijze Poes met een idee om hen te helpen.

Samen met Margot en Louis leren je kinderen tijdens het verhaal spelenderwijs visualiseren en tot rust komen. Heel bijzonder en toch ontzettend toegankelijk!

Mening van mijn dochter: “Dit boek is echt te leuk. Er zitten mooie rustmomentjes in en de kinderen zijn lief.”

Boekenreeks De Gorgels

kinderboeken voor kleuters

Mijn man en dochtertje zijn gek op de Gorgels. Mijn man leest elke avond een stukje en geeft aan dat hij het boek zelf ook erg leuk vindt om voor te lezen.

Het bevat de grapjes die volwassenen alleen begrijpen, maar voor ook een hele spannende verhaallijn.

Mijn dochter: “Dit boek is best spannend, omdat er brutelaars inzitten die je ziek willen maken. Ieh! Maar de Gorgles cool! Ik vind het leuk als papa deze voorleest!”

We hebben inmiddels alle twee de boeken uit de Gorgels reeks gelezen en nummer drie hebben we inmiddels gereserveerd. (komt op 15 november 2022 uit!)

Boekjes over Maan

voorleesboeken voor meisjes van 4 jaar

Maan is gek op de natuur en reist (in haar dromen) de wereld over. Tijdens haar reizen naar Canada, Australië en China ontdekt ze andere culturen, dieren en mensen.

Het verhaal is vrolijk, fantasierijk en ontzettend mooi geïllustreerd. Achterin het boek staan ook wat vragen, zodat je zelf in de mooie platen op zoek kan gaan naar bijzondere dieren uit dit land.

Mijn dochter zegt: “Soms is het avontuur erg leuk en soms een beetje spannend. Ik vind de tekeningen van de dieren supermooi. En de fantasie superduperleuk!”

Boekenreeks van Klein tot Groots

kinderboeken om voor te lezen

De boekenreeks ‘van klein tot groots’ is een reeks kinderboeken waarbij kinderen (en hun ouders) de levensverhalen ontdekken van belangrijke mensen uit onze geschiedenis.

De vormgeving van deze boekjes is kleurrijk en de verhalen zijn simpel, maar eerlijk beschreven. Elk deel laat zien hoe een kind met bijzondere dromen en talenten uitgroeit tot een inspiratie voor anderen.

Mijn dochter zegt: “Ik wil al deze kinderboekjes lezen, mama! Ze zijn supermooi en ik vind het cool dat deze mensen echt bestaan. Mijn favorietjes? Dat zijn de boekjes over Malala en Astrid Lindgren. Zij zijn echt knap!”

De Zoete Zusjes Helpen de Natuur

zoete zusjes helpen de natuur

Onze kleine meid is een groot fan van de Zoete Zusjes boeken. Ze is fan van het moppenboek, maar ook dit boek heeft veel indruk op haar gemaakt.

Tijdens dit verhaal leren de Zoete Zusjes meer over duurzaamheid en hoe je de natuur kunt helpen. Bijvoorbeeld door korter te douchen, afval op te ruimen en minder vlees te eten.

Mijn dochter zegt: “Ik wil net als Janna en Saar de natuur helpen. Zij doen dat supergoed! Ik kan best wel korter douchen toch? En ik wil best half vegetarisch worden als dat de diertjes helpt. En misschien kan papa minder scheetjes laten? Hahaha!”

4. Kinderboeken om zelf te (leren) lezen

Sinds mijn dochter 5 jaar is, beginnen de kriebels om zelf te leren lezen steeds meer op te komen.

Met deze boekjes is mijn dochter druk bezig om haar eerste woorden en zinnen te lezen.

Kleuter Samenleesboeken

samenleesboeken voor kleuters

Het boek van aap is onderdeel van de Kleuters samenleesboeken serie. Omdat onze dochter al vrij vroeg zelf wilde leren lezen, kreeg ze dit boek voor haar vijfde verjaardag.

Een schot in de roos. Op de linker pagina staat die tekst die je als volwassene voorleest en rechts staan woorden die je kind zelf leest. Zo lees je samen een verhaaltje.

Mening van mijn dochter: “Ik vind het supercool om zelf te leren lezen. Deze boekjes kan ik al heel goed lezen en halen we vaak bij de bibliotheek en minibiebs. Ik heb er wel duizend al van gelezen al!”

Lezen is leuk boekenreeks

kinderboeken tips

Nog zo’n boekenserie die we altijd tijdens het wandelen van minibieb routes uit de boekenkastjes halen: Lezen is leuk!

Deze boeken bevatten grote platen met losse woorden en een klein zinnetje om zelf te lezen. Echt bedoeld voor beginnende lezertjes.

Mijn dochter zegt hierover: “Deze boekjes haal ik vaak uit de minibieb. Makkelijke verhaaltjes om samen met mama te leren lezen.”

Hoog in de Boom

leuk om te lezen - leren lezen kinderboeken

Dit kinderboek boek kwamen we onlangs tegen in één van de minibiebjes bij ons in de buurt. Verrassend leuk!

In Hoog in de Boom is Saar boos op Tom. Ze klimt hoog in de boom. En dan gaat het mis.

Het is een lief, maar spannend verhaaltje vol korte zinnen met simpele woorden. Mijn dochter vond het superstoer om dit samen te lezen.

Vond je deze kinderboeken tips leuk?

Net zoals mijn dochter blijft groeien, zal deze lijst met favoriete kinderboeken ook blijven groeien.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste updates? Schrijf je dan in voor mijn algemene nieuwsbrief of de minibieb nieuwsbrief!

Misschien vind je dit ook leuk?

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!