Review: Ticket to ride Europe

Review: Ticket to ride Europe

Mijn man en ik zijn echte spelletjesgekken. Bordspellen en kaartspellen bedoel ik dan vooral. En eigenlijk heb ik daar nog niet veel over geschreven. In de zomer heb ik alleen onze tips voor leuke en handzame vakantiespelletjes gedeeld met jullie, maar verder eigenlijk nog niets. Zonde! Dus tijd om hier verandering aan het brengen. Te beginnen met onze eerste echte spellenreview over het bordspel Ticket to Ride Europe.

Vorige maand kreeg mijn man dit nieuwe spel voor zijn verjaardag. Het stond al een tijdje op ons verlanglijstje, omdat we er goede verhalen over hadden gehoord. Maar we hadden het nog nooit gespeeld voordat we het gekregen hadden, dus het was best een gok. Maar die gok was echt wel de moeite waard. We zijn zelfs zo enthousiast, dat ik heb besloten mijn eerste review aan dit bordspel te wijden. Het is namelijk meteen een kerstcadeau tip voor een echte spellengek.

Vandaag vertel ik je in onze uitgebreide review over Ticket to Ride Europe

 • Wat krijg je?
 • Wat houdt het spel in?
 • Hoe bevalt het spel?
 • Wat is ons oordeel?

Wat krijg je?

Wanneer je het spel koopt, krijg je een mooie vierkante doos. Hierin vind je:

– Een spelbord met de Europese kaart
– 225 gekleurde treintjes
– 158 kaarten (routekaarten en wagonkaarten)
– 15 stations
– 5 houten scorepionnen
– Spelregels

Het spel is geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar.

De uitgever is Asmodee, onder andere ook bekend van Azul, Exploding Kittens en Schotten Totten. Alles ziet er mooi vormgegeven uit. Dat nodigt extra uit om te spelen. En wat ik tevens fijn vind is dat er ook wat reservetreintjes in zitten, voor het geval je er ééntje kwijt raakt.

Het is een stand-alone spel. Dat houdt in dat je geen ander spel nodig hebt om het te spelen. Wel kun je diverse uitbreidingen kopen op dit spel.

Ticket to Ride Europe

Wat houdt het spel in?

In Ticket to Ride Europe moeten spelers de routes op hun bestemmingskaarten volbrengen en zoveel mogelijk punten verdienen. De speler met de meest behaalde punten wint het spel. 

Je te behalen route(s) bepaal je door in het begin van je spel jouw bestemmingen uit vier bestemmingskaarten uit te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld van Edinburg naar Athene of van Amsterdam naar Warschau. Voor een lange route verdien je meer punten dan voor een kleine route. Maar haal je deze route niet? Dan gaan de te behalen punten aan het einde van het spel weer van je score af. Met wagonkaarten spaar je wagonnetjes, waarmee je verbindingen tussen steden kunt gaan claimen. Met de geclaimde verbindingen kun je vervolgens je route volbrengen van A naar B. 

Elke ronde mag je maar één actie uitvoeren: Een verbinding claimen, een station plaatsen, een extra routekaart kiezen of wagonkaarten pakken. 

Behalve naar je eigen routes, kijk je in dit spel ook naar de andere spelers.

Kun jij succesvol andermans route saboteren, zodat die speler een omweg of een station in moet zetten? Of misschien kun je überhaupt voorkomen dat een ander zijn routes kan halen? Het spel eindigt zodra één van de spelers 2 of minder treintjes over heeft. Daarna is iedereen nog één keer aan de beurt en kan de puntentelling gaan beginnen.

Die punten behaal je door routes van je bestemmingskaarten volledig geclaimd te hebben en door het aantal treintjes wat je in totaal geplaatst hebt op je spelbord te tellen.  Ook kun je nog extra punten verdienen door de langste route te hebben gemaakt en door geen stations te hebben gebruikt in het spel. 

Ticket to Ride Europe
Mijn vriend zet zijn treintjes aan het begin van het spel netjes in het gareel. Te netjes, wat mij betreft!

Hoe bevalt het spel?

Verslavend goed! Eerlijk gezegd zijn we een paar dagen geleden begonnen met spelen en sindsdien hebben we het bijna elke avond wel een keertje gespeeld. En dat kan prima, want een spel duurt met z’n tweetjes hooguit 45 a 60 minuten. Daar moet je voor het allereerste spel wel even 30 minuutjes extra uittrekken, omdat de spelregels de eerste keer even uitgebreid gelezen moeten worden om het spel goed te begrijpen. Vanaf je tweede spel heb je dit gemakkelijk door en heb je de spelregels nagenoeg niet meer nodig.

Wat ik fijn vind aan het spel is dat het een tactisch spel is.

Je wil je eigen routes op tijd halen, maar bent ook bezig met de ander te dwarsbomen. Je moet wel scherp blijven, want anders verlies je met een niet zo slimme zet ineens het spel! Ticket to Ride Europe is overigens ook elke keer weer anders, omdat je elk spel weer voor andere routes en nieuwe tactieken kunt kiezen. Zo vind ik het heel leuk om mijn vriend eens goed dwars te zitten, wanneer ik denk te weten welke kant hij op wil gaan tijdens zijn route. Het is een spanning tussen zelf je doelen halen, de ander laten falen en in de gaten houden wanneer het spel gaat stoppen. Want ook wanneer je dat niet in de gaten houdt, kan het zijn dat je onnodig kostbare punten verliest. 

Eén verbeterpuntje hebben we wel

Er zitten maar zes lange routes in het spel. En eerlijk gezegd weten wij na pak en beet vier keer spelen wel welke routes dat zijn. Als mijn vriend in Athene begint, zeg ik al: “Ga je naar Edinburgh, schatje?” Dat kan het spel extra tactisch maken (Want hoe verberg je welke route je hebt?), maar ook veel lastiger als je routes wil claimen. Wij zouden het fijn vinden als er meer lange routes beschikbaar zouden zijn. Voor de spanning van het spel en om te zorgen dat het op den duur niet tóch voorspelbaar wordt. Ik heb wel begrepen dat er diverse uitbreidingen (zoals Ticket to ride Europa 1912 of Ticket to Ride Nederland) te koop zijn, waardoor er weer extra routes en spelmethodes beschikbaar zijn. Dus dat houden we in ons achterhoofd.

Ticket to Ride Europe

Oordeel:

Tactisch 10/10

Het spel is één en al tactiek. Zowel je eigen doelen behalen, de ander dwarszitten en in de gaten houden. Zonder tactisch inzicht is dit spel erg lastig. Mét tactisch inzicht is het heel leuk.

Feitenkennis 2/10

Een beetje topografische kennis is gemakkelijker om je routes te bepalen, maar niet noodzakelijk. Alle namen van de steden staan gewoon netjes op je kaartje en op het spelbord. Het is alleen wat langer (en minder opvallend) zoeken. 🙂

Geluk 4/10

Je hebt wel een beetje geluk nodig met betrekking tot het trekken van de goede bestemmingskaarten of het kunnen pakken van de juiste wagonkaarten. Maar ook zonder geluk kun je heel veel compenseren met de eerder genoemde tactiek.

Algehele beoordeling 9/10

Een heerlijk tactisch spel die elke keer weer anders gaat. Ook voor twee spelers (met aangepaste spelregels) is het een uitdagend en leuk spel om te spelen. Ticket to ride: Europe is aan te raden voor iedereen die een beetje tactiek tijdens een spelletje zeker niet uit de weg gaat!

Vind je het leuk om meer te lezen over bord- en kaartspellen?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op Pinterest.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen enthousiasme. In deze blog staan wel affliate links.

Vind je dit interessant? Bewaar het voor later of deel het met een vriend!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

25 gedachten over “Review: Ticket to ride Europe”

 1. Ik heb al heel veel van dit spel gezien bij andere bloggers en Youtubers en ik hoor van iedereen dat het zo’n leuk spel is. Misschien moeten we dit spel dan toch maar een keer aanschaffen.

 2. Klinkt als een leuk spel. Ik houd wel van tactische spellen, maar wel jammer dat de routes na een paar keer spelen wat voorspelbaar worden. Ik ga dit spel onthouden als cadeau voor mijn oudste zoon. Het klinkt als iets wat hij heel tof zou vinden.

Plaats een reactie