Review: Azul

Review: Azul

Rubs maken van beekum

Het is uitgeroepen tot hét spel van 2018, maar ik kende het nog niet: Azul! Ik kreeg het spel van Sinterklaas en we zijn erg enthousiast over dit nieuwe, strategische bordspel! Ken jij het ook nog niet? Lees dan snel mee, want (spoiler alert) ik vind het dus echt een gaaf spel!

Vandaag vertel ik je in onze review over Azul:

 • Wat krijg je?
 • Wat houdt het spel in?
 • Hoe bevalt het spel?
 • Wat is ons oordeel?

Wat krijg je?

Wanneer je dit spel aanschaft, krijg je een grote, vierkante doos in handen. Wat zit er in?

 • Vier spelersborden
 • Negen fabrieksschijven
 • 100 vierkante tegeltje (20 van elke kleur)
 • Een stoffen zak voor je tegeltjes
 • Vier scorestenen
 • Een startsteen
 • Een uitgebreide gebruiksaanwijzing
inhoud bordspel Azul
Inhoud van het spel

Het spel is geschikt voor 2 tot 4 personen vanaf 8 jaar.

De uitgever van dit spel is Asmodee, onder andere ook bekend van Ticket to Ride: Europe, Schotten Totten en Unlock.

Het spel is erg mooi en sierlijk vormgegeven. Alle voorwerpen in de spellendoos zijn mooi versierd. Zo is de zak voor je tegeltjes helemaal mooi versierd, compleet in stijl van het spel. 

Ik zet kleine vraagtekens bij de leeftijdsgrens van dit spel. Persoonlijk denk ik dat een achtjarige dit spel nog best lastig kan vinden, omdat er behoorlijk wat tactiek bij komt kijken. Misschien is vanaf 10 a 12 jaar een betere schatting voor dit spel.

Het is een stand alone spel. Dit houdt in dat je geen ander spel nodig hebt om dit spel te spelen.

Wat houdt het spel in?

Het achtergrondverhaal bij het spel luidt als volgt: Azuleojos (keramische tegeltjes) zijn een uitvinding van de Moren. De versiering valt in de smaak bij de Portugese koning. Hij geeft de spelers de opdracht om met deze mooie tegels de muren van zijn paleis te versieren.

Jouw doel als speler van Azul is om zo slim mogelijk jouw eigen muur op je spelersbord te vullen en zo punten te verzamelen. Degene met de meeste punten wint.

Tegels verzamelen en de muur bekleden 

Het spel verloopt in verschillende rondes met steeds twee fases. De fase fabrieksaanbod, waarin je tegels uit de fabrieksschijven op jouw bordje verzamelt. En de fase muurbekleding, waarbij je jouw muur met de verzamelde tegels gaat vullen en zo punten verzamelt.

Het klinkt misschien makkelijk, maar in beide fases kom je verschillende regels tegen die het je iets minder makkelijk maken. Zo mag je per rij, maar één bepaalde kleur verzamelen. En je mag alleen maar tegeltjes van één kleur per keer pakken van de fabrieksschijven of het midden van de tafel. En tegels die je niet kunt gebruiken ‘vallen op de grond’ en veroorzaken minpunten. 

Je houdt tijdens de fabrieksaanbod fase niet alleen in de gaten wat je zelf graag wil verzamelen, maar je kijkt ook goed naar je tegenspeler(s) om hen dwars te kunnen zitten.

Het spel is meteen afgelopen zodra een speler een rij op zijn spelersbord vol heeft met steentjes. Daarna mag iedereen zijn punten gaan tellen. Je kan extra punten verdienen als je een verticale lijn compleet hebt of bijvoorbeeld op elke rij dezelfde kleur steen hebt staan. 

Hoe bevalt het spel?

azul review cynspirerend

Azul is een lekker tactisch spel (net als Ticket to Ride), waar je even in moet komen. Tijdens de eerste keer spelen, moesten we tijdens de fases regelmatig even kijken wat we moesten doen. Maar als je de fases een paar keer hebt doorlopen, is het eigenlijk een heel makkelijk spel.

En dan begint de tactiek. Hoe kan ik mijn tegenspelers dwarszitten? En hoe kan ik zelf de meeste punten halen, zodat ik als winnaar uit de bus kom!

Daarnaast heeft het spel een tweede speelvariant, waarin je zelf de bekleding van je muur mag verzinnen. Dit maakt het tactisch nog nét een stukkie moeilijker. Een leuke variant voor de echte spelletjesfanaat!

Compleet nieuw spel

Wat ik erg leuk vind aan Azul is dat het compleet vernieuwend is. Ik ken nog geen ander spel die op deze manier werkt of die hier op lijkt. Dat doet mijn spelletjeshart erg goed. 

Ook is het spel prima te spelen met twee personen. Dat vinden mijn man en ik altijd een flinke pré, want we hebben niet altijd visite over de vloer natuurlijk. Als ukkie op bed ligt, gaan wij de boel eens goed betegelen. 

Daarnaast is het een erg mooi spel met stevige, mooi vormgegeven onderdelen. En als je het eenmaal gespeeld hebt, wil je eigenlijk nóg een keertje spelen. Behoorlijk verslavend. Ik vind het echt een aanrader!

Bordspellen Top 10

Oordeel:

Tactisch 10/10

Vooruit kijken, strategische keuzes maken, de ander in de gaten houden en zo de meeste punten verzamelen. Het vereist echt tactisch inzicht. Daarnaast ligt het eindpunt van het spel ook niet vast. Pas wanneer één of meerdere spelers een rij vol hebben, is het spel gespeeld. Zelfs hier heb je dus zelf invloed op.

Geluk 5/10

Natuurlijk helpt het bij elk spel als je geluk hebt, maar bij dit spel kun je veel zelf in de hand hebben als je het tactisch speelt. Je kunt geluk hebben dat je als eerst mag beginnen en dat precies dié steentjes die je nodig hebt voor het grijpen liggen. Maar het grootste deel is toch echt tactiek.

Toegankelijkheid 7/10

De eerste keer is het handig om de handleiding erbij te houden, maar daarna gaat het als vanzelf. Het is echt geen moeilijk spel om te spelen. Wel erg verslavend!

Maar ik twijfel of het spel toegankelijk is voor 8-jarigen. Ik denk dat ik het spel eerder zou aanraden vanaf 10 of 12 jaar. 

Vernieuwend 9/10

Zoals ik al zei is Azul een compleet nieuw spel. Niet een variant van het één of een uitbreiding op het ander. Dus ook voor de echte spelletjesgekken is dit een origineel cadeau! 

Algehele beoordeling 9/10

azul bordspel review

Ik geef niet snel een 10 voor een spel, maar Azul zit er wel dicht tegenaan. Ik vind het heerlijk dat het een origineel spel is waar je lekker tactisch mee aan de slag kan gaan. De vormgeving is top en het spel is makkelijk aan te leren. Dé ontdekking van deze maand, wat mij betreft! 

Vind je het leuk om meer te lezen over bord- en kaartspellen?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op PinterestFacebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen enthousiasme. In deze blog staan wel affliate links.

Vind je dit interessant? Bewaar het voor later of deel het met een vriend!
 • 45
 • 23
 • 17
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  86
  Shares

28 gedachten over “Review: Azul”

 1. Zo! Aan je hoge cijfers te zien moet het wel een heel leuk spel zijn. Wij spelen eigenlijk vaak hetzelfde, maar misschien moeten we toch maar eens weer wat nieuws proberen

 2. Zo’n leuk spel lijkt me dit, hij staat bij mij ook op mijn lijst nog te spelen games. Leuk dat je mijn idee ervan bevestigd en het idd de moeite is hem aan te schaffen 🙂 Thanks!

 3. Ik ben zelf niet zo van de spelletjes maar ik vind het wel een leuk cadeau voor mijn nichtje die helemaal gek is van dit soort bordspelletjes.

 4. Ik ben totaal geen fan van spelletjes haha, en het ziet er al aardig moeilijk uit. Mijn schoonzusje en haar vriend zijn wel echte spelletjesfans, die zullen dit vast kunnen waarderen!

 5. Inmiddels is het maart 2019. Is het eens pel dat je ook na maanden nog blijft spelen of ligt het inmiddels alweer bij de andere spellen?
  Lijkt me namelijk ene leuk spel om veel vaker te spelen.

 6. Ik ben sinds kort ook weer op de spelletjes toer en wat klinkt deze leuk! Ik denk wel dat je er in het begin even goed voor moet gaan zitten en het even onder de knie moet krijgen maar ik onthoudt m zeker! Wel jammer dat spelletjes zo prijzig zijn vindt ik..

Plaats een reactie