GASTBLOG – Speelgoed lijkt misschien vooral bedoeld om je kleintje te vermaken, maar het speelt ook een onmisbare rol in de ontwikkeling van kleine kinderen. Zeker rond hun eerste verjaardag maken kinderen enorme sprongen in hun motoriek, communicatie en sociale vaardigheden. Speelgoed is daarom niet alleen leuk, maar ook een belangrijke manier om deze vaardigheden te ondersteunen.
In dit blog lees je
Speelgoed stimuleert de zintuigen
Rond de leeftijd van één jaar zijn kindjes ontzettend nieuwsgierig en willen ze de wereld om hen heen ontdekken.
Speelgoed dat verschillende texturen, kleuren en geluiden biedt, zoals rammelaars, knisperboekjes en vormenstoofjes, prikkelt de zintuigen van een kind op een speelse manier.
DoorΒ speelgoed voor 1 jaarΒ aan te bieden dat dus past bij de leeftijd, geef je je peuter de kans om veilig en op een fijne manier te experimenteren met de wereld.

Motorische vaardigheden ontwikkelen
Tijdens het spelen met speelgoed leren kinderen hun bewegingen steeds beter te coΓΆrdineren.
Speelgoed dat de fijneΒ motoriekΒ bevordert (denk aan stapelblokken en puzzels) helpt je dreumes om de hand-oogcoΓΆrdinatie en precisie te verbeteren.
Dit soort activiteiten zorgen ervoor dat kinderen niet alleen handiger worden, maar ook meer zelfvertrouwen ontwikkelen.
Wanneer een dreumes er bijvoorbeeld in slaagt om blokken op elkaar te stapelen, geeft dat niet alleen een gevoel van trots, maar wordt ook het doorzettingsvermogen gestimuleerd.

Speelgoed voor de taalontwikkeling van je dreumes
Ook voor de taalontwikkeling speelt speelgoed een belangrijke rol. Het samen lezen van een interactief boek, of het benoemen van de vormen en kleuren van het speelgoed kan kinderen helpen om woorden en hun betekenis te leren.
Voorlezen en praten tijdens het spelen helpt kinderen hun eerste woorden te begrijpen en uit te spreken. En het is ook nog eens een prachtige manier om de band tussen ouder en kind te versterken, terwijl je samen praat en lacht.
Betere sociale ontwikkeling
Hoewel jonge kinderen nog niet met anderen samenspelen, leert speelgoed hen al wel veel over sociale interactie.
Wanneer ze met volwassenen of andere kinderen spelen, leren ze om speelgoed te delen, om beurten te nemen en om gevoelens te begrijpen. Dit legt een belangrijke basis voor later, wanneer ze in staat zijn om echt samen te spelen en te communiceren met vriendjes en vriendinnetjes.
Spelen zorgt ervoor dat je dreumes stap voor stap leert omgaan met anderen, wat helpt om sociale vaardigheden te ontwikkelen.
Probleemoplossend denken
Kinderen zijn echte ontdekkers en speelgoed biedt hen de mogelijkheid om zelf oplossingen te vinden voor kleine problemen. Bij het oplossen van bijvoorbeeld een puzzel leren kinderen op speelse wijze logisch na te denken en verbanden te leggen.
Deze speelse uitdagingen helpen kinderen bij het ontwikkelen van hun probleemoplossend vermogen en dat is een belangrijke vaardigheid voor de toekomst.
Door goed speelgoed aan te bieden dat past bij de leeftijd, ondersteun je je kind dus op een leuke en effectieve manier in deze belangrijke leerfase.
π Lees meer over dit onderwerp:
Dit gastblog bevat een samenwerking met een bedrijf.