5x Inspirerende Boeken voor en door Échte Moeders

5x Herkenbare, Inspirerende Boeken voor Mama

Ben je (bijna) mama en wil je graag een écht goed boek over moederschap lezen? Speciaal voor jou duik ik in mijn boekenkast. Deze 5 boeken voor moeders zijn geschreven door echte mama’s en vind ik stuk voor stuk inspirerend. Door hun toegankelijkheid. Door hun handige tips. Of door hun goudeerlijke verhaal over moederschap. Met welk mama boek kruip jij binnenkort op de bank?

Tip: Bewaar deze 5 leuke boeken voor moeders voor later op Pinterest!

Inspirerende boeken voor aanstaande moeders

Boekentip 1: Supermama’s the True Story

boek voor moeders

 • Schrijvende moeder: Charlotte Beumer is naast mama freelance coach, trainer en schrijfster.
 • Dit mama-boek in het kort: Een boek vol herkenbare, korte verhalen over het échte mama zijn, waarbij je honderd ballen hoog probeert te houden. En er dagelijks wel wat laat vallen.

Waar gaat het boek over?

Charlotte vertelt in 50 korte anekdotes uit haar leven als mama van twee kinderen. De verhalen zijn heel toegankelijk, eerlijk en met een flinke vleug humor.

Zo komen de tegenstrijdige adviezen die je als mama krijgt, het gevecht met je mamalijf en omgaan met de driftbuien van de kleintjes aan bod.

Maar ook vertelt ze eerlijk over haar scheiding en wat voor effect het heeft op haarzelf en haar kroost.

Ik heb gelachen, een traantje weggepinkt en het boek in één ruk uitgelezen.

Voor welke mama is dit boek een aanrader?

Moeders die op zoek zijn naar het eerlijke verhaal over moederschap.

Of ze nou op zoek naar een hart onder de riem. Zich afvragen of ze het nou wel goed doen als moeder.

Of gewoon even heerlijk willen lachen om alle herkenbare situaties. Superfijn boek die leest als een trein.

Boekentip 2: Stilzitten als een kikker

Boekentips voor moeders

 • Schrijvende moeder: Eline Snel is naast mama ook trainer, familiecoach en oprichter van de Stichting Academie voor Mindful Teaching.
 • Dit mama-boek in het kort: Een ideaal boek voor moeders en kinderen die het vaak te druk hebben. Het staat boordevol verhaaltjes, oefeningen en downloads om minder te piekeren, rustiger te worden en beter te slapen.

Waar gaat het boek over?

Dit fijne boek gaat over kinderen van 5 tot 12 jaar en hun ouders. In 10 uitgebreide hoofdstukken leer je als ouder hoe je je kind kunt helpen om meer rust te vinden in het dagelijks leven.

Je leert handige, toegankelijke oefeningen die je samen met je kind kunt doen. Maar je krijgt ook slimme handvaten bij het oefenen en omgaan met je kind.

In het boek zit een unieke code, waarmee je gratis 11 mindfulness Nederlandstalige oefeningen voor kinderen (met kidsproof namen, zoals de Piekerfabriek, Opkikkertje en Slaap lekker) kunt downloaden.

Voor welke mama is dit boek een aanrader?

Voor mama’s die met het handen in het haar zitten en graag handvaten willen. Om je kind te helpen die niet kan slapen, vaak piekert, snel afgeleid is of zich onrustig voelt.

Of voor moeders die zelf al bekend zijn met mindfulness en het leuk vinden om dit ook aan hun kind mee te geven. Want de oefeningen zijn sowieso praktische tools om je staande te houden in het drukke leven van tegenwoordig.

Extra tip: Eline heeft ook andere mindfulness boeken voor moeders geschreven, zoals de Kleine Kikker (kinderen tot 4 jaar) en Ruimte geven & dichtbij zijn (voor pubers).

Boekentip 3: Handboek voor de moderne vrouw

boeken over moederschap

 • Schrijvende moeders: Aaf Brandt Corstius is naast mama ook columnist, freelance schrijver en podcast maker. Machteld van Gelder is naast moeder werkzaam als producent, illustrator, columnist en regisseur.
 • Dit mama-boek in het kort: Als ‘ervaren levensamateurs’ delen Aaf en Machteld samen met deskundigen adviezen en oplossingen voor moderne vrouwen. Op het gebied van 9 eigentijdse thema’s, zoals gezin, geld en liefde.

Waar gaat het boek over?

Dit handige, interessante en tegelijkertijd luchtige boek staat boordevol handige tips, waar je de rest van het leven wat aan hebt.

Ruim 400 pagina’s met antwoorden op vragen, zoals:

 • Hoe kun je slim onderhandelen met je baas, je man of je kinderen?
 • Hoe verloopt een bevalling echt? En hoe kun je je zo goed mogelijk voorbereiden?
 • Kun je een burn-out voorkomen? En wat doe je als je er één hebt?
 • Hoe organiseer (of vermijd) je een kerstdiner?
 • Waar vind je een betrouwbare oppas?

Daarnaast mijmert Aaf er tussen de tips op los. En geeft Machteld advies op veelvoorkomende vragen door middel van een overzichtelijke stroomdiagrammen.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Voor welke mama is dit boek een aanrader?

Mama’s die graag praktische hulp willen over dagelijkse onderwerpen. Maar ook gewoon benieuwd zijn naar slimme life hacks, inspirerende inzichten en verrassende tips.

Eigenlijk is een het soort naslag boek voor alle vrouwen. Vol tips uit de ervaring van de schrijfsters én deskundigen. Beter dan Googelen, zou ik zeggen.

Ook een handig cadeau voor als je dochter uit huis gaat. Voor het eerst moeder wordt. Of gewoon, omdat het nooit kwaad kan om een boek vol slimme tips te hebben.

Boekentip 4: Krijg nou tieten!

boeken over zwangerschap

 • Schrijvende moeder: Claudia de Breij is naast mama ook schrijfster, cabaretier en radio dj.
 • Dit mama-boek in het kort: Claudia deelt in dit boek haar zwangerschap van week tot week. Met goudeerlijke, grappige en oprechte annekdotes over de 9 maanden met je baby in de buik.

Waar gaat het boek over?

In dit boek beschrijft Claudia op een goudeerlijke manier haar zwangerschap. Ze deelt dingen die je nergens anders leest in mama boeken of andere zwangerschapsbijbels.

Maar die wel echt gebeuren. Goudeerlijk. Een beetje bot. Maar ook supergrappig.

Alsof je samen met een goede vriendin door je zwangerschap wandelt.

Voor welke mama is dit boek een aanrader?

Het is een origineel cadeau voor aanstaande moeders die een eerlijk verhaal over zwangerschap willen lezen.

Of juist mama’s die met een lach willen terugblikken op de negen maanden met baby in de buik.

Vind je Claudia de Breij goed én ben je mama? Tja, dan ontkom je zeker niet aan dit boek. Lekker, herkenbaar leesvoer!

Boekentip 5: MamaMorfose

cadeau tip boek mama

 • Schrijvende moeder: Renske de Greef maakt strips en schrijft tv scripts, columns en boeken.
 • Dit mama-boek in het kort: Een grappig, mooi en indrukwekkend kijkje in het leven van Renske. Van sprookjesverwachtingen tot de echte realiteit als moeder. Van kinderwens tot eerste verjaardag.

Waar gaat het boek over?

In dit boek vol strips en korte teksten neemt Renske je mee in haar leven. Vanaf het eerste moment dat ze zwanger wordt en hoopt dat alle ideaalbeelden van een gezinsleven uit gaan komen.

Maar het loopt anders. Op een eerlijke, persoonlijke en toch grappige manier vertelt ze over hoe ze moeder is geworden.

Niet op een sprookjesmanier, maar op haar eigen manier.

Een mooi boek dat al lachend (en in mijn geval ook huilend) het verschil tussen verwachting en werkelijkheid van het moederschap laat zien. Echt prachtig.

Voor welke mama is dit boek een aanrader?

Jonge moeders die graag over herkenbare situaties rondom zwangerschap en moederschap willen lezen. Met humor. En veel strips.

Ik vind het één van de mooiste boeken voor moeders en zwangere vrouwen die ik tot nu toe heb gelezen.

Ook zeker geschikt als cadeau: je geeft dan niet alleen een mooi boek, maar ook een meer realistische verwachting cadeau.

Nog een paar extra boeken tips voor moeders van mijn lezers

Op mijn Instagram stories vroeg ik in mijn volgers naar boeken over moederschap die ze echt bijgebleven zijn.

Daaruit kwamen deze inspirerende reacties met aanraders voor leuke boeken over moederschap:

“Superleuk en vlot boek. Het focust zich niet zo zeer op de behoefte van je baby maar op jou als mama. Dat vergeet je snel als mama en daarom superbelangrijk. Daarom heb ik Ik denk dat ik het kan ook al een paar keer aan vriendinnen cadeau gedaan.”

“Mom You Can raad ik aan als boek voor mama’s -zoals ik – die het moederschap combineren met werk. Ik heb dankzij dit boek duidelijk hoe het met mijn balans staat en waar ik aan moet (blijven) werken. Echt een steun in de rug voor werkende moeders.”

“Dit EHBK boek staat in mijn woonkamer en sla ik er altijd even op na als mijn kind ergens last van heeft. Het helpt om niet meteen in paniek te schieten en is betrouwbaarder en minder angstaanjagend dan googlen op de symptomen. Duidelijk, handig en met een handige paniekmeter! Dit zouden ouders standaard bij de geboorte moeten krijgen van de overheid. “

Nog meer over boeken lezen?

Duik in mijn blogs over:

Of ga hier het overzicht van blogs over boeken

Op de hoogte blijven van gloednieuwe blogs op mijn website?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Deze blog over écht leuke boeken voor moeders bevat geen betaalde samenwerkingen, maar komt voort uit mijn liefde voor lezen.  Wel heb ik één van deze boeken ontvangen van de uitgever. In deze blog staan ook affiliate links.

🔎 Zoek je iets speciaals?
Zoeken
Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
🤩 Meest gelezen
✨ Nieuwste blogs

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.

📫 Mag ik je blijven inspireren?

Cynthia van Cynspirerend.nl

Elke maand typ ik persoonlijk een mailtje vol inspiratie aan meer dan 750 trouwe lezers.

Wil jij de volgende mail vol updates, inspiratie en winacties ook ontvangen? 

👉🏻 Ja leuk, mail mij ook!

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? ✉ Stuur me een berichtje!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!