Witlof met ham en kaas a la mama

Witlof met ham en kaas a la mama

Ik vind witlof an sich niet zo’n spannende groente. Het is bitter van zichzelf en heeft voor mij altijd wat lekkere smaakmakers nodig, zodat ik ervan kan genieten. Het liefst eet ik het met ham en kaas uit de oven of met ananas in een lekkere zomerse salade. Het recept voor de god-de-lijke witlofsalade zal ik later eens delen.

Zowel onderstaand recept als het recept voor de witlofsalade heb ik overigens van mijn moeder. Van haar heb ik de kookgenen meegekregen. Zij kan echt lekker koken en bakken. Van jongs af aan mocht ik helpen en meekijken in de keuken. Vooral aan de cakes die ze bakte, heb ik fijne jeugdherinneringen. Helpen spatelen en dan (stiekem) een flinke vinger cakedeeg van de spatel afsnoepen. “Ik moet toch proeven of het goed gaat?” zei ik dan met een brede glimlach. En nog steeds vind ik het leuk om eens in de zoveel tijd een nieuw recept uit te proberen met mijn moeder. Zelfs tijdens mijn ziek-zwak-en-strontmisselijk-zwangerschap hebben we af en toe eens samen gekookt. Gewoon, voor de gezelligheid.

Maar terug naar het recept: dit is hoe ik witlof van jongs af aan ken. Lekker op smaak gebracht en hoppa! nog even lekker de oven in met wat ham en kaas. Alle andere warme witlofgerechten vallen hierbij toch echt in het niet. Genieten dus.

Op de foto is de kaas wat bleek, omdat ik het hier heb gemaakt met geitenkaas. Dit is een wat meer magere kaas. En dat is een lekker alternatief voor als je wat (zwangerschaps)kilo’s probeert kwijt te raken. 😉 Oorspronkelijk at ik dit met lekkere plakken belegen kaas. Zo ken ik het en dat is dus nét iets lekkerder. Maar uiteindelijk maakt het niet heel veel uit welke kaas je kiest; het gaat om wat jij lekker vind! En dit gerechtje is heerlijk met beide kazen.

Eet smakelijk!

Recept uitprinten
Porties
2 personen
Porties
2 personen
Recept uitprinten
Porties
2 personen
Porties
2 personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Verwarm de oven op 200 graden voor en vet een ovenschaal in.
  2. Snijd de onderkant van de stronkjes witlof eraf. Snijd de stronk in de lengte doormidden. Haal het binnenste gedeelte uit de witlof: Dit is het meest bitter. Snijd de rest van de witlofbladeren in stukjes.
  3. Doe de witlofbladeren in een vergiet en spoel ze goed af. Laat de witlof even staan en uitlekken.
  4. Zet een pan op middelhoog vuur en doe hier wat olijfolie of bakboter in. Voeg de ui toe en bak dit tot de uitjes glazig worden.
  5. Voeg het bouillonblokje toe. Verpulver het bouillonblokje in je handen en strooi het in de pan. Roer goed door.
  6. Voeg vervolgens de witlofbladeren toe. Roer de uien en witlof goed door elkaar. Laat het geheel 5 minuten koken.
  7. Doe de witlof met ui weer in het vergiet en laat het nu ook weer goed uitlekken.
  8. Bedek de boven van de ovenschotel met de witlof met ui. Leg hier de plakjes ham overheen. Leg vervolgens de kaas over de plakjes ham. Zorg dat de kaas zoveel mogelijk de ham bedekt. Ham kan nog wel eens aanbranden in de oven. Dat is minder lekker natuurlijk.
  9. Doe het geheel 15 a 20 minuten in de oven. Als de kaas lekker gekleurd is, ben je klaar. Eet smakelijk!
Notities

Bodieboost per persoon:
Groente: 1/2 groente
Zuivel: 1/2 (of 1/8 met geitenkaas)
Eiwit: 1/4

Deel dit Recept

Een reactie plaatsen