Ben je op zoek naar een glutenvrij én lactosevrij cupcake recept? Deze lekkere chocolade cupcakes bakten mijn dochter en ik onlangs tijdens haar verjaardag. En wat denk je: ze zijn superlekker én ook nog eens makkelijk om te maken met slechts 5 ingrediënten. Deze cupcakes zijn een feestje voor iedereen! Lees snel verder voor mijn recept!
In dit recept lees je
Bewaar dit recept op Pinterest:

Lactosevrij bakken voor mijn dochter
Aangezien mijn dochter niet zo lekker gaat op lactose en mijn lijf moeite heeft met koemelk zijn onze baksels tegenwoordig standaard lactosevrij.
Daar ben ik inmiddels al helemaal aan gewend. Bijna al mijn recepten maak ik inmiddels lactosevrij.
👉 Tip: bekijk hier het overzicht met al mijn lactosevrije recepten
We vervangen koemelk doorgaans voor sojamelk of havermelk.
En als bakboter gebruikten we altijd al de plantaardige Blue Band. Omdat die ook standaard in mijn moeders (overheerlijke) cakes en andere baksels zat.
Ook toen we nog niet wisten van onze allergie voor lactose en koemelk.


Uitdaging: ook glutenvrij bakken voor mijn nichtje
Maar mijn nichtje (die je wellicht nog kent uit het blog waar ze haar recept voor glutenvrije chocolade pepernoten deelde) heeft een andere uitdaging.
Zij heeft coeliakie (glutenintolerantie) en moet gluten compleet vermijden.
Dus toen mijn dochter en ik laatst verjaardagcupcakes wilden bakken, hadden we een extra uitdaging: glutenvrij bakken!
Eerlijk is eerlijk: dat werkt toch een stukje anders dan mijn luie spekkoek cake en pepernoten cupcakes waar wel gluten in zitten.
Maar na een beetje experimenteren is het gelukt: deze cupcakes zijn glutenvrij, lactosevrij en superlekker! Een feestjes voor iedereen dus! 🥳🎉
Tips voor je lactosevrije en glutenvrije cupcakes
Wanneer de cupcakes klaar zijn, laat je ze een paar minuten afkoelen in de bakvormpjes.
Daarna haal je ze uit de bakvorm en laat je ze verder afkoelen.
Zijn ze koud? Bewaar ze dan in een goed afgesloten bak of – net als wij – in een taart/cupcake bewaardoos.
Wij gebruiken zelf deze:
Een hele fijne bewaardoos die goed afsluit. Onze cupcakes blijven hierin tot 5 dagen goed.
Als ze niet al opgesmikkeld zijn, tenminste. 😅

📋Recept: Heerlijke Chocolade Cupcakes (Lactosevrij én Glutenvrij)
Recept voor 16 cupcakes

Ingrediënten
- 450 gram Glutenvrije Cakemix van Albert Heijn
- 225 gram Blue Band boter voor Koken Bakken en Braden
- 4 eieren
- 8 eetlepels cacao (afgestreken)
- 4 eetlepels Alpro Soya drink Vanilla Flavour
Benodigdheden
- Mixer
- Oven
- 16 cupcake vormpjes
- Bakvorm voor muffins / cupcakes
Bereidingswijze
- Weeg de Blue Band boter af en laat deze minimaal 15 minuten buiten de koelkast staan.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de boter, glutenvrije cake mix en eieren samen in een kom. Mix het (in circa 8 minuten) tot een egaal en smeuïg beslag.
- Stop met mixen. Voeg de cacao toe aan je beslag. Tip: heb je veel klontjes in je cacao? Zeef de cacao dan eerst even.
- Voeg de Alpro Soya drink Vanilla Flavour toe. Spatel de cacao en Alpro Soja drink handmatig door het beslag, totdat je de cacao goed en gelijkmatig door het beslag is gemengd.
- Verdeel het beslag gelijkmatig over de cupcake vormpjes. (Tip: gebruik hiervoor eventueel een ijslepel. Dat gaat nog makkelijker!)
- Doe de cupcakes 20 tot 30 minuten in de oven. Steek een satéprikker in je cupcake om te checken of ze vanbinnen gaar zijn. Zodra er geen beslag of vocht op je prikker zit, zijn je cupcakes klaar!

Eet smakelijk!
👩🏻🍳Ken je deze lactosevrije recepten al?
Dit glutenvrije en lactosevrije recept voor chocolade cupcakes bevat geen samenwerking met een bedrijf en komt voort uit mijn eigen liefde voor koken.
Wil je mijn recept op jouw eigen website delen? Lees mijn proclaimer voor de juiste wettelijke richtlijnen i.v.m. auteursrecht en bronvermelding.