Mijn ervaring: Loopbaan Coaching van Nienke Strikwerda

Nadat ik vorig jaar overspannen werd en mijn baan opgezegd had, heb ik eerst de tijd genomen om te herstellen. Nu sta ik op een nieuw punt: wat wil ik eigenlijk? In dit artikel geef ik je een inkijkje in het traject dat ik bij loopbaan coach Nienke Strikwerda heb gevolgd. Wat houdt het in? En wat heeft het me gebracht?

Bewaar dit loopbaan coach traject blog op Pinterest

loopbaan coach traject

In dit artikel vertel ik je:

 1. Waarom een loopbaan coach?
 2. Wie is Nienke Strikwerda?
 3. Hoe verliep mijn loopbaan coaching?
 4. Wat heb ik er aan gehad?
 5. Gratis loopbaan coaching via NL leert door: hoe zit dat?

1. Waarom een loopbaan coach?

loopbaan coach traject

Vorig jaar was een pittig jaar. Het overlijden van mijn vader, de lockdown en het stressvol thuiswerken: ik werd overspannen en heb uiteindelijk bewust mijn baan opgezegd. Ik kon niet meer. Ik was mezelf voorbij gerend.

Na een periode van rust en herstel, kwam ik begin dit jaar op het punt dat ik weer behoefte kreeg om uit te zoeken wat ik wil.

Mijn blog is de afgelopen maanden ineens enorm gegroeid en ik verdien er zelfs een beetje inkomen mee. Websites bouwen, creatieve dingen verzinnen en vooral schrijven: ik vind het heerlijk om te doen.

loopbaantraject NL leert door

Toch speelde ik met de vragen:

 • Kan ik van schrijven mijn baan maken?
 • Is zelfstandig ondernemer zijn wel iets voor mij? Of kan ik beter weer een baan in loondienst zoeken?
 • Wordt het tijd om iets te doen met de coachopleiding die ik heb gevolgd? Kan en wil ik dit eigenlijk wel?
 • Hoe zorg ik voor een goede balans tussen mijn werk en mijn gezin?

Vragen waar ik zelf niet uit kwam. En dus was ik blij dat ik bij Nienke terecht kon voor een gratis loopbaan coach traject.

2. Wie is Nienke Strikwerda?

loopbaantraject Nienke Strikwerda

Nienke is trainer, spreker en coach bij Strikwerda Traint en Hospitality Trainingen.

Ze houd van blije en vrolijke mensen (dit is haar WHY. Wat dat is? Dat leg ik verderop uit!). Ze heeft in het bedrijfsleven gewerkt, geacteerd en maakt nu mensen blij als trainer, spreker en als loopbaancoach.

Focus op jezelf beter leren kennen

Tijdens haar loopbaan coach traject ligt de focus op het beter leren kennen van jezelf. Nienke zegt hierover:

“Als je werkt vanuit je talenten en je eigen ‘uniqueness’, valt zoveel op z’n plaats en lijkt zo veel vanzelf te gaan. Het ‘flowt’. Als je daar niet blij van wordt en trots op bent!”

3. Hoe verliep mijn loopbaan coaching?

loopbaan coach traject

Hieronder lees je hoe ik de loopbaan coaching bij Nienke heb ervaren.

Het loopbaan coach traject bestaat uit:

 • 3 online coaching sessies met Nienke (van elk 80 minuten)
 • een uitgebreide arbeidsscan, diverse tests en opdrachten om inzicht te krijgen in jezelf
 • het maken van een concreet ontwikkelplan.

Eerste online coach sessie met Nienke

De eerste sessie draait om kennismaken. Ik besprak mijn situatie, loopbaan en de vragen die me bezig hielden.

Nienke coacht op een toegankelijke, vrolijke en enthousiaste manier. Ik voelde me al snel op mijn gemak bij haar.

loopbaantraject Nienke Strikwerda

Ze is persoonlijk, duidelijk en vindt het ook geen probleem om zichzelf kwetsbaar op te stellen tijdens de coaching. Er is geen afstand, maar juist verbinding.

De vraag die het meest bleef hangen in mijn hoofd na ons gesprek was: “Waarom zou je moeten kiezen tussen wat je leuk vindt?”

Huiswerk: Arbeidsmarktscan, DISC en drijfveren

Na de eerste sessie kreeg ik een mail met huiswerk in mijn mailbox: de arbeidsscan en een serie met vragenlijsten.

Door deze scan en vragenlijsten in te vullen, krijg je meer inzicht in jezelf. Onder andere je drijfveren, communicatiestijlen en talenten komen aan bod.

loopbaantraject Nienke Strikwerda

In de uitslagen van deze testen kwamen mijn creativiteit, het schrijven en het omgaan met mensen telkens terug. Op zich niet verrassend, maar zeker wel een fijne bevestiging.

Ook kreeg ik inzicht in mijn werkwaarden. Oftewel: wat heb ik nodig in mijn werk?

Creativiteit sprong er wederom torenhoog uit. Maar ook structuur en een goede balans tussen werk en privé zijn voor mij onmisbaar. Vooral dat laatste miste ik, voordat ik overspannen werd. Dat snap ik nu wel met terugwerkende kracht.

loopbaantraject Nienke Strikwerda

De vragenlijsten en uitslagen gaven me een helder beeld, maar de cijfertjes en uitslagen gingen echt leven bij het bespreken ervan met Nienke tijdens de tweede sessie.

Tweede online coach sessie met Nienke

Tijdens de tweede online sessie liepen we de uitslagen van mijn vragenlijsten door en bespraken we in hoeverre ik dit herkende.

Ik kwam er voor mezelf achter dat ik mezelf de laatste jaren verschool op werkgebied. Zo houd ik van schrijven en coachen, maar koos ik telkens weer voor administratieve banen.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Ik koos niet voor wat me uitdaagde en waar ik blij van werd, maar voor wat veilig was en waarvan ik wist dat ik het (met gemak) kon.

Nienke gaf me daarom de opdracht om feedback te vragen aan mensen om me heen en na te gaan denken over mijn WHY: wat wil ik hier op aarde brengen?

Feedback vragen

Voordat ik feedback ging vragen, kwam het gesprek er ’toevallig’ op met mijn dochtertje. Zij zei direct:

loopbaantraject Nienke Strikwerda

Hoewel ik van kusjes geven niet mijn beroep wil maken, vond ik het bijzonder dat ze (met haar 4 jaar) schrijven al als één van mijn kwaliteiten zag.

Daarna vroeg ik mijn man, moeder, schoonzus en een paar vriendinnen om feedback: wat vonden zij mijn grootste talenten? En wat zagen ze mij nog wel eens in de toekomst doen als beroep?

Ik vond het best spannend om te vragen, maar uiteindelijk voelde de feedback als een complimentenregen. Echt een boost voor mijn zelfvertrouwen. Onderstaande punten werden het meest genoemd:

Loopbaanadvies NL Leert Door

De meeste talenten kon ik wel thuisbrengen. Ook werken met kinderen werd verrassend vaak genoemd. Ik vind het heerlijk om bij kinderen te zijn en ik begrijp ze makkelijk: maar als talent had ik dit eigenlijk nog niet gezien. Leuk!

Van dit stukje tekst bij de feedback van mijn man kreeg ik tranen in mijn ogen:

“Eigenlijk maakt het mij geen reet uit wat je doet, als je je gevoel en passie maar volgt. We hebben een stabiele basis, waardoor er ruimte is voor jou om te onderzoeken wat je écht wil. Gisteren las ik; als je druk bent met die dingen die je niet leuk vindt, noemen we dat stress. Als je druk bent met dingen die wel leuk vindt, noemen we dat passie.”

Heel erg fijn. Want zoeken naar wat ik écht wil, vind ik best moeilijk. Het voelt kwetsbaar. Ik ben erg blij dat ik een man heb die me steunt en motiveert.

Ik realiseerde ook dat ik vooral mezelf in de weg stond om te doen wat ik écht wil. Mijn omgeving vond het duidelijk genoeg wat mijn talenten zijn.

Alleen ik bleef kiezen voor de makkelijke weg. Maar was dit écht de weg met de minste weerstand?

Derde online coach sessie met Nienke

loopbaantraject Nienke Strikwerda

Tijdens de laatste online sessie bespraken we samen de feedback en daarna doken we mijn Why, How en What.

Je WHY kun je zien als je essentie, waar je in gelooft en wat je de wereld wil brengen. In je How beschrijf je hoe je dit vormgeeft: wat drijft je, wat zijn jouw helpende eigenschappen en wat zet je in de wereld om je Why te realiseren? En de What zijn je tastbare wapenfeiten: wat deed en doe je concreet om je why uit te dragen.

loopbaantraject Nienke Strikwerda

In mijn geval kwam ik uit op:

 • WHY: Ik sta voor verbinding.
 • HOW: Dit doe ik o.a. door mijn creativiteit te tonen, respectvol te zijn, mijn empathie te gebruiken en op mijn intuïtie te vertrouwen.
 • WHAT: Ik doe dit concreet door eerlijke artikelen te schrijven, inspirerende mensen en producten een spotlight te geven op mijn website en 1 op 1 te coachen.

4. Wat heb ik er aan gehad?

loopbaan coach traject

Veel.

Ik ben me bewuster geworden van wat ik wil, wat ik kan en wat voor mij belangrijk is binnen een baan.

Waar ik voor de loopbaan coaching het gevoel had dat ik op een kruispunt stond te piekeren, heb ik nu het gevoel dat ik bewust een pad ingeslagen ben.

Mezelf meer begrijpen

Vooral mijn WHY heeft veel indruk op me gemaakt. Daardoor snap ik veel meer van mezelf. Zelfs in kleine dingetjes.

Zo begrijp ik nu waarom ik me zo kan irriteren als mensen op smartphones kijken in plaats van om zich heen. Ik kan me daar soms echt druk om maken.

WHY HOW WHAT

Nu begrijp ik dat het me zo irriteert, omdat ik me zorgen maak dat de smartphones bijdragen aan minder verbinding. Met jezelf, de ander en de omgeving om je heen.

Dat wordt dus zeker een onderwerp waar ik ook meer over wil delen op mijn (jaja, online) website.

Concrete stappen vastgelegd

Aan het eind van het traject heb ik samen met Nienke de volgende concrete stappen neergepend, namelijk:

 • Ik ga me verder ontwikkelen als schrijfster: Ik heb me na deze loopbaan coaching ingeschreven voor de opleiding Content creatie bij ICM. (Enne… Inmiddels heb ik deze opleiding met veel plezier afgerond en mijn certificaat behaald. Yes!)
 • Rust en structuur op Cynspirerend opbouwen: Ik plan mijn werkdagen in en maak bewustere keuzes in mijn artikelen. Ik schrijf liever minder artikelen van hoge kwaliteit, dan heel veel artikelen waar mijn hart niet in ligt. Ik maak samen met mijn man en mijn nieuwe Structuurjunkie planner duidelijke planningen voor mijn blog, waardoor ik minder chaotisch te werk ga.
 • Ik kies voor eigen ondernemerschap: Daarmee kies ik niet voor de veilige weg, maar durf mezelf uit te dagen door als tekstschrijfster aan de slag te gaan. Ik blijf teksten schrijven voor mijn eigen website, maar ook voor anderen. Na de zomervakantie ga ik mijn diensten als content schrijver aanbieden aan andere bedrijven. Er zijn al wat mensen die interesse hebben getoond. Dus dat is fijn! Enne… inschrijven bij de KvK staat nu ook op mijn to-do-lijstje.
 • Andere ondernemers coachen op online schrijven: Ik zie dat veel inspirerende, relatief kleine ondernemers zoeken naar een manier om zichzelf online te laten zien. Ik wil ondernemers coachen, zodat ze online beter zichtbaar worden op een manier die bij hen past. Door goed te schrijven voor je online klanten/lezers én slim te schrijven, zodat je meer door zoekmachines gevonden wordt. Ik kan mijn jarenlange ervaring met schrijven en coaching hierin kwijt. Ik heb hier zo’n zin in!

Loopbaan coaching is een cadeautje

Ik heb de loopbaan coaching echt ervaren als een cadeautje aan mezelf.

Met mijn WHY als reminder kies ik ervoor om te doen wat ik wil: helpen met verbinden. En dat kan op verschillende manieren: als coach, als schrijfster en gewoon simpelweg als mens.

loopbaantraject Nienke Strikwerda

Daarom schrijf ik met veel plezier deze review over het loopbaan coach traject bij Nienke.

Ik hoop dat ik op deze manier een verbindende schakel kan zijn tussen mensen die (net als ik destijds) zoeken naar wat ze willen in hun leven en Nienke: een fijne, confronterende coach die je een stap verder kan helpen in je zoektocht.

5. Gratis loopbaan coaching via NL leert door: hoe zit dat?

loopbaan coach traject

Ik mocht deze loopbaan coaching kosteloos volgen met behulp van de subsidieregeling NL Leert Door.

Met behulp van deze subsidie maakt de overheid het voor iedereen tussen 18 jaar en de pensioen gerechtigde leeftijd mogelijk om kosteloos scholing- en adviestrajecten te gaan volgen. Er zijn in 2020 en 2021 tussen de 50.000 en 80.000 gratis (online) trajecten beschikbaar.

Ook op zoek naar een fijne loopbaan coach?

Wanneer je – net als ik – een gratis loopbaan coaching traject bij Nienke wil volgen, is het handig om je in te schrijven via haar website.

loopbaantraject Nienke Strikwerda

Of als je het geld kunt missen: investeer het dan in jezelf. Het traject is zeker de moeite waard.

👉Lees verder over loopbaan coaching op Nienke’s website.

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling?

Of surf hier direct naar alle blogs over bewust ondernemen.

Blijf op de hoogte van nieuwe gloednieuwe, persoonlijke artikelen!

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Deze blog over mijn loopbaan coaching traject bevat een samenwerking met Strikwerda Traint. In dit artikel staan affiliate links.

Cynthia Lukassen

12 gedachten over “Mijn ervaring: Loopbaan Coaching van Nienke Strikwerda”

 1. Zo’n loopbaan coach kan goed richting geven aan het pad dat je nog te bewandelen hebt. De coacht gidst je als het ware naar het pad dat je wil gaan bewandelen.

 2. Interessant om te lezen! Het klinkt echt alsof je erveel aan hebt gehad. Misschien is het ook wel wat voor mij. Ik ga het even laten sudderen in mijn hoofd.

 3. Leuk om te lezen! En wat herkenbaar. Ook ik ben parttime content creator in loondienst en daarnaast houd ik m’n eigen blog bij. Het is pittig en veel tegelijk, maar schrijven is echt mijn ding. Ik kan niet zonder. Maar soms zou ik er wel meer uit willen halen zonder mezelf over de kop te werken. Een coach zou daarbij welkom zijn, dus wie weet.

 4. Wat fijn dat je nu achter je ware passie bent gekomen. Nu hopen dat jij ze bij anderen ook gaat ontdekken.

 5. Fijn dat het goed bevallen is en dat je de mogelijkheid had om dat te doen. Een ex-collega van me heeft ook zo’n loopbaan coaching traject gevolgd via NL Leert Door en was er erg over te spreken. Een week geleden heeft ze zich ingeschreven bij de kvk en is een eigen onderneming gestart.

 6. Twee jaar geleden heb ik ook loopbaan coaching gevolgd. Je leert er jezelf echt beter door kennen. Dikke aanrader dus!

 7. Momenteel ben ik ook bezig met een coach omdat ik uitgekeken ben op mijn job. Ik ben goed in wat ik doe maar heb er een hekel aan gekregen. Je leert veel bij tijdens deze sessies. Echter is het omzetten van die kennis naar de arbeidsmarkt toe toch moeilijk.

 8. Wat leuk om te lezen. Niet dat je gestopt bent met werken, maar wel de mooie draai die je gemaakt hebt. Ik zit een beetje in hetzelfde schuitje. En heb de keuze al gemaakt: schrijven.

 9. Dit is echt een hele toffe manier van coaching zeg. Zo kun je er echt achter komen wat je nodig hebt in een baan inderdaad.

 10. Wat fijn om te lezen dat de loopbaancoach jou heeft kunnen helpen de weg te wijzen. En ook dat het zo’n goede ervaring is geweest. Je hebt er dus echt iets aan gehad en mee gedaan.

  Ik ben heel benieuwd naar de stappen die je hierna gaat ondernemen en uiteraard wens ik je heel veel succes op wat er allemaal op je (creatieve) pad mag komen 🙂

Reacties zijn gesloten.

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!