Review: 3x Nox Box Escape Mysteriespellen

Een escape room spel in de vorm van ansichtkaarten? Daar waren wij als spelletjesfanaten natuurlijk wel nieuwsgierig naar! Nox Box geeft elke maand een mysterieus escape room spel uit in de vorm van 5 ansichtkaarten. In deze uitgebreide review over Nox Box Mysteriespellen leggen we je uit hoe je de spellen speelt en wat we ervan vinden. Duik jij binnenkort ook in een Nox Box Mysterie?

In deze review over Nox Box vertel ik je:

 1. Nox Box escape mysteriespellen kort samengevat
 2. Wat krijg je?
 3. Hoe speel je het spel?
 4. Drie Nox box Escape Mysteriespellen Uitgelicht
 5. Wat vinden wij van Nox box?
 6. Waar kun je deze spellen kopen? Vergelijk de prijzen!

Tip: bewaar deze Nox Box review op Pinterest:

Review Nox Box

1. Nox Box escape mysteriespellen kort samengevat

 • Nox Box mysteriespellen zijn geschikt voor 1 tot 5 personen.
 • Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad zijn de spellen zijn geschikt voor spelers vanaf 8 jaar of vanaf 12 jaar. Nox Box geeft de moeilijkheidsgraad aan de hand van 1 tot 3 pepers aan.
 • De gemiddelde speeltijd is 90 tot 120 minuten. Je hebt geen extra tijd nodig om spelregels door te nemen.
 • Het zijn een stand alone spellen. Dit houdt in dat je geen ander spel nodig hebt om het spel te spelen.
 • Spellenuitgever Nox Box brengt elke maand een nieuw Escape Mysteriespel uit.

2. Wat krijg je?

Review Nox Box

Wanneer je een Nox Box spel koopt, krijg je een envelop thuisgestuurd:

Hierin zitten:

 • 5 mooi vormgegeven ansichtkaarten die aan beide zijden bedrukt zijn.
 • Een QR-code en link op de envelop, waarmee je het spel op kan starten.

3. Hoe speel je het spel?

Review Nox Box

Je gaat lekker bij elkaar aan tafel zitten en pakt de kaarten uit je envelop. Leg een smartphone of laptop met internetverbinding klaar.

Vervolgens ga je naar de speciale website (via de QR code op de envelop of door de link in te typen). Daar kies je in het menu voor het spel dat je ontvangen hebt.

Tijd om te gaan speuren!

Spelregels Nox Box mysteriespellen

In de online omgeving van je spel lees je een verhaaltje met een inleiding, waarna je telkens antwoorden moet geven op vragen.

Er zijn in totaal 11 vragen per spel. Er is geen tijdslimiet voor dit spel.

Hoe speel je het spel?

Review Nox Box

Bij elke vraag in de online omgeving staat ook een hint. Dit is vaak een deel van een kaart die op tafel ligt.

De kaart met dat plaatje is je startpunt om creatief te gaan puzzelen.

Vaak door de informatie met de andere kaarten te combineren en soms door online op zoek te gaan naar antwoorden. Dit verschilt per spel.

Als je vastloopt: waar kun je hints vinden?

Wanneer je vastloopt, kun je gebruik maken van twee kanalen om je verder te helpen:

 • Een pagina met hints en de uiteindelijke oplossingen.
 • Een besloten Facebookgroep waar je vragen kunt stellen aan andere spelers.

Wij hebben van beiden gebruik gemaakt en in beide gevallen wordt je snel geholpen. Hierdoor loop je niet vast in het spel en dat is fijn.

Wanneer is het spel afgelopen?

Review Nox Box

Zodra je alle antwoorden ingevuld hebt, druk je op ‘check answers’.

Als je alles goed hebt ingevuld, kom je op een nieuwe pagina terecht met een afsluitend verhaal of mediabestand en kun je elkaar een high five geven.

Zo niet, dan krijg je te zien welke antwoorden fout zijn en moet je nog even verder puzzelen.

4. Drie Nox box Spellen Uitgelicht

Wij kregen van Nox Box 3 spellen toegestuurd om te spelen. Hieronder vertellen we je per spel:

 • Voor wie is het spel geschikt?
 • Wat is het verhaal?
 • Wat vinden we van het spel?

De Vloek van Zwartbaard

Nox box review

 • Voor wie? Het eerste spel dat we hebben gespeeld was De Vloek van Zwartbaard. Dit spel heeft de laagste moeilijkheidsgraad en is geschikt als familiespel met kinderen vanaf 8 jaar.
 • Verhaal: Jullie worden door de schattenjager Calico Jack gevraagd mee te helpen om de schat van Zwartbaard te vinden en de vloek te verbreken.

Onze ervaring

Bij dit eerste spel moesten we even zoeken naar hoe we dit spel moesten starten. Uiteindelijk bleek je het spel te starten met de QR-code op de envelop die we opzij geschoven hadden. Oeps!

In de Vloek van Zwartbaard moet je niet alleen de kaarten slim met elkaar combineren, maar ben je ook relatief veel aan het zoeken op internet. Op een paar onderdelen liepen we vast, zoals op Google Streetview. Daarvoor hebben we bij de hints gespiekt naar het goede antwoord.

Review Nox Box

Het leuke van dit spel vond ik persoonlijk dat je gaandeweg ook meer over piraten leert, zoals bepaalde gedragscodes en beroemde piratenplaatsen. Dat maakt het niet alleen een puzzelspel, maar ook een leerzaam spelletje.

Toch ontbrak bij dit spel voor ons het overzicht om de puzzels structureel op te kunnen lossen. Bij dit spel waren we soms onnodig aan het zoeken naar wat er van ons verwacht werd. Dit is in de andere twee spellen veel duidelijker aangegeven.

Wij deden 1,5 uur over De Vloek van Zwartbaard.

Ons oordeel: 6,5/10

Roomanji

Roomanji Nox Box Review

 • Voor wie? Als tweede gingen we aan de slag met Roomanji. Dit spel heeft een moeilijkheidsgraad van 2 pepers en is daardoor geschikt voor spelers vanaf 12 jaar.
 • Verhaal: Roomanji is een mysterieus bordspel dat zowel spannend als extreem gevaarlijk is. Twee spelers zaten 10 jaar vast in het bordspel Roomanji. Uiteindelijk kwam één van hen terug in de echte wereld. Samen met jou wil hij terug naar de wereld van Roomanji om zijn vriendin te redden en om het spel definitief te verslaan.

Onze ervaring

Bij deze variant ben je vooral bezig met het juist combineren van alle informatie op de ansichtkaarten en hoef je niet te speuren op internet.

De kaarten van dit spel zijn op heel veel originele manieren te combineren. De basis van dit Nox Box spel is een bordspel, dat er erg gaaf uit ziet en verrassende details heeft.

Review Nox Box

Er zijn veel verborgen hints te vinden in de kaarten, dus je moet goed speuren op de kaarten. Wij werden bloedfanatiek van dit spel.

Roomanji zit sterk in elkaar en je kunt het offline spelen. Wij vonden het fijn dat je je smartphone alleen maar nodig hebt voor het invullen van de antwoorden.

Wij deden 2 uur over Roomanji.

Ons oordeel: 8,5/10

Bella Ciao 2

Nox Box Review

 • Voor wie? Bella Ciao 2 is het vervolg op het succesvolle eerste Bella Ciao spel van Nox Box, maar je kunt Bella Ciao 2 gewoon los van het eerste spel spelen. Met een moeilijkheidsgraad van 2 pepers is dit geschikt voor spelers vanaf 12 jaar.
 • Verhaal: Samen met de Professor proberen jullie het nieuwe Goya museum in Zaragoza te overvallen. Jullie doel is om essentiële informatie aan het team ter plaatse te geven, zodat jullie op een briljante manier kostbare Goya schilderijen kunnen stelen.

Onze ervaring

Dit spel heeft een flinke knipoog naar Netflix serie La Casa de Papel. Er zitten veel verwijzingen in naar de serie, maar je hebt geen kennis van de serie nodig om het spel te kunnen spelen.

De vijf ansichtkaarten vormen hier de plattegrond van het museum. Door slim te combineren en puzzelen met de informatie op de achterkant van de ansichtkaarten kun je de plattegrond op allerlei verrassende manieren gebruiken.

Review Nox Box

Voor het spel heb je voor een groot deel de ansichtkaarten nodig, maar vooral aan het eind moet je ook speuren op internet om de geheime ontmoetingsplek van het team te achterhalen.

Voor één van de vragen hadden we informatie van Google Street View nodig. Dit was met de smartphone niet te vinden door ons. Daarvoor hebben we de laptop erbij moeten pakken. Dat lukte wel.

Wij deden 1,5 uur over Bella Ciao 2.

Ons oordeel: 7,5/10

5. Wat vinden wij van Nox Box?

Review Nox Box

Kleine, handzame thuis escape room spellen

De puzzels op de ansichtkaarten zitten goed in elkaar en zetten je flink aan het werk. Je bent zowel visueel, creatief als puzzelend aan het spelen met elkaar.

Een groot pluspunt aan deze mysteries van Nox Box is dat het kleine spellen zijn. Je kunt ze makkelijk opzij leggen om later weer verder te gaan met het oplossen van je puzzels.

Wij hebben deze spellen ook meegenomen tijdens onze vakantie in Limburg. Doordat het amper ruimte inneemt in je koffer is het een ideaal vakantiespelletje.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Een paar verbeterpunten

Wat we een beetje jammer vinden, is dat je in de online omgeving waar je de antwoorden moet invullen alle de vragen in één keer moet beantwoorden om te checken of je geslaagd bent.

Persoonlijk zouden wij het leuker vinden om na elke vraag meteen te kunnen controleren of we goed zitten.

Dat geeft een succesgevoel en daardoor ga je meteen gemotiveerd door naar de volgende opdracht.

Vanaf het tweede spel hebben we dit zelf opgelost door bij de hints het juiste antwoord te controleren. Dit werkte voor ons prima.

Ook kwamen we regelmatig spelfouten tegen in de online omgeving. We denken dat dit komt, omdat de spellen vertaald zijn uit het Engels.

Onze tip aan de spellenuitgever is om dit nog eens kritisch langs te lopen.

Nox Box Review

Vormgeving spelmateriaal en online omgeving

We vonden het erg leuk dat de thema’s van de Nox Box mysteries erg van elkaar verschillen. Je stapt elke keer in een compleet ander, uniek verhaal.

Als echte fans van escape room spellen vinden we de vormgeving en de veelzijdigheid van de ansichtkaarten echt top ontworpen.

We zien persoonlijk liever dat online gedeeltes van spellen niet afhankelijk zijn van externe factoren, zoals Google Maps.

Hier liepen we bij Bella Ciao 2 en De Vloek van Zwartbaard onnodig vast.

Review Nox Box

Nox Box Mysteries zijn een aanrader voor

Al met al hebben we ons drie avonden goed vermaakt met deze mysterie spellen van Nox Box. Vooral van Roomanji hebben we erg genoten en raden wij zeker aan voor fanatieke spellengekken.

Wij speelden deze Nox Box spellen met 2 personen, maar ze zijn ook zeker geschikt als spellen om alleen te spelen. Je kunt de mysteries rustig even wegleggen en daarna weer verder gaan.

Tip: Omdat de ansichtkaarten volledig in tact blijven bij het spelen, kun je ze na het spelen ook makkelijk doorsturen naar een spelletjesgekke vriend als origineel brievenbuscadeau! 😍

Ons oordeel samengevat:

 • Vormgeving: 9/10
 • Spanning: 6/10
 • Online omgeving: 6/10
 • Samenwerken: 9/10
 • Dwarsbomen: 1/10
 • Toegankelijkheid: 7/10

Algehele beoordeling 7,5/10

6. Waar kun je Nox Box spellen kopen?

Een Nox Box escape mysteriespel kost €21,50. Dit is inclusief verzendkosten.

Meer lezen over thuis escape room spellen?

Of snuffel door al onze tips en reviews over bordspellen

Op de hoogte blijven van gloednieuwe spellenreviews, winacties en spellentips?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse spellen nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Deze blog bevat een samenwerking met Nox Box en komt daarnaast voort uit onze liefde voor spellen. In deze blog staan affliate links.

Cynthia Lukassen

52 gedachten over “Review: 3x Nox Box Escape Mysteriespellen”

 1. Leuk om met de komende feestdagen de ghosttrain te kunnen spelen, ik zou als thema (sport en dan met name wielrennen) kiezen, in deze sport komen levensaspecten om de hoek kijken, daar kan vast ee leuk spel over worden bedacht.

 2. Leuk om met de komende ghosttrain te kunnen spelen, ik zou als thema (sport en dan met name wielrennen) kiezen, in deze sport komen veel zaken zoals list en bedrog om de hoek kijken, daar kan vast een leuk spel over worden bedacht.

 3. Wat gaaf! Mijn zoon zou een lego thema helemaal geweldig vinden, mijn dochter gaat liever voor een sprookjes thema. De ghosttrain zou super zijn om te winnen.

 4. Oef, ik vind het wel lastig om een nieuw thema te bedenken, misschien een verlaten boshut? Ik doe graag mee met de winactie,want ik ben gek op escaperooms

 5. Ik zou graag een keer een escaperoom met thema ‘De druiden’ leuk vinden.
  Ghost Train lijkt ons thuis het leukst.

 6. Wat een gave actie zeg! Ik heb nog nooit een escaperoom spel gedaan maar mijn dochter wel en zij vindt het fantastisch! Zij is bijna jarig en ik denk dat ze de ghost train wel heel erg gaaf zal vinden om op haar kinderfeestje te spelen!

 7. ik zou een actie film thema leuk vinden, zoals mission impossible.

  Voor de prijsvraag heb ik geen voorkeur 😉

 8. Thema ´´Optische illusies´´. Ik heb geen voorkeur. ik laat me graag verrassen.

 9. doe zeer graag mee voor het spel the ghost train , wil dit wel eens spelen
  horror, quarantaine er zijn nog zoveel andere thema’s

 10. Heel erg leuk, ik doe graag mee.
  Een moord, onderzoek met de recherche, politieonderzoek.

 11. Wat een leuke en spannende spellen. ik doe graag mee en ik heb geen voorkeur. voor een volgende keer: gevangenis want ik ben net de serie vis a vis aan het kijken.

 12. AAAH dit is zo gaaf! Ik werk zelf bij een escaperoom en met mijn collega’s zijn wij dol op dit soort spellen! Nu ben ik enorm nieuwsgierig naar de Nightcrawler! Een tof idee zou zijn iets met een gevangenis, onderzeeër, sprookjes of een moordzaak van de politie wellicht?

 13. thema: gezonken schip en mensen die leven in een bubble
  mijn voorkeur gaat uit naar ghost train

 14. Ik zou wel een thema Game of Thrones willen zien!
  En als ik mag kiezen zou ik de Nightcrawler variant wel willen uitproberen 🙂

 15. Nieuw thema: escape the corona virus!
  Voorkeur: Ghost Train –> lijkt mij een GEWELDIG spel!

 16. Wat super leuk! Wij deden veel escape rooms, maar dat lukt nu natuurlijk niet meer door corona. Super leuk dat het middels die spellen wel kan!! Mij lijkt een thema met bekende personen/popsterren wel iets!

 17. Wat mij een superleuk thema lijkt voor zo’n Escape spel is “what we do in the shadows” een superleuke vampierenfilm en – serie.
  Ik heb voorkeur voor het spel Nightcrawler, maar ze lijken me beiden leuk

 18. Ik doe graag mee voor Ghost Train. Ik denk dat ik qua thema iets met veel fantasie en droombeelden leuk zou vinden. Ik denk aan mythes, sages, sprookjes! Leuke actie is dit!

 19. Dit lijkt me eer zeer leuk spel en waar ik hem graag over zou willen spelen is de dierentuin of wilde dieren

 20. Geen voorkeur voor een van de spellen, kan zoals altijd niet kiezen. Wij zijn alle 4 echte spelletjesfanaten en zijn hier reuze enthousiast over. Een leuk thema vind ik psychiatrie.

 21. Ooo ben al tijden opzoek naar nieuwe leuke spellen om lekker de avonden door te komen met ons gezin. Hier zie ik uitdaging voor onze pubers die aan huis gekluisterd zijn.

 22. Ik doe graag mee met de winactie, maakt voor mij niet per se uit welke versie! Een leuk, nieuw thema zou misschien sprookjes zijn? Beetje Efteling-achtig

 23. Wat een gaaf spel lijkt me dit. Spannend. Daar weten wij hier wel raad mee. We gaan voor de Ghost Train. Miss een leuk idee voor de volgende vampieren. Ik heb me aangemeld voor de nieuwsbrief en je berichten gedeeld. Altijd fijn om op de hoogte gehouden te worden over spelletje. Wij zijn echt spelletjes mensen.

 24. Spannend, echt heel gaaf! Wij gaan voor de Ghost Train.
  Toevallig hebben we afgelopen weekend de film It gezien, dat lijkt me een leuk thema. Wel ook weer een beetje Halloween- achtig. Ik vind clowns sowieso heel creepy.

 25. Een spannend gaaf thema zou zijn zombies. Daar is onze oudste zoon helemaal fan van.
  We hebben eigenlijk geen voorkeur. Beide spellen lijken ons geweldig. Als we een voorkeur zouden geven van deze Halloween spel wordt het Ghost Train.

 26. Wij houden wel van zulke spellen en gaan de uitdaging graag aan. Een thema piraten op een piratenboot lijkt ons wel leuk.

 27. Het Corona virus zou ik een goed thema vinden.
  Hopelijk kunnen zo veel mogelijk mensen daar aan ontsnappen…
  Bij uw winactie heb ik voorkeur voor het spel: De Vloek van Zwartbaard,
  dit spel zou ik heel graag willen winnen voor ons gezin.

 28. Ik zou het super vinden om de ghost train te spelen.
  Lijkt me dat je erna niet meer zo gewoon in een trein stapt, maar wel 2x na denkt.

  En een thema voor een nieuw spel…
  Als het nu nog uitkomt.. santa Claus is coming to Town..

 29. Ik zou een Harry potter of Shadowhunters thema heel gaaf vinden. Ik heb geen voorkeur voor de boxen, lijken me allemaal gaaf en doe heel graag mee!

 30. een soort ghost / verlaten circus thema lijkt me wel wat! ik doe alvast graag mee voor ons gezinnetje, dit soort spellen past echt bij ons!

 31. Wij zijn dol op spelletjes, maar het moet niet te lang duren voor de jongens. Doe niet mee met de winactie, maar wens iedereen succes met deze leuke actie!

 32. Dankjewel voor de duidelijke en eerlijke review. Ik ontdek steeds nieuwe spellen door jou blog! Echt niet goed voor mijn portemonnee! Hahaha! Ik doe graag mee aan je winactie! Ik zou een quarantaine versie ook erg leuk vinden. Maar een horror Sinterklaas (zoals de film Sint) lijkt me erg leuk. Roomanji gaat op mijn verlanglijstje!

 33. Ik zou een sprookjesthema wel origineel vinden. Roodkapje of Assepoester lenen zich ook voor een origineel mysterie spel. Dat zou ik zeker kopen. Ik doe graag mee aan je winactie en schrijf me in voor je nieuwsbrief!

 34. Ik zou graag een escape room spel met een horror pop,zoals Chucky willen spelen. Dat je uit zijn handen moet blijven ofzo! Bella Ciao lijkt me ook gaaf trouwens. Die gaat op mijn verlanglijstje. Enne… ik doe graag mee voor één van de Halloween spellen!

 35. Tof! Ik zag het al voorbij komen, maar ook ik word erg getriggerd door escapes met een buitenaards of paranormaal thema. Een horror escape klinkt dus al helemaal in mijn straatje.

 36. Jaa! Wij zijn dol op escape room spellen. Ik wil graag de trein versie spelen, want mijn man is gek op treinen. Ik ga me inschrijven voor je nieuwsbrief voor een extra winkans. En een origineel thema voor een Nox Box spel? Een quarantaine versie misschien

Reacties zijn gesloten.

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!