Recept: Appelvla met Koekjesdeeg uit de oven

Vandaag deel ik een receptje uit mijn jeugd. Dit keer is het een simpel, maar oh zo lekker toetje uit de oven. Met heerlijke appels, vla en zelfgemaakte cookie dough. Oftewel: appelvla met koekjesdeeg uit de oven!

Bewaar dit recept op Pinterest:

Recept Appelvla met koekjesdeeg uit de oven

Jeugdsentiment: lekker toetje uit de oven

Mijn moeder maakte dit toetje in mijn jeugd regelmatig. Zeker als het ‘appelseizoen’ was begonnen en je voordelig appels kunt kopen.

Ik kwam het geschreven receptje toevallig tegen in één van haar boekjes en dacht meteen: Jaaa! Dit wil ik maken!

Experimenteren met mam’s appelvla

Recept Appelvla met koekjesdeeg uit de oven

Ik heb inmiddels op verschillende manieren geëxperimenteerd met dit recept: met Conference peren, met extra kruiden etc.

Maar het basisrecept voor appelvla uit de oven van mijn moeder is gewoon het lekkerst.

Advertentie

En dit recept valt ook goed in de smaak bij mijn man en dochtertje.

Dus ik ga ook niet moeilijk doen en deel vandaag gewoon (met toestemming natuurlijk) mijn moeders recept voor dit heerlijke toetje met jou.

Zelf koekjesdeeg maken

Recept Appelvla met koekjesdeeg uit de oven

Ik gebruik kant en klare vanille vla voor dit recept, maar het koekjesdeegje maak je makkelijk zelf.

Drie ingrediënten bij elkaar prakken en klaar ben je. Een kind kan de was doen.

En over kinderen gesproken: pas op dat ze het deeg niet onder je neus vandaan snoepen. Want het is ongebakken ook lekker!

In de oven wordt het deeg wat krokanter, de vla dikker (richting pudding) en worden de appeltjes bloedheet. Laat het dus even rustig 5 minuutjes koelen, voordat je er van gaat smullen. 😉

Recept: Appelvla met koekjesdeeg uit de oven

Recept Appelvla met koekjesdeeg uit de oven

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

Benodigdheden:

  • Oven
  • Ovenschaal
  • Vork

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de appels en snijd ze in parten.
  3. Verdeel de vanillevla over de bodem van de ovenschaal.
  4. Verdeel de appelparten dakpansgewijs over de vla.
  5. Prak de suiker, bloem en boter met een vork door elkaar, zodat er een deegje ontstaat.
  6. Verdeel het deegje in kruimeltjes over de appelparten.
  7. Zet het circa 15 tot 25 minuten in de oven. Je heerlijke dessert is klaar, zodra de appels beginnen te kleuren.
  8. Laat het even 5 minuten buiten de oven staan, voordat je het gaat serveren.

Tip: Wil je dit toetje voorbereiden? Zet de ovenschaal dan na stap 4 afgesloten in je koelkast. Ook het deegje kun je alvast maken en in een apart bakje afgesloten bewaren in de koelkast. Beiden kunnen maximaal een dag in de koelkast bewaard worden.

Eet smakelijk!

Ken je deze recepten al?

Of bekijk hier het overzicht met al mijn recepten

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Recept Appelvla met koekjesdeeg uit de oven

Dit recept bevat geen samenwerking. In deze blog staan wel affliate links.

Cynthia Lukassen

15 gedachten over “Recept: Appelvla met Koekjesdeeg uit de oven”

Plaats een reactie