Houd je van vanille pudding, Elstar appels én knapperige koekjesdeeg? Dan word je vast ook blij van dit heerlijke toetjesrecept uit mijn jeugd! Met slechts 5 ingrediënten is het simpel om te maken en goed voor te bereiden als je mensen te eten krijgt. Ga jij binnenkort ook smullen van deze heerlijk warme appelvla met koekjesdeeg uit de oven? Lees mijn recept.
Bewaar dit warme Appelvla met koekjesdeeg uit de oven recept op Pinterest:
Jeugdsentiment: lekker toetje uit de oven
Mijn moeder maakte dit toetje in mijn jeugd regelmatig.
Zeker als het ‘appelseizoen’ was begonnen en je voordelig appels kunt kopen, ga ik direct op zoek naar lekkere recepten met appels.
Ik kwam het geschreven receptje toevallig tegen in één van haar boekjes en dacht meteen: Jaaa! Dit wil ik maken!
Experimenteren met mam’s appelvla
Ik heb inmiddels op verschillende manieren geëxperimenteerd met dit recept: met Conference peren, met extra kruiden etc.
Maar het basisrecept voor appelvla uit de oven van mijn moeder is gewoon het lekkerst.
En dit recept valt ook goed in de smaak bij mijn man en dochtertje.
Dus ik ga ook niet moeilijk doen en deel vandaag gewoon (met toestemming natuurlijk) mijn moeders recept voor dit heerlijke toetje met jou.
Zelf koekjesdeeg maken
Ik gebruik kant en klare vanille vla voor dit recept, maar het koekjesdeegje maak je makkelijk zelf.
Drie ingrediënten bij elkaar prakken en klaar ben je. Een kind kan de was doen.
En over kinderen gesproken: pas op dat ze het deeg niet onder je neus vandaan snoepen. Want het is ongebakken ook lekker!
In de oven wordt het deeg wat krokanter, de vla dikker (richting pudding) en worden de appeltjes bloedheet. Laat het dus even rustig 5 minuutjes koelen, voordat je er van gaat smullen. 😉
Recept: Warme appelvla met koekjesdeeg uit de oven
Recept voor 4 personen
Ingrediënten:
- 4 Elstar appels
- 0,5 liter vanillevla
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels bloem
- 30 gram boter
Benodigdheden:
- Oven
- Ovenschaal
- Vork
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Schil de appels en snijd ze in parten.
- Verdeel de vanillevla over de bodem van de ovenschaal.
- Verdeel de appelparten dakpansgewijs over de vla.
- Prak de suiker, bloem en boter met een vork door elkaar, zodat er een deegje ontstaat.
- Verdeel het deegje in kruimeltjes over de appelparten.
- Zet het circa 15 tot 25 minuten in de oven. Je heerlijke dessert is klaar, zodra de appels beginnen te kleuren.
- Laat het even 5 minuten buiten de oven staan, voordat je het gaat serveren.
Tip: Wil je dit toetje voorbereiden? Zet de ovenschaal dan na stap 4 afgesloten in je koelkast. Ook het deegje kun je alvast maken en in een apart bakje afgesloten bewaren in de koelkast. Beiden kunnen maximaal een dag in de koelkast bewaard worden.
Eet smakelijk!
Ken je deze recepten al?
Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.
Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!
Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:
Dit recept bevat geen samenwerking. In deze blog staan wel affliate links.
- 5x De Leukste Party Spellen van 2023 - 28 november 2023
- Review: Escape Room Spel Unlock Kids - 23 november 2023
- Column: De Laatste Keer Sinterklaas? - 21 november 2023
Het lijkt op mijn oma’s recept zit hier ook een velletje op?
Oh het is echt te lekker. Er komt geen velletje op de vla, maar de vla krijgt een puddingachtige dikte en smaak. Jammie!
Nog nooit gehoord van appelvla met koekjesdeeg, maar het ziet er erg lekker uit moet ik zeggen!
Wat een bijzondere combinatie. Ik schrik er in eerste instantie een beetje voor terug merk ik.
Dit kende ik helemaal niet. Ziet er echt lekker uit en ga ik zeker een keer proberen.
Hmmm dit ziet er heerlijk uit! Echt zo’n lekker ouderwets recept. Ik ga hem eens een keer maken maar dan met glutenvrij koekjes deeg