Recept: Indische Pindasaus zonder Pakjes en Zakjes

Als ik deze heerlijke pindasaus alleen al ruik, denk ik aan mijn Indische opa. Daar kan geen kant en klare pindasaus tegenop. Dit is voor mij dé ideale saus om over mijn sateetjes of andere lekkere maaltijd te gieten. Vandaag deel ik met jou mijn lekkere recept voor Indische pindasaus zonder pakjes en zakjes.

Bewaar dit Indische Pindasaus recept op Pinterest:

Pindasaus zonder pakjes en zakjes PIN

Is het nou pindasaus of satésaus?

Van oorsprong is satésaus de naam voor elke saus die je over je lekkere satéspies giet. Dat kan dus ook knoflooksaus, mayonaise of voor mijn part appelmoes (mijn dochter gooit op dit moment overal overheen!) zijn.

Pindasaus daarentegen is specifiek een saus die gemaakt is op basis van pinda’s of op basis van 100% pindakaas.

Aangezien ik deze saus van 100% pindakaas maak en je deze saus niet alleen bij je lekkere sateetjes kan eten, noem ik deze saus pindasaus.

Voor zover het lesje in nutteloze feiten: Op naar ons receptje van vandaag.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Milde pindasaus

De pindasaus die ik je vandaag voor ga schotelen is mild van smaak en zelfs een beetje zoetig.

Daarom is het niet alleen een lekkere saus bij je sateetje, maar ook heerlijk om te serveren bij nasi goreng, lekkere boerenfrites of Indische Kipgehaktballetjes.

Als je wat extra water toevoegt, is het ook prima geschikt voor bij je Gado Gado.

Zonder Pakjes en Zakjes

pindasaus zonder pakjes en zakjes

Ik maak deze pindasaus zonder pakjes en zakjes, maar met pindakaas. Wil je de pindakaas ook zelf maken? Kijk dan naar dit recept van Mirjam om pindakaas zelf in 10 minuten te maken.

Maarre… eerlijk gezegd heb ik daar helemaal geen zin in als ik pindasaus maak. In plaats daarvan gebruik ik 100% pindakaas. Makkelijk en lekker.

Overigens kun je ook Calvé pindakaas gebruiken. Die is voor 85% gemaakt van pinda’s en daar zit wat meer olie in. Dat is nog steeds reuzelekker, maar zorgt dat er meer olie bovenop je pindasaus komt te liggen.

Wil je nog meer recepten zonder pakjes en zakjes van mij ontdekken? Kijk dan ook eens naar:

Smaakt naar de pindasaus van mijn opa

Alhoewel ik graag van wat pit houd in mijn eten, houd ik het in dit geval bij de mildere versie.

Gedeeltelijk omdat mijn dochters mond dan niet in de fik hoeft te staan. Maar ook omdat deze pindasaus naar de pindasaus van mijn Indische opa smaakt.

Daardoor is de smaak van deze pindasaus pure jeugdsentiment en zou ik het niet willen veranderen.

Ik hoop dat jij het ook lekker vindt!

Recept: Indische Pindasaus zonder Pakjes en Zakjes

Voor 1 liter pindasaus

pindasaus zonder pakjes en zakjes

Ingrediënten:

  • 1 grote ui
  • 2 el olie (zonnebloemolie of olijfolie)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 13 gram trassi
  • ca 175 gram 100% pindakaas (of Calvé pindakaas)
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 0,5 liter water
  • 1 tl sambal (of meer, naar smaak)

Benodigdheden:

  • Grote pan

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui fijn.
  2. Doe olie in de pan en fruit de ui, totdat de ui glazig is.
  3. Zet het vuur laag en voeg de tomatenpuree en trassi toe. Roer het goed door.
  4. Voeg de pindakaas, ketjap, sambal en de suiker toe. Roer weer goed door.
  5. Voeg het water in gedeeltes toe aan de pindasaus. Blijf goed roeren.
  6. Laat het geheel 2 minuutjes op een laag vuurtje opwarmen. Het hoeft niet te koken. Blijf goed roeren.
  7. Proef de pindasaus en maak het vervolgens naar jouw smaak en gewenste dikte af:
    • Is de saus te dik? Voeg nog wat water toe.
    • Net te dun? Voeg wat extra pindakaas toe.
    • Wil je iets meer pit? Voeg een beetje sambal toe.
    • Iets te pittig gemaakt? Voeg dan een scheutje melk of een klein beetje suiker toe om de hitte te temperen.
  8. Helemaal naar jouw smaak? Opdienen en smullen maar!

Tip: Maak je er sateetjes bij en heb je nog wat satémarinade over? Gebruik in plaats van de olie om je ui in te fruiten (bij stap 2). Het is een heerlijke extra smaakmaker voor je pindasaus! 

Selamat makan!

(Oftewel: Eet smakelijk)

Ken je deze recepten al?

Of doorzoek alle lekkere recepten op mijn foodblog.

Blijf op de hoogte van mijn nieuwste, lekkere recepten!

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

pindasaus zonder pakjes en zakjes

Deze recept over Indische pindasaus zonder pakjes en zakjes bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken. In deze blog staan wel affliate links.

Cynthia Lukassen

10 gedachten over “Recept: Indische Pindasaus zonder Pakjes en Zakjes”

  1. Ben groot fan van pindasaus! Ooit zelf leren maken toen ik in een keuken werkte. Maak het nog steeds graag zelf!

  2. een lekker recept! ik maak ook altijd mijn pindasaus zelf, koolhydraat arm voor mijzelf en voor de rest maak ik ook altijd zelf saus en dat recept heb ik vanuit een restaurant

  3. Oh wat een heerlijk recept! Wij zijn dol op pindasaus, maar moet eerlijk bekennen dat ik altijd kant en klare koop. Even in de magnetron en klaar is Kees. Deze zal uiteraard wel véél beter smaken!

Reacties zijn gesloten.