5x Tips om Thuis te Bewegen met je Kids

Met storm Ciara achter de rug en storm Dennis op komst (aanstaande zondag) zit je snel aan huis gebonden. Natuurlijk kun je een leuke film opzetten, een spelletje spelen met je kids of met z’n allen naar een mobieltje staren. Maar je kunt ook lekker actief aan de slag! Daarom pen ik met alle plezier 5 leuke tips voor je neer in een blog: Hoe kun je thuis bewegen met kinderen?

Bewegen in belangrijk!

Uit onderzoek van de Rijksoverheid is gebleken dan ongeveer de helft van de Nederlandse kinderen te weinig beweegt. Eén van de grootste oorzaken is de digitalisering. Kinderen kijken veel tv, zijn bezig op de tablet of spelen met een mobieltje.

Tijdens de droge dagen kun je je kinderen het huis uit schoppen: Ga lekker buiten spelen, wandelen of fietsen! Maar tijdens de regenachtige en stormachtige dagen is dit vaak niet verantwoord.

Onderstaande tips geven je inspiratie om ook thuis lekker te gaan bewegen:

Tip 1: Kinderyoga met kaartjes

thuis bewegen met kinderen

Yoga is een simpele manier om samen thuis te bewegen met je kinderen. Dit leuke spel heb ik al eerder genoemd in onze blog met de favoriete spellen van onze dochter.

Wij hebben thuis deze kinderyoga kaarten van Helen Purperhart. Dit is een doosje met 54 kaarten met yogahoudingen erop. Allemaal gebaseerd op een dier en op een leuke manier geïllustreerd. De moeilijkheidsgraad varieert van de simpele giraf tot de fysiek pittige krab.

Onze dochter mag meestal een stuk of 8 kaartjes uitkiezen, die we daarna samen gaan doen. Natuurlijk zit daar altijd de chimpansee bij. (Onze kleine madam is immers gek op aapjes.)

De ene houding gaat natuurlijk beter dan de ander, maar we zijn spelenderwijs lekker fysiek bezig. Onze dochter wil regelmatig ‘even yoga doen’.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Tip 2: Nijntje Stoelendans

thuis bewegen met kinderen

En zoals je al van ons (als grote spellengekken) kon verwachten geef ik je ook een spel als tip om thuis te bewegen met kinderen, namelijk Nijntje Stoelendans! Dit spelletje voor dreumesen en peuters kun je op 3 verschillende niveaus (afhankelijk van de leeftijd van je kleine) spelen en zou ook prima passen in onze blog over cadeau tips voor de derde verjaardag.

Je hebt een muziekdoos met een knop, speelkaarten en opdrachtkaarten. Voor de hele kleintjes gebruik je alleen de muziekdoos. Bij een druk op de knop gaat de muziek van Nijntje aan en mag iedereen gaan dansen. Zodra de muziek stopt, moet iedereen stil staan.

Voor de wat grotere kinderen zijn er speciale danskaarten die aangeven op welke manier je moet dansen (bijvoorbeeld als een aap of olifant) en kun je punten winnen door zo snel mogelijk op een bepaalde plek te staan als de muziek ophoudt.

Tip 3: Verhaaltjes van Zappelin Go!

Ook Zappelin is druk bezig met het stimuleren van beweging bij kids. Ze doen het weliswaar terwijl je naar een scherm kijkt, maar toch is het erg de moeite waard.

De verhaaltjes gaan over Joe, die van alles mee maakt. En tijdens het vertellen van het verhaal worden de kinderen uitgenodigd om mee te doen met het bewegen. Deuren open doen, springen en vliegen meppen bijvoorbeeld. Ook echt een aanrader!

Neem maar eens een kijkje op de YouTube pagina van Zappelin voor alle Zappelin Go filmpjes.

Tip 4: Binnen springen op de trampoline!

Een vriendin van mij heeft een erg enthousiaste springer in huis. Uiteindelijk heeft ze een fitness trampoline voor de kleine actieveling gekocht.

Ze legt er een zooi kussens omheen en de kleine is de koning te rijk. En als de kleine boef uitgesprongen is, kan ze het gemakkelijk weer opbergen.

Oh ja, en ze springt er zelf ook regelmatig op. Als work-out. Een win-win situatie dus. 😉

Tip 5: Danslessen van Kinderen voor Kinderen

Ja, het is een inkoppertje. Ik weet het. Thuis bewegen met kinderen door te dansen. Maar toch noem ik het. Lekker dansen is gewoon gezellig en fysiek goed voor je.

Dat kan op leuke kinderliedjes of gewoon op lekkere dansnummers uit de Top 40 natuurlijk.

Maar wil je graag thuis een danslesje volgen? Dan zijn de danslessen van Kinderen voor Kinderen op YouTube misschien een leuke tip. Ook een behoorlijke uitdaging voor papa’s en mama’s (Ja, dit weet ik uit ervaring. Pfff ).

Extra tips van mijn volgers: Thuis te Bewegen met je Kids

In mijn Instagram Stories vroeg ik mijn volgers naar leuke tips om te bewegen met kids. Dit waren de meest voorkomende, originele tips:

Leestip: Kijk ook eens naar dit inspirerende artikel op Dirksdotter over kleuter en peutersport met Monkey Moves!

Ik hoop je hiermee geïnspireerd te hebben om ook binnen lekker te bewegen met je kind!

Heb jij nog aanvullende tips?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

thuis bewegen met kinderen

Wil je meer lezen over opvoeden en moederschap?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op Pinterest, Facebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen inspiratie. In deze blog staan wel affliate links.

Cynthia Lukassen

30 gedachten over “5x Tips om Thuis te Bewegen met je Kids”

 1. We hebben de binnen trampoline gekocht! Wat een verademing! Mijn zoontje kan eindelijk zijn overtollige energie kwijt op druilerige dagen!

 2. Oh die danslessen zijn tof! Die ga ik onthouden voor volgende week, als ik weer de opvang op school moet doen!

 3. Ik heb geen kinderen thuis maar natuurlijk wel op het werk. Wat ik echt keer op keer gebruik is Just Dance via Youtube, dat is echt goud!!! Dat werkt iedere keer goed en de kinderen vinden het fantastisch.

 4. Leuke tips. Ik denk dat het ook een beetje zo moeder / vader, zo kinderen is. Dus als mama spontaan een dansje doet bij een leuk nummer op de radio, dan dansen de kinderen wel mee. Zitten de ouders voor de televisie, dan zitten de kinderen dat ook. Super trouwens hoe dierfiguren aanspreken in yoga!

 5. Wat een leuke tips voor als het weer echt slecht is buiten, zo kun je kinderen toch een beetje laten uitrazen. Hoewel naar buiten gaan natuurlijk het allerlekkerste is!

 6. Niet alleen kinderen bewegen te weining. Ik ook! Binnenlort voor het eerst naar de sportschool!

 7. Wat een goede tips en die yoga kaartjes zien er super uit! Just Dance doet het bij ons ook altijd goed.

 8. Wat een superleuke tips! Zelf ben ik onlangs begonnen met yoga dus ik word heel erg enthousiast van die yogakaartjes. Denk dat ik die binnenkort ook ga scoren. Verder is mijn zoontje echt helemaal fan van onze dagelijkse danceparty.

 9. Ik zoek eerder tips voor mezelf om dit weekend door te komen. Wil dolgraag wandelen, maar met de voorspellingen vrees ik dat het weer binnen hangen wordt.

 10. het spel Twister !!! ook heerlijk om te bewegen! en als je de ruimte hebt: hang een rekstok op

  • Leuke tips. Ook komend weekend kan je ze goed gebruiken. Ik sta te kleumen bij een optocht op zondag. Als die doorgaat tenminste.

 11. Ik heb geen kinderen. Zulk soort spellen voor oudjes zoals ik zou best verstandig zijn. Kan geen kwaad als ik iets meer zou gaan bewegen.

 12. Wat een onwijs goeie ideeën, hier wel een trampoline, maar buten. onze jongste staat hier (als het droog is) elke dag wel even op te springen. Als we willen bewegen en het is slecht weer dan pakken we de nintendo switch en doen Ring Fit Adventure, dat is rennen, springen, knieheften etc. Lekker even de kinderen moe maken.

Reacties zijn gesloten.

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!