Onze zoektocht: Zindelijkheidstraining met onze dochter

We zijn al een tijdje bezig met de zindelijkheidstraining met onze dochter, maar we lopen hier een beetje spaak. Dit is ons eerlijke verhaal over hoe de zindelijkheidstraining van onze dochter tot nu toe verloopt. Zijn we te ongeduldig of pakken we niet voldoende door?

Lezen en kletsen over het potje

In augustus van vorig jaar zijn we rustig aan begonnen met de zindelijkheidstraining van onze kleine meid door boekjes te gaan lezen.

Wij vinden de voorleesboeken Kas op het Potje (zie foto hieronder) en Saar op de wc van Pauline Oud een grote aanrader. Deze boekjes maakten onze dochter nieuwsgierig naar het potje.

Zindelijkheidstraining

Al snel ging onze dochter gezellig met ons mee, wanneer we op de wc zaten.

En op een gegeven moment hebben we het potje erbij gezet en mocht ze met haar broek aan erbij komen zitten. Zonder druk of verwachtingen. Maar wel om aan het idee te wennen.

Advertentie

‘Cold Turkey’ was geen succes

In eerste instantie lieten we onze kleine meid meteen ‘cold turkey’ met een onderbroek aan lopen. Maar na de zoveelste natte broek op één ochtend, waren we deze manier van zindelijkheidstraining wel zat.

Papa en mama werden bloedje chagrijnig van het verschonen en dat werkte ook niet motiverend voor onze kleine meid.

De plaskaart werkte als een tierelier

Na een rondje Pinterest heb ik vervolgens een zogenaamde ‘plaskaart‘ voor onze kleine meid gemaakt en dit werkte in eerste instantie als een tierelier. Ukkie plaste er op los voor mooie stickers.

Zindelijkheidstraining

En later vulden we dit aan met kleine cadeautjes. Bijvoorbeeld voor elk vierde plasje een klein cadeautje.

Zo’n cadeautje hoeft niet duur of groot te zijn. Wij hadden bijvoorbeeld als zindelijkheidscadeautjes een onderbroekje van Paw Patrol, Duplo blokjes met mooie stickers erop, leuke gummetjes etc.

We hadden als doel om dit af te bouwen en op een gegeven moment alleen een cadeautje te geven als ze een dag droog was gebleven. Zo ver zijn we niet gekomen.

Sinterklaas kwam, motivatie was weg

Want toen kwam Sinterklaas, daarna haar derde verjaardag (10 december) en toen nog de Kerst.

En toen zei onze dochter: “Ik krijg al genoeg cadeautjes, mam. Ik hoef niet meer op het potje te plassen.” En dus stopte ze er abrupt mee.

Zindelijkheidstraining

Daarnaast hadden wij eerlijk gezegd zelf door de decemberdrukte en het overlijden van mijn vader niet echt de energie om door te pakken en hebben wij het ook maar even laten varen.

Nieuwe start in januari

En nu is het januari en probeer ik mijn kleine meid weer op dat verrekte potje te krijgen. Maar eerlijk gezegd krijg ik het idee dat het haar niet zo erg boeit.

Zo las ik op de website Ouders Van Nu de tip om de onderbroek van je ukkie in de luier te dragen. Het idee is dat ze dan de plas meer voelt en het vanzelf zo vies gaat vinden, dat ze meer wil plassen op het potje.

Onze uk niet hoor. De kleine meid loopt doodleuk naar me toe en zegt: “Ik heb een plas in mijn luier gedaan, mama. Nu ga ik weer spelen.” En weg is ze.

Moet ik mijn verwachting over zindelijkheidstraining aanpassen?

Als ik op internet zoek naar tips en ervaringen over zindelijkheidstrainingen zoek, kom ik vooral bij enorme succesverhalen en geweldige tips uit.

Natuurlijk, ik zou ook willen dat onze dochter -hoppa!- binnen 1 week zindelijk is. Maar zo werkt het in de praktijk gewoon niet. Niet bij ons althans.

Veel ‘magische’ methodes (zoals de Zindelijkheidsbox) die beloven dat je ukkie in no-time zindelijk is, gaan ervanuit dat je 1 a 2 weken volledig je onverdeelde aandacht aan de zindelijkheid van je kindje kan geven.

Zindelijkheidstraining box

Onze realiteit is dat mijn man en ik allebei werken en niet de mogelijkheid hebben om dagen achtereen volledig intensief met onze dochter te oefenen.

Dus de vraag is: Ben ik te ongeduldig? Hebben we te weinig tijd? Pakken we te weinig door?

Wat we nog willen uitproberen

We zijn dus duidelijk zoekende naar methodes en tips die echt helpen. Een paar dingen die we nog uit willen proberen zijn:

Vrolijke oefenbroekjes

zindelijkheidstraining

Dit zijn speciale, wasbare broekjes die wel plas opnemen, maar toch een vochtig gevoel geven. Ze zijn te koop in heel veel leuke printjes. (Kijk eens bij Kidzstore voor een uitgebreid assortiment aan wasbare oefenbroekjes)

Mijn dochter is helemaal gek op aapjes, dus misschien ga ik er wel ééntje met een aapjespatroon cadeau geven aan mijn dochter. Hopelijk motiveert het haar.

Potje in de kamer

Op de website van Zwitsal las ik de tip om het potje gewoon in de woonkamer te zetten, zodat de kleine er meer aan zal denken. Gewoon, omdat ze het de hele tijd ziet staan. Het is de moeite waard.

Brilverkleiner

Ik heb ook een brilverkleiner gekocht voor op het toilet. Tot nu toe kijkt ze er nog niet naar om, maar misschien vindt ze het interessanter dan het potje. We kunnen het eens uitproberen…

Moet ik geduld hebben of heb jij een andere tip?

En misschien moet ik wel gewoon geduld hebben en me niet zo druk maken. Ze is tenslotte 3 jaar en niet elke kind is al met 2 jaar zindelijk.

Toch maak ik me stiekem wel zorgen. Want als ze straks (over 11 maanden) naar de basisschool gaat, wordt wel verwacht dat ze zelf kan plassen.

Update: Onze dochter is inmiddels zindelijk. Lees in deze blog hoe we haar zindelijkheidstraining aangepakt hebben. En waarom het nu wel is gelukt! 😀

Heb jij nog handige, praktische tips voor zindelijkheidstraining?

Wil je meer lezen over opvoeden en moederschap?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op Pinterest, Facebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen inspiratie. In deze blog staan wel affliate links.

Cynthia Lukassen
Laatste berichten van Cynthia Lukassen (alles zien)

20 gedachten over “Onze zoektocht: Zindelijkheidstraining met onze dochter”

  1. Rustig blijven en vooral niet gaan stressen.
    Komt heus wel goed. Ze is bijdehand genoeg om te snappen wat de bedoeling is, maar heeft er gewoon nog geen zin in. Haar opa was ook pas erg laat zindelijk en ook dat is echt goed gekomen

    Beantwoorden

Plaats een reactie