Onze zoektocht: Zindelijkheidstraining met onze dochter

We zijn al een tijdje bezig met de zindelijkheidstraining met onze dochter, maar we lopen hier een beetje spaak. Dit is ons eerlijke verhaal over hoe de zindelijkheidstraining van onze dochter tot nu toe verloopt. Zijn we te ongeduldig of pakken we niet voldoende door?

Lezen en kletsen over het potje

In augustus van vorig jaar zijn we rustig aan begonnen met de zindelijkheidstraining van onze kleine meid door boekjes te gaan lezen.

Wij vinden de voorleesboeken Kas op het Potje (zie foto hieronder) en Saar op de wc van Pauline Oud een grote aanrader. Deze boekjes maakten onze dochter nieuwsgierig naar het potje.

Zindelijkheidstraining

Al snel ging onze dochter gezellig met ons mee, wanneer we op de wc zaten.

En op een gegeven moment hebben we het potje erbij gezet en mocht ze met haar broek aan erbij komen zitten. Zonder druk of verwachtingen. Maar wel om aan het idee te wennen.

Advertentie

‘Cold Turkey’ was geen succes

In eerste instantie lieten we onze kleine meid meteen ‘cold turkey’ met een onderbroek aan lopen. Maar na de zoveelste natte broek op één ochtend, waren we deze manier van zindelijkheidstraining wel zat.

Papa en mama werden bloedje chagrijnig van het verschonen en dat werkte ook niet motiverend voor onze kleine meid.

De plaskaart werkte als een tierelier

Na een rondje Pinterest heb ik vervolgens een zogenaamde ‘plaskaart‘ voor onze kleine meid gemaakt en dit werkte in eerste instantie als een tierelier. Ukkie plaste er op los voor mooie stickers.

Zindelijkheidstraining

En later vulden we dit aan met kleine cadeautjes. Bijvoorbeeld voor elk vierde plasje een klein cadeautje.

Zo’n cadeautje hoeft niet duur of groot te zijn. Wij hadden bijvoorbeeld als zindelijkheidscadeautjes een onderbroekje van Paw Patrol, Duplo blokjes met mooie stickers erop, leuke gummetjes etc.

We hadden als doel om dit af te bouwen en op een gegeven moment alleen een cadeautje te geven als ze een dag droog was gebleven. Zo ver zijn we niet gekomen.

Sinterklaas kwam, motivatie was weg

Want toen kwam Sinterklaas, daarna haar derde verjaardag (10 december) en toen nog de Kerst.

En toen zei onze dochter: “Ik krijg al genoeg cadeautjes, mam. Ik hoef niet meer op het potje te plassen.” En dus stopte ze er abrupt mee.

Zindelijkheidstraining

Daarnaast hadden wij eerlijk gezegd zelf door de decemberdrukte en het overlijden van mijn vader niet echt de energie om door te pakken en hebben wij het ook maar even laten varen.

Nieuwe start in januari

En nu is het januari en probeer ik mijn kleine meid weer op dat verrekte potje te krijgen. Maar eerlijk gezegd krijg ik het idee dat het haar niet zo erg boeit.

Zo las ik op de website Ouders Van Nu de tip om de onderbroek van je ukkie in de luier te dragen. Het idee is dat ze dan de plas meer voelt en het vanzelf zo vies gaat vinden, dat ze meer wil plassen op het potje.

Onze uk niet hoor. De kleine meid loopt doodleuk naar me toe en zegt: “Ik heb een plas in mijn luier gedaan, mama. Nu ga ik weer spelen.” En weg is ze.

Moet ik mijn verwachting over zindelijkheidstraining aanpassen?

Als ik op internet zoek naar tips en ervaringen over zindelijkheidstrainingen zoek, kom ik vooral bij enorme succesverhalen en geweldige tips uit.

Natuurlijk, ik zou ook willen dat onze dochter -hoppa!- binnen 1 week zindelijk is. Maar zo werkt het in de praktijk gewoon niet. Niet bij ons althans.

Veel ‘magische’ methodes (zoals de Zindelijkheidsbox) die beloven dat je ukkie in no-time zindelijk is, gaan ervanuit dat je 1 a 2 weken volledig je onverdeelde aandacht aan de zindelijkheid van je kindje kan geven.

Zindelijkheidstraining box

Onze realiteit is dat mijn man en ik allebei werken en niet de mogelijkheid hebben om dagen achtereen volledig intensief met onze dochter te oefenen.

Dus de vraag is: Ben ik te ongeduldig? Hebben we te weinig tijd? Pakken we te weinig door?

Wat we nog willen uitproberen

We zijn dus duidelijk zoekende naar methodes en tips die echt helpen. Een paar dingen die we nog uit willen proberen zijn:

Vrolijke oefenbroekjes

zindelijkheidstraining

Dit zijn speciale, wasbare broekjes die wel plas opnemen, maar toch een vochtig gevoel geven. Ze zijn te koop in heel veel leuke printjes. (Kijk eens bij Kidzstore voor een uitgebreid assortiment aan wasbare oefenbroekjes)

Mijn dochter is helemaal gek op aapjes, dus misschien ga ik er wel ééntje met een aapjespatroon cadeau geven aan mijn dochter. Hopelijk motiveert het haar.

Potje in de kamer

Op de website van Zwitsal las ik de tip om het potje gewoon in de woonkamer te zetten, zodat de kleine er meer aan zal denken. Gewoon, omdat ze het de hele tijd ziet staan. Het is de moeite waard.

Brilverkleiner

Ik heb ook een brilverkleiner gekocht voor op het toilet. Tot nu toe kijkt ze er nog niet naar om, maar misschien vindt ze het interessanter dan het potje. We kunnen het eens uitproberen…

Moet ik geduld hebben of heb jij een andere tip?

En misschien moet ik wel gewoon geduld hebben en me niet zo druk maken. Ze is tenslotte 3 jaar en niet elke kind is al met 2 jaar zindelijk.

Toch maak ik me stiekem wel zorgen. Want als ze straks (over 11 maanden) naar de basisschool gaat, wordt wel verwacht dat ze zelf kan plassen.

Update: Onze dochter is inmiddels zindelijk. Lees in deze blog hoe we haar zindelijkheidstraining aangepakt hebben. En waarom het nu wel is gelukt! 😀

Heb jij nog handige, praktische tips voor zindelijkheidstraining?

Wil je meer lezen over opvoeden en moederschap?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op Pinterest, Facebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen inspiratie. In deze blog staan wel affliate links.

Cynthia Lukassen

20 gedachten over “Onze zoektocht: Zindelijkheidstraining met onze dochter”

  1. Rustig blijven en vooral niet gaan stressen.
    Komt heus wel goed. Ze is bijdehand genoeg om te snappen wat de bedoeling is, maar heeft er gewoon nog geen zin in. Haar opa was ook pas erg laat zindelijk en ook dat is echt goed gekomen

    Beantwoorden
    • loslaten! 🙂
      Ze word pas zindelijk wanneer ze er zelf aan toe is.
      Laat haar op vaste momenten op het potje zitten, beloon haar als ze een plas doet maar niet pushen.
      En zeker niet boos worden, dan word het een te groot ding voor haar.

      Beantwoorden
  2. Wij hadden het geluk dat we Elin in haar onderbroek lieten lopen en ze 1x daar in plaste en ze dit heel vies vond. Daarna gebeurde het nauwelijks nog.
    En in de nacht gaf ze ook aan dat ze geen luier meer wilde. Nou ja, dan niet en zien wel hoe het loopt. Ging hartstikke goed. Maar dit is echt per kind verschillend, dat merk ik ook in onze omgeving.

    Toen het wat warmer werd zijn wij begonnen en gewoon in onderbroek buiten laten lopen en zo gauw ze daar beneden ging “voelen” meteen op het potje. Ook weleens erop laten zitten met een boekje of,,, heel slecht.,, wat lekkers erbij. En toe ging het bij ons al heel snel steeds op het potje en later op toilet.

    Beantwoorden
  3. Ik heb helaas ook geen tip voor je, maar ik vind het wel heel grappig om te lezen hoe bijdehand ze is, hahaha! Kleine dondersteen. Ze weet het wel, maar ze vertikt het nog eventjes. Komt nog wel hoor! Liefs!

    Beantwoorden
  4. Je hebt nog 11 maanden, en je dochter heeft bewezen dat ze het kan. Niet teveel pushen en af en toe vertellen over buurjongen x die geen luier meer draagt. Dat was bij mijn neefje dé trigger om te laten zien ‘dat-ie het echt wel kon’. Elk kind heeft een eigen handleiding 🙂

    Beantwoorden
  5. Ik geloof er heilig in dat elk kind zijn eigen tijd neemt hiervoor. Ook ik maakte mij op een gegeven moment wat zorgen, want een potje werkte absoluut niet. Uiteindelijk bleek de wc-bril verkleiner een gouden greep. Maar loslaten bleek de beste tip. Voor ze naar de basisschool ging was ze zindelijk. En ’s nachts zindelijk volgde ineens heel snel.

    Beantwoorden
  6. Hoihoi,
    Elk kindje wordt zindelijk als het er zelf aan toe is, echter kun je ze daar wel in sturen. Het hangt er vanaf hoeveel je er zelf voor over hebt (hoeveel tijd/werk).

    Een goede eerste stap is het potje in de kamer zetten en haar daar regelmatig (elk 1/1,5 uur) een tijdje op te laten zitten. Meestal zie je dat ze vlak nadat (10-15 min) ze gedronken hebben gaan plassen dus eerst een lekkere beker drinken en 10 minuutjes later geeft vaak resultaat. Daarnaast kun je uitleggen dat babys in luiers plassen en zij al een hele grote meid is die over een aantal maanden al naar school mag dus dat het tijd is om als een groot kind op de wc/het potje te gaan plassen.
    Probeer niet teveel te belonen met cadeautjes omdat een kindje anders de motivatie kwijt raakt en het niet leuk vind als ze dan uiteindelijk geen cadeaus meer krijgen, ze moeten echt leren dat het een stapje is in het groter worden.
    Wat ik ook wel eens deed is ze op het potje zetten en dan een filmpje aanzetten. Je hebt kinderfilmpjes over zindelijkheid.
    Wat ook altijd goed in de smaak viel was helemaal uit je dak gaan (dansen, juichen enz) als ze een plasje of poepje gedaan hadden. Daar genoten ze van.

    Om het jezelf makkelijker te maken kun je het beste wachten op wat warmer weer en dan lekker veel buiten spelen in onderbroekje met potje erbij.

    Bovenal zoals de anderen ook al zeggen, niet stressen of druk erop leggen maar ook de ongelukjes gewoon accepteren.

    Heel veel succes!!

    Beantwoorden
  7. Heb geduld zou ik willen zeggen, bij onze zoon lukte het maar niet en en toen hij drie was, lukte het ineens prima en onze jongste ( ik was toen op alles voorbereid) was heel jong en zindelijk, er valt niets van te zeggen, je merkt het als ze er aan toe zijn en dan kan het ook zo klaar zijn.

    Beantwoorden

Plaats een reactie