5x Escape Room Spellen: Wat is het Verschil? (Deel 1)

Zoals je weet zijn mijn man en ik behoorlijke spellengekken. Er is niet voor niets een gedeelte van mijn website gewijd aan spelletjes. De laatste tijd zijn we redelijk in de ban van Escape Room spellen. Wij kregen van 5 spellenuitgevers een Escape Room Spel toegestuurd om te testen. Vandaag zetten we 5 verschillende Escape Room spellen op een rij: Wat zijn onze ervaringen en wat zijn de verschillen tussen deze spellen?

Escape Room Spellen

In dit artikel nemen we onder de loep:

 1. EXIT: Evacuatie van de Noordpool
 2. Escape Tales: Het Ritueel
 3. Het Boekanier Dossier
 4. Escape Room Adventures: Smokkelaars en ontdekkingsreizigers
 5. Escape Room: The Game Virtual Reality

Tip: Bewaar deze Escape Room Spellen op Pinterest!

5x Escape Room Spellen wat is het verschil deel 1 PIN

Wat is een escape room spel?

Een Escape Room spel is meer dan ontsnappen uit een kamer. In brede zin houdt het principe in dat je al puzzelend een mysterie oplost.

Escape room spellen hebben altijd met elkaar gemeen dat:

 • Het doel is om al spelend een mysterie op te lossen.
 • Je puzzels oplost en verborgen hints moet ontdekken.
 • Het spel bedoeld is als een coöperatief spel: Je werkt samen om tot een oplossing te komen.
Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat is het leukste escape room spel?

Escape Room Spellen zijn op dit moment een grote rage, maar er zijn zoveel verschillende varianten.

Wat is nou het leukste escape room spel? Dat is natuurlijk afhankelijk van je ervaring als speurneus en van wat voor spel je zoekt.

Daarom geven we je zoveel mogelijk informatie over de spellen. Enne… aan het eind van dit artikel vertellen we je wat onze favoriete escape room spellen zijn.

1. EXIT: Evacuatie van de Noordpool

Escape Room Spellen

Verhaal: opgesloten in een onderzoeksstation

Escape Room Spellen

In dit verhaal zit je samen met je team opgesloten in een onderzoeksstation op de Noordpool, terwijl er een evacuatie gaande is. Om naar buiten te komen, moet je binnen 90 minuten 10 sloten openen die elk met een cijfercode te openen zijn. Ben je op tijd uit het lab om met de laatste reddingshelikopter mee te kunnen gaan?

Om de cijfercodes te kunnen kraken heb je raadselkaarten nodig. Door de informatie op de raadselkaart(en) te combineren met de informatie uit het boekje, kom je uit op een code met 3 cijfers. Deze code voer je in op de decodeerschijf en deze leidt je naar een oplossingskaart. Heb je de juiste oplossing gevonden? Dan speel je nieuwe raadselkaarten vrij.

Zit je niet goed? Dan moet je verder puzzelen, totdat je de goede cijfercode hebt gevonden. Wanneer je er niet uitkomt, kun je gebruik maken van hulpkaarten die je verder helpen en zelfs het antwoord geven als je er écht niet uit komt.

Onze ervaring: Behoorlijk pittig spel

Escape Room Spellen

Wij vinden onszelf behoorlijk fanatieke Escape Roomspelers, maar dit spel was voor ons behoorlijk pittig. Wat het namelijk extra pittig maakt, is dat je niet altijd zeker weet of je alle benodigde raadselkaarten hebt verzameld om een code te kraken. Daarnaast heb je hierdoor op een gegeven moment verschillende kaarten voor diverse cijfercodes op tafel liggen, waardoor het allemaal nogal onoverzichtelijk kan worden.

Wij hadden maar liefst 10 van de 30 hulpkaarten nodig om te ontsnappen. En sommige raadsels vonden we zo vergezocht dat we een beetje ontmoedigd raakten. En voor één code heb je zelfs iets nodig wat niet vooraf bij de benodigdheden genoemd staat. Dat vonden wij een beetje flauw.

Al met al is het een goed spel, maar is het vooral een aanrader voor bloedfanatieke Escape Room spelers die het niet vervelend vinden om verschillende puzzels door elkaar te spelen. Je moet zelf de structuur van het spel goed in de gaten houden.

EXIT: Evacuatie van de Noordpool samengevat:

 • Vormgeving: Mooi spel met goed uitgedachte puzzels. De extra uitdaging van dit spel is om de verbanden tussen de raadselkaarten, het boekje en de juiste code te vinden. Dat brengt een extra moeilijkheidsgraad met zich mee.
 • Taal: Nederlands
 • Offline of online? Offline
 • Nodig naast het spel: Potloden, papier, schaar en timer.
 • Tijdsdruk:In principe heb je maximaal 90 minuten de tijd. Naar aanleiding van je behaalde tijd en het aantal hulpkaarten dat je nodig hebt gehad, bepaal je je score.
 • Oude staat te herstellen? Nee. Het boek dat bij het spel hoort, is na afloop van het spel helemaal verknipt of verscheurd.
 • Geschikt voor: bloedfanatieke puzzelaars en Escape Room spelers. Voor beginners is dit spel waarschijnlijk verwarrend.

2. Escape Tales: Het Ritueel

Escape Room Spellen

 • Uitgever: White Goblin Games
 • Inhoud van het spel: Verhaalboek en kaarten
 • Aantal personen: 1 tot 4 spelers
 • Vanaf welke leeftijd: Voor spelers vanaf 12 jaar
 • Uitbreidingen of andere varianten? Het betreft een spel uit de spellenreeks Escape Tales. Dit zijn op zichzelf staande Escape Room spellen met ieder een losstaand verhaal.

Verhaal: Je dochter redden uit coma

Tijdens dit Escape Room spel duik je in de huid van Samuel. Je dochter ligt in coma en je bent radeloos. Via een eeuwenoud ritueel probeer je jouw dochter weer te laten ontwaken.

Door dit ritueel kom je telkens in occulte, vreemde ruimtes terecht. Hier moet je spullen verzamelen en puzzels oplossen, waardoor je verder komt in het spel. Ook moet je tijdens het spel duidelijke keuzes maken, waardoor wordt bepaald in welke ruimtes je komt en welke uitkomst het spel heeft.

Kun je je dochter redden? Of niet?

Escape Room Spellen

Onze ervaring: Drie avonden lang puzzelen

Het spel heeft geen tijdsdruk en legt de focus op het verhaal. Echter, het spel duurt wel erg lang. Wij zijn er 3 avonden mee bezig geweest en op de laatste avond waren we eerlijk gezegd een beetje onze motivatie verloren. En dat is eigenlijk zonde, want het verhaal is best spannend en de puzzels zijn gedetailleerd uitgedacht.

Ook de app die je bij het spel nodig hebt, zit goed in elkaar. Je kunt er hints opvragen en je moet er oplossingen invoeren, zodat je verder kan met het redden van je dochter.

Ik denk zelf dat onze afnemende enthousiasme komt, doordat je – net als Samuel in het verhaal – niet goed kan inschatten hoe dicht je bij de finish bent van het spel. We hadden onszelf overschat en hadden niet verwacht drie avonden bezig te zijn met het spel.

Hierdoor werden wij op een gegeven moment ongeduldig: We wilden het mysterie oplossen en weten wat de uitkomst was. Dus het is belangrijk dat je je hiervan bewust bent voordat je aan dit spel begint.

Escape Room Spellen

Escape Tales ‘Het Ritueel’ samengevat:

 • Vormgeving: mooie vormgeving en duidelijke structuur. Het verhaal zit ook sterk in elkaar.
 • Taal: Nederlands
 • Offline of online? Je speurt offline en geeft antwoorden via de app
 • Nodig naast het spel: Smartphone, pen en papier.
 • Tijdsdruk: Geen tijdsdruk. De nadruk ligt op het verhaal.
 • Oude staat te herstellen? Als je klaar bent met spelen, kun je het spel weer in oude staat herstellen. Het is zeker geschikt als doorgeefcadeau. Bovendien is dit verhalende Escape Room Spel meerdere keren te spelen. Door de keuzes die je maakt, zijn er 9 verschillende uitkomsten voor het spel.
 • Geschikt voor: meerdere avonden speurplezier met je fanatieke partner of huisgenoten.

3. Puzzelpost: Het Boekanier Dossier

Escape Room Spellen

 • Uitgever: Diorama (voorheen: Puzzelpost)
 • Inhoud van het spel: 1 mysterie dat je in 3 fases per post ontvangt: 2x ontvang je een brief. En 1 keer een doos met een dossier vol spullen om te onderzoeken.
 • Aantal personen: 1 tot 5 spelers vanaf 18 jaar
 • Uitbreidingen? Er zijn 2 vervolgen op ‘Het Boekanier Dossier’. Deze kun je opvolgend, maar ook los van elkaar spelen.

Verhaal: Een mysterie ontvangen per post

Dit spel zit misschien iets meer in de hoek van het oplossen van een mysterie en iets minder in de hoek van ontsnappen uit een kamer. Maar aangezien dit spel heel veel raakvlakken heeft met het gemiddelde Escape Room spel, kan het Boekanier Dossier toch echt niet in dit rijtje ontbreken.

Allereerst krijg je een mooi getypte brief van Helena Boekanier, waarin jouw naam in de aanhef staat. Ze schrijft dat haar zus Abigail Boekanier al tientallen jaren vermist is, maar ze is ervan overtuigd dat haar zus nog leeft. Omdat zij zelf niet zo goed is in het puzzelen en ontcijferen van geheime hints heeft ze via via jouw adres gekregen. Haar zus onderzocht twee vermissingen, voordat zij zelf spoorloos verdween. Helena vraagt je om hulp en hoopt dat je haar aan een nieuwe aanwijzing kan helpen door het dossier te bestuderen.

Een paar dagen later ontvingen we een mooie doos met een dossier vol aanwijzingen. Manlief en ik waren meteen zo enthousiast door de vormgeving van de spullen in de doos dat we diezelfde avond aan het puzzelen zijn geslagen.

Escape Room Spellen

Onze ervaring: Tot in de puntjes uitgewerkt en realistisch

Het spel is tot in de puntjes uitgewerkt en komt erg realistisch over. Een half verbrand rijbewijs, een oud krantenartikel, een plattegrond in een koker etc. Het voelt alsof je aan een echt dossier werkt. De hints zijn zorgvuldig verstopt en verwerkt. Alle materialen in het dossier worden uitvoerig gebruikt en het spel doet echt een beroep op je puzzelende brein.

Wanneer je de gevraagde aanwijzing hebt ontdekt, vul je dit op de website van Diorama in. Daarna krijg je tips hoe je het spel in oude staat kunt herstellen en een paar dagen later verschijnt er een bedankbrief van Helena op je deurmat.

Van alle spellen uit dit overzicht komt het Boekanier Dossier het meest dichtbij het idee dat je écht een mysterie aan het oplossen bent. Dat smaakt naar meer!

Escape Room Spellen

Onze mening over ‘Het Boekanier Dossier’:

 • Vormgeving: je ontvangt dit spel per post in 2 delen. Alle onderdelen zijn bloedmooi vormgegeven en het is een ijzersterk verhaal. Handgemaakt escape room spel.
 • Taal: Nederlands
 • Offline of online? Offline
 • Nodig naast het spel: Pen, papier en een smartphone of loep.
 • Tijdsdruk: nee
 • Oude staat te herstellen? Het spel is makkelijk in oude staat te herstellen en kun je daardoor doorgeven aan je vrienden en familie.
 • Geschikt voor: Ideaal voor de die-hard speurneuzen. Je ontsnapt weliswaar niet uit een kamer, maar je bent lekker veel aan het zoeken naar verborgen aanwijzingen.

4. Escape Room Adventures: Smokkelaars en ontdekkingsreizigers

Escape Room Spellen

 • Uitgever: Kosmos
 • Inhoud van het spel: Escape Room spel in boekvorm
 • Geschikt voor: 1 tot 4 spelers vanaf 10 jaar
 • Uitbreidingen? Er zijn meerdere Escape Room Adventure boeken te koop met ieder een eigen verhaal.

Verhaal: hoe komen jullie weer terug naar jullie eigen tijd?

Escape Room Spellen

Escape Room Advertures is een Escape Room spel in boekvorm. Het verhaal staat niet chronologisch in het boek. Je wordt tijdens het spel van de ene pagina naar de andere pagina geleid. Wij kregen van Kosmos Uitgevers het Escape Room het boek ‘Smokkelaars en ontdekkingsreizigers’ toegestuurd om uit te proberen.

In dit verhaal word je plotseling terug gezogen in het verleden. Je komt uit op een schip en al lezend ontdek je dat je een ontvoerde zoon weer met zijn vader moet herenigen. Dat is de enige manier waarop jij ook weer terug kan komen naar jouw eigen tijd.

Tijdens het verhaal navigeer je van de ene bladzijde naar de andere. Met behulp van een codematrix, wegwijzers en letterlijke aanwijzingen in het boek ontdek je waar het verhaal naartoe gaat. Ondertussen knip en plak je met behulp van de aanwijzingen een grote landkaart, zodat je naar eilanden kunt varen en het verhaal zich ontvouwt.

Onze ervaring: Vooral veel knutselen

Escape Room Spellen

Wij zijn erg gewend dat Escape Room spellen verborgen hints en puzzels bevatten. Dus wat dat betreft kwamen we met dit spel een beetje van een koude kermis thuis.

Het spel voelt voor ons meer als het lezen van een handleiding, zodat je uiteindelijk iets aan het bouwen bent. Ook het vele knip- en plakwerk was niet echt aan ons besteed.

Op een gegeven moment hebben we het spel uitgespeeld en de ontvoerde zoon teruggebracht bij zijn vader.

Echter, we hebben voor ons gevoel de helft van het boek niet gezien. Daardoor wilden we wat stappen terug om te kijken of we ergens de fout in waren gegaan, maar die pagina’s hadden we inmiddels verknipt. Hierdoor blijven we met een licht verward gevoel over.

Smokkelaars en ontdekkingsreizigers samengevat:

 • Vormgeving: De illustraties en de landkaart zien er goed uit. Het voelt voor ons echter meer aan als een handleiding en minder als een spel. Daardoor is het niet aan te raden als je op zoek wilt gaan naar verborgen aanwijzingen en puzzels.
 • Taal: Nederlands
 • Offline of online? offline
 • Nodig naast het spel:Schaar, lijm, papier, potloden en een timer.
 • Tijdsdruk:Met een timer houd je bij hoe lang je over het spel doet. Hiermee kun je aan het eind je score te bepalen.
 • Oude staat te herstellen? Nee. Het boek is na afloop van het spel helemaal verknipt.
 • Geschikt voor: Wij verwachten dat het vooral leuk is om te spelen met kinderen. Al knutselend het verhaal ontdekken.

5. Escape Room: The Game Virtual Reality

Escape Room Spellen

Het verhaal: 2x ontsnappen in 3 fases

De spellen uit deze VR versie lijken erg op het reguliere Escape Room The Game spel, maar hebben als toevoeging dat je met een VR bril in een virtual reality omgeving speelt.

Tijdens het spel ben je veel aan het puzzelen en bezig om verbanden te zoeken. In elk Escape Room spel moet je in 3 fases ontsnappen. Tijdens elke fase ben je op zoek naar een 4-delige code. Hiervoor moet je alle onderdelen van het spel goed bestuderen. De onderkant, bovenkant en goede combinaties maken.

De VR bril is een stevige kartonnen constructie, waar je jouw eigen smartphone in kunt zetten. Van te voren download je de gratis Escape Room app en kies je voor de betreffende game. De VR is ook gewoon te gebruiken als je een bril draagt (zoals mijn man), maar dan is het wel even zoeken naar de juiste stand op je neus.

Escape Room Spellen

Spelen in de ‘echte’ wereld én in de VR omgeving

In de VR omgeving zie je de ruimte waarin je vastzit. Bij het spel ‘Submarine’ is dit bijvoorbeeld een kapotte onderzeeër die je weer aan de praat moet krijgen. Je kunt om je heen kijken, maar ook naar boven en naar beneden. Dat is echt wel gaaf!

De VR bril geeft een extra dimensie aan het spel, omdat je nog meer het gevoel krijgt dat je ergens uit moet ontsnappen. Echter, maar 1 persoon kan per keer door de VR bril kijken. Je moet zowel puzzelen met de spullen op tafel als met de informatie in de VR omgeving. Je wordt dus nog meer uitgedaagd om goed en duidelijk met elkaar te communiceren.

Wij zijn sowieso fan van de Escape Room: The Game spellen. De VR versie is wel intensiever, doordat je eigenlijk in 2 ruimtes tegelijkertijd aan het puzzelen bent. In de ‘echte’ wereld en in de VR wereld. Als je dit spel voor het eerst aanschaft, is het daarom misschien raadzaam om eerst het originele spel aan te schaffen.

Escape Room Spellen

Escape Room: The Game Virtual Reality samenvattend:

 • Vormgeving: de vormgeving is tot in de puntjes verzorgd. Het spelen met de VR bril maakt het Escape Room gevoel echter, maar het maakt het communiceren en puzzelen ook intensiever.
 • Taal: Nederlands
 • Offline of online? Je speurt zowel offline als in de VR omgeving. Oplossingen geef je door via de smartphone of in de Chrono Decoder.
 • Nodig naast het spel: pennen, papier en 2 smartphones (of 1 smartphone en de Chrono Decoder uit Escape Room: The Game)
 • Tijdsdruk: Ja. Je hebt 60 minuten om te ontsnappen en de tijd loopt af.
 • Oude staat te herstellen? Ja. Gedeeltelijk door onderdelen te downloaden en printen van de website van Identity Games.
 • Geschikt voor: Escape Room fans, die thuis ook het gevoel van vastzitten in een ruimte willen ervaren.

Tip: lees ook eens mijn uitgebreide Review over Escape Room The Game

Wat zijn de beste escape room spellen?

Na avonden vol puzzelplezier kwamen we tot de conclusie dat er toch veel meer verschil in de Escape Room spellen zit dan we van te voren hadden verwacht.

De beste escape room spellen volgens mijn man

Escape room spellen

Mijn man was het meest enthousiast over het Boekanier Dossier en Escape Tales. Beide spellen zitten qua mysteries en puzzels goed in elkaar.

Uiteindelijk gaat zijn voorkeur toch uit naar het Boekanier Dossier van Puzzelpost, omdat Escape Tales toch wat langdradiger is.

Bovendien geeft het Boekanier Dossier je het meest het gevoel dat je ‘echt’ moet helpen om een mysterie op te lossen. Je wordt het verhaal ingezogen.

Mijn favoriete escape room spellen

Escape room spellen

Ikzelf twijfel tussen Escape Room VR en ook het Boekanier Dossier als ik een favoriet moet aanwijzen. Beide spellen zitten zowel visueel als qua puzzels het beste in elkaar.

Ze zijn uitdagend, maar zeker niet onmogelijk om op te lossen. Van beide spellen zou ik zo weer een andere variant gaan spelen.

Meer lezen over thuis escape room spellen?

Of snuffel door al mijn blogs en reviews over bordspellen voor meer spelletjesinspiratie!

Op de hoogte blijven van gloednieuwe spellenreviews en spellentips?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse spellen nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Deze blog bevat een samenwerking. De Escape Room spellen in deze review hebben wij ontvangen van de uitgevers. Dit beïnvloedt onze mening niet. In deze blog staan tevens affliate links.

Cynthia Lukassen

28 gedachten over “5x Escape Room Spellen: Wat is het Verschil? (Deel 1)”

 1. Zo dat is nogeens een echte test en verslag
  Wij zijn ook wel vd spelletjes
  Zoals kolonisten van catan

 2. Die VR lijkt me heel Nice!! Ik heb er nu al n paar online gedaan met vriendinnen, maar echt n spel met elkaar thuis is toch nog wel weer lekker!

 3. Wat leuk om dit op een rijtje zo te lezen. Ik speel niet zo veel spellen meer, wel altijd gedaan. Als ik dit zo lees lijkt mij een escape spel wel gaaf/

 4. Wat leuk zeg! Ik heb nog nooit zo’n escape room spel gespeeld thuis maar ze lijken me allemaal wel leuk…

 5. Die vind ik zo geweldig, echt iets voor mij. Ik houd van uitdagingen, hoewel het wel wat pittig kan zijn

 6. Vindt het jammer dat je de spellen in principe maar 1x kan spelen, maar de VR versie lijkt me wel heel erg leuk!

 7. Ik ben dol op escaperooms maar heb eigenlijk nog maar weinig echt gedaan aan escape room spellen. Ik denk dat ik het echt leuk vind!

 8. Escape room spellen lijken me best leuk, maar ik vind het zo zonde dat je het maar één keer kunt doen.

 9. ik ben zelf helemaal geen spelletjes mens, maar zoonlief is er gek op, een aantal van deze spelen ( zoals bv die cijfercode) zou hij beslist heel leuk vinden. Dank voor al het voorwerk

 10. Oh dit zijn wel goede tips voor vrienden van ons die van Escape Rooms houden! Ik ga binnenkort voor het eerst naar een echte!

 11. Wat heb je er een uitgebreide review van gemaakt, helder, overzichtelijk. Super nuttig en waardevol voor liefhebbers van Escape Room Spellen. Zelf ben ik geen fan van dit genre maar van deze 5 zou Een mysterie ontvangen per post mij denk ik het meeste aanspreken omdat dit meer gericht is op het oplossen van een mysterie en iets minder in de hoek van ergens uit ontsnappen.

 12. Leuk dat je die spellen uitgetest hebt. Eigenlijk spreken geen van deze spellen mij aan 😉 Ik houd wel van spelletjes maar meestal doen we wat snellere spellen zoals kaartspelletjes of 30 Seconds. En als we wel een hele avond een spel willen spelen dan blijft Catan nog favoriet.

 13. Wij hebben zowel de exits als escape the room als het (volledige) boekanier dossier gespeeld. Het boekanier dossier is veruit mijn favoriet, net als de vervolgen daarvan (medusa en wildeman geheim) ze zaten zo goed in elkaar en alles was zo echt. Helemaal geweldig. Van de exits weten we inmiddels dat er werkelijk overal allerlei aanwijzingen te vinden zijn, maar zeker niet op ‘normale’ of logische plekken. Wel leuk, maar vaak erg moeilijk doordat er kaarten ontbreken en je dat niet weet. Wij spelen de spellen zeer regelmatig en zijn echt fan

 14. Wij zijn totaal niet van de spelletjes, maar ik weet dat mijn nichtje laatst zo’n spel cadeau heeft gekregen en al riep dat ik dat toch echt een keertje moet uitproberen, dus wie weet

 15. Leuk artikel en interessante vergelijking tussen de verschillende spellen! Binnen enkele weken komt er een nieuw thuismysterie uit: huisarrest! Uniek aan dit spel is dat het wordt gepersonaliseerd en je dus de hoofdrol speelt in je eigen spel! Voor meer info: //www.huisarrest.com

 16. Wat een uitgebreid artikel, wij doen dit soort spellen niet zo snel. Misschien als de kids ouder zijn. Dan zal ik dit artikel er zeker nog eens op nagaan

 17. Wat leuk eg, wij hebben de familie editie van escape room Jumanji en ik vind de tijdsdruk best lastig, een uur is toch kort als je zo aan het puzzelen bent. Ik wist helemaal niet dat er ook zonder tijdsdruk zijn, dus deze ga mkz eker even onthouden. Het boekanier dossier, lijkt me heel erg leuk. Nou ja allemaal eigenlijk wel haha.

  • Het lijkt me leuk om een keer een escape spel te doen. Maar dan wel één die geschikt is voor één persoon. Ik ben de enige die van spelletjes houdt.

  • ondertussen nu een aantal gespeeld, maar we komen er elke keer niet uit, dat kan aan onze spel skills liggen 🙂

 18. ik kan er niet echt uit kiezen. ik heb niet echt geduld voor zulke spelletjes. Maar die laatste lijkt mij het leukste.

  • Wat een leuk en uitgebreid blog. Mijn angst blijft toch dat het eenmalige spellen zijn daarom heb ik tot nu toe hierin nog geen aankoop gedaan.

Reacties zijn gesloten.