What do you meme

Review: Partyspel What Do You Meme

Bol 10-daagseBol 10-daagse

Zoals we eerder al hadden gemeld zijn we half september bij de bekendmaking van de nominaties van Speelgoed van het Jaar geweest. Hier werd de stemronde feestelijk geopend en kregen wij vier spellen mee om te reviewen. Eerder kon je onze review over het genomineerde peuterspel Brain Train al lezen. Vandaag is het tijd voor partyspel: What Do You Meme!

What do you meme

Vandaag vertel ik je in deze review

 • Wat krijg je voor je geld?
 • Wat vinden we ervan?
 • Voor wie is het geschikt?
 • En hoe kun je stemmen op dit spel tijdens de verkiezing van Speelgoed van het Jaar?

What Do You Meme: Wat krijg je voor je geld?

What do you meme

Wanneer je het spel What do You Meme koopt, krijg je een middelgroot, vierkant doosje. Hierin zit:

 • 363 tekstkaarten
 • 72 fotokaarten
 • 1 ezel
 • spelregels

Het spel is voor 3 personen of meer vanaf 18 jaar.

De uitgever van dit spel is Megableu, ook bekend van de volgende spellen:

Voorheen was dit spel alleen beschikbaar in het Engels en vooral in Amerika een grote hit. Sinds 2019 kun je dit spel ook in het Nederlands kopen.

Het is een standalone spel. Dat houdt in dat je geen ander spel nodig hebt om dit spel te spelen.

Er zijn wel uitbreidingen beschikbaar, maar deze uitbreidingen zijn er op dit moment alleen nog maar met een Engelse tekst, zoals:

Wat houdt het spel in?

What do you meme

What Do You Meme draait allemaal om memes. Dit zijn afbeeldingen of filmpjes die in combinatie met een grappige tekst viraal gaan op sociale netwerken en zich snel verspreiden op het internet.

In dit spel is het de bedoeling dat je de meest grappige tekst combineert met het plaatje wat op de ezel ligt.

Het spelverloop

Je speelt dit spel met 3 of meer spelers. De speler met de meeste Instagram volgers mag beginnen en is als eerste jury. Hij of zij bekijkt de fotokaarten en kiest er ééntje uit. Deze wordt op de ezel gelegd.

Bordspellen Top 10

Alle andere spelers krijgen 7 tekstkaarten in hun hand. Zij moeten uit deze kaarten de grappigste tekst kiezen en leggen deze kaarten gesloten neer. De jury schudt deze gesloten kaarten en leest vervolgens de teksten hardop voor. Vervolgens kiest de jury de grappigste kaart. De speler die deze kaart had gekozen, wint de ronde en de fotokaart.

Daarna is de volgende speler jury en krijgen alle spelers 7 nieuwe kaarten. En gaat het spel weer van voor af aan.

Wanneer heb je gewonnen?

Elke fotokaart in je bezit is een punt waard. De winnaar van het spel is degene die als eerst 20 punten heeft gehaald of die de meeste punten heeft op het moment dat jullie stoppen met het spel. Zoals de spelregels zeggen: “Hij of zij heeft duidelijk een ziek gevoel voor humor en wint het spel.”

HOT kaarten

What do you meme
Voorbeelden van HOT kaarten

De kaarten kunnen best pittige en seksueel getinte teksten bevatten. Voor degenen die dit niet fijn vinden, zijn de meest extreme kaarten aangeduid met het woord ‘HOT’. Je kunt er dus voor kiezen om deze kaarten uit het spel te halen.

Hoe bevalt het spel?

What do you meme

Dit is echt een spel voor een feestje. Lekker biertje of wijntje erbij en lekker ouwehoeren terwijl je dit spel speelt. Ook is het spel geschikt voor een spelletjesavond of een gezellig avondje met vrienden.

Ik denk dat de doelgroep van dit spel vooral tussen de 15 en 40 jaar ligt. Voornamelijk vanwege de soms pittige teksten op de kaarten zou ik je kinderen en je oma dit spel niet voorschotelen. Voor hen is een partyspel, zoals 30 Seconds: EveryDayLife meer aan te raden.

Officieel is het spel geschikt voor spelers vanaf 18 jaar, maar ik denk dat het ook een spel is wat populair kan zijn bij pubers.

Ik vind het zelf een heel grappig spel. En ik zou het zeker spelen tijdens een feestje of een gezellig avondje met vrienden.

What Do You Meme: Ons oordeel

Partyspel 9/10

Een partyspel moet volgens mij voldoen aan het idee dat er veel mensen mee kunnen doen en dat je het met een biertje op ook prima kan blijven spelen. Een partyspel moet sfeer verhogend zijn en mag best een beetje spraakmakend zijn. Daar voldoet dit spel helemaal aan.

Toegankelijkheid 7/10

Het spel is toegankelijk voor volwassenen en stiekem ook leuk voor pubers onder elkaar. Het is geen echt familiespel, omdat de teksten niet geschikt zijn voor kinderen. En ook je oma zal niet alle teksten even goed kunnen waarderen.

Het spel is wel erg simpel uit te leggen. Je hebt de regels zo onder de knie.

Geluk 6/10

Naast een creatief brein heb je ook een beetje geluk nodig dat je pakkende teksten in je hand krijgt. Aangezien je uit 7 kaarten kan kiezen, zit dit meestal wel goed.

Vormgeving en materiaal 8/10

Over het algemeen vind ik de vormgeving erg grappig en vrolijk. De spelregels zijn opvallend bijdehand geschreven. Helemaal passend bij dit spel.

De doos en kaarten zijn van stevig materiaal. Een minpuntje vind ik de ezel waarop je de fotokaarten zet. Deze is gemaakt van simpel karton en zou wat ons betreft wel ietsjes meer hufterproof mogen zijn.

Algemeen Oordeel: 7/10

What do you meme

Als je op zoek bent naar een no-nonsense spelletje tijdens een gezellig avondje is dit een aanrader. Aangezien ik zelf meer van de tactische spellen ben waar je echt even voor moet gaan zitten, scoort deze bij mij niet superhoog en heeft het niet onze Bordspellen Top 10 gehaald.

Desalniettemin zou ik dit spel zeker op tafel zetten tijdens een avondje met vrienden. Het is een simpel, vrolijk en grappig spel.

De andere genomineerden in de categorie 18+

What do you meme is genomineerd voor de titel Speelgoed van het Jaar in de categorie 18+ samen met de spellen:

Stem zelf op het speelgoed van het jaar!

Tot en met 3 november kun je op de website van Speelgoed van het Jaar zelf stemmen op het genomineerde speelgoed.

En ook erg leuk: Door te stemmen maak je zelf ook kans om een genomineerd spel te winnen!

Meer over spelletjes lezen? Klik hier voor ons volledige overzicht met spellenreviews en tips!

Ga jij stemmen op Speelgoed van het Jaar?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

What do you meme

Vind je het leuk om meer te lezen over bord- en kaartspellen?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op Pinterest, Facebook en Instagram.

Deze blog bevat een samenwerking met Speelgoed van het Jaar en de uitgever van dit spel. Ik heb het product gekregen om deze blog te schrijven. In deze blog staan tevens affliate links.

Deel dit artikel of bewaar het voor later
 • 144
 • 23
 •  
 •  
 •  
  167
  Shares

16 gedachten over “Review: Partyspel What Do You Meme”

 1. Dit spel heb ik wel eens bij vrienden gespeeld. Ik heb toen zo hard gelachen. Ik wist niet dat er nu een Nederlandse versie van bestond. Die gaat op mijn verlanglijstje voor de Kerstman!

  Beantwoorden
 2. Dit spel ken ik nog niet. Lijkt me leuk met wat vrienden te spelen. Ik ben ook benieuwd naar de uitbreiding van Game of Thrones. Ik hou van die serie!

  Beantwoorden
 3. Het is zeker een spel dat je kan spelen met vrienden en een borreltje erbij. Ik zag hem al voorbij komen bij Speelgoed van het jaar. Goed dat ze de Hot kaarten ook aangegeven hebben ls zijnde hot, wil je dit niet, dan haal je ze er gewoon uit.

  Beantwoorden

Plaats een reactie