Brain Train

Review: Kinderspel Brain Train

Bol 10-daagseBol 10-daagse

Woensdag 11 september mochten wij aanwezig zijn bij de influencer dag van Speelgoed van het jaar 2019. Tijdens deze bijeenkomst mochten we het genomineerde speelgoed uitproberen en werden de stemlijnen feestelijk geopend. Daarnaast kregen we een hele leuke goodiebag mee met mooi speelgoed om de aankomende periode te reviewen, waaronder dit leuke kinderspel: Brain Train!

Als echte spellengekken waren wij natuurlijk helemaal happy met deze stapel nieuwe spellen!

Vandaag leg ik je meer uit over de verkiezing Speelgoed van het jaar, vertel ik je wie er genomineerd zijn in de categorie 0 tot 3 jaar en reviewen we één van die genomineerde spellen, namelijk: Brain Train.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Cynthia | Cynspirerend.nl (@cynspirerend) op

Wat is de Verkiezing Speelgoed van het Jaar?

Spelen is belangrijk! Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Zeker in deze tijd waarin maar liefst 25% van alle peuters per dag 3 uur of langer naar een smartphone zit te kijken is het des te belangrijker om ‘offline’ speelgoed de aandacht te geven die het verdient. Spelen is niet alleen leuk, maar je kunt er nieuwe dingen van leren en je zorgt voor echt contact samen.

Ieder jaar komt er veel nieuw speelgoed op de markt en dat maakt het niet gemakkelijk om een weloverwogen keuze te maken. Wat is nou echt goed speelgoed? De verkiezing Speelgoed van het Jaar helpt al ruim 40 jaar door elk jaar nieuw speelgoed en nieuwe spellen te beoordelen op zaken, zoals: gaat het niet snel stuk, is het na één keer spelen nog steeds leuk en is de prijs/kwaliteitverhouding in orde?

Genomineerde spellen in categorie 0 t/m 3 jaar van 2018:

De vakjury nomineert jaarlijks in 7 leeftijdscategorieën speelgoed en spellen die zij echte aanraders vinden. Uiteindelijk besluit jij als consument welk speelgoed de titel ‘Speelgoed van het Jaar’ mag gaan dragen door je stem uit te brengen.

Genomineerd Speelgoed van het Jaar: 0 tot 3 jaar

Onze dochter van 2,5 jaar heeft tijdens de influencer dag natuurlijk voornamelijk gespeeld met het speelgoed uit de categorie 0 tot 3 jaar. Deze categorie richt zich op speelgoed wat geschikt is voor baby’s, dreumessen en/of peuters.

Wij kregen na de Influencer dag het vormenspel ‘Brain Train’ mee om een review over te schrijven. Dit spel voor peuters en kleuters is zeker een schot in de roos voor onze kleine spelletjesgek!

Vandaag vertellen we je meer over Brain Train. Aan het eind vertellen we je ook kort wat meer over de andere genomineerden en hoe jij zelf kunt stemmen.

Brain Train: Wat krijg je?

Brain Train

Dit spel voor peuters en kleuters zit in een grote, kartonnen doos. In deze doos zit:

 • Een treintje en 2 wagonnen
 • 9 blokken (waarvan een gedeelte aan elkaar zit met een touwtje)
 • Een boekje met 48 opdrachten
 •  Spelregels

Dit spel is officieel geschikt voor peuters vanaf 3 jaar, maar onze dochter van 2,5 jaar kan er ook prima mee uit de voeten.

De uitgever is Smartgames, ook bekend van de volgende spellen voor peuters en kleuters:

Het is een stand alone spel. Dit houdt in dat je geen ander spel nodig hebt om dit spel te spelen.

Brain Train is onder andere te koop bij Bol.com en Spellenrijk.

Brain Train: Wat houdt het in?

Speelgoed van het Jaar 2019

Brain Train is eigenlijk een leerzaam spelletje en leuk speelgoed tegelijkertijd.

Als je ukkie graag een spelletje wil spelen ga je aan de slag met het opdrachtenboekje. Hierin staan plaatjes met voorbeelden die je kleintje na moet maken door blokken in de trein te plaatsen. Voorwaarde is dat de kleuren en vormen overeen moeten komen met het plaatje en dat de trein en de wagonnetjes met een touwtje aan elkaar moet zitten. Elke opdracht heeft dan ook maar 1 oplossing.

Onze dochter is natuurlijk pas 2,5 jaar, maar is al een behoorlijke spellengek. Domino, het Knappe Koppen Spel en Memory speelt ze al met veel plezier. En ook hier begon ze met volle moed aan het namaken van de plaatjes.

We begeleiden haar hier in door er rustig bij te zitten en vragen te stellen. “Wat is de eerste kleur? En welke vorm is dat?” Heel geconcentreerd en met vallen en opstaan plaatst ze de blokken in het treintje en de wagonnetjes. Als het haar is gelukt geven we haar een grote high five en een knuffel.

Na ongeveer 3 opdrachtjes is haar focus verdwenen, schuiven we het opdrachtenboekje opzij en gaan we over op gewoon lekker spelen met de trein. Dan gaan we “Tjoeke Tjoeke Tuut Tuut!” met het treintje op pad!

Hoe bevalt het spel Brain Train?

Speelgoed van het Jaar 2019

Sinds we dit spelletje hebben gekregen, vraagt onze dochter elke dag of we ‘Treintje’ kunnen spelen. Eerst wat opdrachtjes en dan lekker los spelen. En dat vind ik een uniek voordeel aan Brain Train.

In tegenstelling tot andere kinderspelletjes die we met haar spelen (zoal het Knappe Koppen Spel), kan ze dit spel ook als speelgoed gebruiken. Het heeft dus 2 functies en dat kende ik nog niet.

Als ouders is het voor ons erg leuk om te zien dat ze er elke keer een stukje beter wordt in het spel. Ze begint de logica steeds beter te zien en heeft elke keer weer een beetje beter door hoe de blokjes geplaatst moeten worden.

Het boekje bevat 48 opdrachten in 4 – steeds moeilijk wordende – niveaus. Wij spelen met onze dochter het makkelijkste niveau en daar heeft zij op dit moment haar handen vol aan. Maar hierdoor weten we ook dat het spel voorlopig uitdagend genoeg blijft voor onze kleine madam.

Ons oordeel:

Materiaal 9/10

De trein is van stevig plastic materiaal en dus lekker hufter- en kidsproof. De onderdelen hebben geen scherpe punten of kleine onderdelen. Het voelt aan als speelgoed dat met gemak jarenlang mee kan gaan.

Eén puntje aftrek geven we voor het boekje met opdrachten dat bij het spel zit. Dit is gemaakt van geplastificeerd papier met een plastic ringbandje. Dit voelt minder stevig aan. Een boekje met dikker karton en een metalen ringband zou meer kidsproof zijn, denken we.

Toegankelijkheid 9/10

Als speelgoed is het supertoegankelijk. Eigenlijk is het een soort van vormenstoof en trein in één.

Je kleintje heeft in het begin wel begeleiding nodig met het spelen van het spelletje met het opdrachtenboekje. Maar ook dit is heel makkelijk vormgegeven. Onze dochter van 2,5 snapt het principe al.

Het doel is uiteindelijk dat je kindje – als het ouder is – dit spel ook zelfstandig kan spelen. Dat kunnen we niet uit eigen ervaring beoordelen, maar we schatten we in dat dit voor kinderen van 4 of 5 jaar zeker mogelijk is.

Leuk voor ouders 8/10

De uitdaging zit er voor ons als ouders niet in om de puzzels te begrijpen, maar wel om onze dochter zo goed mogelijk te begeleiden hierin.

Als je – net als wij – ervan houdt om met je kind te zitten en spelenderwijs nieuwe dingen te leren, dan vind je Brain Train als ouder ook zeker leuk.

Algemeen oordeel 9/10

Niet alleen wij als ouders, maar vooral ook onze dochter is erg enthousiast over dit speelgoed. Als je een leergierig ukkie in huis hebt, dan is dit speelgoed echt een aanrader.

Ik vind het een groot pluspunt dat het niet alleen een spelletje, maar ook leuk speelgoed is. Ik snap goed dat dit spel genomineerd is als Speelgoed van het jaar.

Brain Train

Andere genomineerden in de categorie 0-3 jaar

In de categorie voor baby’s, dreumessen en peuters is naast de Brain Train zijn ook twee andere items genomineerd voor de titel Speelgoed van het Jaar 2019. Onze dochter heeft tijdens de Influencer dag ook kunnen spelen met dit speelgoed. Hieronder geven we je kort het oordeel van de jury en het oordeel van onze kleine madam.

Codi, Mijn RoboDino

Speelgoed van het Jaar 2019

Oordeel van de jury: Dit is een lieve Robot Dinosaurus die kan dansen op muziek. Peuters kunnen het gedrag van de Codi de RobotDino ‘programmeren’ door stekels op zijn rug te plaatsen. Ze kunnen hiermee het karakter, de stemming en muziekstijl aanpassen. Het is een robuuste Dino met grote onderdelen. Codi is geschikt voor ukkies van 2 tot 5 jaar. Meer informatie lees je hier.

Oordeel van onze dochter: Onze dochter is geen grote fan van robots, zodra ze veel gaan bewegen. Datzelfde gelde voor Codi. Ze vond hem leuk toen ie lekker aan het dansen was. Maar toen hij haar kant op kwam, wilde ze niets meer van hem weten.

ZoomiZooz Klim Verkenboom

Speelgoed van het Jaar 2019

Oordeel van de jury: Dit is een vrolijk en kleurrijk boomhuis waar heel veel te ontdekken valt. De boomhut bestaat uit een boomstam met een huisje, lift, glijbaan en een baan waarin poppetjes als het ware gelanceerd kunnen worden. Er zitten 4 diertjes bij die je op een sensor kan plaatsen, zodat ze geluidjes maken en gaan zingen. De ZoomiZooz Verkenboom is geschikt vanaf het moment dat je kind rechtop kan zitten tot 5 jaar. Meer informatie lees je hier.

Bordspellen Top 10

Oordeel van onze dochter: Dit was populair speelgoed in de peuterhoek. Veel kinderen speelden uitgebreid met deze grote speelboom. Toen het even wat rustiger was, greep onze dochter haar kans en het aapje natuurlijk! Ze vond het vooral leuk om de diertjes van de glijbaan te laten roetsjen, maar had ook moeite met een paar onderdelen. Het deed ons erg denken aan de Zoef Zoef diertjes, die ze voor haar eerste verjaardag had gekregen.

Stem zelf op het speelgoed van het jaar!

Tot en met 3 november kun je op de website van Speelgoed van het Jaar zelf stemmen op het genomineerde speelgoed. En ook erg leuk: Door te stemmen maak je zelf ook kans om genomineerd speelgoed te winnen!

Meer over spelletjes lezen? Klik hier voor ons volledige overzicht met spellenreviews en tips!

Op welk speelgoed ga jij stemmen?

Bewaar dit artikel op Pinterest:

Brain Train Pin

Vind je het leuk om meer te lezen over bord- en kaartspellen?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op Pinterest, Facebook en Instagram.

Deze blog bevat een samenwerking met Speelgoed van het Jaar en de uitgever van dit spel. Ik heb het product gekregen om deze blog te schrijven. In deze blog staan tevens affliate links.

Deel dit artikel of bewaar het voor later
 • 113
 • 35
 •  
 •  
 •  
  148
  Shares

13 gedachten over “Review: Kinderspel Brain Train”

 1. Zit 25% van de peuters meer dan drie uur op een smartphone?! Daar schrik ik echt ontzettend van! Super goed dat er ook nog aandacht is voor de offline spellen, dat is hard nodig en zo (veel) gezellig(er)! Het speelgoed ziet er leuk uit, ben benieuwd welk speelgoed er met de winst vandoor gaat!

  Beantwoorden
 2. Ik ga niet stemmen haha maar ik vind het treintje wel echt heel leuk voor kleintjes. Goed dat er een opdrachtenboekje bij zit, het houdt het uitdagend maar ook leuk om inderdaad ‘gewoon’ met het treintje te spelen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie