4x Mijn Favoriete Kookboeken Die Ik Echt Gebruik

Kookboeken Top 10

Laatst kreeg ik de vraag waar ik de inspiratie voor mijn recepten eigenlijk vandaan haal. Heb ik aanraders voor goede kookboeken? Of een blog? Of iets anders? Dit zijn mijn favoriete kookboeken die ik ook écht gebruik!

Mijn recept voor lekker kokerellen in de keuken

 • Een tikkie nieuwsgierigheid naar nieuwe smaken
 • Een beetje improvisatie
 • Een flinke portie interesse in voeding
 • Maar vooral een goede basis door me te laten inspireren door fijne, praktische kookboeken.

Daarom deel ik vandaag 4 kookboeken waar ik veel inspiratie uit haal.

Kookboek 1: Het nieuwe kookboek

Laten we beginnen bij de basis: ‘Het Nieuwe Kookboek’ van H.H.F. Henderson. Dit kookboek kreeg ik van mijn moeder toen ik op mezelf ging wonen.

Hierin staan zo’n beetje alle basisrecepten in die je je maar kunt bedenken, zoals salades, sauzen, soepen, ovenschotels en gebak. Maar dat niet alleen. Het kookboek geeft ook informatie over etiquette, kruiden en heeft een gewichtstabel (handig als je keukenweegschaal het plotseling begeeft!).

De basis van mijn moeders recept voor oliebollen komt bijvoorbeeld ook uit dit boek. En mijn man maakt de heerlijkste pannenkoeken met het basisrecept uit dit boek.

Ik ben heel erg blij met dit boek. Ik zoek hier van alles in op. Het is echt een onmisbaar kookboek in mijn keuken.

Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Kookboek 2: Bespaar met Jamie

Dit boek heb ik gekocht, nadat ik de gelijknamige serie op 24Kitchen had gezien. Jamie Oliver geeft praktische tips om te koken met leftovers en dus minder voedsel te verspillen.

Hij geeft je ook tips over hoe je jouw koelkast praktisch in kunt richten en wat je eigenlijk allemaal in kan vriezen. Door ‘Besparen met Jamie‘ zijn wij bijvoorbeeld begonnen met het invriezen van geraspte kaas. Ideaal voor over de pasta of over een lekkere ovenschotel. De smaak is nog steeds top en je kaas blijft veel langer goed.

Naast veel goede en praktische tips zitten er 120 lekkere (en makkelijke) recepten in, zoals fritata met zoete aardappel, Koreaanse roerbakrijst en de koning der burgers.

Een aanrader als je meer wil besparen en minder wil verspillen, maar wel ontzettend lekker wil blijven eten.

Kookboek 3: ChicksLoveFood Back-on-track Kookboek

Eén van mijn favoriete foodblogs in Nederland is ChicksLoveFood. Nina en Elise delen op hun website lekker simpele recepten, vaak met weinig ingrediënten. Maar met veel smaak!

Ik heb meerdere boeken van ChickLoveFood, dus ik deel vandaag de meest recente met jullie.

In Het Back on Track Kookboek vind je veel gezonde recepten met maximaal 6 ingrediënten die gewoon in de supermarkt te krijgen zijn. Ze delen lekkere recepten voor het ontbijt, de lunch en het diner.

Zelf ben ik erg gek op de instant noedelsoep uit dit kookboek. Echt een eye-opener.
Een handig receptje om in een handomdraai verse soep te maken. Ik neem dit regelmatig mee naar mijn werk. Ik heb zelf al veel varianten uitgeprobeerd. Op mijn website vind je al het recept voor instant kippensoep met cashewnoten en instant groentesoep.

Als je -net als ik- houdt van makkelijke, gezonde én lekkere gerechten, dan is dit kookboek ook echt een aanrader voor jou!

Kookboek 4: Groot Indonesisch Kookboek

Ook het Groot Indonesisch Kookboek valt onder de categorie basis kookboeken. Bij het maken van Aziatische gerechten combineer ik vaak de recepten van mijn opa met de recepten van dit kookboek.

Dit dikke kookboek bevat heel erg veel recepten voor o.a. rijstgerechten, sambal en diverse vlees- en visgerechten. Ook voor mijn recept voor nasi goreng zonder pakjes en zakjes heb ik me laten inspireren door dit kookboek.

De uitgave die ik heb, is inmiddels niet meer te verkrijgen in reguliere winkels. Maar in 2014 is dit kookboek vernieuwd en opnieuw uitgegeven. Als je van Indische gerechten houdt, dan is dit kookboek echt een must-have.

Ik wens je veel plezier met deze mooie, inspirerende kookboeken!

Misschien vind je dit ook leuk:

Of bekijk alle recepten en keuken tips voor meer food inspiratie!

Blijf op de hoogte van mijn food tips en lekkere recepten!

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse recepten nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken. In deze blog staan wel affliate links.

🔎 Zoek je iets speciaals?
Zoeken
Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.
🤩 Meest gelezen
✨ Nieuwste blogs

Misschien vind je dit ook inspirerend:

Picture of Cynthia Lukassen

Cynthia Lukassen

Hoi! Ik ben Cynthia Lukassen. Ik ben blogger, tekstschrijver en website bouwer van beroep. Hier op mijn eigen blog Cynspirerend schrijf ik blogs die je inspireren om meer offline te zijn. Bijvoorbeeld door leuke bordspellen te spelen, heerlijk te verdwijnen in een boek of lekker samen te eten.

📫 Mag ik je blijven inspireren?

Cynthia van Cynspirerend.nl

Elke maand typ ik persoonlijk een mailtje vol inspiratie aan meer dan 750 trouwe lezers.

Wil jij de volgende mail vol updates, inspiratie en winacties ook ontvangen? 

👉🏻 Ja leuk, mail mij ook!

21 gedachten over “4x Mijn Favoriete Kookboeken Die Ik Echt Gebruik”

 1. Ik wil ook eens Indonesisch koken, dus wellicht is dit dan dé de laatste drempel: een goed boek kopen 🙂

 2. Grappig, ik kreeg ook een kookboek van mijn moeder toen ik het huis uitging. Het nieuwe Haagse kookboek en ik heb het nog steeds want die is ook inderdaad vol met basisrecepten en dient vooral als naslagwerk. Verder heb ik ook Jamie maar niet die jij noemt. Zal er even naar kijken. En ik heb veel Libanese kookboeken omdat dat nou eenmaal het lekkerste eten op aarde is haha

 3. De eerste drie kookboeken spreken me wel aan. Aan de laatste waag ik me niet want Indonesisch koken is volgens mij best ingewikkeld en die duren mij te lang. Gelukkig heb ik een paar vriendinnen en een schoonzus die dit wel heerlijk kunnen dus ik schuif graag bij hen aan voor een lekkere Indonesische maaltijd 😉

 4. Wat leuk om te lezen. Ik heb veel kookboeken, behalve deze haha. Die van Jamie en chickslovesfood ben ik wel altijd nieuwsgierig naar geweest. Maar ook de boeken van Lot beukers staan op mijn wishlist.

 5. Oooh Beb Vuyk! Mijn (helaas overleden) Indo oom had dit boek helemaal vol gekriebelt met aantekeningen. Toen ik paar jaar terug dit boek zag staan meteen gekocht. Geeft me zo’n goede herinneringen als ik het boek alleen al open sla haha.

 6. Ik kook vaak met behulp van kookboeken. Ze lijken me allemaal erg interessant omdat ze zich allemaal focussen op een bepaald doel. Dit artikel ga ik onthouden voor wanneer ik een nieuw kookboek ga kopen!

  Liefs,
  Elles

 7. Ik ben niet echt een keukenprinses, maar ik houd wel echt van kookboeken! Als ik inspiratie nodig heb, pak ik deze er altijd bij. Alleen de mooie foto’s van al dat eten al.. Ik krijg spontaan trek!

 8. Wat leuk! Bespaar met Jamie heb ik ook in mijn boekenkastje staan. Daar staan echt heerlijke recepten in. Ik ben heel benieuwd naar ChicksLoveFood Back-on-track 😀

 9. Ik ben ook dol op de boeken van Chickslovefood en heb ook veel boeken van ze, ook haal ik nog steeds veel recepten uit mijn oude huishoudkunde boek van school vroeger.

 10. grappig. Ik heb ook een basis kookboek, zo eentje van de Amstrdamse huishoud school. Van Bep Vuyk heb ik met het boekje “eet een beetje heet” leren koken. Verder vind ik “de avontuurlijke keuken” van Berte Meijer een absolute must en duizenden een smaken van Claudis Rhoden. Persoonlijk ben ik totaal geen fan van Jamie Oliver, moet ik eerlijk zeggen

 11. Klinken als goeie kookboeken, ik heb zelf niet echt kookboeken misschien toch maar eens 1 van dezen aanschaffen

 12. Wat een mooie exemplaren. Wij hebben Jamie ook staan, maar om eerlijk te zijn gebruiken we die amper (meer) nadat ik vegetarisch ben gaan eten. Er zijn ook erg veel mooie veggie kookboeken.

  • Vroeger kocht ik regelmatig kookboeken, maar de laatste tijd en stuk minder. Ik gebruik vooral de kookboeken van lekker en simpel en inderdaad ook van chicks love food

 13. Wat een leuk overzicht! Ik ben zoiezo een fan van de kookboeken van Jamie Olivier mijn zoon heet niet voor niks Jamie,
  Chickslovefood heb ik al enorm veel over gehoord.

 14. Ik ben dol op kookboeken, van ouderwetse kookboeken met klassiekers tot hippe kleurrijke kookboeken met inspirerende foto’s. Mijn boekenkast staat er vol mee!

 15. Ik heb kookboeken voor de plaatjes. Ik ben niet gek op koken en heb er meestal de ingrediënten en de tijd niet voor.

 16. Deze kookboeken had ik nog niet. Ik heb heel wat specifieke veggie kookboeken. Maar merk dat ik ze vaak meer als leesboek gebruik dan dat ik er echt recepten uit haal

Reacties zijn gesloten.

Op dit moment is het niet meer mogelijk om een reactie onder dit blog achter te laten. Wil je toch even reageren? ✉ Stuur me een berichtje!

👩🏻‍💻 Vind je dit inspirerend?

Ja? Ontvang dan één keer per maand de nieuwste updates over jouw favoriete onderwerp(en) in je mailbox!