Zelf fruithapjes maken: Appel, banaan en mango

Zelf fruithapjes maken: Appel, banaan en mango

Toen onze kleine madam voor het eerst mocht gaan beginnen met een beetje vast voedsel (ze was toen circa vier maanden oud), zijn we begonnen met de groentehapjes. Toen dat goed ging, waren de fruithapjes aan de beurt.

Ik maakte voor onze kleine meid de fruithapjes het liefst zoveel mogelijk zelf. Alleen als we lang op pad waren, nam ik wel eens een kant-en-klaar babyhapje uit een potje mee. Maar mijn voorkeur had toch echt: zelf fruithapjes maken!

Vandaag leg ik je uit hoe je zelf makkelijk fruithapjes kunt maken én ik geef je tips om de fruithapjes te bewaren.

Tip: Krijgt je kleine voor het eerst een fruithapje?

Geef dan hetzelfde fruithapje minimaal drie dagen achter elkaar. Dit doe je om te kijken of de kleine (nog) overgevoelig is voor fruitzuren. Krijgt de kleine (extra) uitslag in deze periode? Stop dan even met dit fruithapje en probeer het opnieuw als de kleine zes maanden jong is. Lees meer tips in mijn blog met voedingsadviezen voor baby’s van 4 tot 6 maanden. 

Fruithapje 1: appel(moesje)

Dit fruithapje van de kleine madam was één van haar grote favorieten: Een appelmoesje. Madam was regelmatig een beetje gepikeerd als dit hapje op was: Nu al?! Ze mopperde ze dan even, totdat ze besefte dat het geen zin had. Het was toch echt opperdepop.

Dit appelmoesje maak je met appel en water, dus je kleintje krijgt de pure smaak van de appel mee.

zelf fruithapjes maken

Ik heb het zelf ook geproefd en ik moet zeggen: Ik vind het zelf ook heel erg lekker. Nog lekkerder dan de appelmoes uit een potje.

Dus heb ik er zelf ook vaak genoeg van gesnoept. Stiekem. In de keuken. Terwijl de kleine op bed lag.

In het onderstaande receptje lees je hoe je het moesje zelf kunt maken en invriezen.

Recept: Appelmoes maken

  • Appels (Wij hadden lekkere zoete Elstars)
  • Water

zelf fruithapjes maken

  1. Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd ze blokjes.
  2. Laat de appelstukjes ca. 10 tot 20 minuten koken. Wanneer de appelstukjes lekker zacht worden en je ze met een lepel gemakkelijk zacht kunt prakken, is het klaar.
  3. Mix de appel en het water met een staafmixer of keukenmachine tot een lekker moesje. Dit mag gerust voor twee minuutjes. Hierdoor wordt de moes lekker smeuïg.

Bewaartips: Appelmoes

  • In de koelkast blijft je appelmoesje circa 2 a 3 dagen goed.
  • Je kunt het hapje als volgt invriezen: Doe het moesje in een ijsblokjesvorm (tip: met koop een ijsblokjesvorm met deksel) en vries het ca 2 uur in. Daarna kun je het uit de vorm halen en invriezen in een diepvrieszakje. Zo kun je ze handig per portie uit de vriezer halen.
  • Is je kleintje al toe aan een heel fruithapje? Gebruik dan een muffinvorm om de hapjes in te vriezen. In de vriezer is je moesje circa 2 tot 3 maanden goed.
  • Om weer te ontdooien: Haal de hoeveelheid die je nodig hebt minimaal een uur van te voren uit de vriezer en ontdooi het bij voorkeur in de koelkast. Opwarmen is niet nodig.

Fruithapje 2: Banaantje

Het allereerste fruithapje van de kleine madam was banaan. Ze vond het erg lekker. Sterker nog: ze smulde ervan. Als ik met een lepeltje naar haar mond ging, ging ze voorover hangen en deed haar mond wagenwijd open. Zo leuk!

zelf fruithapjes maken

Ik gaf de kleine een kwart banaantje als oefenhapje (tussen 4 en 6 maanden) en smikkelde de rest lekker zelf op. Hoe ouder de kleine madam werd, hoe meer ze zelf van dat banaantje ging eten. Tegenwoordig (ze is nu twee jaar) blijft er al lang niets meer voor mama over.

Ik heb hier en daar gelezen dat sommige baby’s opstoppingen krijgen van banaan. Onze kleine meid heeft hier geen last van gehad. Die poepte en plaste er nog steeds rustig op los. Maar je kunt het voor de zekerheid even in de gaten houden, wanneer je de kleine een paar dagen achter elkaar een bananenhapje geeft.

Recept: Banaan fruithapje

Dit recept is eigenlijk bijna geen recept te noemen. Maar ik deel het toch. Zodat alle mama’s en papa’s lekkere simpele bananenhapjes kunnen maken voor hun kleine ukkies.

  • Banaan
  • Eventueel wat (moeder)melk

zelf fruithapjes maken

  1. Haal de schil van de banaan en haal eventuele bruine plekken weg. Snijd 1/4 van je banaan af.
  2. Vervolgens prak je met je vork lekker lang de banaan tot een prutje. Als het papperig is en weinig/ geen klontjes heeft, is je fruithapje klaar. Smikkelen maar.
  3. Tip: Is je kleintje niet meteen verzot op het banaantje? Roer er dan een beetje (moeder)melk doorheen. Dat helpt veel kleine ukkies op weg.

Bewaren: Banaan fruithapje

Je kán een bananenhapje invriezen, maar het wordt in de vriezer al snel bruin. Daarom doe ik het zelf niet.

Ik vind het niet mooi en de smaak wordt er niet beter op. Ik eet liever de rest van het banaantje zelf op of maak er een lekkere bananenpannenkoek van.

Fruithapje 3: Mango

Toen ik de kleine madam één hapje van deze mangomoes gaf, was ze meteen verkocht. Ze hing helemaal over haar stoeltje heen voor meer hapjes en haar mondje ging al wagenwijd open als ik met een nieuw lepeltje mangomoes aankwam.

Helaas voor de kleine meid bleek ze in het begin een overgevoeligheid te hebben voor de fruitzuren in de mangohapjes. Toen ze dit de eerste keer at, kreeg een aardige rode uitslag. Dat kan gebeuren.

zelf fruithapjes maken

Volgens het consultatiebureau was het een kwestie van als ze een half jaar oud was nog eens proberen. Dan zijn babylichaampjes vaak wel klaar voor mangohapjes. En dat klopte inderdaad.

Ik vind dit hapje stiekem zelf zo lekker dat ik af en toe ook wat blokjes voor mezelf ontdooide en het moesje lekker door mijn yoghurt roerde als ontbijtje. Of ik maakte er een healthy mangoijsje van!

Recept: Mango fruithapje

  • Eén eetrijpe mango
  • Eventueel water of (moeder)melk

zelf fruithapjes maken

  1. Snijd de rijpe mango doormidden langs beide kanten van de pit. Schil vervolgens beide helften.
  2. Snijd de mango in kleine stukken.
  3. Mix de mangostukjes met een klein laagje water tot een lekkere moesjes. Dat kun je gemakkelijk met de staafmixer of een keukenmachine doen.
  4. Voeg eventueel extra water of (moeder)melk toe om het geheel smeuïger te maken.

Bewaren: Mango fruithapje

  • Koelkast: Dit fruithapje kan in de koelkast relatief snel bruin worden. Dus mijn advies: Eet het meteen of vries het lekker in.
  • Invriezen: Doe het mengsel dan in een ijsblokjesvorm en vries het minimaal 2 uur in. Daarna kun je het uit de vorm halen en invriezen in een diepvrieszakje. Zo kun je ze handig per portie uit de vriezer halen.
  • Is je kleintje al toe aan een heel fruithapje? Gebruik dan een muffinvorm om de hapjes in te vriezen.
  • Ontdooien: Haal de hoeveelheid die je nodig hebt minimaal een uur van te voren uit de vriezer en ontdooi het bij voorkeur in de koelkast.

Ik hoop dat je op deze manier al een beetje inspiratie hebt gekregen om zelf lekker vers je fruithapjes te maken.

Wil je meer inspiratie op doen over zelf fruithapjes en groentehapjes maken?

Kijk dan eens naar mijn blog over groentehapjes of kijk eens naar één van deze boeken:

Wat vond jouw kleintje een lekker fruithapje?

20 gedachten over “Zelf fruithapjes maken: Appel, banaan en mango”

  1. Wat een goede ideeën en handige tips, dit had ik ook wel willen weten toen ik de fruithapjes maakte. Ik maakte ze wel vaak zelf, maar had problemen met het bewaren en lees nu hoe ik dat beter had kunnen doen.

  2. Ik had het er toevallig vorige week nog over met mijn moeder! Wanneer ik later kinderen heb wil ik ook zoveel mogelijk fruithapjes zelf maken, ook andere maaltijden overigens! In de kant en klare hapjes uit de winkel zit tegenwoordig zoveel suiker en andere producten die niet nodig zijn. Heel leuk om te lezen dit artikel!

    • Dit blog gaat echt over de eerste fruithapjes. Later ben ik ook wel eens gaan mixen, maar over het algemeen hield ik het bij één fruitsoort. Dan proeven de kleintjes de smaken nog bewuster, heb ik begrepen.

  3. Mijn dochter is nu bijna 8 maanden en het mango fruithapje is favoriet. Appelmoes heb ik nog niet zelf gemaakt, maar ik ben druk aan het kokkerellen met vanalles, dus ik ga dit recept op mijn to cook list maken!

    • Hahaha! Geniet van je fruithapje!
      Voor jou als volwassene kan het lekker zijn om dan nog een beetje citroensap en/of kaneel toe te voegen voor een vollere smaak! Geniet ervan!

Een reactie plaatsen