Review: Kinderbordspel Knappe Koppen

Review: Kinderbordspel Knappe Koppen

We hebben al aardig wat spellen voor volwassenen aan een review onderworpen, maar vandaag hebben we een primeur voor onze website. We schrijven onze eerste review over een bordspel voor peuters! Manlief heeft het spel ‘Knappe Koppen‘ online gevonden en aan onze kleine madam cadeau gedaan.

In deze review delen wij ons oordeel over dit spel voor peuters en kleuters. Wat vinden wij er als ouders van? Maar nog belangrijker: Wat vind onze dochter ervan?

Wat krijg je?

Knappe Koppen

Laten we met de basics beginnen. Als je dit bordspel koopt, krijg je een stevige vierkante kartonnen doos met daarin:

 • Een spelbord
 • Vier speelfiguren
 • Vier blokken
 • 150 speelkaarten
 • Een dobbelsteen
 • Spelregels

Het spel is geschikt voor 1 tot 4 kinderen of teams van 2 tot 5 jaar. Er is minimaal één volwassene nodig om het spel te begeleiden.

Bordspellen Top 10

De uitgever van dit spel is University Games. Zij zijn ook bekend van onder andere de kinderspellen Doodle Match (kleur je eigen Memo-spel)  en Horen Zien en Zwijgen. Daarnaast kun je ze kennen van diverse legpuzzels of het Anti-Monopolyspel.

Het spel is vrolijk en -zoals je ook wel mag verwachten- kindvriendelijk vorm gegeven. Zo zijn de speelfiguren en blokken van schuim en is de kleurendobbelsteen lekker groot. Eén spelletje duurt bij ons 15 tot 30 minuten.

Dit spel is een stand alone spel. Dit houdt in dat je geen ander spel nodig hebt om dit spel te spelen.

Ook zijn er diverse uitbreidingen beschikbaar (ook voor kinderen tot en met 6 jaar) zoals Knappe Koppen Mijn groentetuin en Knappe Koppen Mijn thuis.

Wat houdt het spel in?

Knappe Koppen

Het doel van het spel is om je kind(eren) spelenderwijs lekker te laten leren. Wanneer de eerste speler bij de finish is, is het spel afgelopen.

Het bordspel zit lekker eenvoudig in elkaar. Wanneer je kind aan de beurt is, dobbelt hij met de kleurendobbelsteen. Je kind zet zijn speelfiguurtje naar het eerstvolgende vlakje met die kleur. Daarna pakt de volwassene een kaartje met de betreffende kleur. Daar staat een opdracht of een vraag op voor je kind. Vervolgens is het de bedoeling dat de volwassene (indien nodig) helpt en aanmoedigt om de opdracht te voldoen of de vraag te beantwoorden. Het gaat er niet om dat het goed gaat, maar dat je kind het probeert. Ongeacht of het is gelukt, gaat de beurt vervolgens naar de volgende speler.

De soorten vragen en opdrachten in het spel

Bij het spel krijg je 150 kaarten. Deze zijn onderverdeeld in 3 categorieën:

 • De blauwe kaarten: Algemene kennis
  Het doel van deze kaarten is om de nieuwsgierigheid van je kind te prikkelen en meer om zich heen te kijken. Denk aan vragen, zoals ‘Wie woont er bij jou thuis?’ en ‘Waar komen appels vandaan?’
 • De rode kaarten: Fysieke uitdagingen
  Deze kaarten bevatten leuke opdrachtjes met als doel om o.a. de motoriek en het evenwicht van je kind te verbeteren. Denk aan opdrachtjes, zoals ‘Brul als een leeuw’ en ‘Raak je rechteroor aan met je linkerhand’.
 • Gele kaarten: Inzicht en logica
  Het doel van deze kaarten is om je kind logisch na te laten denken en om het ruimtelijk inzicht te verbeteren. Denk aan vragen, zoals ‘Is de zon erg warm of juist erg koud’ en ‘Hoeveel wielen heeft een auto?’ Maar er zijn ook opdrachtjes, waarbij je kind met de schuimblokken een figuurtje na moet proberen te bouwen.

Knappe Koppen

Op de kaarten staat vaak nog extra uitleg waar de specifieke vraag precies goed voor is. Dat kan je als ouder helpen om het spel te begrijpen en/of je kind te helpen met de opdracht.

Ook zijn er speciale kaarten die vooral voor 2-jarigen geschikt zijn, maar misschien wat te makkelijk zijn voor de oudere kinderen. Die kun je als je wil weghalen uit het spel, wanneer het spel met wat oudere kindjes gespeeld wordt.

Hoe bevalt het spel?

Er is duidelijk goed nagedacht om dit spel zo kindvriendelijk mogelijk te maken. Daarnaast is het spel mooi vormgegeven met de basiskleuren en een niet te moeilijk spelbord.

Hoe bevalt het Knappe Koppen spel voor ons als ouders?

De eerste keer dat we het spel speelden, vond ik het een beetje vermoeiend. De kleine madam vond álles interessant en wilde alles aanraken en uitproberen, terwijl ik nog even zat te vogelen hoe het spel in elkaar zat. Daarom zou ik als tip geven om als ouder eerst even rustig alleen de spelregels door te nemen en het daarna pas met je ukkie te gaan spelen. Nu heb ik een dochter van 2 jaar, dus misschien is dit voor iets oudere kinderen niet van toepassing. De spelregels zijn overigens erg makkelijk, maar toch: de eerste keer is altijd even zoeken.

Toen ik de spelregeltjes eenmaal doorhad, kon ik me volledig focussen op de kleine madam. En dan is het zo leuk om haar te zien ontdekken! Je ziet gewoon dat ze nieuwe dingen leert en ook dat ze er lol in heeft. Erg leuk! Aangezien we maar één kindje hebben, spelen wij vaak zelf ook mee met een speelfiguurtje. Onze dochter dobbelt dan voor ons en ‘helpt ons’ met de ‘al die moeilijke opdrachten’ in het spel.

Ik vind het persoonlijk erg leuk om – als echte spellengek – een lekker spelletje te kunnen spelen met mijn dochtertje. En ik vind het heerlijk om te zien dat ze er ook nog wat van opsteekt.

Knappe Koppen

Hoe bevalt het Knappe Koppen spel voor de kleine madam?

Onze dochter is nu 2 jaar en vind het spel reuze interessant. Ze wijst het regelmatig aan of zegt dat ze ‘Knappe Koppies‘ wil spelen.

Op deze leeftijd vindt ze vooral ook het dobbelen met de kleurendobbelsteen machtig interessant. Ook de opdrachtjes vindt ze vaak erg leuk om te doen. Het grootste deel is niet te moeilijk voor haar, maar sommige zijn wel uitdagend. Er zitten nog wel wat kaartjes bij die we mooi even overslaan: Zo laten we de schuimblokken bijvoorbeeldnog even in de doos zitten en bewaren we die voor als ze iets groter is.

Na één spelletje is onze dochter meestal voldaan en wil ze weer met iets anders gaan spelen. Soms duurt het spel zelfs net iets te lang voor haar, waardoor ze voor de finish al afgeleid raakt door ander speelgoed. Maar dat is volgens mij een kwestie van leeftijd. Ze is ten slotte pas 2 jaar.

Al met al is de kleine madam enthousiast en wij als ouders ook.

Oordeel:

Kindvriendelijk 9/10

Zeker weten. Heel fijn dat veel onderdelen in het spel van schuim zijn. Die kunnen wel een stootje hebben. Het spel ziet er duidelijk en vrolijk uit. Ook de kaartjes en het speelbord zelf zijn van stevig karton/papier gemaakt.

Toegankelijk 8/10

Het is een simpel, maar toch uitdagend spel voor de kleine ukkies.

Leuk voor ouders 7/10

Het plezier voor de ouders zit vooral in het begeleiden van de kids en lekker samen met hen een bordspel kunnen spelen. Aangezien je als ouder niet de doelgroep bent, lijkt het me logisch dat je niet verwacht dat de opdrachten en vragen ook uitdagend zijn voor jou als volwassene.

Algeheel oordeel 8/10

Onze dochter is erg enthousiast over het Knappe Koppen spel en wil het regelmatig spelen. Het biedt uitdaging en plezier voor de kleine madam en voor ons als ouders om haar tijdens het spel te begeleiden. Al met al zou ik het zeker aanraden en overwegen wij ook om over een tijdje een uitbreiding te gaan kopen.

Knappe Koppen Spel

Vind je het leuk om meer te lezen over bord- en kaartspellen?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op PinterestFacebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen enthousiasme. In deze blog staan wel affliate links.

Deel dit artikel of bewaar het voor later
 • 66
 • 12
 •  
 •  
 •  
  78
  Shares

25 gedachten over “Review: Kinderbordspel Knappe Koppen”

 1. Spelletjes doen blijft leuk, ook als volwassenen. En als je met kinderen speelt is het ook wel leuk dat het voor jou als ouder / volwassene een beetje leuk is. Leuke review!

 2. Wat super leuk! Mijn ventje is 3,5 jaar, maar heeft niet heel veel geduld! Ik ga dit wel even op zijn verlanglijstje zetten, want het lijkt me super leuk!

 3. Erg leuk voor kleintjes lijkt me inderdaad – en een bordspel is nou eenmaal een gezellig samen-moment dus helemaal tof als je dat met zulke kleintjes kunt doen.

  • Toch is het spel vanaf 2 jaar. Onze dochter was 2 jaar en 3 maanden toen ze ermee begon. Het is nog steeds één van haar favoriete dingen om te doen!

Plaats een reactie