6 tips bij het kopen van een leuk kraamcadeau

6 tips bij het kopen van een leuk kraamcadeau

Er is een baby geboren!

Tips voor een kraamcadeau kopen nodig? Hoera! Wat leuk! Je maakt met veel enthousiasme een afspraak om naar die kleine wolk te gaan kijken! 

Maar dan bedenk je je ineens..

 • Wat kun je kopen voor die kleine?
 • Waar hebben de papa en mama écht iets aan?
 • Wat is nou een leuk en praktisch kraamcadeau?
 • En wat kun je beter laten?

Eerder gaf ik je al eens vier verrassend leuke kraamcadeau tips, maar vandaag gaan we dieper in op de wereld van praktische en leuke kraamcadeau’s. Ik geef je 6 praktische tips voor een kraamcadeau kopen!

eerste verjaardag cadeau

6x Handige tips voor een kraamcadeau kopen

Op basis van mijn eigen ervaring en de ervaring van een paar vriendinnen geven we jou wat tips voor het kopen van een leuk, betaalbaar kraamcadeau.

En na het lezen van mijn blog ben je zeker wat kraaminspiratie rijker! 

Kraamcadeau tip 1: Kleding 

Koop niet te kleine maten

Hoewel die ieniemienie kleertjes natuurlijk ontzettend lief zijn en je al smelt bij de gedachte dat die kleine uk in dat kleine outfitje ligt te trappelen, is het wat ons betreft toch een don’t voor een kraamcadeau.

Waarom? Als nieuwbakken ouders wordt je vaak bedolven onder de lieve kleertjes van maat 50 t/m maat 62. En dat terwijl het kleintje hier vaak binnen een paar maanden uit gegroeid is.

Bij elke mama ligt een behoorlijk stapeltje zo goed als ongedragen kleding in een doos schattig te zijn.

Toch kleding als kraamcadeau geven? Ga voor een grotere maat

Kies dan bijvoorbeeld eens voor maat 74 of 80. Kleding in deze maatjes krijg je niet zoveel als kraamcadeau, terwijl de ukkies in verhouding best lang met die maat rondlopen.

Tip: Houdt hierbij wel rekening met het seizoen waarin het ukkie die maat heeft. Een wintertruitje in de hete zomermaanden zal ook weinig gedragen worden natuurlijk. Onderstaande maattabel kan 24baby kan je hierbij helpen.

tips kraamcadeau kopen

Ook is er nog een kwestie van smaak 

Houdt er rekening mee dat jij misschien een hele andere smaak hebt dan de ouders van de nieuwgeboren uk.

Vind je het moeilijk om de smaak in te schatten? Ga dan misschien toch voor een ander soort cadeautje. Het is zonde als je kleding geeft die vervolgens nooit gedragen wordt.

Kraamcadeau tip 2: Babyschoentjes

Je hebt hele schattige babyschoentjes voor die eerste maanden. Natuurlijk, dat is waar. Ook ik heb ze tijdens mijn zwangerschap massaal ingekocht via AliExpress en ook in het verleden wel eens cadeau gedaan aan een nieuwe mama.

Ze blijven vaak schattig in de kast liggen

Naast dat de schoentjes in de eerste maanden niet zoveel nut hebben, trapt de gemiddelde baby voornamelijk zijn of haar schoentjes en sokjes uit.

Mijn ukkie houdt haar schoenen pas echt een beetje aan sinds ze begon met lopen (ca 14 maanden).

Daarnaast wordt voor de ontwikkeling van de babyvoetjes aangeraden om je kleintje zoveel mogelijk met blote voeten te laten staan en lopen.

Wil je toch een schoentje kopen waar de kleine iets aan heeft?

Koop ze dan iets groter en let er in ieder geval op dat de schoentjes flexibele antislipzooltjes hebben. Of kies voor leuke babysokjes of slofjes met een antislipzooltje.

2e verjaardag cadeau

Kraamcadeau tip 3: Hulp voor mama en papa

Als je voor het eerst mama of papa wordt, is dat best even een omschakeling. ‘Ineens’ is daar die zorg en verantwoordelijkheid voor een klein mensje, die vooral goed kan poepen, plassen, drinken en huilen.

Dan is het als nieuwe ouder best fijn om wat houvast te krijgen in dit nieuwe hoofdstuk in je leven.

Boekentip: Eerste hulp bij kleine kinderen

Eén van mijn vriendinnen zweert bij dit boek, dus onder lichte dwang neem ik dit ook op bij de tips.

Het is een uitgebreid boek over alle kleine en grote kwaaltjes die jouw ukkie tot acht jaar kan oplopen. Het geeft op een overzichtelijke en toegankelijke manier aan wat je kind heeft, in hoeverre je in paniek moet raken en wat je er aan kan doen.

Zij zoekt eerst de kwaaltjes van haar zoontje in dit boek op en kan dan vaak gerust ademhalen en zo nodig actie ondernemen. 

Dvd tip: Dunstan Babytaal: Leer de boodschap achter de babyhuiltjes herkennen

tips kraamcadeau kopen

Baby’s communiceren al vanaf hun geboorte. De huiltjes die ze huilen, zijn verschillend en hebben daadwerkelijk een boodschap. Dunstan Babytaal leert je om deze taal te begrijpen.

Er ging een wereld voor ons open. We hoorden bij onze dochter inderdaad welk huiltje ze huilde. In 95% van de gevallen konden we er meteen iets aan doen. En als we er eventjes niets aan konden doen (zoals bij die verrekte darmkrampjes), wisten we in ieder geval wat ze ons duidelijk wilde maken.

Ik vond het een verademing om een beetje houvast te hebben in de communicatie met die kleine uk.

Wij hebben de dvd gezien, maar er zijn ook cursussen die je kunt volgen, kraamvrouwen die je dit kunnen leren en een app die je kunt downloaden. Kijk gerust op de website voor meer informatie over Dunstan Babytaal. 

Het is overigens ook echt onderbouwd met een jarenlange studie, dus eigenlijk is het vreemd dat we dit niet allemaal als basiskennis mee zouden krijgen voordat we aan het ouderschap beginnen.

Kraamcadeau tip 4: Knuffels en babyboekjes

Knuffels: Pas op met kraalogen

Ik wist het eerlijk gezegd ook niet voordat ik zelf mama werd, maar knuffels met kraalogen zijn helemaal not done!

Waarom? Omdat de kraalogen (gemakkelijk) los kunnen laten en de baby hier in kan stikken. Dat is niet echt wat je zoekt in een kraamcadeautje, denk ik.

Kijk bij het kopen van je knuffel dus niet alleen naar schattigheid, maar ook of er losse onderdeeltjes aan zitten. Knoopjes, stikseltjes en dus die oogjes kunnen heel gevaarlijk zijn.

Knuffels: Let op de label

Een handige tip: De meeste knuffels hebben een labeltje waarop staat of het knuffeltje geschikt is voor kinderen jonger dan 3 jaar. Let hierop, zodat je zeker weet dat jouw mooie kraamcadeau niet de eerste drie jaar staat te verstoffen op een plank in een kast of op zolder.

Boekjes voor de baby

Daarnaast zijn boekjes ook echt leuk om te geven aan die kleine ukkies.

Hele verhalen voorlezen heeft nog niet veel zin, maar na een paar maandjes vinden die kleine lieverds het hartstikke leuk om van alles te gaan voelen.

Dit vonden wij hele leuke voelboekjes in het eerste jaar van onze dochter:

Kraamcadeau tip 5: Cadeaubonnen

Het is minder schattig, maar wel enorm praktisch.

Dus ik noem het toch even.

Een kind krijgen kost bakken met geld. Luiers, voeding, kleertjes en weet ik wat allemaal nog meer. Je blijft het – zeker het eerste jaar – maar kopen, want de kleine uk blijft poepen, eten en groeien. Dus bonnen zijn enorm welkom.

Exclusieve babywinkel

Zelf vond ik het erg leuk om een cadeaubon te krijgen van een wat meer exclusieve babywinkel bij ons in het centrum. Daar kom ik van nature niet zo snel, maar op deze manier ontdekte ik toch weer leuke nieuwe merken voor babykleding.

Altijd handig

Ook bonnen voor Bol.com, Hema, H&M en Prenatal zijn -laten we eerlijk zijn – gewoon erg handig. 

Wil je toch net iets origineler uit de hoek komen?

Een vriendin van mij kreeg van haar zusje een dinercheque met daarbij een zelfgemaakte ‘oppas tegoedbon’.

Daarin stond: “Zodra jullie behoefte hebben aan een avondje uit eten samen, hoef je me maar te bellen! Lever deze bon bij mij in en ik zorg de hele avond voor mijn lieve nichtje, zodat jullie een onbezorgd avondje samen hebben.” Hartstikke lief toch? 

Kraamcadeautip 6: Invulboeken

Ook al hield ik zelf al een soort dagboekje aan mijn dochter bij, toch was ik ook erg blij met de invulboeken die ik heb gekregen als kraamcadeau.

Je hebt ze in verschillende soorten en maten. Van boeken over het eerste jaar, speciale boeken waar je kraamvisite iets leuks neer kan pennen, oppasboekjes, brieven aan je baby en nog veel meer.

Er is echt heel veel keuze en wij hebben er zelf veel plezier van gehad. 


Ik kan me dan ook echt voorstellen dat ik later deze boeken aan mijn dochtertje geef, zodat ze een tastbare herinnering heeft aan haar geboorte en eerste jaar.

Dan kan ik haar met behulp van al die leuke weetjes en vragen in de boekjes vertellen over haar prille leventje. En tot die tijd blader ik er af en toe zelf eventjes in. 

Psssst… Binnenkort mag ik trouwens een leuk invulboek weggeven met een winactie. Houd daarvoor mijn blog in de gaten of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. Dan krijg je automatisch een berichtje wanneer de winactie online staat.

tips kraamcadeau kopen

Ik hoop dat je met deze blog geïnspireerd bent geraakt tot het kopen van een leuk, mooi kraamcadeau.

Of misschien kan je als mama in spé hierdoor nog een paar leuke dingen op je verlanglijstje zetten. 

Welke kraamcadeautjes lijken jou leuk? Of heb je zelf nog goede tips voor een kraamcadeau kopen?

Wil je meer lezen over opvoeden en moederschap?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg op Pinterest het groepsbord Mama Magazine voor meer blogs van mij (en andere mamabloggers).

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen inspiratie. In deze blog staan wel affliate links.

Vind je dit interessant? Bewaar het voor later of deel het met een vriend!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

27 gedachten over “6 tips bij het kopen van een leuk kraamcadeau”

 1. Zelf ben ik altijd heel huiverig met het kopen van kraamcadeau’s. Je wil iemand niet een rot gevoel geven, dat ze zich verplicht vinden te doen alsof ze er blij mee zijn. Vaak combineer ik iets nuttigs met kleding in maat 68/74 en ook redelijk neutraal qua kleuren, zodat het altijd kan. Een eigenwijs rompertje erbij en een mutsje en klaar. Als je bij bepaalde winkels winkelt, hoeft het totaal niet duur te zijn.

 2. Ik vind kraamcadeautjes zo moeilijk. Heb zelf geen kinderen en ik ken er ook niet veel van (oeps). Maar zo’n invulboekje is echt een goed idee en eens iets origineels 🙂

 3. Goede tips, helaas lees ik ze net te laat, haha! In mijn omgeving was er afgelopen jaar een ware babyboom en ik vind het vaak lastig om iets leuks te verzinnen. Ik ga dit zeker onthouden. 🙂

 4. Goede tips. Ik ben alleen nooit zo van die maattabel. Liever vraag ik de ouders zelf naar de maat van hun kindje. Ons zoontje had namelijk met 2 maanden al maat 62/68 omdat hij gewoon heel groot is. Hij is nu 4 en heeft nu maat 122/128 en schoenmaat 30… Dezelfde maat als mijn nichtje van 6…

 5. Meestal geef ik slabbetje met een cadeaubon, beetje afgezaagd alleen dit komt meer omdat ze vaak aan mij een newborn shoot van hun baby wil doen. Helaas ben ik hier niet goed in, heb ik erg weinig met baby’s en fotografeer ik op een ander gebied. Toch neem ik altijd wel eventjes een camera mee en dan kijk ik wel wat ik ervan bakt en geef ik toch 1 of 2 foto’s.

 6. Ik geef vaak iets van zwembroekjes en of badpakjes. Tot nu toe had nog geen van de baby’s al zwemkleertjes gekregen.

 7. Een vriendin van mij is laatst bevallen en ik gaf haar samen met andere vrienden een mand met een speen en een badjas en handdoekje met haar naam erop. Erg leuk en erg leuk aandenken voor later.

 8. Oeff! Ja erg lastig vind ik dat zelf ook altijd, wat te kiezen. Ik ben zelf altijd een grote fan geweest van persoonlijke kadoo’s. En dat het liefst ook nog iets van geschatte waarde. Ja wat is van geschatte waarde? Vaak wel iets waar het gezin of de baby enkele jaren later nog iets aan heeft. Zo’n invulboekje lijkt mij wel leuk.

 9. Wat goed om wat tips te hebben waar je op moet letten. Ik vind het altijd echt iets lastigs…. zoveel ziet er heel leuk uit, maar het is altijd maar weer de vraag of het iets goeds is. Dank voor de tips om naar te kjken!

 10. Kleertjes zijn altijd moeilijk vind ik, ik heb kleertjes gekregen voor onze kids die ik nooit gebruikt heb. Smaken verschillen. Ik kies het liefst iets van een geboortelijst 🙂

Plaats een reactie