Ontspullen: Doneren via social media

Ontspullen: Doneren via social media

Het lijkt het me leuk om jullie eens fijn bij te praten over één van mijn voornemens van dit jaar: Ontspullen en doneren.

Vandaag neem ik je mee in de mogelijkheid om te doneren via social media!

Weggeven via Facebook

Op Facebook barst het van de weggeefhoeken.

Zo heeft mijn woonplaats diverse Facebook weggeefhoeken in de aanbieding. Ik ben zelf lid van ‘Weggeefhoek gemeente Ede‘ (waar je echt van alles kan aanbieden of gratis kan ophalen) en van ‘Stop Voedselverspilling Ede‘ (die zich voornamelijk richt op voedsel en andere houdbare producten).

Ik vind deze hoeken echt een uitkomst, omdat je op een makkelijke manier in contact kan komen met buurtbewoners die je een plezier kan doen met wat jij anders weg zou doen.

Voedselverspilling voorkomen

Zo probeer ik echt te letten op wat we kopen aan etenswaren en mijn leftovers te verwerken in een lekkere lunch bijvoorbeeld

Maar toch, één keer in de zoveel maanden mest ik mijn keukenkasten eens goed uit en ik vind dan altijd wel wat voorraadspullen die bijna de einddatum bereikt hebben.

Of van die goede hamsteraanbiedingen die nooit meer de weg naar onze monden hebben gevonden. 

Leukste kraamcadeaus

Een pak babyvoeding

Zo kwam ik afgelopen maand een pak babyvoeding tegen. Op een blauwe maandag had ik dit merk geprobeerd, omdat het goedkoper was dan de melk die onze kleine madam op dat moment dronk.

Maar ons ukkie vond het niets en toen is de verpakking ergens achterin de kast beland. Maar verder was er niets mis mee.

Dit pak heb ik dus op Facebookhoek ‘stop Voedselverspilling Ede’ gezet en twee dagen later werd het opgehaald door een vriendelijke vrouw.

Het is grappig, maar dat motiveerde me meteen om nog meer op te ruimen.

De voorraad in de badkamer

Dus besloot ik de badkamer maar eens lekker onder handen te nemen.

We hebben veel toiletartikelen op voorraad, maar we een gedeelte staat er alleen maar voorraad te zijn.

Mascara die in de aanbieding was, maar nog steeds ongebruikt in het kastje lag. Douchegel die ik had gekregen, maar die ik niet gebruik omdat er parfum in zit (allergisch!). Lippenstift waarvan ik allemaal kleurtjes had gekocht, maar die ik niet fijn vond.

Teveel voorraad worden 2 verwenpakketten

Al snel had ik een behoorlijke verzameling, dus besloot ik er twee welnesspakketjes van te maken.

Ook deze bood ik aan op de Facebookhoek en de reacties stroomden binnen.

Uiteindelijk had ik twee vrouwen uitgekozen en zij kwamen het de volgende dag ophalen.

Eén lieve, vriendelijke vrouw had gereageerd voor haar buurvrouw. Zij wilde haar graag in het zonnetje zetten, omdat ze het niet zo breed had.

De andere vrouw griste het pakketje uit mijn handen en liep zonder te bedanken snel weer ons tuinpad af. Verbaasd sloot ik de deur achter haar.

doneren via social media

Mijn ervaring met Facebook weggeefhoeken

En dat is meteen ook het dubbele aan de Facebookhoeken.

Het is lastig om in te schatten wie het écht kan gebruiken en wie je er echt een plezier mee doet.

Je moet zelf kiezen wie jouw spullen gaat krijgen en dat levert in die hoeken soms ook echt gedoe op. S

oms wordt er gemopperd dat het altijd dezelfde mensen zijn die gekozen worden om iets op te halen. En er zijn verhalen van mensen die structureel wel reageren, maar niet de afspraak nakomen om de spullen op te halen.

Dat is jammer en haalt de sfeer soms wat onderuit.

Maar ja, uiteindelijk probeer ik vooral energie te halen uit de vriendelijke en vrolijke reacties. Én mijn opgeruimde huis!

Etos zegeltjes gedoneerd aan stichting Babyspullen

Maar niet alleen via Facebook kun je doneren. Op Instagram kwam ik onderstaande oproep van stichting Babyspullen tegen:

doneren via social media

Stichting Babyspullen is een stichting die babystartpakketten verstrekt aan (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben.

Met deze Etos zegeltjes kunnen zij weer producten aanschaffen om in deze startpakketten te stoppen. Ik spaar deze zegeltjes graag, maar krijg het spaarkaartje niet vol voor 11 februari.

Dus een kleine moeite om mijn zegeltjes te doneren aan een goed doel. Ze zijn ondertussen dus al verzonden via de post.

En ik ben ook de spullen van de kleine madam aan het doorlopen om ook van haar kleertjes (en dergelijke) een deel aan dit goede doel te doneren.

Zodra ik dat heb gedaan, zal ik ook een wat meer aandacht besteden aan de stichting in mijn volgende ontspullen blogpost.

Welke stichtingen ontvangen graag spullen?

Daarnaast ben ik op Google tocht gegaan, want ik wilde graag wat meer inspiratie opdoen.

Welke goede doelen hebben baat bij het ontvangen van mijn ontspulde, maar in prima staat verkerende spulletjes?

eerste verjaardag cadeau

Ik heb de volgende goede doelen al gevonden:

  • Kledingbank
  • Speelgoedbank
  • Edukans
  • Gered Gereedschap

Genoeg mogelijkheden om met mijn opgeruimde spullen een ander blij te maken en ik ga me hier nog zeker meer in verdiepen.

Maar ik sta altijd open voor nieuwe inspiratie. 

Heb jij misschien nog tips?

Vind je dit een leuk artikel? Bewaar het voor later of deel het met een vriend!

22 gedachten over “Ontspullen: Doneren via social media”

  1. Super goed van je! Dit soort acties doen we meestal binnen onze eigen familie, zo maak je elkaar blij met kleding en spullen die de ander beter kan gebruiken. De ene keer ontvang jij iets en de andere keer de ander.

  2. Wat een mooi idee! 🙂 Ik doe 1 keer per jaar een ruildag met vriendinnen. Dan zoeken we alles uit wat we zelf niet meer gebruiken (make-up, producten, boeken, thee…) en die krijgen dan een nieuwe eigenaar! 🙂 Aanstaande zondag is het weer zover en het is nu het derde jaar op rij dat we het doen! 😀 Kleding doen we niet omdat onze maten nogal verschillen.

  3. Wat goed dat je dit doet, maar at zal je raar hebben opgekeken met die dame die zonder een bedankje,w eer weg liep. Kleding van de jongens wat goed is maar te klein, geef ik altijd mee aan een vriend van mijn man, die neemt dit mee naar familie en vrienden in Indonesie. Op zich zou ik ook wel eens verder kunnen kijken.

  4. ik ben dol op ontspullen!! Meestal gaat het naar de kringloop of de kledingbank. Facebook vind ik best een goed idee!! In onze kamer heb ik ik de boekkast een weggeef-plank. Boeken die we wel met plezier gelezen hebben, maar niet noodzakelijker wijze willen houden. Daar hebben al heel wat mensen een leuk boekje “mee gepikt”

  5. Mooi idee om dat zo te doen! Wij hebben een tijdje geleden een hele hoop kleding die ons niet meer paste of we niet meer droegen aan de kledingbank hier gegeven. Die waren er inderdaad ook erg blij mee. En wij waren blij dat we er misschien iemand anders blij mee kunnen maken.

  6. Ik vind het echt goed dat er groepen zijn op facebook dat je dingen gratis kan weggeven en de mensen die dit doen hebben de juiste intenties ervoor. Zelf heb ik het ook gedaan, helaas geen goede ervaringen mee en ben ik gestopt met dat te doen.

Plaats een reactie