De kleine madam en haar cakesmash

Deel dit artikel of sla het op

Het was een woensdagochtend en het was eindelijk zo ver. We gingen eens lekker cakesmashen! 

Wat is een cakesmash?

Heb je geen idee wat ik bedoel? Dan eerst maar even een korte uitleg.

Een cakesmash is leuk fenomeen, die oorspronkelijk uit Amerika komt. Over het algemeen zijn het ukkies van ongeveer één jaar die met een mooie outfit en een grote cupcake (of andere taart) op de foto gaan. De kleine madam of meneer kan dan lekker los gaan met de taart. Snoepen, gooien, inwrijven: alles mag. Dit alles om lekker te vieren dat hij of zij alweer één jaar oud wordt. Je kunt zo’n cakesmash thuis doen, maar ook veel fotografen bieden een echte cakesmash fotoshoot aan. Vaak worden er dan leuke foto’s met de taart gemaakt en daarna mag je ukkie lekker in bad. En worden daar ook nog foto’s van gemaakt. Overigens ben ik online hier en daar ook al cakesmash fotoshoots voor oudere kinderen en zelfs volwassenen tegen gekomen. Het is stiekem best wel een rage aan het worden, denk ik… 

Hieronder heb ik een paar grappige, mooie en leuke cakesmash foto’s voor je gevonden op Pinterest.

[apsp-board-widget board_url=”//nl.pinterest.com/cynspireren7492/cakesmash/” custom_size=’custom’ image_width=”100″ board_height=”400″ board_width=”400″]

Voorbereidingen voor onze cakesmash

Ik had dus al verschillende foto’s online gezien van dit soort fotoshoots en vond het een leuk plan om hier de uitnodigingen voor haar eerste verjaardag mee te maken. Vol enthousiasme hadden we de shoot geboekt bij Fotostudio Misabelle, waar we al eerder fijne ervaringen mee hadden. En vooraf konden we onze voorkeuren aangeven over achtergronden, de taart en accessoires, zodat het lekker matchede met haar outfit van die dag.  Via AliExpress scoorde ik een leuke (iets over de top, maar dat mag voor zo’n shoot vind ik) knalroze tutu en ook het grappige slabbetje met de tekst ‘The princess demands cake’ die ze gekregen had van haar oom en tante namen we mee. Daarnaast kon de grote liefde van onze kleine madam natuurlijk ook niet ontbreken: Apie!

Op naar de fotoshoot

Met een grote tas met spulletjes en ons modelletje in de buggy verschenen we bij de fotostudio, waar we enthousiast ontvangen werden door fotografe Michelle en haar stagiaire. Er waren al slingers opgehangen en de ballonnen stonden al klaar. Het zag er al helemaal gezellig uit. Na een paar aanpassingen aan de achtergrond (ik had nog een leuke slinger op de kop getikt met ‘I am one’ erop), kon onze kleine madam zich gaan omkleden.

Geen zin in vieze handjes

Na haar metamorfose herkenden mama en papa haar bijna niet meer terug! In haar mooie knalroze tutu liep ze (met hulp van mama) de set op. Ze was behoorlijk nieuwsgierig, maarre… juist die taart vond ze niet zo interessant (!). Met wat aanmoediging en trucjes van de fotografe lukte het toch echt om onze kleine madam een beetje te laten proeven van de lekkere taart. En alhoewel de kleine madam juist nu lekker los mocht gaan met de taart, vond ze het helemaal niks dat haar vingers onder de crème van de taart zaten! Ze keek beteuterd naar haar besmeurde handjes en toen kroop ze ervandoor. De set af. Naar mama toe!

Een plakkerige knuffel tijdens de cakesmash

Hoewel deze mama normaal gesproken gek is op knuffelen met haar dochter, was ik (heel eerlijk gezegd) niet lyrisch enthousiast toen mijn kleine madam vol roze vlekken mopperend mijn kant op kwam kruipen. Maar ja, aangezien ik niet op de foto hoefde, accepteerde ik mijn lot en ging mee in de knuffel. Ik troostte mijn dochter en probeerde haar aan te moedigen om de taart toch te proeven. Maar kennelijk is mijn dochter niet zo’n vlekkenmonster als ik had gedacht. Waar ik een enthousiaste knoeiboel van mijn dochter had verwacht, zag ik haar voornamelijk beteuterd naar haar vingers en vertwijfeld naar haar papa en mama kijken. Gelukkig hadden we een lieve en geduldige fotografe die ons ukkie toch nog aan het lachen kreeg en zo alsnog mooie plaatjes kon schieten.

cakesmash sterre cynspirerend.nlHoera! In badje!

Nadat we klaar waren met dit deel van de fotoshoot, gingen we door naar het tweede onderdeel: Het badje! Ukkie werd uitgekleed en in het lekkere sop gezet. En meteen merkten we een groot verschil aan haar. Ukkie voelde zich vertrouwd: Dit kende ze. De kleine madam begon te lachen, te spelen en haar Apie te knuffelen. Het enige schattige moment volgde de andere en de fotografe bleef mooie plaatjes schieten. Onze dochter was blij en ook papa en mama waren blij. 

Na de fotoshoot hebben we onze schoongewassen kleine madam rustig aangekleed. De giant cupcake (die nog redelijk netjes was) kregen we mee naar huis, net als de ballonnen. Hartstikke leuk!

Blij met de foto’s

Toen onze kleine madam later die dag moe maar voldaan op bed lag en mama en papa van de cupcake aan het snoepen waren, kregen we al het mailtje van de fotostudio: We kunnen foto’s kijken! De foto’s stonden op een beveiligde omgeving online en we mochten de tien mooiste plaatjes uitzoeken. Die kregen we dan professioneel bewerkt en als mooie grote bestanden toegestuurd. Er was veel keuze. Na aardig wat wikken en wegen hebben we onze keuze doorgegeven. En die foto’s kregen we een paar dagen later digitaal toegestuurd. Mooie herinneringen aan een hele leuke fotoshoot!

Zelf een cakesmash doen? 5 handige tips:

Mocht je zelf enthousiast geworden zijn over een Cakesmash, dan heb ik (uit ervaring nu) een paar handige tips voor je:

 1. Als je een cakesmash bij een fotograaf doet, kies dan voor een fotoshoot waar ook foto’s in een badje bij zit. De kleine madam ging na de shoot fris en schoon mee naar huis en ze kon thuis direct haar bedje in. Daarnaast blijkt het heel normaal te zijn wat onze kleine madam ook had: Geen zin in vieze vingers. Dan is het fijn om daarna nog een relaxte fotoshoot in een badje te hebben. Voor mooie foto’s, maar ook voor een lekker gevoel voor mama, papa en ukkie zelf.
 2. Neem extra kleding mee voor je kleine ukkie. Dan is het geen probleem als de kleine vies wordt. Want dat is toch het idee van de hele cakesmash.
 3. Neem extra kleding mee voor mama (en papa). Voor het geval dat je ukkie even een knuffel, aanmoediging of troostmomentje nodig heeft. Zorg dat je iets aan hebt wat vies mag worden.
 4. Neem iets lekkers mee voor de kleine. Als je ukkie geen zin in de taart heeft, kun je dat geven of in de taart stoppen. 
 5. Doe niet te moeilijk qua accessoires en kleding. Ik dacht van te voren veels te veel na over wat ze aan moest hebben en of het wel paste. Uiteindelijk namen we een tas met drie outfits, twee slingers en weet ik veel wat mee. En eigenlijk valt het allemaal in het niet bij je ukkie. Een goede foto is die ene foto waar je ukkie zo lief lacht of zo ondeugend van de taart aan het snoepen is. En dan maakt het niet zoveel uit of ze een tutu aan heeft, een compleet kostuum of in haar blote billetjes rondhuppelt. En die grappige slinger is natuurlijk leuk, maar lang niet zo leuk als die knappe kop van je dochter of zoon.

Dit waren onze ervaringen en tips wat betreft een cakesmash. Heb jij er weleens ééntje meegemaakt?

Wil je meer lezen over opvoeden en moederschap?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief of volg me op PinterestFacebook en Instagram.

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen enthousiasme. In deze blog staan wel affliate links.

12 gedachten over “De kleine madam en haar cakesmash”

 1. Leuk hoor. Dat ze niet zo van vieze handjes houdt zal ze wel van haar overgrootmoeder geërfd hebben.
  Ze heeft haar wel nooit gekend maar het zal wel in de genen zitten

  Beantwoorden
 2. Wat leuk! Mijn droppie wordt in januari 1, dus ik ben al druk bezig met het zoeken naar een fotograaf. Word alleen niet zo blij van de prijzen, dus zou ook goed kunnen dat ik er uiteindelijk thuis eentje doe. 🙂

  Beantwoorden

Plaats een reactie