AliExpress: wat is het?

AliExpress: wat is het?

Cynthia: “Als nieuwbakken mama koop ik af en toe wel wat leuke dingetjes bij AliExpress. Babyschoentjes en kleertjes, waarvan ik weet dat de kleine meid er snel uit zal groeien. Ik vind het zonde wanneer ik bakken geld uitgeef aan kleding die madam amper twee maandjes draagt. Én ze hebben simpelweg leuke dingen. Ik heb er ook wel eens bakspullen, kleine gadgets, pennen, boekjes en stickers gekocht.

Over het algemeen ben ik tevreden over AliExpress. De kwaliteit is bijna altijd voldoende, al denk ik dat je in Nederland overwegend hogere kwaliteit hebt. Maar dat verschilt ook echt per product. Ik heb één keer een spijkerrokje ontvangen waar de naadjes er van ellende bijna uitvielen. Maar dat heb ik met foto’s en al gemeld bij de verkoper. En die heeft netjes het geld teruggestort.

Ik koop zelf geen dingen bij AliExpress waar ik echt garantie op wil hebben of die behoorlijk prijzig zijn. Zoals een laptop of een mobiele telefoon. Maar het kan wel, als je dat wilt. Dan ga ik persoonlijk nog steeds liever naar echte winkels of een Nederlandse online winkel. Ik kom op AliExpress echt voor de kleine koopjes.

Af en toe zal ik leuke vondsten op AliExpress delen op mijn blog. Mocht je zelf iets willen kopen bij ‘Ome Ali’, dan is het wel handig dat je een paar dingen weet. Vandaar deze WikiCynthia pagina. Lees hieronder meer over AliExpress. Over de voor- én nadelen.”


Wat is AliExpress?

AliExpress is in 2010 opgericht door de Alibaba groep. Het is een online verkoop site, waar je voor relatief lage bedragen leuke dingetjes kunt kopen. Dat komt, doordat je direct van de Chinese kleine bedrijfjes koopt. Je kunt het een beetje vergelijken met Ebay: AliExpress is het platform waar de Chinese bedrijfjes (of soms personen) hun spulletjes verkopen. Je doet dus zaken met het bedrijfje, maar AliExpress is de tussenpersoon. Kopen op AliExpress heeft voor- en nadelen.

Voordelen:
– De prijzen zijn relatief laag. Ik heb regelmatig spulletjes online gevonden die in Nederland veel duurder zijn. Soms kost het in Nederland wel tien keer zoveel.
– Je hebt heel veel keuzes. Schoenen, kleding, speelgoed, kookgerei, usb-sticks, schrijfgerei etc. Je kan het zo gek niet vinden en je kunt het wel op Ali Express vinden.
– Vaak kun je het gratis thuis laten bezorgen. Let hierop bij je zoekopdracht. Veel verkopers vragen geen verzendkosten, maar er zijn ook verkopers die dit wel doen.
– Je kunt met Ideal of creditcard betalen.
– Je kunt het verzonden pakketje via Ali Express in de gaten houden. Een soort track and trace. Al is dit niet altijd even duidelijk. De pakjes worden in Nederland via TNT Post bezorgd. Meestal in plastic zakjes.
– Je kunt reviews lezen van andere kopers, vaak ook met foto’s. Dit geeft je een idee hoe de items in het echt bevallen bij andere kopers. Als je het pakketje hebt ontvangen, kun je zelf ook een review over de verkoper en het product achterlaten.

Nadelen:
– Het komt uit China, dus het duurt wat langer voordat je het in huis hebt. Reken al snel op twee weken tot zelfs twee maanden verzendtijd.
– Bij bestellingen tot 22 euro hoef je geen belasting te betalen. Daarboven wel; het zou dan kunnen dat je invoerbelasting of BTW moet betalen. Houd hier rekening mee. Kijk voor meer informatie op deze link van de Belastingdienst.
– Heel af en toe komt er iets niet aan. Ik heb dit tot nu toe één keertje meegemaakt. Je kunt dit aangeven bij AliExpress of de verkoper zelf. Vaak krijg je dan je geld terug of zoeken ze uit wat er aan de hand is. Maar niet altijd.
– Vaak staan er Amerikaanse maten aangegeven bij (baby)schoentjes, kleding en dergelijke. Gelukkig vind je meestal wel een maattabel op de site. Houd er tevens rekening mee dat dames- en herenkleding klein valt. Koop over het algemeen één of twee maten groter dan je eigen (Europese) maat. Of kijk in de reviews hoe anderen het kledingstuk vinden vallen.

De website en de app
AliExpress heeft zowel een website als een app. Persoonlijk vind ik de app handiger, omdat de prijzen in euro’s worden aangegeven. Ook kun je instellen dat je ook in het Nederlands kunt zoeken. Op de website zie je de prijzen in dollars en staat alles in het Engels beschreven.

De app kun je gratis downloaden in je App Store.

Bronnen:
– Eigen ervaring
– https://www.facebook.com/groups/AliExpressSuperkoopjes/
– www.belastingdienst.nl
– https://en.wikipedia.org/wiki/Alibaba_Group

4 gedachten over “AliExpress: wat is het?”

Een reactie plaatsen