6 cabarettips voor het nieuwe theaterseizoen

6 cabarettips voor het nieuwe theaterseizoen

Couponactie INT boeken - Juli

Ik hou van theater!

De nieuwe programmaboekjes vallen weer op de deurmat en online kun je al gluren naar de nieuwe shows die in de buurt komen. Ik voel me dan net als een kind in een snoepwinkel.

Al vanaf mijn puberteit ga ik met veel plezier naar het theater. Toneelstukken, kleinkunst, cabaret en (sinds kort) ook dans vind ik erg leuk om te zien.

Gevestigde namen, maar ook nieuw talent!

Ik vind het leuk om de gevestigde namen te zien, maar ook om nieuwe talenten te ontdekken. Zo ben ik vaak naar een finalistentour geweest, bijvoorbeeld van de Cameretten. Dan zie je nieuw talent op zijn best.

Aangezien de Youp’s, Tineke’s, Jochem’s en Jandino’s van de theaterwereld waarschijnlijk hun zalen met gemak volkrijgen, leek het me leuk om wat relatief onbekende cabaret- en kleinkunst acts even in de spotlights te zetten. Ik heb de meesten al gezien en ben er erg enthousiast over. Ze zijn alleen nog niet zo bekend.

Bij elk stukje tekst hebt ik linkjes naar het YouTube kanaal gezet, zodat je kunt checken of je ze ook grappig vind. Humor is natuurlijk heel persoonlijk. En mocht je ze nou net zo leuk vinden als ik ze vind, dan kun je via het linkje van de speellijst meteen even opzoeken wanneer ze bij je in de buurt te vinden zijn. Of natuurlijk in de programmaboekjes of websites van het theater. Dusse.. Neem dan eens die gok en verblijd één van onderstaande acts eens met een avondje onverdeelde aandacht.

Veel lach- en kijkplezier!

 

Jasper van Kuijk
Hij won in 2010 zowel de jury- als de publieksprijs op de Cameretten. Het jaar erop speelde hij met de finalisten van Cameretten in verschillende theaters. Ik heb hem toen gezien en was onder de indruk. Hij is direct, actueel en vlijmscherp. Hij bouwt zijn grappen goed op. Op dit moment staat hij met zijn derde avondvullende show ‘Onder de streep’ op de planken. Daarnaast kun je hem kennen van zijn columns in de Volkskrant.
YouTube en speellijst

Van der Laan en Woe
Ik heb inmiddels drie shows van hen gezien, waarvan één alleen op dvd. Enne… Ik vind ze gewoon ontzettend goed. Je kunt ze (her)kennen van de Kwis, een programma wat regelmatig op NPO 1 uitgezonden wordt. Van der Laan en Woe (voorheen Geen Familie) is ijzersterk in korte sketches, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar toch heel knap in elkaar verweven blijken te zijn. Dit duo is erg muzikaal, scherp en ze zijn erg goed op elkaar ingespeeld. Aankomend seizoen staan ze met hun zesde avondvullende show op de planken.
YouTube en speellijst 


DEBJET (De blonde jongens en Tim)

Dit is de enige uit het lijstje die ik nog niet zelf heb kunnen zien. Wel heb ik al vele goede verhalen over hen gehoord en ik wil het dit seizoen ook gaan zien. De blonde jongens en Tim zijn een groep muzikale, energieke en acrobatische mannen in… hotpants. Het neigt een beetje naar het absurdisme en moet hartstikke grappig zijn. In ieder geval vond het publiek van het Groninger Studenten Cabaret Festival dit zeker: Zij wonnen daar de publieksprijs. Ze staan dit seizoen met hun eerste avondvullende show op de planken.
YouTube en speellijst

Fuad Hassen
Ook deze stand-up comedian ken ik van de Cameretten finalistentour, ditmaal van 2013. Hij won destijds niet, maar maakte op mij wel de meeste indruk van de rondtoerende finalisten. Zij humor is gevat, zorgvuldig en hij kan improviseren als het moet. Hij pakt je in met zijn charme en neemt je gemakkelijk mee in zijn verhaal. Het is gewoon lekker aan zijn lippen hangen en niet denken aan de sores van de dag. Ik heb destijds erg van zijn show genoten en ben van plan dat binnenkort weer te gaan doen. Hij staat aankomend seizoen met zijn tweede avondvullende show op de planken.
YouTube en speellijst


Anne Neutenboom

Deze vrouw is echt grappig! ‘De Neut’ heeft tijdens de Cameretten van 2015 zowel de publieks- als juryprijs gewonnen. Ze staat met haar eerste avondvullende programma op de planken, waarin ze steunt, kreunt en erg goede grappen maakt over het zijn van een millenial. Je weet wel, zo’n loser die tussen 1982 en 2001 is geboren. Ze vertelt haar verhaal vol grappige en herkenbare anekdotes, af en toe naar het absurde toe.
YouTube filmpje en speellijst

 

Op sterk water
Dit zijn geen nieuwelingen, maar doorgewinterde improvisatiekanonnen. Ze zijn origineel, snel en gevat. In het verleden zaten Roel van Velzen en Arjen Lubach bij deze groep. Ze improviseren met behulp van input uit het publiek, dus het is niet gegarandeerd dat je rustig in je stoel kan blijven zitten. Maar lachen, ja, dat kan ik je wel garanderen (tenzij je geen humor hebt natuurlijk). Ik heb er al drie shows van gezien door de jaren heen. Enne… het blijft leuk!
YouTube en speellijst

Sale juli 2019

1 gedachte over “6 cabarettips voor het nieuwe theaterseizoen”

  1. Dank je wel voor dit overzicht : ik was vroeger een groot liefhebster van cabaret En deel je mening over cabaretfestivals.Maar sinds de kinderen er zijn, is dat wel een beetje in het slop geraakt

Een reactie plaatsen