Goddelijke Chinese tomatensoep

Mijn man is helemaal gek van Chinese tomatensoep. Als we bij een Chinees eten of bestellen, bestelt mijn man standaard Chinese tomatensoep. Deze soep verschilt van de ‘Hollandse variant’ doordat het wat zoeter is en gevuld is met kip en eiermie. Voordat ik mijn man kende nam ik eigenlijk nooit Chinese tomatensoep -of welke soep dan ook- bij de Chinees. Maar door mijn man ben ik ook een fan geworden. Het is gewoon erg lekker!

Zelf maken

En als iets lekker is, wil ik het zelf ook proberen te maken. Gewoon kijken of ik het ook kan. Of misschien wel nét iets lekkerder kan maken. Daarnaast vind ik het fijn om te weten wat er in mijn eten zit. Een kleine tik van mij. In ieder geval ging ik dus aan de slag. Met een receptje dat ik ergens op internet heb gevonden (dit is alweer jaren terug, ik weet niet meer wie de auteur is) als basis en ik heb het hier en daar nog iets aangepast. 

In Ede is ‘New Garden’ wel het restaurant met de lekkerste variant van deze soep. Maar ik durf met zekerheid te zeggen dat ik ook een heerlijke Chinese tomatensoep maak. Het is wat meer werk dan bestellen en wachten. Maarre… Het is het echt waard. Ik vind de soep stiekem nog lekkerder dan die van de Chinees. Romiger en voller van smaak. Mijn man gelukkig ook.

Meteen lekker, na een nachtje goddelijk

Met veel plezier maken we zondag samen een pan vol goddelijke tomatensoep. En dan kunnen we maandag en dinsdag een lekkere grote soepkom vol eten als diner. Stokbroodje erbij en klaar! Want de soep is de eerste dag al lekker, maar als je het een nachtje laat staan wordt ie goddelijk.

Overigens vind ik het overdag echt moeilijk om van de soep af te blijven. Zeker als ik een ‘snaaibui’ heb en iets lekkers zoek om te snoepen. Dan denk ik al snel: “Ah joh, één lepeltje.” En daarna. “Ach nog ééntje. We hebben genoeg. ” En voordat je het weet sta ik een paar minuten lekker te snoepen van de soep. Totdat ik tot het besef kom dat het ons avondeten is…. Oeps! Dus wat ik tegenwoordig doe, is flink wat elastiekjes om de pan binden. Dan kan ik de pan niet ‘eventjes’ openen. Misschien een tip voor je, wanneer je deze soep ook besluit te gaan maken!

Maarre… dit recept is dus echt een aanrader! Je kunt het als diner, maar ook als lunch eten. Eet smakelijk!

Chinese tomatensoep
Recept uitprinten
Porties
1 pan
Porties
1 pan
Chinese tomatensoep
Recept uitprinten
Porties
1 pan
Porties
1 pan
Ingrediënten
Porties: pan
Instructies
  1. Pak een grote (soep)pan en doe hier wat olie in. Voeg de ui toe en bak het tot het glazig is.
  2. Voeg de kipfilet toe en bak dit aan totdat de kip gaar is.
  3. Voeg de knoflook en de tomatenpuree toe. Roer het goed door elkaar heen. Blus af door een liter water toe te voegen.
  4. Voeg de bouillonblokjes toe en breng het geheel aan de kook. Laat het circa een uur op laag vuur pruttelen.
  5. Haal de kip uit de bouillon en houdt dit apart.
  6. Voeg één liter gezeefde tomaten toe en breng het aan de kook.
  7. Maak in een apart schaaltje een mengsel van de suiker, ketjap, azijn, djahé, sereh en sambal. Roer het mengsel goed door elkaar. Voeg dit mengsel aan de pan soep toe. Roer goed door.
  8. Maak in een ander apart schaaltje een mengsel van de maïzena met een beetje water. Roer dit goed door elkaar, totdat het een gladde emulsie is. Voeg het toe aan de soep en blijf goed roeren. Dit om te voorkomen dat er (witte) klontjes in je soep komt. Dat wil je niet. 😉
  9. Voeg het handje eiernoedels toe en laat het op een laag vuurtje sudderen. Roer regelmatig goed door om te voorkomen dat de noedels aan de bodem vast blijven zitten of aanbranden.
  10. Voeg de kipfilet weer toe aan de pan soep. En klaar! Eet smakelijk.
Deel dit Recept

5 gedachten over “Goddelijke Chinese tomatensoep

  1. Vandaag de tomatensoep gegeten.
    En inderdaad het was heerlijk. Vol van smaak.
    Deze soep overtreft alle tomatensoep qua smaak.
    Hoop er nog vaak van te mogen genieten.

Een reactie plaatsen