Home made oliebollen

Home made oliebollen

Niets is lekkerder dan zelfgemaakte oliebollen eten met oud en nieuw. Gisteren hebben mijn moeder en ik onze krachten gebundeld en hebben we een middagje in de vrieskou in onze schuur gestaan. Kletsend, bakkend en…vernikkelend. Brrrr! Maar ja, dan heb je ook wel wat! Namelijk goddelijke, heerlijke, knapperige en toch smeuïge oliebollen!

Traditioneel recept

Er zijn tegenwoordig wel honderdduizend manieren om deze bollen te maken: in de airfryer of de oven. En qua vullingen kun je ook je lol op als je daar behoefte aan hebt. Er zijn ook hartige oliebollen met paprika en geraspte kaas, maar eerlijk gezegd zit ik daar niet zo op te wachten. Ik houd het liever op een vulling van rozijnen, krenten en stukjes appel. En dus stofte mijn moeder haar frituurpan maar eens af en gingen we ze ouderwets in zonnebloemolie bakken. Niet te moeilijk, maar lekker traditioneel.

De meest vreemde vormen

En traditioneel kwamen onze eerste exemplaren in de meest vreemde vormen uit de olie. Ze zijn tenslotte zelfgemaakt! In het begin was het namelijk nog best even zoeken naar de juiste hoeveelheid beslag en de goede manier vinden om het beslag soepel van de lepel in de olie te laten glijden. Zo hadden we gisteren een hartjesbol en een kipkluif look-a-like (zie foto), voordat de home-made baksels echt op oliebollen gingen lijken!

oliebol kipkluifje
Deze oliebol zou liever een kipkluifje zijn geweest, denken wij.

Een voorraadje om te delen

Overigens hebben we een hele voorraad gemaakt. Voor mijn moeder, mijn gezinnetje, mijn schoonouders en nog wat lieve mensen. De kleine madam heeft er lekker van zitten smullen! En ook ik heb er (iets te veel) van lopen snoepen gisteren. Maar ze hoeven natuurlijk niet allemaal in één keer op. Je kunt ze een weekje in een afgesloten zak bewaren of ze zelfs invriezen. Ingevroren zijn ze al snel drie maanden houdbaar. Als je de (bevroren) bollen weer lekker knapperig wil krijgen, verwarm je ze even tien a vijftien minuutjes in een voorverwarmde oven (200 graden). Dan zijn ze weer als nieuw. Jammie! Ik vind deze exemplaren zelfs heerlijk zonder poedersuiker. 

Vandaag deel ik met jou onze traditioneel heerlijke recept voor home made oliebollen! Ik wens jullie een hele fijne jaarwisseling en een inspirerend en liefdevol 2018!

Maak jij dit jaar ook zelf je oliebollen?



 

oliebollen bakken homemade
Home made oliebollen
Recept uitprinten
Porties
12 oliebollen
Porties
12 oliebollen
oliebollen bakken homemade
Home made oliebollen
Recept uitprinten
Porties
12 oliebollen
Porties
12 oliebollen
Ingrediënten
Porties: oliebollen
Instructies
  1. Was de krenten en rozijnen. Laat ze goed uitlekken.
  2. Verwarm de melk, totdat het lauwwarm is. Meng de gist door de helft van de lauwwarme melk.
  3. Pak een grote emmer of bak en doe hier de bloem en het zout in. Meng door elkaar en maak een kuiltje midden in het bloem.
  4. Schenk de melk met gist, het ei en de restant melk in het kuiltje. Vanuit het midden meng je al roerend het geheel tot een glad beslag. (Dit kan enkele minuten duren). Ik gebruikte hier een handmixer voor, maar je kunt het ook met de hand doen.
  5. Voeg vervolgens de krenten, rozijnen en appel toe en meng het goed door het beslag.
  6. Dek de emmer/bak met beslag vervolgens af met vershoudplastic of aluminiumfolie en een theedoek. Laat het beslag circa één uur op een tamelijk warme plek rijzen.
    beslag oliebol emmer
  7. Vul je frituurpan met zonnebloemolie en verhit het tot 180 graden.
  8. Zet een bakje met lauwwarm water naast je friteuse. Doe hier twee lepels in. Haal de lepels eruit en vorm met behulp van de lepels bollen met je beslag en laat de bollen in de olie glijden. (Tip: In plaats van twee lepels kun je ook een ijsschep gebruiken)
  9. Keer na circa drie minuten je oliebollen om (wanneer ze dit nog niet uit zichzelf hebben gedaan), totdat de oliebol aan beide kanten lekker goudbruin is geworden.
  10. Laat de oliebollen goed uitlekken op een bak of vergiet met keukenpapier. Eet smakelijk!
Deel dit Recept

28 gedachten over “Home made oliebollen

  1. O wow, wat goed! Ik lees dat steeds meer mensen ze zelf maken. Wij helaas niet. We hebben geen frituurpan, airfryer of anders. En eerlijk gezegd ben ik niet zo’n bakprinses. Wij halen ze dus bij dé lokale kraam. Wel heerlijk hoor, zelf gemaakt. Eet smakelijk de komende dagen (en de 31ste)!

  2. Mmmm ziet er heerlijk uit, ondanks de vreemde vormen. Wij, in België, eten oliebollen (of hoe wij het zeggen: smoutebollen) voornamelijk op de kermis en zonder vulling. Eerlijk? Ik zou ook eerder kiezen voor oliebollen met fruit en rozijnen dan voor oliebollen met paprika!

  3. Ik heb net oliebollen gekocht en dan lees ik je blog. Snif. 😉 Op 1 januari is mijn man jarig en dan krijgt hij zo een airfryer ding. Dus volgend jaar kan ik je vertellen of je niet naar de schuur hoeft voor oliebollen bakken. 🙂

  4. Zo lekker!

    Ik bakte als kind altijd urenlang oliebollen in de frietpan in de schuur. De geur bleef dagenlang in je haar….

    Mijn vriend had in zijn kerstpakket een pak oliebollenmeel. Misschien toch maar weer eens proberen.

  5. Ziet er heerlijk uit! Ooit zelf eens proberen maken. Maar toen zwaar mislukt! Misschien dit receptje is proberen. Staat duidelijk omschreven dus deze keer hopelijk meer geluk.

  6. Nooit gemaakt maar bij schoonouders gaan ze s ochtends al bezig. En hebben vandaag het laatste gemaakt. Hele buurt, familie en vrienden komen dan langs om eentje te eten en drankje te doen. Altijd super gezellig.

  7. Toen de kinderen klein waren maakten we vaak oliebollen. Lekker buiten in het zonnetje. Dat kan hier :-). Inmiddels eigenlijk nooit meer. Maar dat kipkluifje 😉 heeft me misschien wel over de streep getrokken.

  8. Heerlijke post om te lezen! Ikzelf ben gek op oliebollen, maar mijn vriend niet .. Dus als ik er wil halen, hebben we er altijd super veel over! Handig om te zien hoe ik ze zelf kan maken als ik even een ‘crave’ heb!

Een reactie plaatsen