Groentehapje: Zoete aardappel

Eindelijk was het dan zo ver: Onze dochter mocht haar eerste oefenhapje gaan eten. Ik heb aardig wat websites afgestruind naar informatie en tips. Wat kun je nou het beste geven en wat juist niet?

Tot ik ergens op een website las dat kinderen in Amerika vrijwel standaard zoete aardappel als eerste hapje kregen. Het is gezond, zoetig (dus niet een te groot verschil met de fles) en gemakkelijk om zelf te maken. Al geldt dat laatste voor vrijwel elk groente- en fruithapje.

De kleine madam heeft echt genoten van deze eerste hapjes zoete aardappel. Ze heeft alle lepeltjes vol zoete aardappelpap lekker opgegeten en zat te smullen alsof ze nooit anders had gedaan. Zo leuk om te zien.

Op naar de volgende lekkere receptjes voor de kleine madam!

In dit receptje lees je meer informatie over het bereiden, invriezen en opnieuw bereiden van dit lekkere groentehapje.

Welk groentehapje kreeg jouw dochter of zoon voor het eerst? En wat vond je kleintje lekkere groente?

Oefenhapje: Zoete aardappel
Recept uitprinten
Oefenhapje: Zoete aardappel
Recept uitprinten
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Boen de zoete aardappel schoon en prik met een vork gaatjes in de schil.
  3. Zet de zoete aardappel in een vuurvaste schaal of in een kleine ovenschaal voor circa 45 minuten.
  4. Controleer na 45 minuten of de zoete aardappel lekker zacht is van binnen (door er tegen te prikken bijvoorbeeld). Nog niet: maak de schil nog even vochtig en doe de aardappel terug in de oven totdat het wel zacht is van binnen. Het is afhankelijk van de grootte van de aardappel en de kracht van je oven hoe snel dit gebeurt.
  5. Lekker zacht? Snijd de aardappel doormidden en lepel de oranje inhoud er uit. In principe kun je het nu al aan je kleintje geven als de kleine al wat kan kauwen. Is je kleintje wat jonger of is het (zoals bij onze kleine madam) het eerste oefenhapje? Mix dan de aardappel met de keukenmachine of staafmixer lekker smeuïg.
Notities

Hapjes invriezen:

Wil je de oefenhapjes invriezen? Doe het mengsel dan in een ijsblokjesvorm en vries het ca 2 uur in. Daarna kun je het uit de vorm halen en invriezen in een diepvrieszakje. Zo kun je ze handig per portie uit de vriezer halen. Is je kleintje al toe aan een heel groentehapje? Gebruik dan een muffinvorm om de hapjes in te vriezen.


Ontdooien en opwarmen:

Haal de hoeveelheid die je nodig hebt minimaal een uur van te voren uit de vriezer en ontdooi het bij voorkeur in de koelkast. 

Verwarm het hapje vervolgens au bain marie of in de magnetron. Gebruik water, olijfolie of margarine (die je smeert op je brood) om het hapje eventueel wat smeuïger of dunner te maken.

Deel dit Recept

5 gedachten over “Groentehapje: Zoete aardappel

  1. Wat leuk om te lezen. Kas is nu 2,5 maand en mag nog niet. Ik wilde eigenlijk gewoon potjes gaan kopen. Maar zo moeilijk is een hapje zelf maken dus niet. Handige tips. Ik ga dit proberen.

    • Hoi Jenny,
      Zelf babyhapjes maken valt heel erg mee. En het is volgens mij uiteindelijk veel goedkoper dan de potjes. Succes met uitproberen. Laat je me weten hoe het was als Kas straks aan de groentehapjes mag?
      Groetjes,
      Cynthia

  2. Mijn zoontje Milan heeft als eerste hapje bloemkool gehad. Wat leuk als ze beginnen te eten he? Ze kunnen er zo van genieten. Heeft je dochter ook al een fruithapje gehad?

    • Hallo Lisa,
      Ja, net vanochtend toevallig. Een beetje banaan. Vond ze ook al lekker, de smulpaap.
      Het is zeker leuk om haar het eten te zien ontdekken. En ik vind het leuk dat ik iets meer mag geven dan een flesje melk. 🙂
      Groetjes, Cynthia

Een reactie plaatsen