Heerlijke gehaktballen met jus (zonder pakjes en zakjes!)

Heerlijke gehaktballen met jus (zonder pakjes en zakjes!)

Gehaktballen van mama zijn het lekkerst

Ik ben dol op gehaktballen en mijn lieve man ook! Wij vinden allebei de gehaktballen van onze eigen moeders de lekkerste gehaktballen die er zijn. Ik maak ze ook graag zoals mijn moeder ze maakt: Lekker een mix uit een zakje, eitje erbij en Croma jus om ze in te laten pruttelen. Jammie! 

Kan het minder zout en minder vet?

Maar ondanks de heerlijke smaak heb ik altijd nog wel wat kanttekeningen bij deze gehaktballen. Zo weet ik dat er in de gehaktmix uit het zakje behoorlijk wat zout aan toe is gevoegd: 14% van de inhoud is zout. De rest is voornamelijk kruiden, specerijen en paneermeel. Dat moet ik toch ook gewoon kunnen maken van de kruiden in mijn kruiden la? (Ja ja, ik heb mijn eigen kruiden la! Maar dat terzijde. Hihi)  En ook de jus van Croma is bepaald geen gezonde jongen. Het is eigenlijk een blok gestolde vet die je opwarmt en aanlengt met water. Heel lekker, maar ja… Dat móet toch gezonder kunnen, zonder dat de smaak er onder te lijden heeft?

Experimenteren in de keuken

Dit soort ideetjes pruttelen vaak heerlijk een tijdje in mijn hoofd (net als bij de bloemkoolsoep bijvoorbeeld), totdat ik ineens ‘hallelujah’ inspiratie en tijd heb om lekker eens te gaan kokerellen in de keuken. Een beetje experimenteren. Dat vind ik heerlijk. Zo heb ik lekker kruiden en specerijen staan proeven en ruiken in de keuken, totdat ik een fijne combinatie had gemixt. Daarna ging ik proefballetjes maken en mochten mijn man en kleine madam jureren. Natuurlijk had mijn dochtertje nog niet veel inhoudelijks te melden, maar mijn lieve man gaf me fijne feedback. En na drie keer bijschaven en uitproberen had ik het te pakken: Mijn heerlijke eigen gehaktmix, waar niet alleen ik, maar ook mijn man en kleine madam van smullen!

gehaktkruidenmix

In onderstaand recept geef ik je de samenstelling mijn gehaktmix. De kruiden voor deze mix kun je gewoon in de supermarkt kopen, maar ze zijn ook bij de Toko of Turkse supermarkt te koop. Daar zijn ze (in mijn ervaring) meestal goedkoper. Je hebt trouwens waarschijnlijk niet alles van de gehaktmix nodig, maar je kunt het restant gewoon in een afgesloten potje bewaren voor een volgende keer.

Doorgeven aan mijn dochtertje

Ik hoop dat ik dit recept niet alleen aan jullie, maar ook aan mijn dochter mee mag geven aan de toekomst. Dat ik het haar kan leren. En dat ook zij later zegt: “Ja, de gehaktballetjes van mijn moeder zijn toch echt het allerlekkerst hoor!”

Ik hoop dat je het lekker vind. Laat het me vooral weten via Facebook of Instagram als je het gemaakt hebt! Ik ben benieuwd wat je ervan vind!

 

gehaktballen
Heerlijke gehaktballen met jus (zonder pakjes en zakjes!)
Recept uitprinten
Porties
4 grote ballen gehakt
Porties
4 grote ballen gehakt
gehaktballen
Heerlijke gehaktballen met jus (zonder pakjes en zakjes!)
Recept uitprinten
Porties
4 grote ballen gehakt
Porties
4 grote ballen gehakt
Ingrediënten
Voor de gehaktkruidenmix: Voeg onderstaande bij elkaar en meng het goed door elkaar heen
Voor de gehaktballen en jus
Porties: grote ballen gehakt
Instructies
  1. Doe de rundergehakt, het gehaktkruidenmix, de paneermeel en het ei in een grote kom en kneed alles met je handen goed door elkaar.
  2. Verdeel het gehakt in gelijke porties en draai hier mooie ballen gehakt van. Leg de ballen op een bord met vershoudfolie of aluminiumfolie eroverheen en zet ze minimaal een half uurtje in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de gehaktballen bij het bakken minder makkelijk uit elkaar vallen.
  3. Verhit een hapjespan of grote braadpan. Voeg de boter/olijfolie toe en bak hier je gehaktballen in op hoog vuur tot ze aan alle kanten lekker bruin zijn. Keer ze hiervoor regelmatig om.
  4. Wanneer je gehaktballen goed bruin zijn, voeg je de paprikapoeder, het bouillonblokje (verpulver het bij voorkeur tussen je vingers bij het toevoegen) en het water toe aan de pan. Roer lekker door en laat het geheel aan de kook komen. Wanneer het kookt, zet je het vuur laag en laat je het minimaal 30 minuten pruttelen. Hoe langer je het laat pruttelen, hoe meer de smaken van de jus en de gehaktballen zich zullen vermengen.
  5. Eet smakelijk!
    gehaktballen breed
Notities

Deel dit Recept

38 gedachten over “Heerlijke gehaktballen met jus (zonder pakjes en zakjes!)

  1. super lekker klinkt dit en ik hoop dat je dochter dit mee neemt, want mijn vader zegt ook nog steeds er gaat niks boven de gehaktballen van mijn moeder, haha dus die gehakt ballen doen het toch echt wel!

  2. Klinkt lekker, maar veel van de kruiden gebruik ik nooit. Dan vind ik het eigenlijk zonde om ze voor de gehaktballen alleen te kopen. Zelf vind ik knoflookgehaktballen erg lekker!

  3. zakjes?? wat zijn dat?/ nog nooit in mijn leven een zakje gehaktkruiden gebruikt…wij passen de kruiden ook aan aan wat we eten: als er gehakt balletjes in sate saus op tafel staan, gaan er andere kruiden door heen dan wanneer ze in de Italiaanse gahkatsaus gegooid worden..Kaneel vind ik een slim idee: dat had ik nog niet bedacht!

  4. Ik wist niet eens dat er zulke zakjes bestonden…. woeps, ben ik even niet van deze wereld. Langs de andere kant is het ook niet zo vreemd, ik denk dat er onderhand alles uit een zakje bestaat.

    Enfin, ik hoop dat ze gesmaakt hebben, ik ken niets anders dan zelfgemaakte, ik ken het verschil dus niet echt!

  5. Grappig… toevallig vandaag op het werk nog gehad over gehaktballen en dat we die vroeger best vaak aten maar nu eigenlijk nooit meer. Misschien toch maar weer eens gaan maken.

  6. Mijn moeder maakte de gehaktballen ook altijd zelf. Ik vind het teveel gedoe en bovendien een geklieder. Ik ben zelf vegetariër en het met de hand draaien van een gehaktbal heb ik dus niet voor mijn man over. 😛

  7. klinkt heel erg prima. Ook handig om een eigen “mix” te maken: da’s een keer werk en een paar keer plezier
    Als ik haast heb gooi ik gewoon wel eens een flinke lepel mosterd, een uitgeknepen knoflookje en een scheutje ketjap door het gehakt. Wie weet vind jouw thuisfront dat ook lekker

  8. Ohhh heerlijk zeg! Mijn oma kon altijd zo lekker gehaktballen maken, mijn mama heeft dit van haar overgenomen! Nu ik zelf nog hihi, misschien kan ik dit recept een keer uitproberen!

Een reactie plaatsen