Chutney met cranberry en appel

Chutney met cranberry en appel

Eigenlijk had ik dit recept tijdens de kerstperiode willen delen, maar aangezien ik nog aan mijn planningsskills aan het werken ben, schoot dit recept er steeds bij in. Eigenlijk best jammer, want het is een inspirerend receptje voor de kerstperiode. Desalniettemin is een chutney niet per se een kerstrecept. Je kunt het eigenlijk overal bij eten.

Wat is een chutney?

Het zijn vruchtenmengels, waar ook diverse specerijen aan toegevoegd worden. Het lijkt op het eerste gezicht op een jam, maar er zijn toch duidelijke verschillen. Een chutney is een smaakmaker die oorspronkelijk veel gemaakt wordt in de Indiase en Pakistaanse keuken. Daar wordt een chutney als bijgerecht geserveerd om een gebalanceerde maaltijd aan te bieden. Bovendien helpt een chutney met vruchten en specerijen om de spijsvertering te stimuleren. In Europa voegt men vaak suiker toe, zodat de chutney langer houdbaar wordt. 

kruiden

Lekker in combinatie met paté

Dit recept voor chutney met cranberry en appel vind ik persoonlijk heerlijk in combinatie met paté. Op een lekker broodje of op een toastje. Maar ook bij rood vlees, stoofvlees, rode kool of een gehaktballetje kun je dit prima serveren. En er zijn vast nog andere heerlijke combinaties te bedenken met dit heerlijke mengsel, maar dat heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd.

Volle zoetzure smaak met een beetje pit

De volle smaak van de chutney is zoet met een klein beetje zuur van de cranberry. Cranberry’s worden in Nederland van nature in september geoogst, maar doordat we dit fruit importeren uit Amerika en Canada is het eigenlijk het hele jaar verkrijgbaar bij de groenteboer of de supermarkt. Bij verschillende supermarkten kun je ook bevroren cranberry’s kopen. Dat is ook een prima optie, wanneer je deze chutney uit wil proberen. Verder geven de ui, bleekselderij en kruiden deze chutney een beetje pit, waardoor het zich duidelijk onderscheid van een jam of marmelade. 

cranberry

Simpel en lekker

Deze chutney is erg makkelijk te maken en bovendien kun je het ook nog naar je eigen smaak aanpassen. In de koelkast is je chutney in een afgesloten pot minimaal zes maanden goed. Natuurlijk heerlijk bij een kerstmaaltijd, maar ook zeer smakelijk op elke andere dag in het jaar. Eet smakelijk!

 



 

cranberry appel chutney recept
Cranberry chutney met appel
Recept uitprinten
Porties
1 grote pot chutney
Porties
1 grote pot chutney
cranberry appel chutney recept
Cranberry chutney met appel
Recept uitprinten
Porties
1 grote pot chutney
Porties
1 grote pot chutney
Ingrediënten
Porties: grote pot chutney
Instructies
  1. Doe de cranberry's, rozijnen, kaneel, gemberpoeder, kruidnagel, water en beide suikers bij elkaar in een steelpan.
  2. Breng het geheel op een laag vuurtje aan de kook tot de bessen gaan barsten. (Dat is ongeveer na 5 minuten zachtjes koken)
  3. Voeg vervolgens de stukjes ui, bleekselderij en appel toe en roer het goed door elkaar.
    appel bleekselderij ui
  4. Breng het op laag vuur aan de kook. Blijf goed roeren. Na circa vijf tot tien minuten koken, merk je dat het gaat indikken.
  5. Dit is het proefmoment: Neem een lepeltje en proef even voor. Voeg eventueel naar smaak nog wat kaneel, gemberpoeder, suiker of kruidnagel toe.
    chutney
  6. Wanneer je smaak naar wens is, doe je jouw chutney in een (bij voorkeur glazen) pot en laat je het rustig afkoelen. Zet het een nachtje in de koelkast.
  7. Eet smakelijk!
Deel dit Recept

23 gedachten over “Chutney met cranberry en appel

  1. Het is niet moeilijk inderdaad. Anderhalf jaar geleden heb ik ook chutney gemaakt, met pruimen. Daar had ik dat jaar zoveel van. Ik hou er zelf niet zo van, maar mijn man vindt het lekker bij vlees.

Een reactie plaatsen