Zelf fruithapjes maken: Appelmoes, Banaan en Mango

Toen onze kleine madam ongeveer 4 maanden oud was, zijn we voor het eerst begonnen met een beetje vast voedsel. Als eerste kreeg onze kleine meid lekkere groentehapjes. Toen dat goed ging, waren de fruithapjes aan de beurt. Ik maakte voor onze kleine meid de fruithapjes het liefst zoveel mogelijk zelf. Vandaag leg ik je uit hoe je makkelijk zelf fruithapjes kunt maken én bewaren!

Lees in dit artikel:

  1. Wanneer begin je met de eerste fruithapjes?
  2. Aandachtspunten bij het opbouwen van fruithapjes
  3. Slimme bewaartips voor fruithapjes
  4. Recept Fruithapje 1: Puur appelmoesje
  5. Recept Fruithapje 2: Geprakte banaantje
  6. Het recept Fruithapje 3: Mango
  7. Leestips over babyhapjes en voedingsadvies voor baby’s

Bewaar deze fruithapjes recepten voor later op Pinterest:

zelf fruithapjes maken

1. Wanneer begin je met de eerste fruithapjes?

Iedere baby is op zijn eigen tijd klaar voor zijn eerste oefenhapjes. Gemiddeld is dit wanneer je kleintje tussen de vier en zes maanden is.

Als je onderstaande signalen van je baby ziet, kan het tijd zijn om te beginnen met de eerste oefenhapjes:

  • Je baby maakt steeds smakkende geluidjes
  • Je baby kijkt het eten uit je mond
  • Je kind kan rechtop kan zitten en goed slikken
Advertentie
Bol AlgemeenBol Algemeen

Voedingscentrum Nederland geeft het advies om eerst te beginnen met groentehapjes en daarna pas aan fruithapjes te beginnen.

2. Aandachtspunten bij het opbouwen van fruithapjes

voedingsadvies baby 8 maanden

Geef een nieuw fruithapje altijd minimaal drie dagen achter elkaar. Dit doe je om te kijken of de kleine (nog) overgevoelig is voor fruitzuren.

Krijgt de kleine (extra) uitslag in deze periode? Dan is het nog te vroeg om met deze vrucht te starten.

Stop dan even met dit fruithapje en probeer het na een paar weken opnieuw.

Leestip: bekijk ook eens mijn artikel met alle voedingsadviezen voor baby’s van 4 tot 6 maanden van Voedingscentrum Nederland.

3. Slimme bewaartips voor fruithapjes

fruithapjes zelf maken

In de koelkast blijven de meeste zelfgemaakte fruithapjes in een afgesloten bakje circa 2 a 3 dagen goed.

Wil je het groentehapje nog wat langer bewaren? Vries ze het fruithapje in met behulp van speciale diepvriesbakjes voor babyvoeding of -net zoals ik – in deze ijsklontjeshouder met deksel.

zelf fruithapjes maken

Vries de babyhapjes in ca 2 uur in. Daarna kun je het uit de vorm halen en overdoen in een hersluitbaar diepvrieszakje.

Zo kun je ze niet alleen handig uit de vriezer halen, maar de porties van het fruithapje ook simpel aanpassen als je kindje wat meer mag eten.

In de vriezer is je fruithapje circa 2 tot 3 maanden goed.

Fruithapje maken

Ontdooien van je fruithapje

Wanneer je het fruithapje weer wilt ontdooien, haal de hoeveelheid die je nodig hebt minimaal een uur van te voren uit de vriezer.

Ontdooi het bij voorkeur in de koelkast. Opwarmen is niet nodig.

4. Recept fruithapje 1: Puur Appelmoesje

zelf fruithapje maken

Dit appelmoesje was het eerste fruithapje van mijn dochter en één van haar grote favorieten.

Onze kleine meid was regelmatig een beetje gepikeerd als dit hapje op was: Nu al?! Ze mopperde dan even, totdat ze besefte dat het geen zin had. Het was toch echt opperdepop.

Dit appelmoesje maak je met appel en water, dus je kleintje krijgt de pure smaak van de appel mee. Ik heb het zelf ook geproefd en ik moet zeggen: Ik vind het zelf ook heel erg lekker.

Recept: Puur appelmoesje

zelf fruithapjes maken

Ingrediënten:

  • Zoete appels (Ik gebruikte Elstars)
  • Water

Bereidingswijze:

  1. Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd ze blokjes.
  2. Doe de appels in een pannetje met een bodempje water. Laat de appelstukjes ca. 10 tot 20 minuten koken.
  3. Wanneer de appelstukjes lekker zacht worden en je ze met een lepel gemakkelijk zacht kunt prakken, is het klaar.
  4. Mix het fruithapje met een staafmixer, blender of keukenmachine tot een lekker moesje. Dit mag gerust voor twee minuutjes. Hierdoor wordt de moes lekker smeuïg.

Tip: lees ook eens hoe je zelf appelmoes kunt maken met slechts 4 ingrediënten!

5. Recept fruithapje 2: Geprakt banaantje

zelf fruithapjes maken

Ook deze banaan fruithapjes vond onze dochter lekker. Sterker nog: ze smulde ervan. Dit recept is bijna geen recept te noemen hoor. Het is zo simpel om te maken!

Je kán dit bananenhapje wel invriezen, maar het wordt in de vriezer al snel bruin. Daarom doe ik het zelf niet.

Ik gaf de kleine meid een kwart banaantje als oefenhapje en smikkelde daarna de rest van de banaan lekker zelf op. Hoe ouder ze werd, hoe meer ze zelf van dat banaantje ging eten. Tegenwoordig (ze is nu twee jaar) blijft er al lang niets meer voor mama over.

Recept: Banaan fruithapje

zelf fruithapjes maken

Ingrediënten:

  • Banaan
  • Eventueel wat (moeder)melk

Bereidingswijze:

  1. Haal de schil van de banaan en haal eventuele bruine plekken weg. Snijd 1/4 van je banaan af.
  2. Vervolgens prak je met je vork lekker lang de banaan tot een prutje. Als het papperig is en weinig/ geen klontjes heeft, is je fruithapje klaar. Smikkelen maar.
  3. Tip: Is je kleintje niet meteen verzot op het banaantje? Roer er dan een beetje (moeder)melk doorheen. Dat helpt veel kleine ukkies op weg.

6. Recept Fruithapje 3: Mango

zelf fruithapjes maken

Toen ik de kleine madam één hapje van deze mangomoes gaf, was ze meteen verkocht. Ze hing helemaal over haar stoeltje heen voor meer hapjes en haar mondje ging al wagenwijd open als ik met een nieuw lepeltje mangomoes aankwam.

Helaas voor de kleine meid bleek ze in het begin een overgevoeligheid te hebben voor de fruitzuren in de mangohapjes. Toen ze dit de eerste keer at, kreeg een aardige rode uitslag. Een paar weken later probeerden we het nog een keer en had ze nergens last meer van.

Ik vond dit fruithapje stiekem zelf zo lekker dat ik af en toe ook wat blokjes voor mezelf ontdooide en het moesje lekker door mijn yoghurt roerde als ontbijtje. En nog steeds gebruik ik dit mango fruithapjes recept om er een gezond mango ijsje van te maken!

Recept: Mango fruithapje

zelf fruithapjes maken

Ingrediënten:

  • Eén eetrijpe mango
  • Eventueel water of (moeder)melk

Bereidingswijze:

  1. Snijd de rijpe mango doormidden langs beide kanten van de pit. Schil vervolgens beide helften.
  2. Snijd de mango in kleine stukken.
  3. Mix de mangostukjes met een klein laagje water tot een lekker moesje. Dat kun je gemakkelijk met de staafmixer, blender of een keukenmachine doen.
  4. Voeg eventueel extra water of (moeder)melk toe om het geheel smeuïger te maken.

Meer lezen over baby’s en voeding?

Of bekijk alle blogs over baby’s op mijn website.

Op de hoogte blijven van gloednieuwe blogs en tips?

Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en volg me op social media:

Cynspirerend.nl Pinterest Cynspirerend.nl Instagram Cynspirerend.nl Facebook

Deze blog bevat geen samenwerking met een bedrijf, maar komt volledig voort uit mijn eigen liefde voor koken. In deze blog staan affliate links.

Cynthia Lukassen
Laatste berichten van Cynthia Lukassen (alles zien)

20 gedachten over “Zelf fruithapjes maken: Appelmoes, Banaan en Mango”

  1. Dit zijn goede en gezonde tips. Ik zal zeker ook zelf hapjes maken tegen die tijd. Lang niet alle potjes voeding zijn gezond.

  2. Deze fruithapjes klinken erg lekker. Die moeten ik onthouden stage’s op kinderdagverblijven! Daar zullen de kinderen ze ook vast wel lekker vinden!

  3. Wat een leuke blog! Denk dat het ook veel goedkoper en beter is dan alles uit potjes. Ook leuk om zulke dingen zelf te maken

  4. Mijn moeder vertelde van de week hoe je zelf appelmoes kunt maken. Hoe simpel! Dus ik denk dat ik voor mijzelf nog eens een fruithapje ga maken ;p

    • Hahaha! Geniet van je fruithapje!
      Voor jou als volwassene kan het lekker zijn om dan nog een beetje citroensap en/of kaneel toe te voegen voor een vollere smaak! Geniet ervan!

  5. Mijn dochter is nu bijna 8 maanden en het mango fruithapje is favoriet. Appelmoes heb ik nog niet zelf gemaakt, maar ik ben druk aan het kokkerellen met vanalles, dus ik ga dit recept op mijn to cook list maken!

    • Dit blog gaat echt over de eerste fruithapjes. Later ben ik ook wel eens gaan mixen, maar over het algemeen hield ik het bij één fruitsoort. Dan proeven de kleintjes de smaken nog bewuster, heb ik begrepen.

  6. Altijd als ik mijn neefje zijn fruithapjes geef dan eet ik zelf er ook van. het is zooo lekker. Waarom eet je dit eigenlijk niet meer als je ouder bent hahah?

  7. Mijn oudste was ook gek op appelmoes! Bij de middelste hebben we de Rapley methode gevolgd, dus die kreeg dit soort hapjes niet.

  8. Ik had het er toevallig vorige week nog over met mijn moeder! Wanneer ik later kinderen heb wil ik ook zoveel mogelijk fruithapjes zelf maken, ook andere maaltijden overigens! In de kant en klare hapjes uit de winkel zit tegenwoordig zoveel suiker en andere producten die niet nodig zijn. Heel leuk om te lezen dit artikel!

  9. Wat een goede ideeën en handige tips, dit had ik ook wel willen weten toen ik de fruithapjes maakte. Ik maakte ze wel vaak zelf, maar had problemen met het bewaren en lees nu hoe ik dat beter had kunnen doen.

Reacties zijn gesloten.